Caritas Catolica își extinde serviciul de îngrijire la domiciliu prin fonduri europene

comunicat - conferinta deschidere CID Caritas

Joi, 13 februarie 2020, a avut loc conferința de deschidere a proiectului întitulat Dezvoltarea serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu destinate persoanelor vârstnice a Asociației Caritas Catolica din Oradea – în cadrul căruia – printre altele – se va suplimenta numărul beneficiarilor îngrijiți de Caritas cu un adițional de 180 de persoane de peste 65 de ani care vor beneficia de îngrijire gratuită pe durata proiectului – 36 luni. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

La conferința de deschidere de joi au fost prezenți reprezentanții autorităților locale celor 5 localități bihorene acoperite de acest serviciu – Marghita, Oradea, Oșorhei, Sălacea și Săcueni – reprezentanți AJPIS Bihor, respectiv DGASPC Bihor. Cei prezenți au fost salutați de părintele Rajna József, directorul Asociației Caritas Catolica, care a subliniat că în această lună Caritas Catolica sărbătorește 30 ani de la înființare, iar unul dintre piloni de bază a serviciului caritabil este programul de Îngrijire la domiciliu, care a fost înființat în cadrul organizației în 1997.

comunicat - episcop Bocskei LaszloConferința a fost deschisă de ex. László Böcskei episcop diecezan romano catolic, care în discursul său a accentuat că Caritas, prin proiectele derulate  de fapt îndeplinește misiunea creștinească de a sluji aproapele, cel marginalizat, cel aflat în suferință. „Beneficiarii Caritasului primesc de două ori: în primul rând primesc asistența medicală, dar la fel de important este că primesc și acea apropiere umană de care au nevoie în suferința lor. Atenția și timpul acordat de angajații Caritas contează enorm de mult în viața acestor oameni”– a declarat episcopul Böcskei.

Detaliile proiectului au fost prezentate de d-na Hortenzia Nagy manager proiect. Obiectivul general al proiectului este Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile din județul Bihor, prin furnizarea unui pachet de servicii socio-medicale dedicate persoanelor vârstnice aflate la nevoie. După cum a accentuat proiectul vine în ajutorul organizației finanțând atât cheltuielile de exploatare (prin acoperirea cheltuielilor salariale, materialelor consumabile folosite îngrijitori) cât și îngrijirea în sine, serviciul fiind gratuit pentru beneficiari.

Grupul țintă reprezintă 180 de persoane vârstnice de peste 65 de ani aflate în situații de dependență și în risc de excluziune socială din județul Bihor care vor beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu gratuite, respectiv 15 angajați care au primit o instruire profesională de 360 ore în domeniul îngrijirii. Tot în cadrul proiectului se vor achiziționa echipamente și sisteme IT care – pe lângă altele – vor permite întocmirea tuturor documentelor și evidențierea beneficiarilor în format digital, reducând semnificativ atât timpul de lucru, cât și cantitatea de hârtie folosită.

comunicat - Andrea TothServiciile oferite au fost explicate celor prezenți de către Andrea Toth, coordonatorul programului de îngrijire la domiciliu. „Activitatea se desfășoară la domiciliul pacienților și constă în servicii de natură medicală: efectuarea oricărui tip de tratament medical prescris de medic, ca de exemplu: injecții și perfuzii, pansamente de toate tipurile, mobilizare și masaj, recoltări produse biologice, sondaje vezicale, spălături, etc. Respectiv servicii de bază și suport: igienă personală, alimentație sau ajutor în alimentație, schimbarea scutecului, plata facturilor, cumpărături, procurare de medicamente, inițierea familiilor în tehnicile de îngrijire pentru a ajuta adaptarea la o nouă situație, etc.” – a explicat.

Conferința s-a încheiat cu o binecuvântare episcopală și cu o agapă modestă. Cei interesați pot contacta Centrul de Îngrijire la Domiciliu Caritas Catolica telefonic, +40(0)259/470-013, sau personal pe Str. Spartacus nr.31/A în timpul săptămânii între orele 8–16.

Pișcoturi donate cantinei Caritas

83611079_166593971419932_836008370484805632_n

Rezidenții căminelor de bătrâni au beneficiat de deserturi gustoase mulțumită donației de pișcoturi oferită cantinei Caritas de mag. Peter Zidar diacon general. Preotul austriac este un sponsor fidel al Asociației Caritas Catolica de mulți ani de zile. Mulțumim pentru munca sa binecuvântată în numele beneficiarilor noștri.

Chef raw-vegan în acțiune la Caritas Catolica

DSC_0848

Tineri liceeni și veterani cu părul nins de asemenea au avut ocazia să facă cunoștință cu efectele benefice ale regimului alimentar crud, grație chefului raw-vegan Varga Istvan din Ungaria, care în cadrul turneului său Veganuary, a venitr și la Oradea, ținând câte-un workshop la două din instituțiile administrate de Asociația Caritas Catolica: Căminul de Bătrâni Sf. Elisabeta și Internatul Sf. Ladislau.

DSC_0850În meniul pregătit de cheful raw-vegan erau prezente feluri interesante și  apetisante pentru toate generațiile. După-amiaza a început cu un smoothie verde cu spanac, apoi după degustare au preparat împreună cu beneficiarii spaghete de zucchini cu sos de roșii deshidratate, precum și desertul zilei: o tartă cu mac și lămâie. Cu ocazia ambelor workshopuri, Cheful a avut ajutori de bucătari entuziasmați, care au participat la toate fazele.

Rezidenții căminului au dat dovadă de o curiozitate care depășea cu mult cea specifică vârstei, în ceea ce privește alimentația crudă, bogată în enzime, iar Istvan Varga le-a împărtășit participanților nu doar trucurile de bucătărie, dar în timp ce lucra, a vorbit  despre efectele fiziologice și psihologice ale alimentației bazată pe plante.

„Eu personal, am învățat multe în această după amiază, și voi încerca să aplic cele învățate, după posibilitățile mele. Mici modificări și trucuri în alimentația zilnică, sunt suficiente pentru a ne face regimul alimentar mult mai sănătos” – a declarat după workshop d-na Toth L. Agnes, rezidenta căminului Sf. Elisabeta. După care, a mai adăugat: „am  mâncat tot ce a preparat Cheful, am avut și dispoziție excelentă, fapt imortalizat și în poze. Îi mulțumim și îl mai așteptăm!”

A doua locație a zilei a fost la Internatul Sf. Ladislau, care asigură cazare, masă şi programe afterschool elevilor proveniți din comunități defavorizate – acordându-le posibilitatea să-și facă studiile la oraș.

DSC_0913Mulți dintre tinerii de la internat învață la scoli profesionale, în domeniul alimentației publice ori bucătari, drept pentru care acestor tineri și din punct de vedere profesional le-a priit să cunoască tehnici moderne de bucătărie și rețete noi. Pe lângă acestea, au profitat din plin de atmosfera creativă al unui mediu interactiv sub coordonarea lui Istvan, după care au și consumat împreună, roadele efortului comun – o cină raw-vegan, compusă din trei feluri.

“Mi-a plăcut foarte mult să pot lucra împreună cu un chef renumit, și consider că este un lucru minunat că există oameni ca Varga Istvan, care prin opere culinare raw-vegane încearcă să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor. Mie cel mai mult mi-a plăcut smoothie-ul cu mere-banane-spanac” – a declarat Varga Emese Patricia de 16 ani, în urma workshopului ținut la internat.

a nagyvaradi caritasnal 5“Mă bucur că am cunoscut cu stil nou de viață. Pentru mine cel mai memorabil rămâne tarta cu mac și mere, pentru că am avut experiențe noi în timp ce îl ajutam pe bucătarul chef. Cred că alimentele vegane ajută mult la alimentația sănătoasă, și nu în ultimul rând, dovedesc respect fată de animale” – a adăugat Matyus Bernadett, în vârstă de 17 ani.

O seara lejeră, plăcută, cu mâncăruri bune și împliniri spirituale – îmbogățiți cu aceste trăiri sufletești și-au luat rămas bun de la cheful itinerant Varga Istvan, rezidenții și angajații instituțiilor, care au accentuat: şi în viitor îl așteaptă cu brațele deschise, pentru plăcerea unei noi creaţii comune.

a nagyvaradi caritasnal 1

« Inapoi