A început cursul de Babysitter

tuljelentkezes (1)Luni, 23 februarie la Oradea a început cel de-al treilea curs de formare profesională gratuită pentru femei defavorizate, organizat în cadrul proiectului întitulat „Parteneriat pentru şanse egale pe piaţa muncii”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, derulat de Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Asociaţia Caritas Catolica Oradea şi Asociaţia Caritas Alba Iulia. Prin actualul curs, un total de 28 de persoane vor ave ocazia să obţină diplome de babysitter, recunoscute în toate ţările membre ale Uniunii Europene.

La ceremonia de deschidere, preşedintele Asociaţiei Caritas Catolica, Rajna Iosif şi Nagy Hortenzia manager proiect au salutat  cursanţii, care în următoarele trei săptămâni vor participa la ore de teorie, de luni până vineri, 8 ore pe zi, iar după aceea vor face practică la Grădiniţa Sf. Ladislau în grupuri mici, de trei-patru persoane. Cursul durează în total 360 ore.

„În cadrul pregătirii teoretice, participanţii vor învăţa despre îngrijirea şi tratarea copiiilor, integrarea lor, în aşa fel, încât să cuprindă îngrijirea tuturor grupelor de vârstă, de la bebeluşi la copii mai mari. Vor mai învăţa despre comunicare, drepturile copiiilor dar şi despre normele legale aferente” –  a declarat Zita Varga, una dintre instructoarele cursului.

tuljelentkezes (4)„Am venit la curs pentru că vreau să lucrez în domeniu. Eu mi-am depus deja dosarul pentru un post în creşă ca infirmieră, la ASCO. Dosarul meu a fost acceptat, am fost la cele două probe care s-au dat, dar una din cerinţele obligatorii a fost să avem acest curs de îngrijitor copii, deşi am făcut modulul de psihopedagogie trei ani de zile la facultate, dar nu-i suficient. Şi astfel dosarul meu stă în stand-by la ASCO până când nu termin acest curs. Şi dacă ajută Dumnezeu, eu aş vrea cât mai repede.

Totodată am trei copii acasă şi doresc să mă perfecţionez pentru ei. Consider că cresc, învăţ şi mă maturizez odată cu copii mei. Vreau să le fiu de ajutor în ideea în care să nu fiu nici foarte înapoiată, nici foarte libertină cu ei. Pentru mine e important să mă duc pe aceeaşi lungime de undă cu copii mei şi cred că cursul ăsta o să mă ajute. Eu cred că omul, până când trăieşte trebuie să înveţe. Chiar dacă am studii superioare, nu m-aş simţi mai prejos dacă m-aş duce să lucrez într-o creşă.

Categoric ne ajută şi faptul că cursul e gratuit, adică e subvenţionat de Uniune. Când eşti căsătorită, trăieşti dintr-un salar, ai rate la bancă, ai copii, ai responsabilităţi, e greu să mai plăteşti cinci sau opt sute de lei pentru un curs. Sunt sigură că oameni s-ar bucura să facă cursuri, dacă ar fi mai multe cu varianta de a fi gratuită. Să-ţi iei din timpul tău, timpul cu familia, cu copiii tăi şi să mai dai bani, e foarte greu în zilele noastre. Faptul că a venit suportul ăsta cu Uniunea Europeană şi să facem cursul gratuit, eu zic că este foarte binevenit” – a declarat Alina, cursanta de 32 de ani, din Oradea

În cadrul proiectului, la începutul lunii martie, Caritas Catolica va asigura în cadrul unui curs de şase zile, instruirea în managementul carierei a 50 de femei – angajate mai ales la organizaţii non-profit – iar la sfârşitul lunii va începe pregătirea primei grupe de cursante în îngrijirea vârstnicilor.

Szombati-Gille Tamás