Am hrănit de două ori mai mulți nevoiași cu sprijinul credincioșilor

Cantina socială a asociaţiei Caritas Catolica, beneficiind de donaţiile enoriaşilor, în lunile grele de iarnă a putut oferi zilnic mâncare caldă la cincizeci de persoane nevoiaşe în plus. În cadrul Colectei Sf. Elisabeta, devenită deja tradiţională, banii adunaţi în parohiile diecezei, au fost suficienţi pentru creşterea numărului de persoane care beneficiază de masă caldă gratuită. Astfel la Oradea, numărul lor a crescut de la 35 la 70, la Tuşnad cu 6, iar la Marghita cu 7 persoane în plus au primit o masă caldă pe zi, timp de 4 luni.

Aceasta a fost un imens ajutor familiilor nevoiaşe. Este demn de menţionat şi foarte lăudabil, ca pe lângă catedrală şi alte 59 de parohii romano catolice, la Colecta Sf. Elisabeta organizată în 20 noiembrie, au participat şi două parohii reformate din judeţ.

kantin 1

Cele patru luni”magice”, în care  nevoiaşii deserviţi nu au  petrecut nici o zi cu burta goală, au expirat în martie. Cei mai mulţi se gândesc cu recunoştinţă la această perioadă, în care pe lângă gerul năprasnic, suferinţele lor nu au fost sporite şi de foame. Todată, privesc cu teamă spre viitor, căci pentru majoritatea lor, la 1 aprilie începe iarăşi lupta de fiecare zi pentru o îmbucătură.

„Ne-a prins foarte bine mâncarea primită la cantina socială Caritas. Soţul meu din păcate are cancer şi nici eu nu sunt sănătoasă, am fost operată de mai multe ori. Nu avem bani nici pentru tratamente. Iarna a fost foarte grea, iar mâncarea caldă zilnică a fost baza existenţei noastre, căci pensiile noastre mici abia de-ajung pentru medicamente. Am fi răbdat şi foamea, dacă nu primeam zilnic mâncare. La cantina Caritas se găteşte foarte bine, e mâncare pe care o pot mânca şi cei bolnavi. Simplă, dar bună şi consistentă. Nemaivorbind de faptul că eu nici nu mi-aş permite să gătesc două feluri la o masă. Slăvit fie bunul Dumnezeu că ne-a ajutat” – ne-a declarat tanti Gabriela, de 66 de ani, una din beneficiarii programului de hrănire a nevoiaşilor în această iarnă.

Şi chiar dacă lunga iarnă a luat sfârşit, Caritas Catolica continuă hrănirea a multor duzini de oameni fără adăpost, sau familii cu venituri foarte mici din tot judeţul. Din 1 aprilie, la cantina socială al centrului orădean, în fiecare zi se asigură  masă caldă zilnică pentru 43 de nevoiaşi, şi se aşteaptă în continuare oameni de bine, atât persoane fizice cât şi firme, care pot şi doresc să-şi aducă aportul la creşterea numărului hrăniţilor.