Elsősegély-nyújtást tanultak a Caritas-alkalmazottak

DSC_0408Az egyházmegyei karitász alkalmazottainak második szériája végezhette el a Vöröskereszt által tartott elsősegély-kurzust november 16-án, csütörtökön, a hollandiai Stichting Steungroep Nederland Roemenie segélyszervezet anyagi támogatásával. A 15 többségében idősgongozással és betegápolással foglalkozó szakember Alex Tucudean mentőorvos irányítása alatt megtanulta a helyes helyzetfelmérést, illetve a szívmasszázs, a mesterséges lélegeztetés végzését és más életmentő technikákat, mint például a félrenyelés esetén alkalmazható, kombinált Heimlich-manőver.

DSC_0423A résztvevők olyan témakörökben sajátíthattak el új ismereteket, mint egy beteg állapotának helyes felismerése, a magas vérnyomás tünetei, a diabetikus kóma, az epilepszia, égés, marás, csípés, allergiás reakciók, infarktus, újraélesztés. Megtanulták ugyanakkor hogyan kell használni a nyugaton már divatos, közterületeken kihelyezett mobil-deffibrilátor készülékeket.

„Az ilyen ismeretek egyrészt azért hasznosak, mert soha nem tudhatja az ember, hogy a családon belül, vagy az utcán mikor adódik egy eset ahol a tanultakat alkalmazhatjuk, ugyanakkor a mi szempontunkból, mint idősotthoni dolgozók, fontos ez a tudás, mert idős embernél bármikor előfordulhat egészségügyi vészhelyzet és fontos tudni, hogy ilyen helyzetekben mi a helyes és legcélravezetőbb eljárás” – nyilatkozta Nagy Andrea, a Caritas Catolica által működtetett váradolaszi Szent Erzsébet Gondozóközpont vezetője.

Az egészségügyi ellátás állandó fejlődésben van úgy technológiai, mint módszertani szempontból, ezért a Caritas Catolica kiemelten fontosnak tartja, hogy munkatársai számára folyamatos továbbképzési lehetőséget biztosítson, annak érdekében, hogy minden adódó helyzetben szakszerűen és hatékonyan járhassanak el. Ezért a Stichting Steungroep Nederland Roemenie segélyszervezet támogatásával a jövőben is szerveznek még hasonló képzéseket saját szakápolóik számára.

Lásd: Fotógaléria

Sz.G.T.