Aniversare la Căminul Sf. Elisabeta

a szt erzsebet (1)Interni, asistenţi, îngrijitori şi voluntari au sărbătorit vineri împlinirea primului an de la înfiinţarea Căminului Sf. Elisabeta. Ziua deschisă, organizată cu ocazia importantului eveniment, a început cu exerciţii speciale de gimnastică pentru vârstnici şi dans – tot în acest răstimp, colaboratorii Centrului de Îngrijire la Domiciliu, au efectuat gratuit măsurări de tensiune şi evaluarea nivelului de glicemie.

În cadrul programului, Veres Kovács Attila, preotul bisericii reformate Oradea-Olosig, conducător al comunităţii reformate din cămin, a ţinut o slujbă de smerenie, evocând puterea creatoare şi purificatoare a spiritului dumnezeiesc, cu pilde din Cartea I. al lui Moise şi Evanghelia lui Matei, partea III., accentuând problema-cheie a Rusaliilor – adică să vrei şi să laşi – arătând rolul omului, deschis spre a-l accepta.

Punctul culminant al zilei deschise l-a constituit slujba de mulţumire, celebrată de exc. sa episcopul catolic Böcskei László, de la ora 17. „Putem constata cu încântare, că acestei instituţii nu îi spunem doar cămin, ci ne putem convinge că această comunitate încearcă din răsputeri, să creeze adevărată ambianţă de cămin. Căminul este format dintr-un spaţiu şi o comunitate. Casă, cămin în care omul este primit şi acceptat, unde i se acordă atenţie, unde se poate simţi util şi poate să facă ceva, pentru alţii. Este foarte important că în această instituţie, cei care au nevoie de ajutor, îşi pot găsi căminul” – a accentuat episcopul, cerând binecuvântarea Domnului pentru locuitorii, şi îngrijitorii căminului.

Totodată, a atras atenţia celor vârstnici, că trebuie să trăiască fiecare zi ca pe o noutate, să se bucure de fiecare gând nou dăruit de Dumnezeu. „Putem fi recunoscători, că trăim aceste clipe într-o comunitate şi nu în singurătate” a accentuat episcopul Böcskei László. După sfânta slujbă, preotul Kóhr Balázs, conducătorul spiritual al căminului Sf. Elisabeta, le-a mulţumit îngrijitorilor care cu toată dragostea lor necondiţionată, prin munca, atenţia, aportul lor fizic şi psihic, fac suportabile problemele specifice vârstei.
Şi-a exprimat recunoştinţa faţă de toţi cei care contribuie la asigurarea condiţiilor necesare funcţionării căminului, atrăgând atenţia asupra faptului, că azi, mai mult ca niciodată, este o imensă nevoie de asemenea instituţii şi servicii.

La atmosfera de sărbătoare a festivităţii de aniversare, au contribuit şi momentele muzicale oferite de doi membri ai organizaţiei de tineret a episcopiei, VárLak. Ziua deschisă aniversară, s-a încheiat cu agapă ţinută în sala de mese a căminului, sală în care s-a amenajat şi o expoziţie foto, prezentând instantanee din viaţa cotidiană a căminului.

Szombati-Gille Tamás