Asistenții Caritas Catolica la curs avansat de kinaesthetics

asistentii caritas 1Între 4 – 6 iulie, s-a organizat un curs de kinaesthetics avansat pentru asistenţii de specialitate şi îngrijitorii Asociației Caritas Catolica Oradea, care se ocupă de îngrijirea vârstnicilor şi bolnavilor, pentru a le uşura şi eficientiza sarcinile zilnice, prin cele mai noi şi moderne cunoştinţe în domeniu. Instruirea de 20 de ore, a avut loc la Centrul de Instruire Laică a Episcopiei Romano Catolice, și a fost ţinută de către trainerii Csiki Cristina şi Gall Gabriella de la Caritas Alba Iulia. Toţi cei 16 angajați participanți, au terminat deja anul trecut cursul de iniţiere, pentru începători, iar acum au avut ocazia de a adâncii şi completa cunoştinţele însuşite atunci.

„La ambele cursuri, participanţii s-au  axat pe cunoaşterea şi analizarea propriilor mişcări. Cursul pentru avansaţi diferă prin faptul că adânceşte noţiunile, iar cursanţii nu doar analizează mişcările, ci învaţă varierea acestora” – a declarat Gall Gabriella. „Cursanţii au fost foarte interesaţi şi serioși. Pe toată durata instruirii au pus întrebări, şi au înţeles foarte bine, că noi nu le transmitem doar tehnici, ci îi ghidăm astfel, ca prin analiza şi modificarea propriilor mişcări, să îmbunătăţească calitatea actului îngrijirii, deoarece înţeleg mai bine procesele” – a adăugat instructoarea din Alba-Iulia.

„Am devenit conştienţi, că trebuie să fim atenţi la noi înşine, căci dacă nouă ne este bine, atunci şi celor din jurul nostru e bine, iar dacă sunt probleme cu noi, acestea vor crea probleme atât colegilor cât şi îngrijiţilor, adică exact oamenilor pe care ar trebui să îi ajutăm. Kinaesthetics implică modificarea concepţiei despre îngrijire, care nu se axează pe rezolvarea problemelor, ci pe căutarea de noi posibilități. M-am simţit foarte bine. A fost  un instructaj de înalt nivel calitativ, aşa cum ne-am obişnuit din partea instructorilor din Alba Iulia.” – a declarat Andrea Toth, şefa Centrului de Îngrijire la Domiciliu de la Caritas Catolica Oradea.

Instruirea s-a realizat  cu sprijinul organizației Caritas Elveţia, în cadrul proiectului de îngrijire a bolnavilor In guten händen.