Au împărţit hrană nevoiaşilor

etelt 3Săptămâna trecută, cu sprijinul organizației germane Caritasverband Passau, reprezentanţii Caritas Catolica Oradea au împărţit hrană pentru nevoiaşi de două ori.

Miercuri, au dus pachete cu alimente conţinând pâine, ulei, salam, paste făinoase, zahăr, pateuri de ficat, conserve de carne, caşcaval, margarină şi orez la cei aciuaţi în magherniţele încropite în vecinătatea  locului de depozitare a gunoiului, în Episcopia Bihor.  Valoarea totală a alimentelor a fost de 1.553 lei. Transportul pachetelor voluminoase s-a efectuat cu ajutorul părintelui greco-catolic Mihai Fechetă, de la Liceul Don Orione, iar împărţirea s-a făcut de către elevii internatului Sf. Ladislau şi participanţii cursului gratuit de lucrător social organizat de Caritas Catolica – sub coordonarea directorului executiv, dl. Kiss Károly.

În ciuda vremii ploioase, nevoiaşii mahalelei i-au întâmpinat pe darnicii vizitatori cu entuziasm. La vederea lor, copiii strigau în gura mare şi făceau tumbe în noroi, iar părinţii acestora au invitat donatorii să poftească  „ în casă” – adică în cocioabele mizere unde locuiesc, şi au relatat despre problemele cu care se confruntă zi de zi.

În după amiaza zilei de joi, sub conducerea episcopului catolic, Excelenţa Sa, dl. Böcskei László, reprezentanţii Caritas Catolica din Oradea, au vizitat din nou azilul de pe str. Gutenberg, ducând mâncare caldă în valoare de 1120 lei, pentru nevoiaşi. Elevii de la internat şi cursanţii şi-au adus aportul şi la această acţiune. Participanţii au avut grijă, ca toţi  cazaţii la azil să primească o cină caldă, nu doar cei din clădirea principală, dar şi cei care stau în containerele instalate în curtea din spatele azilului, precum şi persoanele din izolator, unde donatorii au avut ocazia de a întâlni oameni grav bolnavi, în situaţii disperate – care au fost foarte recunoscători domnului episcop, pentru cina caldă dar mai ales pentru binecuvântare şi vorbele de alinare şi încurajare .

De menţionat este faptul că, pe lângă aceste acţiuni speciale de împărţire a hranei, cantina socială  Caritas Catolica de pe strada Spartacus, asigură zilnic o masă de prânz, pentru aproape şaptezeci de nevoiaşi. Acest serviciu social nu ar putea funcţiona fără aportul sponsorilor din străinătate şi din ţară – dar, pentru menţinerea acestor servicii caritative, este nevoie de sprijin continuu.

Angajaţii  şi pensionarii care doresc să sprijine această activitate de binefacere,  pot oferi 2 % din impozitul pe venitul lor asociaţiei Caritas (pe formularele 200 resp. 230), pe care se completează : Asociaţia Caritas Catolica Oradea , cod fiscal 4755428 , nr. cont : RO58BTRL00501205736672XX.  Formularul completat se poate descărca  AICI . Cei care doresc să  sprijine activitatea atât de necesară a asociaţiei, pot obţine informaţii despre alte donaţii, băneşti sau în natură, la secretariatul central Caritas ( Şirul Canonicilor nr.21, tel: +40(0)359/427.777 ). Bunul Dumnezeu să le răsplătească pentru sprijinul acordat.

Szombati-Gille Tamás

etelt 4 etelt 2 etelt 1