Diplome decernate la Caritas Catolica

12309580_1691613571059743_7754126399952272547_oMarţi, în sala festivă a palatului episcopal romano-catolic din Oradea, au fost înmânate diplomele de absolvire a cursurilor gratuite de formare profesională, organizate de Caritas Catolica Oradea, pentru femei în situaţii defavorizate.
Seria de cursuri, începută în urmă cu mai bine de un an, a fost desfăşurată în cadrul proiectului Parteneriat pentru şanse egale pe piaţa muncii organizat în parteneriat cu Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare, Asociaţia Caritas Catolica Oradea şi Asociaţia Caritas Alba Iulia.

„Prin intermediul cursurilor, am oferit participantelor nu doar o posibilitate, ci şi o metodă – prin care practic, îşi pot schimba viaţa, deoarece au fost calificate în domenii de actualitate, cerute, în care ele pot lucra independent. Cu aceste diplome, ele se pot angaja oriunde în Uniunea Europeană ”- ne-a declarat Tünde Löchli, specialista organizaţiei Caritas Satu-Mare. Cred că, prin faptul că formarea lor profesională a fost asigurată de colaboratorii Caritas, participantelor li s-a „insuflat” şi un sentiment aparte,de responsabilitate morală faţă de profesia aleasă. Consider că acesta este un lucru foarte important” a adăugat d.-na Löchli.

Seria de cursuri de formare profesională a început în octombrie 2014, cursurile asigurând participantelor atât pregătire teoretică cât şi practică, în 8 ore pe zi. În cadrul festivităţii de marţi, şi-au preluat diplomele 112 absolvente calificate la Oradea, în meseria de lucrător social, îngrijitor bătrâni, agent curăţenie şi baby-sitter. După cum s-a stabilit totodată, mai multe absolvente s-au şi angajat deja în domeniu. Unele chiar la căminele de bătrâni şi la alte instituţii Caritas, altele la diferite instituţii şi firme din ţară şi din străinătate. Totodată în cadrul proiectului, Caritas Catolica a asigurat ajutor logistic şi material pentru 5 absolvente, spre a-şi înfiinţa propriile lor firme cu activitate în specialitatea absolvită.

După decernarea diplomelor, prea sfințitul László Böcskei, episcopul romano-catolic a salutat organizatorii şi participantele cursurilor. „Pot să adresez doar cuvinte de felicitare către Caritas, care a găsit această cale, şi nu îşi desfăşoară doar activitatea caritativă clasică, obişnuită, ci sub această formă, se alătură acelora care sunt deschise ca prin propria lor dezvoltare, să îi ajute pe alţii” – a precizat dl. episcop, care a adăugat: „Și aceasta constituie o dovadă, că nu trebuie să ne temem de creativitate în cadrul bisericii, ci trebuie să fim deschişi realităţilor şi cerinţelor vremii, şi trebuie să fructificăm talentele primite de la bunul Dumnezeu”.

Comments are closed.