Idősotthonban kertészkedtek az adysok

idosotthonban 1Az Iskola másként program évről évre lehetőséget biztosít a diákoknak, hogy a szórakoztató és sporttevékenységek mellett önkéntességet is vállaljanak, s ez által valami jót tegyenek a közösségükben. Idén az Ady Endre Líceum mintegy félszáz diákja választotta azt, hogy a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Idősotthon kertjét megszépítse.

Nem ez volt az első alkalom, hogy az adysok lapátot, gereblyét ragadtak, hogy szebbé, rendezettebbé tegyék az intézményben élő szépkorúak környezetét. Az Ady Líceum diákjai évek óta visszajáró önkéntesei a Caritas idősotthonának, s már az intézmény beindításától fogva részt vállaltak a hatalmas kert rendbetételéből. A kertet akkor még rengeteg kő és építkezési törmelék borította, nem lehetett rendesen gyomlálni, és füvet nyírni sem. Az adysok rendszeresen visszajártak és megtisztították a talajt, gyomláltak, virágot ültettek. Nagy részben nekik köszönhető, hogy az idősek ilyen környezetben pihenhetnek, sétálhatnak – mondta el Nagy Andrea, a Szent Erzsébet Otthon vezetője, aki eligazítást tartott az akcióban résztvevő diákoknak a tervezett tevékenységekről, és a kapcsolódó munkavédelmi szabályokról.

idosotthonban 2A hétfői tevékenység keretében mintegy ötven IX–XII. osztályos adys diák vett részt a kertrendezésben, 3 csoportra osztva, Nândrean Enikő, Takács Péter és Cseke Sándor tanárok vezetésével. Volt diák aki életében először próbálhatta ki a kerti munkát, mások már rutinosan forgatták a szerszámokat. Mindenki megtalálta a helyét a csapatban – volt aki ásott, gereblyézett, mások a köveket forgatták ki a földből, az avart seperték össze, vagy szállították el konténerekben. „A lényeg, hogy mindenki megtalálja a magának való tevékenységet. Itt senkit nem kötelezünk arra, hogy ezt vagy azt csinálja, mindenki azt választhatja, ami számára testhez illő. És így szívesen is végzik a munkát” – nyilatkozta Cseke Sándor vallástanár, az adys önkéntesprogram koordinátora.

„Számomra fontos, hogy segítséget nyújtsak olyan embereknek, akik rászorulnak. Szeretek jót tenni, mert nekem is jól esne fordított helyzetben, ezért választottam ezt a programot. Jól éreztem magam, nem fáradtam ki, miközben segítettem. Jó program ajánlat volt” – nyilatkozta Molnár Adrienn, a X.A tanulója. A munka hatékony volt és jó hangulatban telt, amire rásegített a napsütéses idő is. A tevékenység végén az idősotthon vezetői teával és süteménnyel kínálták a megfáradt munkásokat.