Geci de schi pentru oamenii străzii

geci de schi 1În cursul acestei ierni, la Oradea niciodată nu a fost atât de frig, ca în această săptămână. Pentru tot judeţul a fost anunţat cod galben, din cauza riscurilor provocate de temperatura scăzută. În aceste condiţii, Asociaţia Caritas Catolica a ţinut să sară în ajutorul oamenilor care sunt cei mai expuşi pericolului iminent al unui ger cumplit: oamenii străzii, care nu au un adăpost stabil. Ajutorul oferit constând în îmbrăcăminte specifice anotimpului rece, respectiv articole de igienă personală, care au fost împărțite miercuri, 28 februarie,  la azilul de noapte de pe strada Gutenberg de către voluntarii Asociației Caritas Catolica și părintele Iosif Rajna, director.

Primăria municipiului, prin azilul de noapte, asigură acestor oameni un refugiu pe timp de noapte, oferindu-le cazare într-un loc încălzit, şi condiţii decente de igienă, dar mulți dintre acești oamenii își petrec mare parte a zilei pe stradă, în aer liber.

De aceea voluntarii Asociației Caritas Catolica au distribuit salopete, veste şi geci de schi, celor peste 50 de oameni înregistraţi la azilul de noapte. Purtate în set complet, fiind de foarte bună calitate şi izolante, aceste îmbrăcăminte îi feresc de ger. Pe lângă aceste haine, au fost distribuite şi sute de articole de igienă de unică folosinţă – plicuri şi sticluţe cu săpun lichid, şampon şi gel de duş în dozaj mic, ca cele oferite la hoteluri –, dar şi pieptene, şosete şi dulciuri.

sidzsekiket 2Articolele au fost primite cu bucurie şi recunoştinţă de oamenii străzii, care au declarat că aceste donaţii chiar sunt practice și de mare folos pentru ei.

Salopetele, vestele şi gecile au fost donate de Copper Mountain, Colorado SUA și au ajuns la Caritas Catolica Oradea prin sprijinul delegației maghiare a Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta din America de Nord, respectiv domnul Eugene Megyesy, președintele asociației. Articolele de igienă corporală au fost donate de soţii Jan şi Coby Willemsen, reprezentanții organizației Stichting Steungroep Nederland Roemenie din Olanda.