Köszönetet mondtunk holland támogatóinknak

A katolikus karitász holland támogatói csoportjait látogatta meg az elmúlt héten, március 11–15 között Böcskei László megyéspüspök, és Rajna József kanonok, a segélyszervezet vezetője. A látogatás fő célja az volt, hogy személyesen is találkozzanak azokkal a külföldi közösségekkel, amelyek évtizedek óta folyamatosan szerveznek gyűjtéseket a Váradi egyházmegye rászorulóinak támogatására, s teszik mindezt önkéntes alapon, puszta emberbaráti szeretetből.

IMG-20190318-WA0009„Olyan közösségekről van szó, amelyek akár 20-25 éve is folyamatosan támogatják a váradi egyházmegyei Caritas szociális tevékenységeit.  Az évek során kialakult egy olyan partneri viszony, mely nem csak a szavak szintjén nyilvánul meg, hanem komoly háttérrel rendelkező konkrét cselekedetekben. Ezek a találkozások nem csak protokolláris látogatások voltak, hanem beleláthattunk abba, hogyan is szervezik meg ők a tevékenységeiket, melyeknek fő célja a projektjeink támogatásához szükséges anyagi alap előteremtése. Holland fegyelem és gyakorlat szerint, semmit sem kerül pazarlásra, ami jó minőségű, azt újrahasznosítják” – nyilatkozta Böcskei László.

A főpásztor és Rajna József Caritas-igazgató ellátogattak az Ommeli egyházközségbe, ahol találkoztak az M.O.V. és az Een Aarde támogatói csoportokkal, Boskoop-ba ahol a Kelet-Európai Segély Alapítvány (SOEB) önkénteseinek munkáját tekintették meg, Schijndel-be a Vincentius egyesülethez, Brédába a Ferences nővérek kongregációjához, Uden-be a Caritas St. Petrus szervezethez, valamint a Swolgeni Caritashoz.

IMG-20190318-WA0001

Hálájukat fejezték ki a külföldi önkénteseknek az általuk végzett precíz és önzetlen munkáért. Ez a nagy munka elköteleződést is jelent, hiszen az említett közösségek életében, a hét folyamán vannak kijelölt napok, melyeket vagy részben vagy teljes egészében erre a folyamatra fordítanak, feláldozva szabadidejüket. A köszönetnyilvánítás mellett tárgyaltak a további együttműködési lehetőségekről is. Rajna atya bemutatót tartott a legégetőbb kihívásokról, amelyekkel a Caritas jelenleg szembesül, s amelyeket a közeljövőben meg kell oldani. A külföldi partnerek ismét bebizonyították, hogy teljes vállszélességgel a Caritas mellett állnak, és megígérték, hogy igyekeznek előteremteni a legfontosabb projektek megvalósításához szükséges forrásokat. Ide tartozik például azon berendezések lecserélése a Caritas szegénykonyháin és az idősotthonokban, amelyek elromlottak és javíthatatlanok, vagy nem felelnek meg az Európai Uniós szabványoknak.

IMG-20190318-WA0006

„A hollandok szociális érzékenysége rendkívül kifinomult. Nagyon segítőkész emberek. Most, ennyi év után is biztosítottak minket a további támogatásukról, és kifogásolták azt, hogy közel 30 éves tevékenység után a román állam csak 5,7%-al támogatja a segélyszervezet munkját. A hollandok között megtapasztalhattuk a valódi felebaráti szeretetet, mert annak ellenére, hogy többnyire egyházi közösségekben szervezik meg a gyűjtést, ők nem nézik azt, hogy ki milyen vallású, igyekeznek mindenkin segíteni, aki bajban van, aki rászoruló. Ilyen kell legyen az igazi keresztényi szellem” – nyilatkozta a körútról hazatérve Rajna József, a nagyváradi Caritas főigazgatója.

IMG-20190318-WA0004