Îngrijitori la curs de perfecționare Caritas

beteggondozoknak 3Asistenta integrativă specializată Coby Willemsen (RN) din Olanda, împreună cu opt formatori ai Asociației Caritas Catolica Oradea, a ţinut săptămâna trecută un curs de perfecţionare profesională pentru asistenți şi îngrijitori care lucrează în domeniul îngrijirii la domiciliu, respectiv îngrijirea vârstnicilor instituționalizate. Instruirea a avut loc la Centrul de Instruire pentru Laici al Diecezei Romano Catolice din Oradea, în organizarea Caritas Catolica.

Tema principală s-a axat pe îngrijirea bolnavilor cu boala lui Parkinson, dar au fost abordate şi multe alte subiecte aferente, spre exemplu comunicarea cu bolnavii în stare mentală precară, respectiv cu demenţă, sau bazele îngrijirii paliative. Pe lângă îngrijitorii Caritas din Oradea şi Marghita, angajații Asociaţiei Pro Christo et Ecclesia din Oradea, Căminul de Bătrâni din Santăul Mare administrat de asociaţia Pro Borş, Căminul de Bătrâni Agnulli Dei şi cei de la sucursala Oradea a Fundaţiei Creştine Diakonia.

Scopul cursurilor de pregătire şi perfecţionare profesională, iniţiate de Caritas Catolica în urmă cu trei ani, este de a asigura îngrijitoarelor care activează în sfera socială, posibilitatea dezvoltării continue a cunoştinţelor profesionale şi de a le familiariza cu cele mai moderne metode, mijloace şi tratamente, pentru a putea oferi îngrijire optimă suferinzilor. În cadrul seriei de cursuri din anii trecuţi, asistentele şi îngrijitoarele au participat la mai multe prezentări şi workshop-uri.

În cadrul instruirii, cei 25 de îngrijitori participanți au învăţat de la formatorii Caritasului  metode noi de a ajuta mişcarea şi mobilizarea bolnavilor de Parkinson, cum să abordeze corect halucinaţiile tipice acestei boli, cum să formeze un mediu securizat în jurul bolnavilor, cum să îi ajute la mâncat, băut şi luat medicamente, astfel ca riscul de sufocare să fie cât mai mic posibil. Totodată, au făcut cunoştinţă cu acele simptome grave, care pot apărea ca efecte secundare a tratamentelor medicamentoase.

Instruirea, au fost încheiată cu o serie de întrebări şi răspunsuri, în cadrul cărora asistenta olandeză și formatorii Caritasului au încercat în comun să găsească soluţii pentru acele cazuri concrete şi individuale, cu care se confruntă în prezent îngrijitoarele de la căminele de bătrâni.