Îngrijitorii au învățat metode noi

ingrijitorii 1La invitaţia Asociației Caritas Catolica Oradea, asistenta integrativă specializată Coby Willemsen din Olanda, a ţinut un nou curs de perfecţionare asistentelor şi îngrijitoarelor care lucrează în domeniul îngrijirii vârstnicilor în perioada 25-27 ianuarie. La cursurile gratuite, au participat angajatele de la instituţiile care oferă servicii sociale – respectiv de la căminele de bătrâni şi centrele de îngrijire la domiciliu. Pe lângă orădeni, au venit la cursuri şi participante din Marghita, Tăşnad şi Timişoara.

Scopul cursurilor de pregătire şi perfecţionare profesională, iniţiate de Caritas Catolica în urmă cu doi ani, este de a asigura îngrijitoarelor care activează în sfera socială, posibilitatea dezvoltării continue a cunoştinţelor profesionale şi de a le familiariza cu cele mai moderne metode, mijloace şi tratamente, pentru a putea oferi îngrijire optimă suferinzilor.

În cadrul seriei de cursuri din anii trecuţi, asistentele şi îngrijitoarele au participat la prezentări şi workshop-uri, în cursul cărora şi-au putut însuşi tratamentul bolnavilor de demenţă şi/sau degradaţi mentali, au învăţat diverse forme de comunicare cu vârstnicii şi au învăţat cele mai noi tehnici de transfer a bolnavilor imobilizaţi la pat.

Tema principală a instruirii de săptămâna trecută a fost tratamentul bolnavilor de Parkinson şi a problemelor de decubit.

Cunoaşterea cazurilor individuale, are importanţă deosebită

Simptomele bolii Parkinson diferă de la un bolnav la altul, de aceea, în tratarea acestei boli, îngrijitorii au un rol deosebit, deoarece ei pot relata medicului, orice schimbare minoră survenită în starea bolnavilor, şi totodată, ei sunt cei care pot pregăti familia în vederea soluţionării optime a conflictelor născute din scăderea capacităţii motrice şi mentale ale bolnavilor, şi adoptarea unor metode de comunicare eficiente –a accentuat d-na Coby Willemsen.

În cadrul instruirii, îngrijitorii au învăţat metode noi de a ajuta mişcarea şi mobilizarea bolnavilor de Parkinson, cum să abordeze corect halucinaţiile tipice acestei boli, cum să formeze un mediu securizat în jurul bolnavilor, cum să îi ajute la mâncat, băut şi luat medicamente, astfel ca riscul de sufocare să fie cât mai mic posibil. Totodată, au făcut cunoştinţă cu acele simptome grave, care pot apărea ca efecte secundare a tratamentelor medicamentoase.

Metodele vechi sunt perimate

ingrijitorii 2La prezentarea teoretică privind leziunile pielii, participanţii au primit informaţii practice despre prevenirea şi tratarea eficientă a celor trei mari probleme dermatologice frecvente, care îi afectează pe bolnavii imobilizaţi la pat: dermatita cauzată de incontinenţă, intertrigo şi decubit. Coby Willemsen a prezentat acele poziţii de culcat sau şezut, care împart pe cea mai mare suprafaţă greutatea corpului, deci feresc mai mult pielea de leziuni. A explicat totodată, care sunt acele metode de tratament uzuale, care s-au învechit, şi despre care cercetările au dovedit că nu sunt eficace.

Toate cele trei zile de instruire, au fost încheiate cu câte-o serie de întrebări şi răspunsuri, în cursul cărora participanţii şi asistenta olandeză au încercat în comun să găsească soluţii pentru acele cazuri concrete şi individuale, cu care se confruntă în prezent îngrijitoarele de la căminele de bătrâni.