Lucrătorii sociali au absolvit cursul de calificare

absolvire1Vineri, prin examen oral şi scris, s-a încheiat cursul gratuit de calificare pentru lucrători sociali, organizat de către Asociaţia Caritas Catolica Oradea, în parteneriat cu organizațiile Caritas din Satu Mare şi Alba Iulia, pentru femei aflate în dificultate.

Cursul cu finanţare europeană în cadrul proiectului întitulat „Parteneriat pentru şanse egale pe piaţa muncii” a început încă în octombrie 2014, cu program de câte opt ore pe zi, timp în care participantele şi-au putut însuşi cunoştinţe teoretice şi practice în domeniu. Organizatorii le-au asigurat zilnic şi câte o masă caldă, iar cursantelor care soseau de departe, le-au achitat costul călătoriei, respectiv şi al abonamentelor de  transport în comun.

„Am învățat foarte mult la acest curs. Programul a fost foarte bine pentru că s-a acomodat după programul acelor persoane care au venit la ore după lucru. Sam făcut multe exerciții, și în cursul programului de practică am organizat evenimente pentru vârstnici, am distribuit hrană nevoiașilor de la groapa de gunoi și la azilul de pe strada Guttenberg. Am dat seama că această profesie necesită multă voință și dedicație. Nu poți să faci acest curs doar să ai o diplomă; trebuie să vrei să ajuți pe oameni, să te interesezi de cei care au nevoie de ajutorul tău” – a declarat Elisabeta Csiki, cursantă din Oradea.

„Îmi place să lucrez cu oamenii în vârstă și am răbdare pentru ei. Cursul mă ajută foarte mult pentru că aș dori să lucrez în domeniu. M-am simțit foarte bine de-a lungul orelor de pregătire, inclusiv și trainerii au fost foarte de treabă, au răspuns la întrebări și ne-au ajutat foarte mult. Cel mai greu a fost chiar prima zi de practică. A fost foarte tulburător să lucrez cu vârstnici care și-au pierdut capacitățile mintale. Nici nu am știut cum să vorbesc cu ei și ce să-i întreb, dar am învățat cum să le tratez cu respect și demnitate. Am rămas cu multe amintiri frumoase după curs” – a declarat Oana Cuc, cursantă din Sântimreu.

La examenul de absolvire de vineri, doi reprezentanţi ai AJPIS şi unul dintre formatori, au evaluat gradul de cunoştinţe al absolventelor. Toate cele 22 de cursante au absolvit cu brio examenul, cea mai mică notă fiind 9,50 – a relatat d-na Nagy Hortenzia, manager proiect. Absolventele vor beneficia acum de diplome recunoscute în statele membre ale Uniunii Europene.