Astfel se înfăptuieşte: serviciul caritativ

igy keszul 1Episcopia Catolică a declarat 2014, Anul Serviciului de Caritate. În cadrul acestuia, încă în luna martie s-au putut prezenta acele instituţii de pe teritoriul diecezei, care desfăşoară  activitate socială  în rândul celor ajunşi la periferia societăţii. În continuarea  manifestării din primăvară, pe 25 octombrie, sâmbătă, s-a ţinut o nouă conferinţă. De această dată, cei interesaţi s-au putut întâlni cu acei sponsori, care acţionând în străinătate, organizează colectarea şi transportul donaţiilor ( privite uneori „fireşti” ) – adică, au avut ocazia să se informeze asupra acelei munci enorme, prin care se înfăptuieşte ceea ce se denumeşte simplu: serviciul de caritate.

În aula palatului episcopal romano-catolic, auditoriul format din peste o sută de  persoane, a avut ocazia să asculte raportul personal a doi sponsori. Prima, a luat cuvântul D-na Coby Willemsen-van der Kolk, reprezentanta organizaţiei Stichting Steungroep Nederland Roemenie ( adică Fundaţia de Ajutorare Olanda pentru România), organizaţie care începând din 2002, a sprijinit Caritas Oradea cu nu mai puţin de 425 m.c. de donaţii şi s-a angajat într-o valoare totală de 89.000 euro la cofinanţarea proiectelor Caritas Bihor.

Preşedinta fundaţiei a vorbit într-un stil direct şi foarte practic, despre cum se poate eficientiza costul donaţiilor , care sunt aşteptările lor privind proiectele Caritas şi despre cum ar putea beneficiarii, respectiv acei oameni săraci sau bolnavi la care ajung donaţiile provenite din străinătate, să se implice direct în această muncă, pentru ca totul să se desfăşoare cât mai uşor şi toată lumea să aibă de câştigat.

DSC_5729„Eu am avut un tată foarte înţelept, care i-a învăţat pe copiii săi, că  este mai important să trăieşti multe, decât să posezi multe. Cu trecerea anilor, am înţeles tâlcul celor învăţate. Putem să ne umplem casele cu cele mai frumoase obiecte, să ne alimentăm conturile bancare, sau să cumpărăm cele mai performante maşinării… dar cu toţii părăsim această viaţă, aşa cum am venit pe lume: cu mâinile goale. Ceea ce rămân, sunt amintirile.

Iar amintirile nu vorbesc despre cine ce a avut, ci despre ce fel de om a fost ”  – preciza doamna preşedintă, subliniind importanţa dobândirii independenţei faţă de sponsorizările provenite din străinătate, dar şi a recrutării şi cooptării voluntarilor locali. După cum relata, sunt foarte bucuroşi să vadă, că atât în Olanda cât şi în România, tinerii se implică în munca voluntară, îşi împart timpul şi talentul cu cei afectaţi, nevoiaşi, bătrâni sau bolnavi. Uneori,  este suficientă îmbrăţişarea unui copil, sau un pupic de la o doamnă în vârstă  -valoarea acestora nu se măsoară în bani. D-na Willemsen a mai  precizat: „Organizaţiile precum Caritas, au nevoie de sprijin financiar şi de aport în natură, pentru a funcţiona- dar să nu uităm, dacă noi arătăm cu degetul guvernul şi întrebăm, de ce nu-şi asumă răspunderea pentru soarta celor nevoiaşi – atunci şi pe noi ne pot arăta alţii cu degetul şi pot pune întrebarea: ce anume facem noi înşine, pentru comunitatea noastră ?! ”

DSC_5734În  continuare, a luat cuvântul  dl. Peter Zidar din Austria.  Diacon permanent, profesor de teologie, dumnealui  ne-a raportat despre un ajutor, de complet altă natură. În darea de seamă însoţită de proiectarea unor imagini concludente, a prezentat  acel proiect, necesitând o contribuţie materială substanţială, organizare dar şi o planificare tehnică extrem de minuţioasă, în cadrul căruia cursanţii unor şcoli profesionale din Austria, au fost aduşi la Oradea, pentru a participa ca voluntari, la renovarea clădirii fostului spital Sf. Iosif.

În cadrul conferinţei s-au mai prezentat şi două mesaje video. In primul, Renate Maier, soră franciscană din Mallersdorf  şi-a prezentat activitatea îndelungată desfăşurată în vederea ajutorării acelor familii nevoiaşe, care au în creştere copii de vârstă preşcolară, iar  în al doilea, s-a reliefat cooperarea dintre parohia Sf.Gheorghe din Vreden şi parohia romano-catolică Oradea-Oraşul Nou.

Dl. Kiss Karoly, directorul executiv al organizaţiei Caritas Catolica Oradea, a făcut cunoscute acele principii de bază, în temeiul cărora se încearcă înfiinţarea unor reţele de voluntari aparţinătoare de parohiile diecezei. Se străduiesc, să pună accent pe serviciile cu caracter caritativ, şi pe lângă ajutorul material, să acorde şi sprijin sufletesc celor nevoiaşi, prin simple gesturi adevărat umane, afecţiune, atenţie, empatie şi devotament. „Există oameni care nu trec nepăsători pe lângă greutăţile şi problemele vecinilor lor, ci îi ajută.

Pe aceşti oameni dorim să-i contactăm şi să-i atragem, să ajute în mod organizat, în cadrul parohiilor, aşa cum se întâmplă în cazul celor din Tăşnad, sau la parohia Sf. Ladislau.”

DSC_5727„Scopul conferinţei a fost să ne întâlnim direct şi să fim aproape de acei oameni din bunăvoinţa cărora putem şi noi să facem bine, în modul nostru, şi la locul nostru. Uneori nici nu ne dăm seama, ce se ascunde în spatele unui proiect mai mic sau mai mare, cât timp folosit, câtă muncă, câte drumuri, planificări, telefoane, relaţii, organizare, călătorii etc. Este foarte important, să ştim cu toţii, că tot ceea ce primim şi împărţim printre cei nevoiaşi, se înfăptuieşte astfel. Nu pică din cer, ci este rodul unei munci asidue, făcută cu multă, multă abnegaţie şi dăruire, cu o poziţie etică neclintită ,perseverentă – dorinţa acestor oameni, de a face bine. Urmând exemplul Domnului nostru Iisus, trebuie să lucrăm şi noi, pentru a-i ajuta pe acei semeni care trăiesc în condiţii mai grele ca noi, şi care au nevoie de tot sprijinul nostru” a accentuat excelenţa sa, dl. episcop Böcskei László, care la finele evenimentului, a oferit câte-o diplomă, medalie şi flori sponsorilor din străinătate, un „mulţumesc” simbolic pentru activitatea lor umanitară, pentru serviciul lor caritativ.