Monument în memoria tuturor celor dragi

monument  2  Miercuri, de ziua morţilor, în grădina Căminului de bătrâni Sf. Martin administrat de Caritas Catolica, a fost dezvelit un monument funerar aparte. Monumentul din granit, dăltuit sub formă de carte deschisă, a fost a amplasat pentru ca vârstnicii rezidenţi, mult limitaţi în mişcări, şi pentru care o deplasare la cimitir este extraordinar de dificilă dacă nu chiar imposibilă, să poată aprinde o lumânare în memoria celor dragi plecaţi pentru veşnicie, chiar în grădina căminului.

„ Având în vedere starea de sănătate a vârstnicilor, ne-am gândit că un asemenea monument ar fi foarte folositor, căci, cu trecerea anilor, deplasarea la cimitir cu îngrijiţii noştri, devine din ce în ce mai anevoioasă ” – a declarat  Emma Haier-Sikolya, coordonatoarea  Căminului de bătrâni Sf. Martin. După cum a mai precizat, placa de granit a fost comandată cu sprijinul unui donator anonim, iar pregătirea soclului a fost înlesnită de Istvan Feher, ruda unui rezident al căminului.

monument 1

În cadrul ceremonialului de inaugurare, monumentul a fost sfinţit de părintele Iosif Rajna, directorul Caritas Catolica, iar după o rugăciune comună, rezidenţii căminului au depus primele flori şi lumânări. După ei au urmat îngrijitorii din cămin, care au depus câte o floare în memoria rezidenţilor decedaţi. Pe monument, o inscripţie bilingvă scrie: „În amintirea celor dragi – Aștept învierea morților și viața veacului ce va veni. Amin”

„Găsesc că acest monument e o idee foarte bună. Este o realizare artistică frumoasă, şi are şi conotaţii sufletești. Pentru noi, cei care ne deplasăm atât de greoi, mersul la cimitir este foarte dificil, deci acesta e un loc foarte bun, pentru cinstirea memoriei morţilor noştri” – a declarat tanti Eva Korodi, rezidentă a Căminului Sf. Martin. „Sperăm, că acesta nu va fi un monument trist, ci un loc care ne oferă  posibilitatea să mai simţim prezenţa foştilor noştri rezidenţi și tuturor celor dragi nouă” – a mai adăugat Emma Haier-Sikolya, coordonatoarea căminului.

monument 3Iniţiativa, pe lângă problemele de sănătate, mai aplanează şi distanţele geografice. Căminul are mulţi rezidenţi în vârstă, care au ajuns departe de locul de baştină şi de ziua morţilor ar trebui să se deplaseze nu doar până la cimitirul municipal, ci în altă localitate, poate chiar alt judeţ. Bunăoară, au deci posibilitatea să aprindă o lumânare chiar în grădina plină de flori a căminului, şi să spună o rugăciune pentru persoana iubită care se odihneşte în altă parte a lumii.

Sz. G. T.

Vezi: Galerie Foto