Moştenirea spirituală lăsată de Sf. Martin

a szt marton 2Sfânta slujbă de hramul Sfântului Martin, a fost  celebrată de episcopul romano-catolic Böcskei László, la capela căminului de bătrâni care poartă numele sfântului, luni, 13 Noiembrie. La eveniment, au participat reprezentanţi ai rezidenţilor ambelor cămine pentru vârstnici din Oradea, administrate de Caritas Catolica, precum şi numeroşi membri ai capitlului orădean.

„Deşi Sf. Martin din Tours a trăit în urmă cu multe secole, spiritului lui este totuşi aproape de noi, ne inspiră şi ne îndrumă în activităţile noastre cotidiene, să putem trăi după voinţa Domnului. Omul de astăzi e tentat să creadă că e capabil de mai multe, că cunoaşte mai bine secretele lumii şi face faţă mai bine, decât antecesorii noştri din secolele demult apuse. Dar, să fim sinceri cu noi înşine, trebuie să ne dăm seama de nişte adevăruri. Realităţile prezente arată că deşi lumea s-a dezvoltat enorm de mult, însuşirea valorilor de bază şi practica spirituală nu a ţinut pasul cu aceste dezvoltări” – a arătat episcopul, îndemnând rezidenţii căminelor de bătrâni, să dea valoare vieţii lor, acordând atenţie semenilor, prin cuvinte şi gesturi să creeze o atmosferă plină de dragoste în jurul lor. Acceptarea propriei soarte nu înseamnă resemnarea într-o stare provizorie, ci desfăşurarea unei vieţi predestinate de Domnul. Prin faptele noastre mărunte putem îmbunătăţi şi înfrumuseţa această lume, căci suntem purtătorii unor rezerve inepuizabile. Întotdeauna putem oferi ceva altora” – a declarat episcopul.

a szt marton 3La ritual, a contribuit  canonicul József Rajna, directorul Caritas Catolica, István Pálos preot în Oradea-Seleuş, canonicul Balázs Kohr, şi secretarul episcopal Zsolt Vakon.După slujbă, cei prezenţi au participat la o masă festivă, agapă ţinută în sala mare a căminului.

Sz. G. T.