Pianul Speranței la căminele Caritas

pianul sperantei 3Luni, 10 iulie, trei elevi de la Liceul de Arte Oradea, însoțiți de profesoara Lavinia Dragoș, au dat un recital de pian la Căminul de Bătrâni Sfânta Elisabeta, administrat de Asociația Caritas Catolica Oradea. Concertul de muzică clasică a fost organizat în cadrul proiectului Pianul Speranței, derulat în parteneriat cu Fundația Comunitară Oradea.

„Am dorit împreună cu elevii Liceului de Arte să ieșim din sala noastră festivă – locul de audiții, și uneori chiar de competiție –, și să ducem muzica tuturor celor care nu pot să vină în sălile de concert. Așa am făcut acest proiect cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea. A fost un proiect selectat la Bursa Talentelor” – a declarat profesoara Lavinia Dragoș. În cadrul proiectului elevii Liceului de Arte dau un număr de 10 concerte în județul Bihor, în cămine de bătrâni, în penitenciar, la tineri cu dizabilități, și alte presoane care de regulă nu au acces la muzică clasică live.

„E un câștig de ambele părți: atât din partea beneficiarilor căreia ne adresăm, și cărora le aducem puțină bucurie, și pe de altă parte e câștigul copiilor, care au nevoie de școala scenei, și care nu cântă în situație de stres, ci își pot dea seama că pot face minuni cu degețelele lor, și pot să bucure. Spre această misiune aș dori să îndrept copii, și mereu să-i fac să-și dea seama că este mult mai important acest lucru față de un premiu câștigat, care e al meu. În momentul în care cânt unor oameni care sunt cu tot sufletul alături de noi, câștigul este mult mai mare. Și adevărata recompensă este de fapt aceasta, gratuită și în sufletul nostru ” – a adăugat profesoara.

Cu ocazia concertului de luni, elevii Alexandru Faur și Dragoș Diță din clasa III., respectiv Mihnea Chișbora din clasa VII., au cântat lucrări de Burgmüller, Beethowen, Chopin, Liszt. La ei s-a alăturat și d-na profesoară Lavinia Dragoș, dând un bun exemplu copiilor, cu care a cântat chiar și la patru mâini Marșul militar al lui Schubert, și Polka italiana de Rahmaninov.  Evoluția lor a fost completată de recitalul de poezii de Eminescu oferit de d-na Marta Mureșan Haizer, rezidenta căminului de bătrâni.

A fost un concert extraordinar, așa cum sunt de fapt toate, dar e mereu surprinzător. pianul sperantei 2Fiecare loc e diferit. E așa o pace în acest loc. Ne-au ascultat, nu mișca nimeni. Auzeam cânte-o doamnă care lăcrima și atunci se auzea pe respirația ei, dar era de o intensitate extraordinară. Asta nu poate decât să ne bucure. M-am bucurat pentru copii, care sigur au avut emoții, dar am fost primiți extraordinar. Am avut o audiență receptivă. O doamnă de la cămin ne-a și recitat” – a mai declarat profesoara.

Echipa Liceului de Arte Oradea va mai susține un concert în cadrul proiectului Pianul Speranței și la celălalt azil administrat de Caritas Catolica în Oradea, Căminul Sf. Martin din Nufărul, pe data de 12 iulie, miercuri.

pianul sperantei 1