Iskola épül nepálban a Romániai Caritas Szövetség adományaiból

nepali suli 32015 tavaszán az utóbbi 80 év legsúlyosabb földrengése rázta meg Nepál északi részét. A katasztrófában többezren meghaltak és több millióan váltak hontalanná. A világ összes nagy segélyszervezetéhez hasonlóan a Romániai Caritas Szövetség is a túlélők segítségére sietett. Gyűjtést szerveztek az ország összes katolikus egyházmegyjében a nepáli túlélők megsegítésére.

nepali suli 2A hívek nagyon receptívek voltak és azonnal megmozdultak a hívó szóra, a nagyváradi egyházmegyében összesen 52 római katolikus plébánián adakoztak erre a célra. Az összegyűlt összeget gyorssegélyre és rehabilitációs programokra ajánlották fel.  Adományaik hozzájárultak ahhoz, hogy Bankalidevi faluban újjáépülhessen egy iskola. Az épületen most végzik az utolsó simításokat és hamarosan átadásra kerül. A romániai hívek országos szinten mintegy 80.000 euróval járultak hozzá ehhez a tevékenységekhez a Romániai Caritas Konföderáción keresztül.

A földrengés 2015. április 25-én következett be Nepál északi részén, helyi idő szerint 11:41-kor. A 7,8-as erősségű rengés következtében 7652-en veszették életüket, 16 390-en sérültek meg, és közel 200 000 lakóház semmisült meg. Ez volt az elmúlt nyolcvan év legnagyobb erejű földmozgása az 1934-es földrengést követően.

nepali suli 1