Căminul de bătrâni Sf. Margareta

CENTRUL SF. MARGARETA este un centru rezidential privat acreditat de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice pentru acordarea de servicii sociale catre persoanele varstnice.

Căminul asigură o viaţă decentă acelor vârstnici care au nevoie de îngrijire specială şi supraveghere permanentă, în limita unui număr de 22 persoane.

Centrul dispune de camere cu 2, 3 paturi, grupuri sanitare, televizor color, ascensor, şi totodată se asigură zilnic trei mese şi gustare de după masă, condiţii şi ajutor în menţinerea igienei personale, asistenţă medicală, investigaţii medicale periodice.
marg_oreg_009
Rezidenţii beneficiază de activităţi de socializare şi recreare precum: vizionare TV, lecturare presă sau cărţi din bibliotecă, jocuri de şah şi rummy, sărbătorirea zilelor de naştere şi marg_oreg_010a principalelor sărbători religioase, şi nu în ultimul rând se asigură practicarea vieţii spirituale, stand la dispoziţia lor un preot romano-catolica şi unul reformat. Toate aceste servicii sunt oferite permanent cu ajutorul personalului nostru calificat.

În 2008, căminul a fost modernizat, reabilitat cu finanţarea fundaţiei „Steungroep Nederland Roemenië” şi „Wilde Ganzen” din Olanda. Căminull este sprijinit şi de Primăria Marghita.

Serviciile oferite sunt:

• Servicii de ingrijire si supraveghere, atat ziua cat si noaptea
  • Administrarea tratamentului medical;
  • Asistenta pentru indeplinirea operatiunilor zilnice (imbracat, dezbracat, igiena personala etc.);
  • Administrarea hranei;
  • Achizitionarea medicamentelor;
  • Activitati recreationale;
  • Terapie ocupationala;
  • Program de recuperare.

Modalitate de încheiere a contractului

Pentru serviciile oferite în cadrul căminului se percepe o taxă pe baza pachetului de servicii care este calculată în funcție de fisa de evaluare sociomedicală și ancheta socială.

Prețul serviciilor de bază încep de la 1400 RON în funcție de necesitățile fiecăruia în care este cuprins oferta de cazare, de masă, servicii medicale, precum și igienizarea.

Cazurile sociale se aprobă de către conducerea unității.

Acte necesare pentru admitere:

• cererea de înregistrare
  • copie carte de identitate
  • copie  după cupon de pensie
  • fisă de evaluarea medicală – completat de medic de
  • ieșire din spital după caz
  • Aviz  după rezultatele următoarelor examene medicale: RX pulmonar, VDRL, examen coproparazitologic şi coprobacteriologic  (cheltuielile examenelor vor fi suportate de către aparținătorii beneficiarului)

Criterile de eligibilitate ale beneficiarilor: persoane  varstnice (peste 65 de ani).

Decizia de admitere se aproba   si se avizeaza  de catre conducatorul   centrului.

Pe baza actelor si deciziei de admitere se intocmeste contractul de furnizare a serviciului pe un an cu drept de prelungire.

Despre costurile centrului:

Diferitele pachete de servicii se stabilesc pe baza analizei socio-medicale, în funcţie de nevoi şi stare de sănătate.

Caritas Catolica – sucursala Marghita
415300 Marghita, Crişan Nr.5, Jud.Bihor
Tel.: +40(0)259/362-657
E-mail: kiss.karoly@caritascatolica-oradea.ro
Persoana de contact: Kiss Károly

RAPORT DE ACTIVITATE PENTRU ANUL 2016

Caminul de batrani SF. Margareta functioneaza in Marghita, str. Crisan nr. 5. In acest camin, au parte mai multe activitati si evenimente pe langa cele obisnuite de zi cu zi. In anul 2016 am organizat evenimente pentru rezidentii nostrii si nu numai.

Personalul angajat pe anul 2016 a fost de 12 angajati.

Anul acesta am organizat urmatoarele evenimente:

• pe  15 februarie  a  fost  organizat  Balul  mascat  . Costumele    erau   bine  alese   asigurand  o  atmosfera  placuta  de  carnaval. Au fost prezenti la Balul mascat in medie 30 de persoane,toti beneficiarii cat si persoane din exterior.
  • pe 8 Martie  femeile  din  caminul  nostru   au  fost  felicitate  de primarul  orasului, de  conducerea  unitatii si  de   barbatii  rezidenti   prin  intermediul  unui  spectacol  .Dupa spectacol   fiecare  femeie  a primit  cate o floare.  La acest spectacol au participat si femei in varsta din orasul nostrul.
  • Si pe  sarbatoarea  pastelui   ne-am  pregatit  cu  mult  drag  si  devotement. Atat rezidentii caminului  cat si  membrii clubului    au  luat  parte  la pregatiri.  S-au  confectionat  multe  ornamente de  pasti    si  s-au  vopsit  multe  oua rosii.  Programul   s-a  deschis  cu  o  slujba  religioasa  si  s-a  continuat  cu  cantece  si  poezii.  Iepurasul  le-a  adus  cadouri  iar  barbatii au  continuat  obiceiul  cu  stropitul.
  • Avand  curtea  noastra  mare  si  frumoasa  de  1  Mai  am  iesit  cu  rezidentii nostrii la  fript  de  slanina.  Langa  muzica  si  voie buna s-a  sarbatorit   ziua  muncii, au particiapat si varstanici din oras.
  • Un alt  eveniment  important  a fost  sarbatoarea  de  15 August, Sfanta  Maria. Cu aceasta ocazie  au  fost  felicitate  persoanele  care poarta numele  de  Maria.
  • Cel  mai  important  eveniment  care  sarbatorim  in fiecare  an  este  ziua  lor, adica  Ziua  Internationala  a Persoanelor  Varstnice pe 1 octombrie.  Cu  aceasta  ocazie ne  adunam  ca sa  ne exprimam  recunostinta, respectul  si  dragostea   fata  de  acele persoane  care  dupa  multi  ani  de  munca   isi petrec  ultimele  zile  cu  noi. Nici in acest  ana nu  am uitat de  ei.  Varstnicii nostrii  au  fost  felicitati   de  primarul  orasului Pocsay  Zoltan,  de  preotulul  reformat Kovacs Gyula,  de presedintele local al  UDMR   Bradacs Aliz si de Kiss Karoly  din partea conducerii  caminului.Membrii clubului  au  pregatit  un  spectacol adecvat acestui  eveniment. Evenimentul  incheiandu-se   cu   o masa festiva in cintea beneficiarilor.
  • Un  eveniment  mai  putin  fericit  dar  totusi  important  pentru  toata  lumea  a fost  eveniment din data de 1 Noiembrie  ziua  mortii, unde  nici  rezidentii nostrii nu au  uitat  de  cei dragi  plecati  dintre  noi .Cu  aceasta  ocazie  s-au  aprins  luminari  si  s-a spus  o  rugaciune.
  • 6 Decembrie a adus  un  pic  de  bucurie    in inima  rezidentilor  in  momentul  in care  au  vazut  ca  vine  Mos  Nicolae  incarcat  cu  sacul.  Ca si  copii , si  ei  s-au  bucurat  de  acel  mic  cadou  pe  care  l-au  primit. Multi dintre beneficiari  l-au primit  cu  lacrimi  de  bucurie  pentru ca nu s-au asteptat.
  • Pentru Craciun pregatirile au inceput din timp. S-au  confectionat  multe  decoratiuni  atat din  partea  rezidentilor cat  si  din  parte  clubului  seniorilor. Caminul  si  bradul au  fost  impodobite  creand  o  atmosfera  placuta  si  linistata  de  sarbatori.  In  aceasta  periaoda  ne-au  vizitat  multi  colindatori  atat  din partea  scolilor  cat  si  din  alte  parti. In  acest fel  si  rezidentii nostrii au  simtit cu adevarat spiritual   Craciunului  cu  dragostea pe care o poarta. S-au  bucurat  foarte  mult  si  de Mos Craciun care  nu i-a  uitat  si  le-a pus cate un  cadou  sub  brad.
  • Nici  urarile  de  anul  nou   nu  au ramas  uitate.  Ciocnind cu  o  sampanie  si  dorindu-le  cat mai multi ani  fericiti  si  sanatosi  alaturi  de  noi.

Pe viitor dorim sa ne lungim activitatile ca sa atragem cat mai multi beneficiari carora sa le putem acorda serviciile de care au nevoie pentru a duce o viata decenta.

Căminul beneficiază de subvenție din partea Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Bihor (AJPIS) pe baza legii 34/1998. Subvenția este de 250 lei/persoană, acordată pentru un număr de 22 rezidenți.