Căminul de bătrâni Sf. Margareta

CENTRUL SF. MARGARETA este un centru rezidential privat acreditat de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice pentru acordarea de servicii sociale catre persoanele varstnice.

Căminul asigură o viaţă decentă acelor vârstnici care au nevoie de îngrijire specială şi supraveghere permanentă, în limita unui număr de 22 persoane.

Centrul dispune de camere cu 2, 3 paturi, grupuri sanitare, televizor color, ascensor, şi totodată se asigură zilnic trei mese şi gustare de după masă, condiţii şi ajutor în menţinerea igienei personale, asistenţă medicală, investigaţii medicale periodice.
marg_oreg_009
Rezidenţii beneficiază de activităţi de socializare şi recreare precum: vizionare TV, lecturare presă sau cărţi din bibliotecă, jocuri de şah şi rummy, sărbătorirea zilelor de naştere şi marg_oreg_010a principalelor sărbători religioase, şi nu în ultimul rând se asigură practicarea vieţii spirituale, stand la dispoziţia lor un preot romano-catolica şi unul reformat. Toate aceste servicii sunt oferite permanent cu ajutorul personalului nostru calificat.

În 2008, căminul a fost modernizat, reabilitat cu finanţarea fundaţiei „Steungroep Nederland Roemenië” şi „Wilde Ganzen” din Olanda. Căminull este sprijinit şi de Primăria Marghita.

Serviciile oferite sunt:

• Servicii de ingrijire si supraveghere, atat ziua cat si noaptea
  • Administrarea tratamentului medical;
  • Asistenta pentru indeplinirea operatiunilor zilnice (imbracat, dezbracat, igiena personala etc.);
  • Administrarea hranei;
  • Achizitionarea medicamentelor;
  • Activitati recreationale;
  • Terapie ocupationala;
  • Program de recuperare.

Modalitate de încheiere a contractului

Pentru serviciile oferite în cadrul căminului se percepe o taxă pe baza pachetului de servicii care este calculată în funcție de fisa de evaluare sociomedicală și ancheta socială.

Prețul serviciilor de bază încep de la 1400 RON în funcție de necesitățile fiecăruia în care este cuprins oferta de cazare, de masă, servicii medicale, precum și igienizarea.

Cazurile sociale se aprobă de către conducerea unității.

Acte necesare pentru admitere:

• cererea de înregistrare
  • copie carte de identitate
  • copie  după cupon de pensie
  • fisă de evaluarea medicală – completat de medic de
  • ieșire din spital după caz
  • Aviz  după rezultatele următoarelor examene medicale: RX pulmonar, VDRL, examen coproparazitologic şi coprobacteriologic  (cheltuielile examenelor vor fi suportate de către aparținătorii beneficiarului)

Criterile de eligibilitate ale beneficiarilor: persoane  varstnice (peste 65 de ani).

Decizia de admitere se aproba   si se avizeaza  de catre conducatorul   centrului.

Pe baza actelor si deciziei de admitere se intocmeste contractul de furnizare a serviciului pe un an cu drept de prelungire.

Despre costurile centrului:

Diferitele pachete de servicii se stabilesc pe baza analizei socio-medicale, în funcţie de nevoi şi stare de sănătate.

Caritas Catolica – sucursala Marghita
415300 Marghita, Crişan Nr.5, Jud.Bihor
Tel.: +40(0)259/362-657
E-mail: kiss.karoly@caritascatolica-oradea.ro
Persoana de contact: Kiss Károly

RAPORT   DE  ACTIVITATE   PENTRU   ANUL   2014

Căminul de bătrâni  Sf. Margareta  funcționează  în Marghita,  str. Crișan nr. 5. Activitatea principala este asigurarea unei vieți decente vârstnicilor care au nevoie  de  supraveghere permanentă. În anul 2014 numărul acestor persoane era de 24.  Rezidenții pe  lângă îngrijirile medicale și hrană caldă au beneficiat de o  serie de activități de  socializare si recreere. Astfel în 2014 au  fost organizate  următoarele evenimente:

• pe 8 Martie, Ziua Internatională  a Femeii, au fost felicitate cu flori toate doamnele și domnișoarele căminului
  • de sărbătoarea paștelui s-a pregătit cu mult drag și devotament
  • de 15 august Sfânta Maria  au fost felicitate persoanele cu numele de Maria.
  • Cel mai important eveniment al anului este întotdeauna 1 octombrie , Ziua Internațională  a  Persoanelor  Vârstnice, eveniment la care au participat  și numeroși  oameni  importanți  ai  orașului
  • de 1 Noiembrie s-au aprins luminări și s-a spus o rugăciune pentru cei dragi plecați
  • pe 6 Decembrie Moș Nicolae a fost primit cu lacrimi de bucurie

de Crăciun și Anul Nou au venit mulți colindători

Căminul beneficiază de subvenție din partea Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Bihor (AJPIS) pe baza legii 34/1998. Subvenția este de 250 lei/persoană, acordată pentru un număr de 22 rezidenți.