Trandafirii Sfintei Elisabeta

szent 1  De sărbătoarea Sfintei Elisabeta, comunitatea căminului de bătrâni care-i poartă numele, le-a mulţumit, acordându-le drept cadou trandafiri artizanale, artefacte, acelor voluntari care prin vizite regulate, muncă şi prezenţă, şi-au adus din plin contribuţia la  înfrumuseţarea şi diversificarea vieţii de zi cu zi a vârstnicilor îngrijiţi în acest cămin.

Festivitatea a fost deschisă printr-un discurs, ţinut de d-na Nagy Andrea directoarea instituţiei, care i-a salutat pe cei prezenţi.

szent 2În urmare, voluntara Széll Katalin, plasticiană orădeană, a  ţinut o frumoasă prelegere despre Sf.Elisabeta (1207 – 1231) accentuând ceea mai atractivă caracteristică a sfintei, faptul că această sprijinitoare a sărmanilor şi orfanilor, a reuşit să creeze o armonie perfectă între dragostea sa faţă de soţ şi faţă de Dumnezeu. La sfârşitul prezentării, d-na Széll Katalin a donat centrului de îngrijire o statuetă înfăţisând-o pe Sf. Elisabeta din Casa Arpad. Statuia, creaţia sculptorului Vásárhelyi István, este o lucrare în stil modern, cu linii prelungi, nobile, care o prezintă pe Elisabeta având în poalele şorţului trandafirii care au devenit simbolul ei.

În cursul manifestării şi vârstnicii căminului  au prezentat un scurt program, incluzând şi câteva rugăciuni pentru intervenţia Sfintei Elisabeta, precum şi numeroase poezii, scrise de Babits Mihály, Bogdán József şi regretata Ambrus Katalin, fostă voluntară a centrului de îngrijire.

szent 3După  prezentarea programului, s-au predat trandafirii confecţionaţi artizanal, drept mulţumire simbolică, adusă voluntarilor căminului. Printre alţii, au primit trandafiri tinerii de la Asociaţia Viaţa cu Autism, care  i-au ajutat pe vârstnici în amenajarea grădinii, curăţenie şi la lucrări meşteşugăreşti, grădinarii căminului şi numeroase persoane fizice care îşi desfăşoară activitatea în cele două cămine de bătrâni ale organizaţiei Caritas, respectiv Căminul Sf.Martin şi Căminul Sf.Elisabeta.

Evenimentul s-a încheiat cu agapă.

Sz. G. T.