Vizită episcopală la angajaţii şi îngrijiţii Caritas Catolica

suferinzi 1Săptămâna trecută exc. sa, episcopul romano-catolic Böcskei László, însoţit de părintele Rajna József  preşedinte Caritas Oradea şi Kiss Károly, director executiv, a făcut o vizită la instituţiile sociale Caritas din Santău, Tăşnad şi Marghita, cu scopul de a purta discuţii informale cu angajaţii devotaţi şi mărinimoşi ai căminelor de bătrâni şi a centrului de îngrijire bolnavi la domiciliu, care desfăşoară o activitate susţinută şi dificilă – şi de a-i asigura de tot sprijinul posibil.

În Santău, centrul de îngrijire la domiciliu, şi-a început activitatea în 2014,

de atunci  efortul depus de personalul altruist şi devotat, în îngrijirea, tratarea şi alinarea suferinţelor celor imobilizaţi la pat, a câştigat simpatia şi respectul localnicilor, care le cer tot mai des, ajutorul – a declarat dl. Czier Tibor, responsabil pentru această activitate.

Vizita a continuat la policlinica socială din Tăşnad, care primeşte zilnic aproape o sută de bolnavi, în căminul de zi, la centrul de îngrijire la domiciliu din Tăşnad, apoi în căminele de bătrâni Sf. Anton şi Sf. Margareta, din Marghita. Din discuţiile purtate cu angajaţii, a reieşit că aceştia, fiind în număr insuficient, depun eforturi susţinute, uneori chiar peste puterile lor, pentru a putea îngriji pe toţi cei suferinzi – cu toate acestea, ei simt că munca lor este menirea lor, şi găsesc multe bucurii şi satisfacţii în această activitate.

suferinzi 2Dl. episcop Böcskei László a acordat o importanţă deosebită şi întâlnirilor personale cu îngrijiţii Caritas, discutând şi încurajând pe cei sălăşluiţi în cămine – dar vizitând de asemenea, şi câteva persoane îngrijite la domiciliu. Recunoştinţa şi mulţumirile exprimate de îngrijiţi şi de familiile acestora, stau dovadă a importanţei acestei activităţi.

Au fost abordate nu doar aspectele psihice, dar şi cele materiale, Caritas având nevoie de surse foarte însemnate, pentru  mentenanţa şi dezvoltarea activităţilor îndreptate spre alinarea şi îngrijirea celor suferinzi. Bunăoară, vizita episcopală a însemnat totodată  şi un îndemn, ca cei cărora le stă în putinţă, să contribuie la activitatea socială a bisericii, forma instituţionalizată a iubirii faţă de semeni, propovăduită de Domnul nostru Iisus Hristos.

Szombati-Gille Tamás