Voluntari din Jersey la Caritas Catolica Oradea

Asociaţia Caritas Catolica din Oradea colaborează de ani de zile cu liceul catolic pentru fete, Beaulieu Convent School din insula Jersey, Regatul Unit. În cadrul parteneriatului, elevele din Anglia organizează la şcoala lor în fiecare an colectă, pentru ajutorarea îngrijiţilor Caritas, iar o dată pe an, în ajunul sărbătorilor de crăciun, fac şi o vizită în dieceza Oradea, ocazie cu care împart donaţii pentru nevoiaşi şi participă la acţiuni în scop caritabil.

voluntari din jersey 1

În acest an 12 eleve însoţite de 4 pedagogi, au petrecut 2 zile cu activităţi umanitare în cadrul programului de voluntariat al Asociației Caritas Catolica. Miercuri, 12 decembrie, s-au deplasat în mai multe localităţi din judeţ, reuşind să înfrumuseţeze sărbătoarea celor nevoiaşi.

jersey-i diakok 7La Sălacea, conduşi de primarul Béla Horváth, au împărţit la 16 familii oropsite de soartă, donaţii constând din alimente nealterabile asigurate de Caritas. Din donaţii, au beneficiat în primul rând mame care îşi cresc copiii singure, respectiv familii cu mulţi copii, care frecventează şcoala în mod regular. Totodată, grupul englezesc a făcut o vizită şi pe şirul romilor, unde au împărţit dulciuri la 70 de copii. Donaţiile împărţite au fost cumpărate de Caritas Catolica cu ajutorul material al asociaţiei Caritasverband Passau din Germania, iar ciocolata destinată copiilor a fost oferită de Caritas Schijndel, din Olanda. Dar, pentru ca vizitatoarele să cunoască şi frumuseţile localităţii, au trecut să vadă străvechile pivniţe de vin, după care primarul Béla Horváth le-a condus la conacul Komaromy din Otomani, recent renovat.

jersey-i diakok 8După aceasta, grupul s-a deplasat la Marghita, unde le-au făcut o vizită rezidenţilor din Căminul de Bătrâni Sf. Anton. Au luat masa în comun, după care au oferit un desert special vârstnicilor: fructe proaspete, şi multe cântece de crăciun, arhicunoscute. Cântecele au răsunat cum nu se poate mai autentic, din gura elevelor din Regatul Unit, astfel că au ieşit din camere până şi cei care nu prea agreează vâlva multă, astfel că până la urmă toată lumea a fost antrenată în distracţia veselă, cu cântece şi aplauze multe. Ultima oprire a zilei, a fost la Căminul de Copii din Sâniob, înfiinţată tot de Caritas Catolica şi devenind ulterior instituţie de sine stătătoare, oferind pentru zeci de copii, condiţii sigure, familie, posibilităţi de învăţare şi angajare. Liceenele au oferit copiiilor din Sâniob  fructe, ciocolată, animăluţe din pluş, diferite piese de îmbrăcăminte tricotate, după care au participat la sărbătoarea de ajun a instituţiei.

În multe locuri, pachetele cu donaţii au fost cărate în noroi până la glezne, dar fetele din Jersey nu s-au speriat, ba au pus şi mâna la lucru. A doua zi, în 13 decembrie, deja în orele matinale s-au apucat să cureţe şi să taie 15 kg de legume, au pregătit şi tăiat cubuleţe 5 kg

jersey-i diakok 9de carne de porc , din toate acestea pregătindu-se gulaş pentru oamenii străzii, la bucătăria Caritas sub îndrumarea chef-ei Szigeti Berkeczi Hajnal. Cât a fiert mâncarea, grupul de eleve s-a deplasat în parcul I.C. Brătianu, unde au plasat pe copaci şepci, fulare, mănuşi şi pături, cu inscripţia: „cu mult drag, pentru oricine are nevoie”. Caritas Catolica organizează deja de trei ani acţiuni de acest gen, în parcurile pe unde trec mai des cei nevoiaşi, care întotdeauna se bucură de îmbrăcămintea călduroasă de iarnă, şi le iau cu plăcere. Specificitatea acţiunii de acum consta din faptul că marea parte a articolelor de lână au fost tricotate de un grup de pensionare olandeze, şi ajunse la Oradea prin intermediul fundației SOEB Boskoop.

„Aici trăiesc mulţi oameni, cărora îmbrăcămintea de iarnă e bine-venită. Oameni fără adăpost, şi familii în care, deşi copiii nu duc lipsă de haine, dar se bucură mult de câte-un lucru special,de calitate şi splendid tricotat, pe care-l pot face cadou. Am adus şi multe păturici şi şepcuţe, şi mănuşi pentru copii mici. Eu consider că e ceva frumos, când în drum spre casă, acele familii găsesc în copaci cadouri, pe care le pot lua acasă. Poate că este un ajutor minim, dar poartă şi un mesaj spiritual, iar familiile pot astfel economisi bani, şi pot cheltui pe ceva mai important” – a declarat Niamh Cowieson de 18 ani.

După activitatea din parc, elevele au luat masa la cantina Caritas, apoi îmbrăcându-se călduros, au ieşit şi vizavi de gară, au împărţit gulaşul preparat cu mâinile lor oamenilor nevoiași – în total peste 150 de porții. Deşi în marea majoritate cei serviţi erau nevoiaşi, pe gerul de afară au primit cu recunoştinţă o supă fierbinte şi hrănitoare, şi muncitorii navetişti care aşteptau trenul sau autobuzul în zonă.

jersey-i diakok 3

Asociația Caritas Catolica țină să mulțumească Primăriei Oradea, și în special colaboratorilor de la secțiile de Urbanism și Serviciul Terenuri pentru sprijinul oferit în acordarea tuturor documentelor necesare pentru desfășurarea acțiunilor umanitare în spațiile publice.

Voluntarii britanici au încheiat ziua cu două activităţi comunitare. Prima dată au participat la un program comun cu elevii Internatului Sf. Ladislau, administrat de Caritas Catolica, apoi au făcut o vizita şi rezidenţilor Căminului de bătrâni Sf. Martin, cărora le-au dus şi cadouri. După activităţi deloc uşoare, grupul de voluntari au plecat către patria lor, încărcaţi sufleteşte, cu trăiri şi experienţe noi, plăcerea lucrului bine făcut şi fireşte, promisiunea de a se întoarce în România, la anul.