Nevoiașii eparhiei ajutați de eleve din Jersey

jersey-i 8

Caritatea e fără frontiere. Câte-o năzuință umană altruistă constituie pod peste mări și ţări, fiind capabilă să schimbe soarta unor oameni neajutorați, uitați uneori de comunitățile locale. Un astfel de exemplu s-a realizat săptămâna trecută, când în cadrul programului de voluntariat al Asociației Caritas Catolica, a sosit din nou la Oradea echipa de voluntari a școlii Beaulieu Convent School din Regatul Unit, spre a-i ajuta nevoiașii eparhiei prin diferite activități.

Caritas Catolica din Oradea de mulți ani are o colaborare cu școala catolică de fete de pe insula Jersey. În cadrul parteneriatului, elevele din Regatul Unit organizează  anual colecte în scop caritativ, pentru ajutorarea îngrijiților Caritas și pe lângă aceasta, în fiecare an în ajunul Crăciunului, fac și câte o vizită, sosind în Oradea cu donații pentru nevoiași și participând la diferite activități caritative.

jersey-i 1Nici în acest an nu a fost altfel: 13 eleve din Regatul Unit, împreună cu 3 profesoare, sub coordonarea pedagogului Sharon Rodrigues, în periooada 11-14 decembrie 2019, au participat la acțiuni de voluntariat în cadrul programului de ajutorare Caritas.

„O strângere de mână îți spune mai multe, cât o mie de cuvinte”

Tinerele au împărțit de două ori hrană caldă sărmanilor străzii. Miercuri un gulaş consistent, sâmbăta papricaș de pui cu macaroane au fost în meniu. În timpul celor două acțiuni, s-au împărțit 200 de porții de hrană caldă, vizavi de Gara Oradea și în parcarea de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor.

jersey-i 5Voluntarele nu au participat doar la împărțirea hranei, ci au şi preparat mâncarea cu mâinile lor, la bucătăria Caritas, sub îndrumarea bucătăresei-șefe Szigeti-Berkeczi Hajnal. Dis de dimineață se hărniceau deja în bucătărie – au curățat cartofi și morcovi, au tăiat carne și ceapă, au gătit ore în șir, ca prin mâncarea servită fierbinte și cu drag, să aducă un zâmbet pe fața celor cărora le-a fost foame și frig. Achiziționarea materiilor prime pentru gătit a fost înlesnită de asociaţia Stichting Oost-Europa Boskoop din Olanda – vechi partener al sociației Caritas Catolica, organizatorii.

„Pentru mine a fost un moment foarte emoționant, când am împărțit mâncarea caldă oamenilor străzii. Te încălzea la suflet, să-i vezi cât de fericiți au fost, datorită acestui mic gest uman. Aici nu au existat bariere lingvistice, căldura unei îmbrățișări, o mimică, o strângere de mână – ne spuneau mai mult, cât o mie de cuvinte. Aș mai participa cu plăcere la asemenea acțiuni” – a relatat Cliona, una dintre elevele englezoaice.

Activități de grup

Pe timpul șederii lor, voluntarele au participat la mai multe workshopuri în comun cu membrii Asociației Viață cu Autism. Dând dovadă de înaltă empatie, s-au preocupat cu multă dragoste și răbdare de tinerii autiști, care își dezvoltă zi de zi capacitățile personale sub oblăduirea conducătoarei asociației, Bacsadi Gabriella, cu dorința de a putea deveni membri activi ai societății. Munca extraordinară a asociației  s-a dovedit, prin faptul că au reușit să dezvolte câțiva tineri la un nivel care le-a permis să se angajeze, ei fiind prezenți deja de câțiva ani în câmpul muncii.

jersey-i 2Echipa din Jersey a vizitat și internatul Caritas, a cărei sală de sport a fost dotată cu saltele tatami graţie tot colectei elevilor școlii britanice, la începutul anului. Voluntarii englezi au stat de vorbă cu elevii de aici, despre cum își trăiesc viața de elevi, ce fel de visuri au, cu ce probleme se confruntă – dar, și-au cântat reciproc și colindele și cântecele preferate de crăciun, apoi au trecut de la vorbe la fapte, făcând un antrenament de judo sub îndrumarea pedagogului Varadi Sandor.

„De acum încolo, voi prețui mai mult tot ce am”

Voluntarii englezi și-au făcut timp să viziteze și oameni în vârstă, aflați în suferința unor boli cronice, îngrijiți în cadrul programului de îngrijire la domiciliu al Asociaţiei Caritas Catolica, precum și căminele de vârstnici din Oradea şi Marghita. Cu micile cadouri, atenția acordată și dragostea lor, dar și prin cântecele autentice de crăciun, au adus lumină în zilele îngrijiților.

„S-a simțit cât de mult s-au bucurat de noi oamenii care trăiesc în căminul de vârstnici din Marghita. Deși noi doar le-am cântat puțin, și am stat cu ei de vorbă, dar au fost atât de mișcați, s-a văzut că am adus un pic de vioiciune în viața lor cotidiană, le-am înfrumusețat ziua” – spuse Rachel,  de 17 ani.

jersey-i 4„Pe mine m-au impresionat mult poveștile vieții celor îngrijiți la domiciliu, le voi tine minte toată viaţa. După această experiență, voi aprecia mai mult, tot ce am în viață” – a adăugat Sophie, în vârstă de 18 ani.

În cadrul programului, tinerele din Jersey au vizitat casele de copii din Sâniob și Aleșd, având o activitate distractivă cu copiii. N-au lipsit nici cântecele, confecționarea decorațiunilor de crăciun și pictura pe față, soldat cu multe râsete și mulțumiri din inimă.

Amintiri pentru o viață

Elevele din Jersey au împărțit de mai multe ori pachete familiilor cu mulți copii și comunităților afectate de sărăcie în apropierea Oradiei, precum și în Sălacea, unde au fost întâmpinați și conduși de primarul Horvath Béla. Pachetele, care conțineau preponderent alimente nealterabile, au fost alcătuite din produse cumpărate de Caritas cu sprijinul organizației caritative germane Caritasverband Passau.

„Primarul din Sălacea a fost foarte drăguț cu noi, și sătenii s-au dovedit a fi oameni la fel de simpatici și joviali. Erau recunoscători și pentru cadouri mici, cum ar fi un pachet de mâncare sau o pătură tricotată. Recunoștința lor sinceră, m-a impresionat foarte mult. Știu că nu îi voi uita pe acești oameni, și – după ce am aflat în ce sărăcie trăiesc acești oameni simpatici –  nu voi uita nici faptul cât suntem noi de norocoși în Jersey” – a declarat  Catherine, elevă de 17 ani de la liceul de fete Beaulieu.

În ultima zi, elevele au pornit și au lăsat articole de îmbrăcăminte de iarnă – șepci, fulare, mânuși și pături tricotate – legându-le de copacii din parc, cu inscripția:

„Cu mult drag, pentru cine are nevoie!” . De patru ani deja, Caritas Catolica organizează astfel de acțiuni în parcurile care sunt mai des frecventate de nevoiași. Aceștia se bucură mult de îmbrăcămintea de iarnă și se și folosesc de ocazie.

jersey-i 7

Elevele s-au întors în patria lor după patru zile de muncă asiduă, dar cu sufletul împlinit și experiență bogată, promițând să revină și la anul în România cu o altă grupă.

 

Comments are closed.