Zeci de oameni şi-au măsurat tensiunea le Caritas

sokan 2De ziua mondială a bolnavilor, s-a pus mai mult accentul pe prevenţie şi screening la Centrul de Îngrijire la Domiciliu din cadrul organizaţiei Caritas Catolica Oradea.

Dis de dimineaţă s-au format deja cozi lungi la sediul instituţiei, unde s-a organizat o acţiune de măsurare gratuită a glicemiei şi a tensiunii arteriale. Acest eveniment s-a dovedit a fi o bună ocazie pentru persoanele vârstnice, ca în afară de control, să se consulte cu asistentele centrului, în privinţa modalităţilor de îngrijire.

Pacienţii au primit bileţele cu valorile măsurate, datele putând fi transmise cu uşurinţă medicului de familie. „Dacă valorile măsurate nu s-au încadrat în limitele normale, atunci am sfătuit pacienţii să se adreseze medicului de familie şi să-şi facă analizele necesare. Pe lângă acestea, am informat persoanele vârstnice asupra posibilităţilor de îngrijire la domiciliu, sau la instituțiile specializate” – a declarat Andrea Toth, coordonator CID.

În intervalul de timp, făcut public s-au prezentat 37 de persoane,în majoritate vârstnice, pentru a li se efectua măsurările de control. Şi, chiar dacă pe tot parcursul zilei s-au mai prezentat întârziaţi, asistentele centrului nu au refuzat pe nimeni, si au continuat măsurările chiar peste program.

„Am aflat de această acţiune din ziar, şi am dorit să venim cu soţul meu ca să ne verificăm tensiunea şi glicemia. Este o acţiune foarte binevenită din părerea mea. Mai ales fiind şi gratuită. Am zis că e bine să facem acest control. Rezultatele au fost bune şi mă bucur pentru asta” – a declarat d-na Maria, 62 ani din Oradea.

Din anul 1997, în cadrul Asociaţiei Caritas Catolica Oradea funcţionează Centrul de Îngrijire la Domiciliu cu puncte de lucru în localităţile: Oradea, Marghita, Tăşnad, Valea lui Mihai, Aleşd, Salonta, Săcueni şi Oşorhei.

Ca o alternativă a spitalizării prelungite şi ca o soluţie pentru cazurile în care pacienţii nu pot sau nu vreau să părăsească mediul familial al propriului domiciliu, echipa Caritas şi-a propus să realizeze o asistenţă/ îngrijire medicală la cele mai înalte standarde în vederea ameliorării problemelor de sănătate, asigurarea confortului pacientului, precum şi asigurarea sprijinului psiho-social şi spiritual al acestora. Asistaţii sunt vizitaţi la cerere şi conform indicaţiilor medicale.

Aceste vizite sunt efectuate zilnic sau după necesităţi, săptămânal, lunar, după nevoile pacienţilor. Informații la tel.: +40(0)259/470-013, ori 0771/788-730, sau la sediul instituției: Oradea, Str. Spartacus, nr.31/A.