Ziua Îngrijitoarelor sărbătorită la Caritas

DSC_0789În ziua de 12 mai 2018, Caritas Catolica Oradea a organizat pentru al patrulea an consecutiv, sărbătoarea de Ziua Internaţională a Asistenţilor, dorind să mulţumească pe această cale, activitatea de zi cu zi a asistentelor, îngrijitoarelor de bătrâni, asistenţilor sociali şi susţinătorilor de suflet.

Ziua a început cu sfânta slujbă, în capela Centrului Sf. Iosif, unde s-au adunat de sărbătoare, peste 25 de angajaţi şi colaboratori ai asociației. Slujba a fost prezentată de vicarul Jozsef Fodor, și concelebrat de canonicul Jozsef Rajna, director al organizaţiei Caritas, diaconul Peter Zidar din Austria şi preotul lazarist Szabolcs Barta.

„ Cine dă măcar un pahar cu apă unui suferind, primeşte în schimb viaţa veşnică – spune Sfânta Scriptură. Dumneavoastră nu daţi doar un pahar cu apă, ci vegheaţi de dimineaţa până seara, ba chiar şi noaptea, la căpătâiul bolnavilor, cu inima plină de dragoste” – a accentuat  mons. Jozsef  Fodor în predica sa, citând-o şi pe Sf. Tereza din Calcutta, a adăugat că aceste servicii de suflet, sunt răsplătite de tatăl ceresc.

După slujbă, participanţii au trecut în sala de conferinţe a Centrului Sf. Iosif, unde preotul Szabolcs Barta a ţinut o meditaţie interactivă privind moto-ul sărbătorii laice, cu o cugetare din Scrisoarea I. al Sf. Petru : „După darul pe care l-a primit fiecare, slujiţi unii altora, ca nişte buni iconomi ai harului celui de multe feluri al lui Dumnezeu” Dacă am respecta aceasta, am putea trăi ca o marea familie a Dumnezeului, unde fiecare membru este important, căci fiecare are haruri, care pot fi folosite spre bine”  – a spus Szabolcs Barta. A adăugat: în fiecare dintre asistenţii prezenţi, există harul servirii bolnavilor, ceea ce este foarte important, căci nu oricine dispune de această  capacitate.

„ Nu toată lumea e capabilă să îngrijească bolnavi sau bătrâni. Există persoane care se simt bine numai printre tineri, şi dacă ajunge la un cămin de bătrâni, este copleşit, îi e rău, se sufocă. Vede bolile, vede trecerea în nefiinţă şi porneşte şi ea la vale. Nu oricine suportă sângele,  mirosurile, diferitele boli – toate respingătoare. Nu oricine este în stare să reînceapă zilnic, să suporte pierderile şi frustrările. Adică, nu oricine e în stare să îngrijească. Aici intervine acel dar spiritual, harul prezent în dumneavoastră, primit de la Dumnezeu – har ce trebuie apreciat,  în primul rând de voi înși-vă. Fiţi conştienţi, de valorile de care dispuneţi ” – a adăugat călugărul lazarist Szabolcs  Barta.

A urmat un joc interactiv, în cadrul căruia au întocmit lista trăsăturilor pozitive ce urmează a fi întărite, şi a fost subliniat, cât de important este, ca pe lângă cei îngrijiţi, asistenţii să se îngrijească de ei înşişi.

După  aceste reflectări, asistentele şi îngrijitoarele Caritas au participat la o agapă, cu ocazia căreia au purtat discuţii libere şi şi-au acordat sfaturi reciproce, în legătură cu situaţiile întâlnite în cursul muncii lor, zi de zi.

Comments are closed.