Jótettel kezdték a tanévet

DSC01695Jócselekedettel kezdték meg a 2017–2018-as, új iskolai tanévet a nagyváradi Emanuel Baptista Teológaiai Líceum oktatói, Ocoș Andreia és Ienciu Simona, akik Ocoș Călin kíséretével 2017. szeptember 11-én, hétfőn, egy-egy virágcsokorral ajándékozták meg a Caritas Catolica által működtetett váradszőllősi Szent Márton Idősotthon hölgylakóit. A nem várt kedvesség nagy örömmet okozott, az épp ebédelő lakóknak. A felajánlást nevükben is köszönjük!

Szakmai eszköztárukat gyarapították a gondozóink

curs kinaesthetics 1Annak érdekében, hogy szakmai eszköztárukat új ismeretekkel bővítsék a betegek és idősek mozgatása terén, 2017 szeptember 5-e és 7-e között újabb kinaesthetics képzéssorozaton vettek részt a Nagyváradi Caritas Catolica alkalmazottai. A szervezet keretében dolgozó összesen 16 idősgondozással, illetve betegápolással foglalkozó szakápoló és szociális munkás vett részt a képzésen, amelyet a gyulafehérvárról érkező Samu Etel Imola és Sebestyén Lázár tartottak. A háromnapos kurzus keretében a résztvevők elsajátíthatták úgy a kinaesthetics elméleti alapjait, mint az önmegismerésen alapuló a gyakorlati mozgási- és mozgatási technikákat. A képzés során elsajátított ismeretek egyaránt hozzá járulnak majd a betegek és idősek könnyebb és szakszerűbb mobilizálásához, valamint a szakápolók saját fizikai egészségének megőrzéséhez. A képzésnek az Egyházmegyei Laikusképző Köpont adott otthont.

 

Sz. G. T.

Marimbával köszöntötték a szülinaposokat

marimbaval 2Rendhagyó kettős születésnapi ünnepséget ültek 2017. augusztus 30-án, szerdán, a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Idősek Otthonában: Dani Ica néni 95-ik, Crainic Maria pedig 90-ik életévét töltötte be. A két ünnepeltet Maria néni unokája, a tehetséges Lehaci Cristina lepte meg egy maghatóan szép hangzásvilágú koncerttel, egy olyan hangszeren, amely Nagyváradon ritka különlegességnek számít: a marimba.

Az afrikai eredetű, xilofon-szerű ütőhangszer keretre erősített, keményfából készült, hangolt lapokból áll (alattuk rezonátorcsővel), melyeket gumifejű, pálca alakú verőkkel szólaltatnak meg. A koncert keretében a fiatal művész két francia zeneszerző, Emmanuel Séjourné és Eric Sammut szerzeményeit adta elő, majd az ünnepeltek tiszteletére, a torta felvágása előtt énekelt Boldog szülinapot-hoz is zenei aláfestést biztosított.

A 24 éves művésznő a Nagyváradi Művészeti Líceumban kezdett marimbát tanulni Marius Bulzan professzor irányítása alatt, majd két évig Kolozsváron folytatta tanulmányait, jelenleg pedig egy müncheni konzervatóriumban csiszolja képességeit. Hazai közönség előtt lépett már fel korábban is: egy ízben a Nagyváradi Állami Filharmóniában, a fúvószenekar kíséretében, ugyanakkor több jótékonysági koncertet is adott mindenkit ámulatba ejtő hangszerén.

A szerdai koncert meggyönyörködtette a Szent Erzsébet Központ lakóközösségét és gyönyörű születésnapi ajándéknak bizonyult az ünnepeltek számára, akik büszkén és boldogan fogadták a köszöntések hosszú sorát.

Lásd: Fotógaléria

Ruhaadományt kaptak ellátottjaink

DSC_0081A nagyváradi ROSILV COM Kft. a hét folyamán jó minőségű anyagokból készült, új állapotú női kosztümöket, kendőket, ingeket, ruhákat, szoknyákat és blúzokat adományozott a Caritas Catolica ellátottjai számára. A 6520 RON összértékű női konfekcióárut a Szt. Erzsébet Szociális Gondozóközpont lakói, valamint a szociális étkeztetési és segélyprogram keretében ellátott rászoruló magánszemélyek és családok számára osztottuk ki. Az adomány sok nehézsorsú ember arcára csalt mosolyt. A nevükben is köszönjük a cég tulajdonosainak a nagylelkű adományt!

Christine Reindl emlékére

Christine Reindl - gyaszjelentes

Megrendüléssel értesültünk régi barátunk és támogatónk, Christine Reindl haláláról. Részvétünket fejezzük ki családjának hozzátartozóinak veszteségük miatt.

A Brückenschlag Akció memmelsdorfi csoportjának vezetőjeként mindig nagylelkűen segített anyagi és természetbeli adományokkal. Segélyszállítmányaik által sok rászorulón tudtunk segíteni. Az idők során sokan csatlakoztak ehhez az akcióhoz és áldoztak időt, pénzt és energiát arra, hogy támogatást nyújtsanak a váradi egyházmegye rászorulóinak.

Christine Reindl, mint az akció memmelsdorfi vezetője szívvel lélekkel elkötelezett volt ebben, felhasználva kapcsolatait magánszemélyekkel és szervezetekkel, segített és hidat épített. A betegek, sérültek, idősek, nagycsaládosok, magányos emberek az egyházmegyében sokat köszönhetnek neki. A személyes kapcsolatok és találkozások is nagyon fontosak voltak számára.

Mi és a mocsolyai közösség, illetve az akció keretében támogatott családok „kenyérközössége”, az Albin alapítvány, az Ady Endre Líceum ösztöndíjasai, mind hálásak vagyunk a jóistennek, hogy Christine Reindlt megismerhettük. Hiszünk a feltámadásban. Ez a hit a szeretetből él. Az imádságaink összekötnek ebben a nehéz pillanatban. A jóisten fizesse meg neki az örök életben mindazt a jót, amit tett.

A remény zongorája a Caritas idősotthonaiban

pianul sperantei 3Július 10-én, hétfőn Lavinia Dragoș tanárnő vezetésével a Nagyváradi Művészeti Líceum három diákja adott klasszikuszenei koncertet az Egyházmegyei Caritas által működtetett Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpont lakói számára, a Remény zongorája elnevezésű projekt keretében. A projekt a Közösségért Alapítvány támogatásával valósult meg.

„A diákokkal együtt szerettünk volna kilépni kicsit az iskolai koncerttermekből, es elvinni a klasszikus zenét olyan helyekre is, ahova rendes körülmények között ritkán jut el: árvaházakba, idősotthonokba, fegyintézetekbe, fogyatékkal élő személyekhez, akik nem tudnak koncertekre járni” – nyilatkozta Lavinia Dragoș tanárnő.

Mint hozzátette, az aktivitás által mindkét fél nyer, hiszen szépséget és örömet visznek nehézsorsú emberek életébe, ugyanakkor a diákok is tapasztalatot nyernek. „Megtapasztalják, hogy az ujjacskáikkal csodákra képesek. Sokkal többet ér egy ilyen tapasztalat, mint egy szakmai díj elnyerése. Mikor látja az ember, hogy a művészete által képes megérinteni a hallgatóságot, mikor lélegzet-visszafolytva hallgatják és gyönyörködnek a zenéjében, az az igazi elégtétel. Ez egy díj a léleknek, ami ingyen van, és amihez semmi más nem fogható. Ennek felismerésére igyekszem nevelni a diákokat” – tette hozzá Lavinia Dragoș.

A hétfői koncert keretében Alexandru Faur és Dragoș Diță III. osztályos tanulók, valamint Mihnea Chișbora VII. osztályos tanuló többek közt Burgmüller, Beethowen, Chopin és Liszt szerzeményeket adott elő. A fellépőkhöz csatlakozott Lavinia Dragoș tanárnő is, aki többek közt négykezest is játszott a gyerekekkel. A színvonalas koncertet szavalattal egészítette ki Mureșan Haizer Márta, a Szent Erzsébet Otthon lakója, aki Eminescu verssoraival válaszolt a gyermekek előadására, illetve felvezetett néhány zeneművet.

pianul sperantei 2„Rendkívüli koncert volt. Hihetetlenül békés ez a hely. A bentlakók teljes odaadással hallgattak minket, csendben, csak a lélegzetüket lehetett hallani egy-egy érzelmes darabnál. Ez nagy örömet jelent nekünk. Büszke vagyok a diákjaimra, akik lámpalázzal érkeztek ide, de feloldódtak a szívélyes fogadtatástól. Kiváló hallgatóságunk volt, és örültünk, hogy az egyik hölgy szavalt is nekünk” – nyilatkozta a zenetanárnő.

A remény zongorája projekt keretében a Művészeti Líceum csapata július 12-én, szerdán a Caritas Catolica által működtetett Szent Márton Idősek Otthonában is koncertet tart.

pianul sperantei 1

Svájcban jártak a Caritas önkéntesei

voluntarii caritas in elvetia 1Június 26–29 között svájci tapasztalatcsere-úton vett részt a Nagyváradi Caritas Catolica és a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet önkénteseiből és önkéntes-koordinátoraiból álló 10 fős csapat a Svájci- Román Együttműködési Program által finanszírozott VOLO projekt keretében. A kirándulás célja az volt, hogy az erdélyi önkéntesek ízelítőt kapjanak a svájci segélyszervezet példásan működő önkéntes-programjaiból, tapasztalatot cseréljenek a helyi csapatvezetőkkel, illetve itthon is hasznosítható új ötleteket szerezzenek jövőbeli akciókhoz. Az út nem utolsó sorban jutalomként is szolgált a Caritas leghűségesebb fiatal önkénteseinek a rászorulók megsegítése érdekében kifejtett odaadó munkájukért.

Fiatal Caritas

A svájci segélyszervezet ifjúsági programja, a youngCaritas Schweiz, tanintézmények informálása és fiatal önkéntesek egyéni ötleteinek felkarolása révén próbál hatékony megoldást nyújtani olyan aktuális problémákra, mint a szegénység, a környezetszennyezés, vagy a migrációs folyamat által előidézett társadalmi kihívások. Programjaik között szerepelnek többek közt heti rendszerességgel megszervezett nyelvi teadélutánok, melyeknek keretében játszva tanulhatnak meg németül az országba érkezett bevándorlók, miközben gyermekeikkel fiatal önkéntesek foglalkoznak.

Más programokkal a természeti erőforrásokkal való takarékosságra és az újrahasznosításra bíztatják a fiatalokat, vagy a szegények megsegítését célozzák meg, ugyanakkor támogatást és logisztikai segítséget nyújtanak fiatalok részéről érkező egyéni jótékonysági projektek megvalósításához is – mondta el Andreas Lustenberger, az ifjúsági program koordinátora, aki ugyanakkor párbeszédet folytatott a nagyváradi és szatmárnémeti önkéntesekkel, meghallgatta a VOLO önkéntes-projektről szóló bemutatójukat és egyéni tapasztalataikat.

Hegyi intervenció

A második szakmai találkozó keretében egy rendkívül érdekes programmal, a Caritas Bergeinsatz-al ismerkedhettek meg az erdélyi önkéntesek. A Bergeinsatz hálózat keretében az iparosított mezőgazdasággal versenyezni nem tudó, kisjövedelmű hegyvidéki földműves családok megsegítésére közvetítenek ki önkénteseket egy olyan internetes rendszer révén, amely működésében és felépítésében nagyon hasonlít arra az online hálózatra, amelyet a VOLO projekt keretében Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben épített ki a Caritas (www.volonet.ro) – így a tapasztalatcsere igen tanulságos volt.

A svájci program lényege hogy az önkéntesek kisebb csoportokban, kéthetente váltva egymást, dolgoznak a hegyi farmokon. A városiak számára az állatokkal való munka egy kaland, a hegyi parasztoknak pedig hatalmas segítséget jelentenek a segítő kezek, így mindenki jól jár. Az akció szociális célja mellett erőteljes hagyományőrző jellegű is.

A program rendkívül hatékony. Az elmúlt év során összesen több mint 800 önkéntes vett részt a Bergeinsatz mintegy 100 aktivitásában. Az önkéntesek együttesen mintegy 55 ezer órát dolgoztak le. Az általuk ingyenesen elvégzett munka összértéke meghaladja a 350 ezer svájci frankot évente – mondta el Silvano Allenbach programvezető.

Munka a munkanélkülieknek

A harmadik tapasztalatcsere keretében Beat Vogel, a luzerni Caritas igazgatója vezette körbe az erdélyi csapatot a helyi segélyszervezet által működtetett kantinon, ahol munkanélküliek számára biztosítanak munkát, betanítást és szakmai tapasztalatot. Mint kiderült, a svájci szociális rendszerben a munkanélküli-segély megkapásának alapfeltétele, hogy az illető személy közösségi munkában vegyen részt – erre biztosít lehetőséget a luzerni Caritas-konyha.

Barangolás Svájcban

A tapasztalatcserék és szakmai megbeszélések mellett az erdélyi csapatnak szabadidejében alkalma nyílt arra is, hogy bebarangolja Észak- és Közép-Svájc két legimpozánsabb városát: Zürichet és a festői szépségű Luzernt.

Svájc legnagyobb városában, a többségében németajkú Zürichben sétálva meglátogatták a kirándulóhajók indulópontjául szolgáló Bürkliplatz-ot, a Limmat-folyó partján álló vízitemplomot, a Wasserkirche-t, a város jelképéül szolgáló kéttornyú Grossmünster-katedrálist, a pályaudvartól a Zürichi-tóig futó híres bevásárló-utcát, a Bahnhofstrasse-t, a Lindenhof-ot, és a szerdai ingyenes belépést kihasználva a Zürichi Szépművészeti Múzeumban a 19-20. század olyan meghatározó művészeinek munkáit tekinthették meg, mint Picasso, Dalí, Rembrandt, Monet, Cézanne vagy Chagall.

Luzernben járva átkeltek Európa legrégebbi fedett fahídján, a Reuss-folyón átívelő Kápolna-hídon, a Kapellbrücke-n, megnézték az 1300 táján épült 34 méter magas vízitornyot, az 1666-1677. között épült, barokk stílusú Jezsuita Templomot, a halpiacon álló régi városházát, a Musegg falat, az óváros történelmi freskókkal díszített házait és a Hof-templomot.

A programokban sűrű négynapos látogatásról testileg fáradtan, de szellemileg felfrissülten, életre szóló élményekkel gazdagodva tértek vissza a Caritas önkéntesei, készen arra, hogy a svájcban szerzett ismereteiket a helyi közösségekben hasznosítsák.

Sz. G. T.

Lásd: Fotógaléria

Terápiás koncert volt a Szt. Márton Otthonban

concert terapeutic 1A Bihar Megyei Nőszövetség és a Duo Varadiensis közös szervezésében terápiás célú klasszikus zenei koncertet tartottak múlt hét hétfőn, június 26-án, a Caritas Catolica által működtetett Szent Márton Idősotthon lakói részére. A két meghívott művész, Lucian Malița (hegedű) és Thurzó Sásndor József (brácsa) gazdag zenei programmal gyönyörködtette meg a bentlakó szépkorúakat. Előadásukban többek közt Curtis, Roberto Farias, Ewerton, Santos Silva, C. Porumbescu, Maria von Paradis és Schubert művei csendültek fel.

Az otthonban lakó idősek reakcióiból, visszajelzéseiből nyilvánvalóvá vált, hogy a koncert elérte célját úgy lelki, mint zeneterápiás szempontból.

„Az ilyen alkalmak több szempontból is nagyon jótékony hatásúak az idősek számára. Egyrészt a zene kizökkenti őket a mindennapokból, másrészt a lakóink többsége már sajnos olyan fizikai állapotban van, ami lehetetlenné teszi számukra, hogy koncertekre, előadásokra járjanak. Ezért különösen örülnek annak, ha házhoz jön az előadás és alkalmuk nyílik élő és minőségi klasszikus zenét hallgatni. Ugyanakkor lélekemelő dolog volt azt látni, hogy az ismerős dallamokat, mint például Schubert Ave Mariáját, olyan súlyos demenciában szenvedő lakóink is dúdolni kezdték, akik egyébként a saját nevükre sem emlékeznek” – nyilatkozta Haier-Sikolya Emma, a Szent Márton Otthon koordinátora.

Az otthon dolgozói és a bentlakók közössége háláját fejezte ki a szervezők és a fellépő művészek részére. Ciupa Valeria asszisztens révén, partnerségben a Bihar Megyei Nőszövetséggel, illetve több iskolával és óvodával, a Szent Márton Otthon lakóit az elmúlt években rendszeres programokkal, interaktív foglalkozásokkal és előadásokkal örvendeztették meg.

Önkéntesek Gálája 2017

gala 5Kedden, egy rendhagyó gálaest keretében részesítette elismerésben az egyházmegyei karitász azokat a személyeket, akik szabadidejüket, tehetségüket, erőforrásaikat arra áldozták, hogy önkéntes módon rászoruló embertársaikon segítsenek, illetve támogatták a jótékonysági szervezet munkáját.

A rendezvény keretében Rajna József atya, a Caritas Catolica igazgatója 70 önkéntest részesített elismerő oklevelekben, beleértve magánszemélyeket, iskolás diákokat, intézményvezetőket, valamint ifjúsági szervezetek és különböző egyesületek képviselőit. A rendezvény a Svájci-Román Együttműködési Program által finanszírozott VOLO önkéntesprogram keretében került megrendezésre.

A gálaestet számos egyházi és világi elöljáró is megtisztelte jelenlétével. Az egybegyűlteket az esemény moderátoraként Sebestyén-Sárközi Anikó köszöntötte, majd Exc. Böcskei László római katolikus megyéspüspök nyitotta meg a gálát, hangsúlyozva, hogy a mai világban fontos újjáéleszteni olyan keresztény és humán értékeket, mint a gondoskodás, szeretet és a másokra való odafigyelés – melyek mind az önkéntesség alapját is képezik.

Rajna József, a Caritas Catolica igazgatója Ferenc pápa szavait idézve arra emlékeztetett, hogy az ember – mint Isten teremtménye – esendő, és életének minden szakaszában mások segítségére szorul. Ezt követően köszönetet mondott az önkéntesség népszerűsítésére és fejlesztésére indított VOLO projekt kezdeményezőinek és mindazoknak a magánszemélyeknek, pedagógusoknak, diákoknak, akik pozitívan válaszoltak a felhívásra és csatlakoztak a Caritas által indított önkéntes-mozgalomhoz.

A rendezvényen jelen volt és felszólalt Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke is, aki elismerését fejezte ki a Caritas irányába, amiért az online is elérhető regionális önkéntes-hálózat kialakítása által egy új szintre emelték a szervezett önkéntességet. A beszédek rendjén felszólalt Arina Moș, az ASCO vezetője is, aki a szociális hivatal egyik legrégebbi és legmegbízhatóbb partnerének nevezte a Caritas Catolicát és üdvözölte az önkéntes-hálózat gondolatát.

A hivatalos köszöntőket követően Nagy Hortenzia projektmenedzser ismertette a 16 hónapja tartó VOLO projekt részleteit, és levetítették a tevékenységeiről készült kisfilmet, valamint az önkéntességet népszerűsítő TV reklámot is, amely a projekt keretében készült, majd az oklevelek ünnepélyes átadása következett. Az egyénileg díjazott önkéntesek mellett elismerésben részesültek a Szent László, az Ady és a Művészeti Líceum diákjai, a Máltai Szeretetszolgálat, a Háló Egyesület, a Vár-lak ifjúsági csoport, a Diákokért Egyesület és az Élet Autizmussal Egyesület önkéntesei, valamint a Caritas által működtetett iskolai bentlakás diákjai is a karitatív tevékenységekben való részvételükért.

Az Önkéntes-gála közös vacsorázással és zenei programmal zárult. Az önkénteseknek alkalmuk nyílt elegáns keretek közt szórakozni, kikapcsolódni, szocializálódni, ez által feltöltődve és egymást megerősítve az önzetlenül, fizetség nélkül végzett jótékonysági munka fontosságában, erőt merítve a folytatáshoz. A gálán szólóénekekkel közreműködött a Caritas két önkéntese, Geambaşu Izabella és Cristina Romocea Cociuba.

Pünkösdi áldás a felújított Szt. Márton Otthonban

punkosdi 1Június 2-án, pénteken került sor az egyházmegyei Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Márton Időstthon felújított kápolnájának megáldására, felszentelésére. A pünkösd ünnepével egybekötött szentmisét exc. Böcskei László római katolikus megyéspüspök mutatta be. A szertartáson a bentlakó szépkorúak mellett részt vett néhány hozzátartozó, az intézmény munkaközössége, valamint a Caritas Catolica vezetősége is.

„Szeretnénk Istentől kérni, hogy az elkövetkezőkban is az ő áldásának forrása legyen ez a  hely, hogy itt mindig felüdülésre, vígasztalásra, megerősödésre találjunk” – fogalmazott Böcskei László megyéspüspök, aki pünkösd közelgő ünnepe kapcsán a harmadik isteni személy megközelítéséről is beszélt a jelenlevőknek. „Nem egy kézzel fogható valakiről/valamiről van szó, de mégis egy olyan valóságról amelyik hozzátartozik nemcsak a mi hitünkhöz, hanem az életünkhöz is. Tulajdonképpen a Szentlélek az, ami elvezet minket az Istennel való találkozáshoz, megvilágosít bennünket hogy mindig tudjuk és soha ne felejtsük el, hogy Isten gyermekei vagyunk” –hangsúlyozta.

A szentmisét követően szabadtéri fagylaltozásra, kötetlen beszélgetésre került sor az otthon udvarán.

A kápolna, valamint az emeleti lakószobák felújítása, korszerűsítése az udeni Stichting Caritas St. Petrus & Paulus Segélyszervezet, Konrad Fundneider, valamint Harold van Overbeek atya és az Ommel-i római katolikus plébánia támogatásával valósulhatott meg. A felújítás után a lakószobák esztétikusabbak, a megkopott, elhasználódott parkettet sikerült jó minőségű PVC szőnyegre cserélni, így  tisztántartásuk sokkal egyszerűbb, megfelelnek a higiéniai előírásoknak. Sikerült minden lakószobát, ahogyan a kápolnát is kifesteni, így az otthon lakói megújult környezetnek örvendhetnek.

Megmutatták magukat a szociális civil szervezetek

Az egyházmegyei Caritas Catolica szervezésében, május 29-én, hétfőn, első alkalommal került megrendezésre Nagyváradon a Szociális Civil Szervezetek Regionális Fesztiválja (SociONGfest). A rendezvény keretében Bihar, Szatmár és Szilágy megyékből összesen 31 szociális szolgáltatást nyújtó civil szervezet mutatta be aktivitását a váradi főtéren, a Caritas Catolica által indított svájci társfinanszírozású VOLO projekt keretében.

megmutattak 2A hagyományteremtő céllal megrendezett fesztivál egyik fő célja az volt, hogy az önkéntességet népszerűsítsék és konkrét önkéntességi lehetőségeket kínáljanak fel minden érdeklődőnek, másrészt pedig szerették volna megmutatni mennyire sokrétű és kiterjedt szociális hálót alkotnak a régió civil szervezetei.

A rendezvény egy mozgalmas villámcsődülettel vette kezdetét a Szent László téren, melynek keretében a Szent Erzsébet és Szent Márton Idősotthonok lakói több tucatnyi nagyváradi középiskolás diákkal közösen tornáztak Orbán Judit kinetoterapeuta vezetésével. Ezt követően az esemáény moderátoraként Andra Berce, a VOLO projekt menedzserasszisztense köszöntötte az egybegyűlteket, majd Nagy Hortenzia projektmenedzser. A Caritas Catolica főkönyvelője mondott köszöntőbeszédet, hangsúlyozva mennyire fontos az önkéntesek szerepe a szociális segítségnyújtásban

„A tapasztalat azt mutatja, hogy a civil szervezetek gyakaran önkénteshiánnyal küzdenek, míg azok a személyek, akik szívesen önkénteskednének, nehezen találnak befogadó szervezetekre. Ezért indítottuk el egy évvel ezelőtt partnerségben a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel a regionális önkéntes-hálózat kiépítésére szolgáló VOLO projektet, melyet a Svájci-Román Együttműködési Program keretében, a Svájci Alap finanszíroz. Az inetrneten is elérhető hálózat (www.volonet.ro) összehozza a keresletet és a kínálatot az önkéntesség terén a szociális segítségnyújtásban” – nyilatkozta Nagy Hortenzia.

A rendezvény keretében félóránként mutatkoztak be a mikrofonnál a résztvevő szervezetek, a standoknál pedig információs anyagokkal, interaktív foglalkozásokkal és műhelymunkával várták az érdeklődőket. Négy nagyváradi tanintézmény – az Ady, a Lorántffy, a Szent László, valamint a Művészeti Líceum – diákjainak közreműködésével elkészült „a szociális szolgáltatások fája” is amelyre a diákok tűzték fel sorban az általuk megfestett leveleket, amelyek a segítségnyújtás egy-egy módját ábrázolták.

A standoknál az érdeklődők végezhettek Toefl típusú angol nyelvtesztet, újraélesztési technikákat tanulhattak bábun, elsajátíthatták a tapasztaláson alapuló DIA tanulási rendszert, kipróbálhatták milyen kerekesszékkel manőverezni, megtanulhatták hogyan mozgassanak vagy ültessenek ki ágybanfekvő betegeket. A gyermekeket ugyanakkor bohóc-animátorokkal, arcfestési és kézműves programokkal, illetve közösségi játékokkal várták a szervezetek. A fesztivál teljes időtartama alatt ugyanakkor ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérést végeztek a Caritas Catolica otthoni beteggondozói központjának munkatársai, valamint a Máltai Szeretetszolgálat képviselői.

A négyórás rendezvény záróakkordjaként, a Virtuózok tehetségkutató versenyből jól ismert, aranytorkú énekes, Mészáros Levente gyönyörködtette meg a résztvevőket a You Raise Me Up című slágerrel, majd a Caritas Catolica önkéntesei, több tucatnyi gyermek részvételével elénekelték a We Are the World-öt, melybe a civil szervezetek képviselői és a helyszínen levő érdeklődők, járókelők is bekapcsolódtak.

Lásd: Fénykép-galéria

 

Időpontváltozás: SociONGfest hétfőn, május 29-én!

CSS48-Afis_Volo_Socio_ONG_FESTA Nagyváradi Caritas Catolica szeretettel meghív minden érdeklődőt május 29-én, hétfőn 13–16 óra között, a nagyváradi Szent László téren rendezendő Szociális Civil Szervezetek Regionális Fesztiváljára (SociONGFest). Az eredetileg csütörtökre meghirdetett rendezvényt objektív okok miatt tették át hétfőre a szervezők.

Az esemény mottója „Fedezd fel a környékeden működő civil szervezeteket! Tudd meg hol segíthetsz!”. A SociONGFest a segítségnyújtásról szól. A fesztivál keretében több mint harminc szociális téren működő non-profit szervezet mutatkozik be, s kiderül az is, hogy hol, és milyen tevékenységekben lehet részt venni önkéntesként.

A rendezvény 13 órától veszi kezdetét a főtéren, a szökőkutak környékén egy mozgalmas villámcsődülettel, melynek keretében a Caritas nagyváradi idősotthonainak lakói iskolás diákokkal közösen tornáznak majd. A tornára szeretettel várják minden érdeklődő csatlakozását, kiemelten a nyugdíjas korosztályét.

A háromórás rendezvény alatt a civil szervezetek standjainál tematikus workshopokkal, interaktív előadásokkal és információs anyagokkal várják az érdeklődőket. A bemutatókat több átfogó program is tarkítja majd. A Caritas standjainál előadást tartanak az ágybanfekvő betegek mozgatásáról, ellátásáról, a házibeteg-gondozói központ munkatársai ingyenes vérnyomás-és vércukorszint mérést végeznek. S a vállalkozó szellemű érdeklődők kipróbálhatják, hogyan tudnak végigmenni egy akadálypályán kerekesszékkel. Több nagyváradi iskola segítségével elkészítenek ugyanakkor egy hatalmas szociális festményt is. De lesz több interaktív program, nyereményjáték és koncert is.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak egy az összefogásról és segítségnyújtásról szóló színes kavalkádra, május 29-én, hétfőn.

„Legyünk fény a rászorulók életében”

sa fim 1A nagyváradi Caritas Catolica immár hagyománnyá tette, hogy május 12-én, az Ápolók Világnapja alkalmával évről évre egy szakmai találkozóval egybekötött ünnepséggel köszöntse a szervezet otthoni beteggondozói programjában, illetve az idősotthonokban szolgálatot végző szakembereket. Idén sem volt ez másként.

Május 12-én a nagyváradi római katolikus székesegyház Jézus Szíve kápolnájában gyűltek össze a szervezet gondozói, egészségügyi asszisztensei, szociális munkásai, akik számára Böcskei László megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét. Prédikációjában arról beszélt, hogy a beteggondozásban, mint az élet többi területén is „húsvéti emberek” kellenek, vagyis olyan személyek, akik nem a biztonságot, a zárkózottságot keresik, hanem nyitnak mások felé, és ez által „átfogják a világot”.

Az ünnepi szentmisét követően, a résztvevők az egyházmegyei laikusképző központ dísztermébe vonultak át, ahol Haier-Sikolya Emma főszervező, a Szent Márton Idősotthon koordinátora köszöntötte az egybegyűlteket. „Ha valaki olyan életet él, amely mindenki számára fejlődést hoz, és ez a fejlődés állandó, nem hal meg vele, az ilyen ember életét Igaz Életnek nevezhetjük – Florence Nighingale betegápoló szavai ezek, aki jómódú, kényelmes életét cserélte fel, amely az éjszakába nyúló betegágy melletti szolgálat jelképévé vált. Emlékére május 12-én tartják világszerte az Ápolók Világnapját. A mai rendezvénnyel hálánkat fejezzük ki szakápolóinknak, idősgondozóinknak, lelki gondozóinknak, szociális munkásainknak, segítő szakembereinknek mindennapi munkájukért és kívánunk mindenkinek sok szép és építő pillanatot a személyes és szakmai életükben egyaránt. Legyünk fény a rászorulók életében” – mondta köszöntőbeszédében Haier-Sikolya Emma.

Ezt követően nt. Pék Sándor esperes, tartott elmélkedést a résztvevő szakembereknek a betegápolás lelki vetületeiről. Mint rámutatott, a beteggondozás nem egyszerű munka, hanem hivatás és szolgálat. Az ilyen jellegű szolgálatnak pedig három fokozata van: először is keresni kell az alkalmat a segítségnyújtásra, másodsorban nagyon fontos az alázatosság – „akiben ott van a nagyság érzete, az nem tud igazán szolgálni” – fogalmazott Pék atya. A harmadik és legmagasabb szint, ha valaki átéli, hogy a szolgálat révén nem csak ad, hanem tulajdonképpen nagyon sokat kap is.

Szó volt még az éberség fontosságáról úgy testi, mint lelki szempontból, az élet és a munka tudatos irányításáról, fejlesztéséről, valamint a szakmai kiégés megelőzéséről is. „Biztos, hogy sok a kereszt, sok szenvedés alakul ki a szolgálat folyamán, de ilyenkor meg kell tanulni a nagyobb képet nézni, és abban meglátni a pozitív dolgokat” – fogalmazott.

A világnapi ünnepség egy közös szeretetvendégséggel zárult a Caritas kantinjában, ahol Rajna József atya, a segélyszervezet igazgatója személyesen és közvetlen hangnemben mondott köszönetet a betegápolóknak, akik a Caritas keretében végzik ezt a szolgálatot, s nagy szeretettel, gyakran erejükön túl teljesítve munkálkodnak azért, hogy jobbá, élhetőbbé tegyék a szenvedők mindennapjait.

Sz. G. T.

Lásd: Képgaléria

A családi krízisintervenciól tanultak

voluntariat in ajutorareaTíz szociális szférában működő civil szervezet önkéntesei vettek részt szombaton, azon a tematikus képzésen, amelyet a Nagyváradi Caritas Catolica szervezett a svájci finanszírozású VOLO projekt keretében.

Az egészdélelőttös szeminárium központi témája a hátrányos helyzetű családok megsegítése volt, önkéntesség révén. A téma keretében Nagy Andrea és Haier-Sikolya Emma oktatók elméleti és gyakorlati ismereteket osztottak meg a résztvevőkkel, akiknek ugyanakkor lehetőséget adtak arra is, hogy saját tapasztalataikat elmeséljék és kielemezzék.

Az elméleti rész keretében szó volt a hagyományos és modern családmodellek jellemzőiről, a családdinamikáról, valamint a krízis fázisairól is, nemre és életkorra lebontva.

„A gyakorlati részben az önkéntesek saját tapasztalataikat is megosztották, konkrét eseteket vettünk elő és azokkal dolgoztunk, így az egész foglalkozásnak bizonyos fokig szupervíziós jellege is volt” – nyilatkozta Haier-Sikolya Emma, oktató.

A találkozó közös ebédeléssel és kötetlen beszélgetéssel zárult.

A szombati találkozó a Svájci-Román Együttműködési Alap társfinanszírozásával zajló Szociális szolgáltatások regionális önkéntes-hálózata Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben (VOLO) elnevezésű projekt keretében került megszervezésre. A projekt kezdeményezője a Nagyváradi Caritas Catolica, partner a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet.

A sorozat következő ingyenes képzése a fogyatékos felnőttekkel végzett önkéntesmunkával foglalkozik majd, május 6-án, szombaton 09–13 óra között. További információk és jelentkezés a volo.caritas@gmail.com e-mail címen, vagy telefonon, a 0740203112-es telefonszámon.

Két szolgáltatásunkat is támogathatja az önkormányzat

Primariei_01Otthoni Beteggondozói Központunk és a Szociális Konyha is támogatást kaphat a nagyváradi önkormányzattól. A nagyváradi Helyi Tanács csütörtökön, április 27-én bocsátja szavazásra azon szociális szférában működő civil szervezetek és alapítványok listáját, amelyeket az önkormányzat támogatni kíván a 2017-es évben. A megyeszékhely költségvetésében erre a célra összesen 100.740 lejt különítettek el, melyet 7 civil szervezet között osztanak majd szét.

A tervezet értelmében a román Caritas Eparhial után, mely idén is a legnagyobb támogatást kapja, a lista második helyén a római-katolikus egyházmegyei karitász szervezet szerepel. Ennek értelmében az Otthoni Beteggondozói Központunk 8.750 lej támogatásban részesülhet (25 betegre), a Szegénykonyhánk pedig további 12.950 lej támogatást kaphat (35 szociális ellátottra). Ez összesen 21.700 lej támogatást jelent a város részéről szervezetünknek az egész évre, amellyel a helyi önkormányzat második legtámogatottabb szervezete volnánk.

A végső döntés a helyi tanács csütörtöki ülésén várható.

Lásd a határozattervezetet

Ingyenes képzés: Önkéntesség a hátrányos helyzetű családok megsegítésében

familii defavorizateA Nagyváradi Caritas Catolica által indított tematikus képzéssorozat keretében jövő szombaton, április 22-én, 9–13 óra között, a hátrányos helyzetű családok körében végzett önkéntességről szerveznek szemináriumot az egyesület új székhelyén, Nagyváradon a P-ţa. Ion Creangă 2. szám alatt (az egykori Szent József kórház épületében). A képzésre elsősorban a szociális szolgáltatásokkal foglalkozó civil szervezetek már aktív önkénteseit várják, de a képzés nyitott és ingyenes új önkéntesek számára is.

A szombati képzés keretében szó lesz többek közt a család-dinamikáról, családi élet működéséről, önsegítő erejéről, a krízishelyzetbe kerülő családról, illetve a krízisintervenció lehetőségeiről önkéntesként. Hangsúlyt fektetnek emellett a segítő személyére is önismeret-fejlesztő játékok, valamint kommunikációs feladatok által.

A részvétel díjmentes, de jelentkezéshez kötött. További információk és jelentkezés a volo.caritas@gmail.com e-mail címen, vagy a 0740203112-es telefonszámon. A szervezők ebédszünetben meleg ételt biztosítanak a résztvevőknek. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a résztvevők számára úti költséget is elszámolhatnak abban az esetben, ha az illető Nagyváradon kívüli településről érkezik.

A képzéssorozat a Szociális szolgáltatások regionális önkéntes-hálózata Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben (VOLO) elnevezésű projekt keretében kerül megszervezésre, amely a Svájci-Román Együttműködési Alap társfinanszírozásával zajlik. A projekt kezdeményezője a Nagyváradi Caritas Catolica, partner a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet.

Váradi öregotthonba látogatott húsvétkor Tőkés László

tokes 1A nagyváradi Szent Márton Idősotthonba látogatott húsvétkor Tőkés László európai parlamenti képviselő, aki a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökeként honosította meg, hogy minden húsvét és karácsony előtt felkeres egy hátrányos helyzetű magyar közösséget.

Az európai parlamenti képviselő sajtóirodájának közleménye szerint a római katolikus egyház által fentartott váradszőllősi szociális otthonban – ahol jelenleg harminc idős személyt gondoznak – Tőkés Lukács evangéliumából az emmausi úton haladó két tanítvány történetét olvasta fel.  Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Isten fia mindenkivel, minden helyzetben ott van. A csüggedőkkel, betegekkel, rászorulókkal is közösséget vállal, nekünk csak az a feladatunk, hogy mindig felismerjük, megismerjük az Úr gondoskodó szeretetét, jelenlétét. „A gondoskodó szeretet legnagyobb ünnepköre a húsvéti ünnepkör, hiszen Jézus Krisztus nagypénteki áldozata a legnagyobb szeretet, ami valaha volt és lesz a földön” – hangoztatta Tőkés László.

tokes 2A rövid igei köszöntő után az idősotthon lakói és a vendégek, a bentlakók kérésére, több egyházi éneket is elénekeltek. Az egyik 85 éves gondozott egy saját, megható kis verssel köszönte meg a látogatást. Tőkés László a lelkipásztori áldásmondás után húsvéti üdvözlőlapot osztott szét a jelenlévők között, ezek mellett több ládányi gyümölcsöt és minden gondozottnak húsvéti édességcsomagot is átadott. Az ajándékcsomagokat a képviselői parlamenti iroda és a Magyar Polgári Egyesület állította össze.

Forrás: https://kronika.ro/erdelyi-hirek/varadi-oregotthonban-kivant-aldott-husvetot-tokes-laszlo

Húsvéti csomagot kaptak az ellátottjaink

DSC_0112Külföldi támogatóink jóvoltából lehetőségünk nyílt arra, hogy a Caritas Catolica szociális konyhájának ellátottjait egy-egy élelmiszercsomaggal ajándékozzuk meg nagypénteken. A csomagok a Caritasverband Passau segélyszervezet támogatásával kalácsot, kenyeret és sonkát, valamint Peter Zidar osztrák állandó diakónus, teológiatanár által felajánlott leveskonzerveket tartalmaztak. Az adományból a szegénykonyha 80 ellátottja részesült. A kedvezményezettek közül többen is olyan idős és beteg személyek, akik egészségi állapotuk miatt képtelenek elhagyni otthonaikat. Számukra házhoz szállították az adományt a Caritas munkatársai.

Gulyást osztottunk a rászorulóknak

gulyast 1A nagyhét alkalmával 150 rászoruló számára osztott meleg gulyáslevest szerdán a Nagyváradi Caritas Catolica. Az ételt szaktanáraik vezetésével a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szakács szakot végző, XI. osztályos tanulói készítették el, önkéntes munkával, a VOLO program keretében.

A résztvevő fiatalok fáradságot nem kímélve, az egész délelőttjüket arra áldozták, hogy a szegények számára ízletes és tápláló levest készítsenek. Nem volt egyszerű feladatuk, hiszen amíg az iskolai gyakorlati órák alkalmával általában nyolc-tíz személyre főznek, addig ez esetben tizenötszörös mennyiségről volt szó. Ennek ellenére derekasan helytálltak, munkakedvüket a jótékony cél fűtötte.

„Az iskolában a gyakorlat miatt szoktunk főzni. De most lehetőség nyílt arra, hogy a diákok jótékony céllal főzzenek gulyáslevest 150 személyre. A diákok mindig szívesen vesznek részt hasonló tevékenységekben. Mi évekig heti rendszerességgel főztünk 40 rászorulónak teljes menüsort, és nagyon szívesen csinálták a gyerekek. Most a XI. C végzős szakosztály 14 diákja vett részt a tevékenységben” – nyilatkozta Nógrádi Márta szakoktató.

A főzést követően a fiatal szakácsok közül néhányan az ételek kiosztásában is részt vettek a nagyváradi vasútállomással szemben. A jótékonysági akcióhoz csatlakozott egy autista fiatalember, valamint a Caritas több önkéntese is. Némelyikük kiadagolta és osztotta a levest, mások a VOLO projektet népszerűsítő szórólapokat osztogattak és önkéntességre buzdították a járókelőket.

„A tél véget ért, a húsvét pedig közeledik. Ebben az átmeneti időszakban szerettük volna megragadni az alkalmat, hogy az önkénteseink segítségével a szükségben szenvedő embertársainkkal éreztessük, hogy mellettük vagyunk. Egy meleg levest és két szelet kenyeret osztottunk számukra, ami a létfenntartáshoz szükséges. Az önkéntesprogramon keresztül ugyanakkor szerettük volna a nyilvánosság előtt is megmutatni, hogy igen, a társadalom a jelen korban is rászorul arra, hogy önkéntesek bevonásával és segítő kezek révén az adományokat oda juttassuk e, ahol a leginkább rászorulnak” – nyilatkozta Rajna József atya, a római katolikus karitász vezetője.

gulyast 2

„Az utcán élők ritkán jutnak meleg ételhez. Ha sikerül is összekoldulniuk egy kis pénzt, azt inkább italra költik. Meleg ételt olyankor esznek, ha valamelyikük hozzájut és megosztja a többiekkel. Ha meg nincs, akkor egy-két napot elvannak ők étel nélkül is. Mert az utcán ételt nemigen kapnak. Úgyhogy nagyon jók az ilyen akciók, mert az emberek nagyon rászorulnak. Van olyan, aki a földről is felveszi az ennivalót. Tele van hangyával, de mégis megeszi. Igazán ez a jó, amikor ez egyik ember segíti a másikat” – nyilatkozta az akció egyik megsegítettje, az érsemlyéni származású László.

A nyilvános ételosztás közel három órán át tartott, az önkormányzat engedélyével. A szervezők ugyanakkor előrevetítették, hogy a jövőben is terveznek még hasonló akciókat, amihez önkénteseket várnak. Az érdekelt személyek a www.volonet.ro weboldalon regisztrálva csatlakozhatnak a Caritas önkéntes csapatához.

gulyast 3

Ovisok kertészkedtek az idősekkel

ovisok 1Rendhagyó szabadtéri programot szerveztek hétfőn, a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpont kertjében, ahol a bentlakó szépkorúak közösen kertészkedtek a hozzájuk vendégségbe érkező Szent László Óvoda középső csoportos gyermekeivel. A kicsik Szabó Emese és Vajna Ágnes óvónők vezetésével előbb rövid verses műsort mutattak be az idősotthon kertjében, majd azt követően két csoportra osztva különböző tevékenységekben vettek részt.

Míg a csapat egyik fele a bentlakók vezetésével az otthon kertjének növényvilágával és a komposztkészítés módszerével ismerkedett meg, addig a másik fele asztalhoz ült az intézmény verandáján és apró edényekbe búzamagot ültetett, majd az így kialakított miniatűr dombon műanyagpoharak és pálcikák segítségével a húsvéti ünnepkör jellegzetes szimbólumait, a sírboltot és a keresztet formázták meg. A tevékenységet mindkét fél rendkívüli módon élvezte. A szépkorúak gyermeki lelkesedéssel gyúrták, öntözték a földet az óvodások oldalán.

Járdát kapott a Szt. József Központ

jardat 1A többéves együttműködést folytatva, az elmúlt hét folyamán az Alsó-ausztriai HTL Mödling szakiskola huszonöt diákja dolgozott a Szent József Szociális Központ (egykori Szt. József Kórház) épületének felújításán, a nagyváradi Caritas Catolica önkéntes-programjának keretében. A diákoknak, szaktanáraik vezetésével, három nap alatt több földszinti helyiséget is sikerült kivakolniuk, emellett felújítást végeztek az épület lépcsőházában és kövezett járdát alakítottak ki a hátsó kertben, ahol esős időben ezidáig nagyon nehéz volt a közlekedés.

„Azért jöttünk ide, hogy önkéntesként részt vegyünk a Szent József Központ felújításában. Falaztunk, a lépcsőház nagy részét kifestettük és burkolókövekkel raktuk ki a járdát az udvaron, hogy egyenes legyen, és jól lehessen rajta járni” – nyilatkozta a szaklíceum egyik magyar származású diákja, Kaltenecker Dennis, akinek szülei Győr környékéről vándoroltak ki Ausztriába. „Köszönjük, hogy ide eljöhettünk. Nagyon élveztük a munkát, mert ez más volt. Ilyen jótékonysági projektben nem vettünk részt még eddig és nagyon jól éreztük magunkat. Az, hogy tudtuk, rászorulókon segít majd ez az épület méginkább motivált minket, hogy jó munkát végezzünk” – tette hozzá a 16 éves diák.

Peter Zidar állandó diakónus és teológia-tanár közbenjárásával a Caritas immár hatodik éve fogad Ausztriából önkénteseket. A Szent József Szociális Központ felújítása szakiskolások segítségével a nyár folyamán tovább folytatódik.

Kétszer annyi szegényt etethettünk a hívek jóvoltából télen

Az egyházmegye híveinek felajánlásából közel félszáz rászorulóval többet tudott meleg étellel ellátni a kemény téli hónapokban a Caritas Catolica szegénykonyhája. A már hagyományossá vált éves Szent Erzsébet Gyűjtés keretében, a plébániákon felajánlott perselypénzek elegendőnek bizonyultak arra, hogy a nagyváradi szociális konyhán 35-ről 70 főre emeljük az ellátottak számát, míg Tasnádon 6, Margittán pedig 7 személlyel többen kaptak meleg ebédet négy hónapon át.

Ez azt jelenti, hogy a hívek adományainak köszönhetően a megyeszékhelyen gyakorlatilag megduplázódott az ellátottak száma, míg az egyházmegye szintjén közel ötven rászorulóval több kapott meleg ételt a katolikus karitásztól. Ez nagy segítséget jelentett a szegény családoknak abban, hogy épségben átvészeljék, a mindig nagy megpróbáltatást jelentő hideg évszakot. Megjegyzendő és dicséretes, hogy a székesegyház és további 59 római katolikus plébánia mellett, két vidéki református plébánia is részt vett a november 20-án szervezett Szent Erzsébet Gyűjtésben.

A „bűvös” négy hónap, amikor az érintett rászorulók egyetlen napot sem töltöttek üres gyomorral, márciusban lejárt. Legtöbbjük hálával tekint vissza erre az áldásos időszakra, amikor a gyötrő hideg mellett a szenvedéseiket nem tetézte éhség, ugyanakkor aggodalommal tekintenek a jövőre, hiszen legtöbbjük számára április 1-től ismét kezdetét veszi a napi betevő falatért folytatott rendszeres küzdelem.

kantin 1

„Tényleg nagyon jól fogott a Caritas kantinjából kapott étel. A férjem sajnos daganatos beteg és én sem vagyok egészséges, többször is megműtöttek. Nincs pénzünk még a kezelésekre sem. A tél is nehéz volt, úgyhogy a napi meleg étel nagyon sokat jelentett számunkra, mert az a kis nyugdíj, amink van, még a gyógyszerre sem elég. Nem is tudom, hogy jöttünk volna ki a télen, ha nem kaptuk volna a napi ebédet. A Caritas konyháján nagyon jól főznek, és olyat, amit tényleg megehet az is, aki beteg. Arról nem is beszélve, hogy otthon nem is tudnám megengedni magamnak, hogy kétfogásos ebédet főzzek.  Hálát adok ezért a segítségért, amit kaptunk, az Istennek és mindenkinek, aki adakozott” – nyilatkozta a 66 éves Gabriella néni, a téli szegényétkeztetési program egyik kedvezményezettje.

S bár a hideg évszak véget ért, a Caritas Catolica továbbra is több tucatnyi hajléktalan, illetve kisjövedelmű család étkeztetését vállalja magára egyházmegye-szerte. A nagyváradi központi konyhán áprilistól 43 rászoruló számára biztosítunk napi meleg ebédet, és továbbra is várjuk a támogatókat (úgy magánszemélyeket, mint cégeket) az ellátottak számának növeléséhez.

Ugyanakkor ellátottaink nevében is szeretnénk hálánkat kifejezni mindazoknak, akik eddigi munkánkat támogatták. Isten fizesse meg nagylelkűségüket.

A segítség nem ismer határokat

Brusszel Rajna DerzsiSzerdán Brüsszelben az Európai Parlament központjában Derzsi Ákos RMDSZ-es szenátor kezdeményezésére Winkler Gyula európai parlamenti képviselő elismerését fejezte ki Ad van den Brand-nak, aki több mint 15 éve elkötelezetten segíti a nagyváradi Caritas Catolica tevékenységét. A rendezvényen jelen volt Rajna József, a nagyváradi Caritas Catolica igazgatója, Sógor Csaba EP képviselő, valamint Lambert van Nistelrooij holland EP-képviselő.

Idősszállításra alkalmas gépkocsi a StNedRom-tól

DSC00558A nagyváradi Szent Márton Idősek Otthonának korlátozott mozgásképességű lakói mától egy megfelelő szállítási eszköz kényelmét élvezhetik a Holland Romániáért Segélyszervezet (Stichting Steungroep Nederland Roemenië) jóvoltából, amely régi barátaink és jótevőink, Jan és Coby Willemsen képviseletével, egy vadonatúj munkaautóval ajándékozták meg intézményünket.

Az idősotthon dolgozói által betegszállításra használt előző személygépkocsi egy öreg Daewoo Tico volt, amely túl kicsi volt ahhoz, hogy kerekesszékeket, járókereteket vagy egyéb hasonló eszközöket szállíthassanak vele, ugyanakkor az évek múlásával egyre nehezebben is működött.

Holland partnereink jóvoltából a gépkocsiparkunk egy vadonatúj Dacia Dokkerrel gyarapodott, amelyet csúsztatható hátsó ajtói, valamint méretes raktere ideálissá tesznek a mozgásukban korlátozott idős személyek szállítására.

Szeretnénk ismételten kifejezni hálánkat holland jótevőinknek, az otthonban lakó idős személyek nevében is, akik a valódi haszonélvezői lesznek az új jármű kényelmények. A holland segélyszervezet évekkel ezelőtt azt a célt tűzte ki magának, hogy javítson a Romániában gondozott idős személyek életminőségén és az új autó is egy újabb gyümölcse odaadó munkájuknak.

Aranyt idézték az idősotthonban

aranyt 1Arany János születésének 200-ik jubileuma kapcsán zenés verses műsorral lepték meg a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpont lakóit, a Mihai Eminescu Főgimnázium X. és XI. osztályos tanulói.

A műsorban szereplő hét diák – Kovács Csenge, Sápi Márk, Varga Richárd, Mester Kinga, Dârjan Roxanne, Varga Izabella és Visky Miriám – közösen és tanári segítség nélkül gyakorolta be a verseket, állította össze a zenés produkciókat, melyekkel üde színfoltot vitt az idősotthon lakóinak életébe.

„A felkészülést egyedül oldották meg a fiatalok, tehát ez az ő ügyességükre és felnőttes hozzáállásukra legyen írva” – nyilatkozta a diákokat elkísérő Fazekas Gábor történelemtanár.

Az intézményben élő szépkorúak hálás tapssal fogadták a fiatalok komoly és vidám versekből álló műsorát és a szívhez szóló dalokat. Válaszul a fiatalok produkciójára, az idősotthon egyik lakója, Márkus László is felolvasta a diákoknak Arany A hamis tanú című költeményét, amely épp a névrokon „vén Márkus” történetét regéli el.

„Hochhauser Enikő aligazgatónő kért meg minket, hogy jöjjünk el ide az idősekhez, és készítsünk elő egy kis műsort a megemlékezés alkalmából. Mi már tavaly októberben is jártunk az idősotthonban, és nagyon szívesen jöttünk ide vissza, mert jó volt a hangulat és nagyon kedvesek voltak velünk a lakók. Úgyhogy egy délután összeültünk, összeállítottuk a műsort és még ma reggel is gyakoroltunk, és készültünk, hogy egy szép műsort tudjunk átadni nekik” – nyilatkozta lapunknak a X. osztályos Visky Miriám. Mint hozzátette: „Mindig nagyon jó idősebbek közé jönni, mert annyi mindent lehet tanulni tőlük. Már csak a gesztusaikból és a szemükből is látszik, hogy ők annyi mindent megéltek már, és ezért teljesen másképp élik meg ezeket az énekeket, verseket, mint mi”. A diákok azt is hangsúlyozták, hogy a jövőben is szívesen visszatérnek majd a Caritas idősotthonába.

Szombati-Gille Tamás

Ünnepeltek a Szt. Erzsébet Otthonban is

DSC_1022aKiss Livia és Kiss Géza-Lóránd nagyváradi zenészek önzetlen szolgálatuk révén újabb emlékezetes és örömteli pillanatokkal ajándékozták meg az egyházmegyei Caritas által működtetett Szent Erzsébet Idősotthon lakóit, akiket a farsangi bál alkalmából örökzöld slágerekkel szórakoztattak kedden.

A jelmezbe öltözött bentlakók nemcsak hallgatták a fiatalkorukból jól ismert dalokat, hanem együtt is énekeltek a zenészekkel. Sőt, a fülbemászó dallamok hallatán, még olyan szépkorúak is táncra perdültek, akik egyébként gyenge egészségük miatt többnyire kerekesszékben töltik hétköznapjaikat.

Az ünnepség egyik kiemelkedő pontja volt, amikor az otthonban élő nyugalmazott ezredes, Márkus Laci bácsi Kiss Liviával közösen énekelte el, a stílusosan hozzá illő Százados úr, sej haj című magyar katonadalt. A farsangi mulatságból természetesen nem maradhatott ki a jellegzetes ünnepi édesség, a farsangi fánk sem, amelyet közösen fogyasztottak el a lakók, miután kiénekelték és kitáncolták magukat.

Fényképek itt

Álarcosbál volt a Szent Márton Idősotthonban

alarcosbal 2Február 15-én, szerdán farsangi mulatság volt a Szent Márton Idősek Otthonában. A Kiss Music Band közreműködésével fergeteges mulatságban volt részük a bentlakó időseknek.

Már délelőtt érezni lehetett, hogy valami készülődik. A konyhából a frissen sülő fánk illata töltötte meg a házat. Volt aki az ebédlő díszítésében segédkezett, mások már a jelmezek és maszkok közül válogattak, hogy mit vesznek fel délután. Volt, aki már előző nap kíváncsian kérdezte: Lesz idén is tombola?

A bált Kálmán bácsi bentlakó köszöntője nyitotta meg:

Farsangi kikiáltó

Figyelem, figyelem!
Közhírré tétetik
a farsangi ünnep
most elkezdődik.
Ide gyűjjön apraja, nagyja,
aki a maskarákat
látni akarja!
Aki itt van, haza ne
menjen,
aki nincs itt,
az is megjelenjen!

Összegyűltünk farsangolni,
Vidám táncot járni;
Elmondtuk a mondókánkat,
Tessék most mulatni!
Zeneszóra, énekszóra
Ki-ki fogja párját,
Kettőt jobbra, kettőt balra,
Járjuk el a csárdást!
Utoljára annyit mondok:
Maradjanak el a gondok!
Most egy nagyot kiáltok:
Jó mulatást kívánok!

A zenei repertoárból nem maradtak el a híres operett dalok, lelkesen kapcsolódott be mindenki az éneklésbe, de a táncszerető lakók is kedvükre eljárhattak csárdást, keringőt, tangót.

A bál második felében a nótázásé volt a főszerep, majd a farsangi fánk, és a tombolahúzás következett. Nemcsak a kis nyereménnyel a kezükben, de jókedvvel, mosollyal az arcukon, ismert dallamokkal a lelkükben térhettek vissza szobáikba az otthon lakói. Ilyen hangulatban ért véget az idei farsangi mulatság.

Fotógaléria

Teát és zsíros kenyeret osztottunk

A váradi Nagyállomás környékén tengődő rászorulók, illetve a hidegben hosszú órákon át várakozó utazók és többgyermekes családok részére osztottak forró teát és zsíros kenyeret február 15-én, szerdán, a Caritas Catolica önkéntesei.

A zsíros kenyerek elkészítésében és kiosztásában segédkeztek az Élet Autizmussal Egyesület fiataljai, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum ötödik és hatodik osztályos tanulói Blanka Modi nővér vezetésével, valamint a Caritas több egyéni önkéntese is, akik saját szabadidejükből áldozva, fáradságot nem kímélve munkálkodtak azon, hogy mindent előkészítsenek és egy jó napot szerezzenek a rászorulóknak.

caritas catolica a distribuit 1

Az előkészületek már órákkal az akció előtt elkezdődtek. Az önkéntesek szervezetten és jó hangulatban végezték a munkát, ki-ki a maga feladatkörének megfelelően: volt aki kenyeret kent, mások sóztak, paprikáztak, hagymát szeleteltek vagy csomagoltak. Az önkéntesek lelkesedésének, és a Bálint-napi utóhangulatnak köszönhetően a piros-paprika szív alakú foltokban került a zsíros-kenyérre, ami később a megsegítettek tetszését is elnyerte. A fahéjas forró teát a Caritas szegénykonyhájának munkatársai főzték.

Az önkéntesek két órán át osztották a közös munka gyümölcsét a Nagyállomással szemben, testben és lélekben is felmelegítve a fázó embereket. Néhány ötödikes ugyanakkor önkéntességre buzdító szórólapokat is osztott a járókelők számára, akik közül többen is nagyon érdeklődőnek bizonyultak a téma iránt.

A Caritas továbbra is várja mindazon személyek jelentkezését, akik hajlandóak áldozni egy keveset munkájukból, szabadidejükből, hogy hasonló akciók keretében, kevésbé szerencsés helyzetben levő embertársaikon segítsenek. Az érdekeltek a www.volonet.ro oldalon iratkozhatnak fel a Caritas önkéntes-adatbázisába, ahonnan aztán e-mailes értesítőt kapnak majd minden közelgő akcióról és önkéntességi lehetőségről.

A pénteki megmozdulás keretében mintegy 300 adag zsíros kenyér és 200 pohár forró tea került kiosztásra. Az akcióhoz felhasznált kenyeret a biharszentjánosi Sandy Impex pékvállalat adományozta a Caritasnak.

Templomi gyűjtés a Szíriában élők megsegítésére – Február 19

Afis facebook HUSzíriában élő háborús károsultak megsegítésére szervezünk adománygyűjtést 2017. február 19-én az ország katolikus templomaiban, az országos Caritas Szövetség kezdeményezésére és a Püspökkari Konferencia jóváhagyásával. Az országon belüli menekülteknek és a Nyugat-Szíria partvonalán elhelyezkedő Tartous tartományban élő lakosság számára szánt programok megvalósításában fogjuk támogatni a szíriai Karitászt.

A tartomány hosszú évtizedekig a különböző kultúrák közötti együttélés mintaképe volt. Ma is biztos úti célnak számít a háborús térségből elmenekült lakosság számára. A tartomány ma több mint 43.000 menekültnek ad otthont. Itt a családok kis lakrészeket bérelnek, de a lakbér, az élelem és szükség esetén a gyógyszer finanszírozása, valamint a gyermekek oktatásának biztosítása jóval meghaladja a menekültek anyagi lehetőségeit.

A Szíriai Caritas helyi irodáján keresztül 1.500 környékbeli családot segít az által, hogy anyagi hozzájárulás révén fedelet biztosít a fejük fölé, ételjegyeket oszt és képzéseket szervez a fokozottan veszélyeztetett családoknak. Emellett pedig anyagi támogatást nyújtanak az iskoláskorú gyermekek oktatásához is. Ehhez járulhatnak hozzá az Erdélyben élő hívek is a 2017. február 19-én, a katolikus templomokban felajánlott perselyadományaikkal.

A már hat éve tartó szíriai háború példátlan szenvedéseket okozott és okoz a lakosságnak. 250.000 és 400.000 között lehet azon személyek  száma, akik ebben a háborúban életüket vesztették, és több mint 11 millió embert űztek el otthonaikból, közülük csak Szíriából kb. 4 millió ember menekült el. Legtöbben a szomszédos országokban találtak menedéket, de Szíria nyugati partvidéke is egy viszonylag biztos úticélnak számít.

Felöltöztettük a liget fáit

DSC_0391A Caritas Catolica önkéntesei pénteken kötött sálakat, sapkákat és kesztyűket helyeztek ki a nagyváradi Bunyitay-liget fáira, egy rövid üzenet kíséretében, mely így szólt: „Sok szeretettel annak, akinek szüksége van rá”. A meleg holmit ennek megfelelően bármely hajléktalan, vagy szegény ember magához veheti, hogy ez által is jobban megóvja magát a hidegtől.

Az akció célja azonban nem pusztán az volt, hogy a rászoruló embereket felöltöztessék a februári hidegben, hiszen ilyenfajta segítségnyújtást a Caritas Catolica rendszeres ruhaosztások és ételosztások révén nap mint nap biztosít. A kedves gesztussal szerették volna lélekben is felmelegíteni a rászorulókat – nyilatkozták a szervezők.

Az akció ugyanakkor kiválóan példázza azt, hogy egy-egy önzetlen megnyilvánulással bárki segíthet másokon. Az akció kivitelezésében a Caritas Catolica által indított regionális önkéntes-hálózat regisztrált önkéntesei segédkeztek, akik összegyűjtötték, párosították és kihelyezték az adományokból összegyűjtött kötött holmikat.

DSC_0384Az  önkéntes-hálózatba ugyanakkor továbbra is várják a jelentkezőket Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben. Azok a személyek, akik szívesen vállalnának önkéntességet, illetve azok a szociális tevékenységet végző civil szervezetek, amelyeknek önkéntesekre van szükségük a www.volonet.ro weboldalra való feliratkozással csatlakozhatnak a hálózathoz.

Képgaléria

Új módszerekkel ismerkedhettek az idősgondozók

ingrijitorii 1A nagyváradi Caritas Catolica meghívására, január 25–27 között, újabb szakmai továbbképzést tartott idősgondozásban dolgozó ápolónők és gondozók számára a hollandiai Coby Willemsen integratív egészségügyi szakápoló, bejegyzett nővér (RN). A díjmentes képzésen szociális szolgáltatást nyújtó intézmények – idősotthonok, otthoni beteggondozói központok – munkatársai vettek részt. A megyeszékhelyen kívül Margittáról, Tasnádról és Temesvárról is érkeztek résztvevők.

A Caritas Catolica által két éve kezdeményezett képzéssorozat célja, hogy lehetőséget biztosítson a szociális szférában dolgozó ápolóknak a folyamatos szakmai fejlődésre, valamint napirenden tartsa őket a legkorszerűbb módszereket, eszközöket és kezeléseket illetően, annak érdekében, hogy a gondozottak a lehető legjobb ellátásban részesülhessenek.

A sorozat keretében az elmúlt években a szakápolók előadásokon és műhelymunkákon vehettek részt, melyek során elsajátíthatták a demenciában szenvedő és szellemileg leépült betegek kezelését, tanulhattak az idősekkel való kommunikációról, és megismerkedhettek az ágyban fekvő betegek mozgatásánál, illetve áthelyezésénél használatos legkorszerűbb transzfertechnikákkal. A múlt héten zajlott képzés fő témái a Parkinson-kóros betegek kezelése, illetve a felfekvések kezelése voltak.

Kulcsfontosságú az egyéni eset ismerete

A Parkinson kór tünetei egyénenként változnak, ezért az eredményes kezelésben kulcsfontosságú szerepe van az ápolóknak, akik az orvos irányába jelenthetik a beteg állapotában bekövetkezett apró változásokat, valamint felkészíthetik a családtagokat a motorikus és mentális képességek csökkenéséből származó konfliktusok helyes kezelésére és a beteggel való hatékony kommunikációra – hangsúlyozta Coby Willemsen.

A képzés keretében a szakápolók újszerű módszereket tanulhattak arra, hogyan segítsék a Parkinson-kórban szenvedők mozgását, hogyan kezeljék helyesen a hallucinációkat és képzelgéseket, hogyan alakítsanak ki biztonságos környezetet a beteg számára, hogyan itassák, etessék és gyógyszerezzék a beteget úgy, hogy a fulladás veszélye a lehető legkisebb legyen. Ugyanakkor megismerkedhettek azokkal a súlyos tünetekkel, amelyek a gyógyszeres kezelés mellékhatásaként is jelentkezhetnek.

A régi módszerek elavultak

ingrijitorii 2A bőrsérülésekkel kapcsolatos előadás során, a résztvevők praktikus információkat kaptak a fekvőbetegeknél jelentkező három leggyakoribb bőrprobléma, az inkontinencia okozta dermatitisz (bőrgyulladás), intertrigo (a bőr kipállása) és a decubitus (felfekvések) megelőzéséről és hatékony kezeléséről. Coby Willemsen bemutatta azokat a fekvő és ülő testhelyzeteket, amelyek a legnagyobb felületen osztják el a testsúlyt és így a legkisebb terhelésnek teszik ki a bőrt, ugyanakkor elmagyarázta, hogy melyek azok a régóta használatban levő kezelési módszerek, melyek mára már elavultnak számítanak, és melyekről a kutatások bebizonyították, hogy nem hatékonyak.

Az előadások mindhárom napon kötetlen kérdezz-felelekkel zárultak, mely során a jelenlevők és a holland ápolónő közösen igyekeztek megoldást találni azokra a konkrét és egyedi esetekre, amelyekkel a otthoni beteggondozók és idősotthonok dolgozói jelenleg szembesülnek.

Folytatódik a cipősdoboz-akció

DSC_0026A nagyváradi Szent László Óvoda gyermekei, valamint az Élet Kenyere Közösség napközi foglalkozásán résztvevő gyermekek is részesültek azokból az ajándékcsomagokból, amelyeket a hagyományos „cipősdoboz-akció” keretében, osztrák és német támogatók juttattak el a Caritas Catolica segélyszervezethez. A kicsik mindkét helyszínen kirobbanó örömmel fogadták az ajándékokat, s viszonzásként pedagógusaik vezetésével magyar és román nyelvű énekeket énekeltek a Caritas azon munkatársainak, akik eljuttatták hozzájuk az ajándékokat.

A nagy szeretettel és gondossággal összeállított dobozok többek közt édességeket, játékokat, írószereket, könyveket, kisebb ruhadarabokat vagy iskolai felszereléseket tartalmaztak. A cipősdobozokat összeállították az ausztriai Purgstall, Pöchlarn, Gaming, Steinakirchen, Petzenkirchen, és a Wieselburg plébániákon, a melki Junge Generation Bezirk ifjúsági csoportban, valamint németországban, az altöttingi Caritas St. Elisabeth segélyszervezetnél, a burghauseni Maria Ward reáliskolában, a Kirchdorf am. Inn plébánián, valamint Neuötting és Altötting több iskolájában. Az akciót támogatták a wieselburgi helyi önkormányzat és a megyei tanács, valamint a wieselburgi Buchmayer vállalat, a Volksbank, a Sparkasse és a Raiffeisen bankok, valamint a helyi postahivatal és a Lions klub.

A Caritas által szervezett cipősdoboz-akció keretében több mint kétezer gyermeket ajándékoztak meg.

Támogassa a Caritas munkáját jövedelemadója 2%-val!

A hatályban lévő rendelkezések szerint évente minden adófizető magánszemély felajánlhatja személyi jövedelemadója 2%-át egy civil szervezet részére (alapítvány, egyesület). Ez a felajánlás nem jelent Önnek többletkiadást és nem csökkenti a jövedelmét, viszont Ön dönthet arról, hogy a már befizetett adójából 2%, miként kerüljön felhasználásra. Amennyiben nem él ezzel a lehetőséggel, ez az összeg is az államkasszában marad.

Hogyan teheti meg felajánlását?
1. Ha az Ön jövedelme csak egy vagy több fizetésből származik, akkor a 230-as FORMANYOMTATVÁNYT kell kitöltenie, az I. pontnál nyomtatott betűkkel beírva a személyes adatait. A formanyomtatvány II. pontjánál hagyja üresen a helyet, az illető összeget kiszámolják az adóhivatalban. A csatolt formanyomtatvány már tartalamazza egyesületünk adatait.
Ezután pedig a “Semnatura contribuabil” cellában, kérjük írja alá az űrlapot.

2. Ha van más forrásokból eredő jövedelme (pl. szerzői jog, átadott javakból származó, szabad szakmai gyakorlatból eredő jövedelem, stb.), akkor a 200-as FORMANYOMTATVÁNYT kell kitöltenie.

3. A kitöltött dokumentumot juttassa el postai úton, vagy vigye el személyesen az Adóhivatalba. A vonatkozó rendelkezések szerint a nyomtatványokat a területileg illetékes adóhivatalhoz kell eljuttatni.

Formanyomtatványok beszerezhetők a Caritas Catolica titkarságán is, segítünk a kitöltésben és az űrlapok leadásában.
Elérhetőségeink:
Nagyvárad, Piața Creangă 2-szám.
Tel.: 0359/427-777
E-mail: caritas.oradea@gmail.com

Leadási határidő: 2017. május 25.

Téli ruhák a székelyhídi rászorulóknak

imbracaminteNem csak a megyeszékhely lakóinak okoznak komoly gondot az utóbbi időben mért kemény mínusz fokok. Tűzifa hiányában a kisebb településeken és vidéken is megszenvedik az emberek a tomboló telet, még akkor is, ha van fedél a fejük fölött. A fűtetlen lakásokban vastag takarók, meleg ruha híján még a bent tartózkodás is valódi megpróbáltatást jelent a szegény emberek számára, akik az évnek ebben az időszakában vannak kitéve a legtöbb veszélynek.

Ebben sietett segítségükre az egyházmegyei Caritas Catolica, amely a Székelyhídi Önkormányzat felkérésére nemrég 55 hálózsákkal és több tíz ládányi téli kabáttal, ruhával, zoknikkal és pokrócokkal támogatta a helyi rászorulókat. A polgármesteri hivatal küldöttsége a Caritas nagyváradi székhelyén, pénteken vette át a segélycsomagokat, melyeket a székelyhídi önkormányzat oszt majd tovább főként egyedülálló, anyagi gondokkal küszködő időseknek, valamint nehéz helyzetben levő nagycsaládosoknak.

Sz. G. T.

Felhívás a váradi cégeknek: támogathatják a rászorulók étkeztetését!

cegekRajna József, a nagyváradi Caritas Catolica elnüke, és Derzsi Ákos ügyvezető igazgató még december 14-én intézett felhívást a jószándékú nagyváradi cégek és magánszemélyek irányába, hogy vállalják fel egy-egy rászoruló napi meleg ebédjének támogatását a téli időszakban. Ugyanis ez az az időszak, amikor a szegény emberek a legtöbb nehézségnek vannak kitéve, és leginkább szükségük van a támogatásra.

A felhívásra válaszolva egy nagyváradi cég már fel is vállalta azt a 640 lejes költséget, amelyből egy szegény ember számára, naponta meleg ebédet tudnak biztosítani a Caritas Szociális Konyháján, négy hónapon át.

A Caritas Catolica ugyanakkor továbbra is várja azoknak a jogi személyeknek vagy magánszemélyeknek a jelentkezését, akik hajlandóak volnának felvállalni egy-egy szegény ember, vagy hátrányos helyzetű család étkeztetését. Megjegyzendő, hogy a szegénykonyha ellátottjai alapos szociális felmérést követően kerülnek kiválasztásra, vagyis a Caritas szociális munkásai meggyőződnek arról, hogy a segítség valóban oda jut, ahol a legnagyobb szükség van rá.

 

Kétezer gyereket tett boldoggá az idei cipősdoboz-akció

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAOsztrák és német támogatók idén is cipősdobozokba gyűjtött karácsonyi ajándékcsomagokat juttattak el az ünnepek előtt a nagyváradi Caritashoz, melyeket a katolikus segélyszervezet az egyházmegye 50 településén osztott ki, rászoruló közösségekben, több mint kétezer gyermek karácsonyát szépítve meg ez által.

A cipősdobozokat Ausztriában egyházi gyülekezetek tagjai, Németországban pedig főként iskolás fiatalok állították össze, csomagolták be, és juttatták el az adventi időszakban a romániai gyermekek számára. A nagy szeretettel és gondossággal összeállított dobozok többek közt édességeket, játékokat, írószereket, könyveket, kisebb ruhadarabokat vagy iskolai felszereléseket tartalmaztak, csomagolásukon azonban csak az életkor és a nem volt megjelölve, így a csomagokat megkapó gyermekek valódi meglepetésben részesülhettek.

„Hatalmas dolog ez, hogy a külföldi partnereink, ennyi év után, továbbra is kitartanak a gondolat mellett, hogy az ő gyermekeik az ünnepek alkalmából egy kis kedvességgel örömet okozzanak a mi gyermekeinknek. Ez is jele annak, amit Pál apostol a Szeretet himnuszában megfogalmaz, vagyis hogy a szeretet soha el nem múlik” – nyilatkozta Rajna József atya, a Caritas Catolica elnöke, aki hozzátette – „az ajándékokból az egyházmegye római katolikus plébániáin kívül juttattunk más, román és magyarajkú felekezetekhez, valamint roma közösségekhez is”.

A cipősdobozokat összeállították az ausztriai Purgstall, Pöchlarn, Gaming, Steinakirchen, Petzenkirchen, és a Wieselburg plébániákon, a melki Junge Generation Bezirk ifjúsági csoportban, valamint németországban, az altöttingi Caritas St. Elisabeth segélyszervezetnél, a burghauseni Maria Ward reáliskolában, a Kirchdorf am. Inn plébánián, valamint Neuötting és Altötting több iskolájában. Az akciót támogatták a wieselburgi helyi önkormányzat és a megyei tanács, valamint a wieselburgi Buchmayer vállalat, a Volksbank, a Sparkasse és a Raiffeisen bankok, valamint a helyi postahivatal és a Lions klub.

Karácsonyi élelmiszer-osztás

DSC_0699A nagyváradi szociális konyha 106 ellátottja részesült bőséges élelmiszer-csomagban karácsony előtt a Caritas Catolica jóvoltából. A csomagok szétosztásában Rajna József atya, a Caritas elnöke is részt vett, aki néhány baráti szót váltott az ellátottakkal, meghallgatta észrevételeiket és a segélyszervezet támogatásáról biztosította őket a továbbiakban is. Az élelmiszercsomagok, a napi meleg ebéd mellett, Peter Zidar ausztriai állandó diakónus, teológia tanár felajánlásából leveskonzerveket, valamint a Caritasverband Passau segélyszervezet támogatásával kolbászt, kalácsot és kenyeret tartalmaztak.

Lásd: Fotóalbum

Megduplázták az ellátottak számát

conferintaA Szent Erzsébet Gyűjtés eredményéről, az adományok felhasználásáról, illetve a Caritas Catolica által indított 40 napos irgalmassági maratonról számolt be pénteken Rajna József egyesületelnök és Derzsi Ákos ügyvezető igazgató.

A Szent Erzsébet Gyűjtést minden évben az Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon szervezik meg az egyházmegye római katolikus templomaiban a Caritas Catolica megsegítettjeinek javára.

„A hívek által felajánlott adományok lehetővé tették számunkra, hogy a szegénykonyha szociális ellátottjainak számát 35-ről 68 főre emeljük Nagyváradon. Vagyis a megyeszékhelyen 33 rászorulóval többnek tudunk napi egy meleg ebédet biztosítani, mint ezidáig. A Szent Erzsébet Gyűjtés nyomán ugyanakkor a margittai szegénykonyhán 6, valamint a tasnádi szegénykonyhán 5 fővel emelkedett a szociális ellátottak száma. Az egyházmegye szintjén 44-el emelkedett az ellátott rászorulók száma” – nyilatkozta Derzsi Ákos.

Negyven nap az irgalmasság útján

A Caritas Catolica vezetői ugyanakkor beszámoltak a Ferenc Pápa által meghirdetett Irgalmasság Szentévének záróakkordjaként szervezett jótékonysági maratonról is.

„Irgalmasságra nemcsak a szentévben, hanem életünk minden napján szükség van, különösképp az ünnepi időszakban. Emberi és keresztényi elégtételünk abból származik, hogy megosztjuk embertársainkkal azt amink van” – hangsúlyozta Rajna József atya, a Caritas elnöke.

A Caritas által indított jótékonysági maraton november 11-én vette kezdetét és december 24-én ér véget a Szt. Márton Idősek Otthona kápolnájában tartandó ünnepi szentmisével, amelyet Böcskei László római katolikus megyéspüspök mutat be. A maraton keretében összesen 1000 ember számára oszt forró teát és fánkot a nagyváradi Caritas a karácsonyt megelőző öt héten át, heti egy alkalommal. Ezidáig 600 adag fánk és tea került kiosztásra a Fő utcán. (további két osztás lesz: december 15-én és 22-én). Az akciót a német Caritasverband Passau segélyszervezet támogatta.

A Boskoop-i Kelet-Európa Alapítvány (SOEB) támogatásával 360 kézzel kötött polóvert, sapkát, sálat, valamint 40 kötött pelerint osztott szét a Caritas 2–10 év közötti vidéki gyermekek  részére többek közt Biharfélegyházán, Nagykágyán, Vajdán, Tenkén és Bélfenyéren. A téli ruhákat egy harminc idős hölgyből álló nyugdíjas csoport kötötte.

A Caritas Otthoni Beteggondozói szolgálatának munkatársai több mint 50 személy számára végeztek ingyenes vérnyomás-és vércukorszint mérést november 29-én, a nagyváradi Era Shopping Parkban.

A Jersey-i Beaulieu római katolikus líceum önkénteseinek segítségével ugyanakkor 12 rászoruló család részére osztott a Caritas tartósélelmiszer-csomagokat és pokrócokat a Biharpüspöki szemétlerakó tőszomszédságában levő nyomortelepen, december 12-én.

Regionális önkéntes-hálózat

„A jótékonysági maraton során is számos önkéntes segítette munkánkat. A szociális szolgáltatások terén létfontosságú az önkéntesség, ezért a Caritas idén februártól kezdődően külön projektet indított az önkéntes-program fejlesztésére, a Svájci-Román Együttműködési Alap társfinanszírozásával, és partnerségben a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel” – nyilatkozta Derzsi Ákos, ügyvezető igazgató.

conferinta 2A VOLO nevet viselő projekt egy három megyére (Bihar, Szatmár és Szilágy) kiterjedő önkéntes hálózat kiépítésére irányul. A projekt keretében létrehoztunk egy online önkéntes adatbázist (www.volonet.ro) amely összehozza a keresletet a kínálattal a szociális segítségnyújtás terén.

„A weboldalra továbbra is várjuk olyan 16 éven felüli személyek jelentkezését, akik szívesen vállalnának önkéntességet az érintett megyékben, valamint olyan civil szervezetek feliratkozását, amelyeknek önkéntesekre van szükségük szociális tevékenységekhez” – tette hozzá a Caritas-igazgató.

Sz. G. T.

Fánkot és teát osztott a Caritas

fankotKétszáz személy részére osztottak lekváros fánkot és forró teát a váradi korzón a Caritas Catolica önkéntesei, csütörtökön délután, a segélyszervezet által meghirdetett 40 napos irgalmassági maraton keretében. A Caritasverband Passau támogatásával készült finomságokból minden járókelő ingyenesen részesülhetett az irgalmasság jegyében, a lehetőséggel azoban főként az iskolából hazaigyekvő diákok, nyugdíjasok, és gyermekes családok éltek.

A rendezvény célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra az elhivatott, s a nagyközönség számára többnyire láthatatlan munkára, amellyel a segélyszervezet munkatársai nap mint nap rászorulók százait segítik megyeszerte. A Caritas az elkövetkező hetekben többször is szervez még hasonló akciókat. Legközelebb jövő csütörtökön, december 15-én osztanak forró teát és fánkot a Holnaposok szoborcsoportnál.

Adventi Jótékonysági Vásár 2016

Adventi vasar 2016 002Margittai és Nagyváradi munkatársaink forró teát, édességet és kötött gyermekruhákat osztottak a római katolikus püspökség által szervezett Adventi Jótékonysági Vásár keretében, december 3-án, szombaton. Emellett kézműves-foglalkozással várták a gyermekeket a Caritas standjánál, ahol az idősotthonainkban és iskolai bentlakásunkban készült kézművest termékek – karácsonyi díszek, ajándéktárgyak – is megvásárolhatók voltak. Köszönjük mindenkinek, aki eljött és adakozott!

Lásd: Fotógaléria

Sokan éltek az ingyenes vizsgálati lehetőséggel

DSC06348Több tucatnyi személy mérette meg ingyenesen vérnyomását és vércukorszintjét kedden, a nagyváradi Era Shopping Parkban, a Caritas Catolica által indított 40 napos irgalmassági maraton újabb állomásának keretében. Az érdeklődők között sokan voltak, akik az újságban vagy az interneten olvastak az eseményről és kifejezetten ezért látogattak el az Aradi úti bevásárló-központba, míg mások a nagybevásárlás intézése közben, véletlenül vetődtek arra, és örömmel használták ki a Caritas által kínált ingyenes vizsgálat lehetőségét.

Az Era Parkban töltött négy óra alatt kollégáink készségesen  fogadtak és vizsgáltak meg minden érdeklődőt. A résztvevők elsősorban az idős korosztályhoz tartoztak, de voltak olyan gyermekes családok is, ahol a család összes tagja megvizsgáltatta magát. A Caritas asszisztensei kis küldőcédulákon rögzítették a mért értékeket, melyekkel mindenki felkereshette háziorvosát további konzultációra.

A támogatásért közönet a nagyváradi Era Shopping park vezetőségének, akik díjmentesen bocsátották munkatársaink rendelkezésére a területet, valamint mindazon sajtótermékeknek amelyek segítették az esemény népszerűsítését, különösen kiemelve a Bihari Napló-t és a Reggeli Újságot.

A 40 napos irgalmassági maraton keretében a Caritas munkatársai és önkéntesei pénteken a nagyváradi korzón osztanak majd fánkot, pénteken pedig a püspöki palota udvarán szervezett adventi vásár résztvevőit melegítik fel forró teával. Az eseményekre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Fotógaléria itt!

Ég az első adventi gyertya

DSC_0012A Caritas Catolica munkatársai forró teát és vegyes édességekett osztottak az első adventi gyertyagyújtás résztvevőinek, november 26-án, szombaton, hogy az emberek ne csak lélekben, hanem testben is felmelegedhessenek az adventi koszorú fényében. A kiosztásra került édességeket holland fiatalok énekléssel gyűjtötték össze egy Meterik nevű faluban, a Márton-napi ünnepségek keretében.

Fényképgaléria itt

Aktív élet a Szt. Márton Otthonban

14976156_1197315733678332_894714127_oA Bihar Megyei Tanács Fejlesztési és Pályázatkezelési Igazgatósága (DDIP) által támogatott Active Life nevű projekt keretében, november 24-én, csütörtökön, a Kiss Music Band tartott interaktív zenei műsort a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Márton Idősotthon lakóinak. A szépkorúak különösen örültek a kezdeményezésnek, bekapcsolódtak az éneklésbe, és a fiatalkorukból jól ismert dallamokra néhányan együtt is táncoltak az intézmény munkatársaival.

A november 15-e és december 1-e között zajló projekt célja, hogy szociálpedagógiai terápiás foglalkozások révén javítson az idősek életminőségén, különös tekintettel az öregkori szellemi leépülésben, illetve demenciában szenvedő lakókra. A foglalkozásokon a gondozók Montessori pedagógiai módszerrel, zeneterápiával, valamint biblioterápiás módszerek alkalmazásával ápolják és őrzik meg az idősek mentális képességeit, érdeklődését. A projekt keretében egyaránt szerveznek egyéni, és csoportfoglalkozásokat. A gondozók munkáját önkéntesek is segítik.

Tarjáni látogatók az idősotthonban

15233830_1197322917010947_259424849_oTarjáni gyermekcsoport látogatott el november 20-án, vasárnap, a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Márton Idősek Otthonába, hogy szebbé tegye az ott lakók hétvégéjét. A kezdeményezés a gyermekek részéről érkezett, akik Ft. Bărbuț Petrică (Péter atyát) kérték fel, hogy kísérje el őket az időslátogatásra.

A fiatalok nemcsak társaságukkal szórakoztatták a lakókat, hanem kedves, énekes műsorral is készültek Szent Erzsébet életéről. Az előadást követően pedig meg is ajándékozták a szépkorúakat, majd elbeszélgettek velük és közösen énekeltek. A találkozó végén pedig elmentek az idősotthon kápolnájába is, ahol közösen imádkoztak.

Élelmiszeradomány óvosádoktól

gyumolcsJelentős mennyiségű élelmiszert adományoztak a Caritas Catolica által működtetett Szent Márton Idősek Otthona részére a nagyváradi 56-os számú óvoda gyermekei. A friss élelmiszereket a Zöldségek és gyümölcsök hete nevet viselő akció keretében gyűjtötték össze a kicsik. Az adomány egy része a Caritas szociális konyhájára került.

A gyümölcsökből befőttet és gyümölcslevet készítettek az idősotthon munkatársai, de bőven maradt uzsonnára való friss gyümölcs – alma, narancs, pomelo, mandarin, banán is. A gyermekek adománya két hétre elegendő gyümölcsöt biztosít az otthonban lakóinak.

Szt. Erzsébet Gyűjtés a Caritas Szociális Konyha javára

Szt_Erzsebet_gyujtes_plakat_gray-page-001Hogy seni ne várja üres gyomorral az ünnepet!

Gyűjtés az Egyházmegye római katolikus templomaiban, 2016 november 20-án

 

Az  Irgalmasság  Szentévében  különleges  ösztönzést  éreztünk arra,  hogy  az  irgalmasság  testi – lelki cselekedeteinek  gyakorlásával  ki fejezzük az  egymásra figyelés,  a  segítségnyújtás fontosságát, mint hitünk megerősítés ének és megélés ének hiteles formáját. Ebben az évben a Caritas Catolica által a rászorulók számára biztosított meleg ebédek számát szeretnénk növelni, ezáltal azon  ember társaink igényeire válaszolni, akiknek nem áll módjukban a napi meleg ebéd elkészítése.

Időutazáson a Szent Lászlós diákok

egyuttÉlményekben gazdag utazáson vehetnek részt a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum azon diákjai, akik a Tedd O:DA társadalmi vetélkedőre váltottak jegyet. A X.A és X.C osztályos tanulókból álló csapat (Barabás Boglárka, Dávid Róbert, Diósi Marika, Pápai Krisztián, Tenczler Gergő-mentoruk Kor Erika) kirándulása szeptember 21-én vette kezdetét, s a napokban utolsó állomásához közeledik.

Útinaplójukat lapozgatva a következők olvashatók:

1. ÁLLOMÁS- JELEN-2016

Virtuális sétánk EgyüttesErő néven indul, s a fel-illetve beszállás feltételekhez kötött: be kell mutatkozzunk (logó, videó) a többi utasnak (vetélytársnak), ismertetnünk kell elérhetőségeinket (facebook profil, weboldal, videó- és fényképmegosztó), s arról is meg kellett győzzük a többieket, hogy jól értelmezzük a múlt-jelen-jövő kapcsolatát.

Sikeresen teljesítettük: útnak indulhatunk!

2. ÁLLOMÁS- MÚLT-1956 okt.23

Néhány évtizedet visszarepülve bepillantottunk az 1956-os forradalom eseményeibe. Arra kerestük a választ, mi motiválta az ifjakat a kivonulásra, s vélhatően mi az, ami megtorpanásra késztethette volna őket. Az ötleroham után gondolattérképen összegeztük az információkat. Kíváncsiak voltunk arra is, hoy mások hogyan vélekednek erről az időszakról, s milyen élményeik vannak ezzel kapcsolatban. Éppen ezért örömmel fogadtuk utitársként a Szentmárton otthon lakóit, akik készséggel meséltek életük akkori szakaszáról. Meglepően tapasztaltuk, hogy a régmúlt emlékei aktívan élnek képzetükben. A múlt-korról érdeklődve rádiós beszélgetést folytattunk iskolánk történelem tanárával, Vincze Zsolttal. Pedagógusként beszámolt arról, hogy miért fontos ez a dátum a magyar nép életében, s hogyan törekszik arra, hogy a diákok is részesei legyenek az akkori élményeknek.

S most irány a jövő!

3. ÁLLOMÁS –JÖVŐ- 2056

Ideális tanár? Ideális diák? Hipersuli? Létezik ilyen? S ha igen hogyan, milyen formában? Az időben előrerepülve, most utolsó állomásunkon erről formálunk véleményt. Bemutatjuk a jövő iskolájának nevelési filozófiáját, a szupertanár/ szuperdiák jellemvonásait, s ilusztráljuk álmaink iskolájának épületét. Chip-es beléptető rendszer, digitális hirdetőtábla, skyp-os tanórák, high- tech helyiségek, s persze olyan tantárgyak, amelyeket mi is szívesen szeretnénk felvenni (Tűsarok és teniszcipő, Az aszfalt az új barátod, Konyhatündér)?-a mi képzetünkben mindez megvalósítható. Némi ügyesség és kreativitás, s a próbatételt teljesítjük!

A Tedd O:DA szervezői (Magyarország) gondoskodnak arról, hogy a fordulók ideje alatt a csapatok megmozgassák tudásukat, rátermedtségüket, innovatív jellemvonásukat. A kitartó és eredményes munka következtében a legjobb csapatok face-to-face fordulón vesznek részt Budapesten december 10-én. Az EgyüttesErő tagjaiként bízunk aszép folytatásban, s az együttes munka erejében. A vetélkedő szlogenjével élve „Az idő legyen veletek!” is.

Emlékmű minden szerettek emlékére

monument  2Rendhagyó emlékművet avattak a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Márton Idősotthon kertjében, halottak napján, szerdán. A könyvalakot mintázó gránit műalkotás azt a célt szolgálja, hogy a mozgásukban korlátozott idős emberek – akik számára nagyon nehéz vagy teljességgel lehetetlen eljutni a temetőbe –, az intézmény kertjében is gyertyát gyújthassanak eltávozott szeretteik emlékére.

„Az idősek egészségi állapotát figyelembe véve úgy gondoltuk, hogy hasznos lenne egy ilyen jellegű emlékmű, mivel sajnos, ahogy telnek az évek, egyre nehezebben tudunk a lakóinkkal kimenni a temetőbe” – nyilatkozta az avatóünnepséget követően Haier-Sikolya Emma a Szent Márton Idősotthon vezetője. Mint hozzátette, egy névtelen adományozó segítségével sikerült elkészíttessék a gránitlapot, az alap elkészítését pedig az egyik bentlakó rokona, Feher István támogatta.

monument 1

Az avatóünnepség keretében Rajna József atya, a Caritas Catolica elnöke áldotta meg az emlékművet, majd a közös imádkozást követően az otthon lakói helyezték el az első virágokat és mécseseket. Őutánuk következtek az idősotthon gondozói, akik az eltávozott lakókra emlékezve helyeztek el egy-egy virágot az emlékműnél, amelyen két nyelven a következő felirat áll: „Szeretteink emlékére – Hiszem a test feltámadását és az örök életet. Ámen”

„Jó ötletnek tartom ezt az emlékművet. Nagyon szép a művészi kivitelezése és megvan a hitbéli vonatkozása is. Mi már nem tudunk olyan könnyen kimenni a temetőbe, főleg akik nehezen mozognak. Számukra ez nagyon jó hely a megemlékezésre” – nyilatkozta Korodi Éva néni, a Szent Márton Otthon lakója.„Bízunk benne, hogy ez nem egy szomorú emlékmű lesz, hanem egy olyan hely, ami lehetővé teszi, hogy közöttünk legyenek volt kedves lakóink, szeretteink” – tette hozzá Haier-Sikolya Emma intézményvezető.

monument 3A kezdeményezés az egészségügyi nehézségeken túl a földrajzi távolságot is áthidalja. Sok olyan idős lakója van az otthonnak ugyanis, aki távol került szülővárosától, otthonától és halottak napján nem egyszerűen a városi temetőbe kéne kimennie, hanem más városba, vagy akár más megyébe is. Így viszont az idősotthon virágokkal övezett kertjében gyújthat gyertyát és imádkozhat a világ bármely pontján nyugvó szeretett személyért.

Fotógeléria itt.

Kisiskolások köszöntötték a szépkorúakat

kisiskolasok 1Az idősek világnapját követő hétvégén hangulatos gyermekelőadással lepték meg a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontban lakó szépkorúakat a Szent László Római Katolikus Teológiai Gimnázium előkészítő osztályosai, valamint ötödikes tanulói.

A gyermekek Varga Cecília énektanárnő és Blanka Modi nővér felkészítésében énekes-verses előadást mutattak be az intézmény nappalijában a bentlakó idősek, valamint az őket gondozó személyzet számára. A műsor kiemelkedő pontját képezte Joó Fatima ötödik osztályos tanuló szólóprodukciója, aki szaxofonon adott elő ismert népdalokat. Játéka olyannyira magával ragadta az őszhajú hallgatóságot, hogy közülük többen is dalra fakadtak.

Az fellépés záróakkordjaként a gyerekek Arany János A fülemüle című versét adták elő humoros, színpadi feldolgozás formájában, mellyel többször is megnevettették a közönséget. Az eseményen közreműködtek a 72 óra kompromisszum nélkül nevet viselő önkéntes akció résztvevői is.

Az előadást követően a gyermekek saját készítésű papír-szívecskékkel ajándékozták meg a világnap keretében ünnepelt időseket, akik számára az őszinte gyermeki érdeklődés, az ölelések, a ragyogó tekintetek mindennél nagyobb ajándékot jelentettek.

Lásd: Fotógaléria

Október 6 koszorúzás

oktober 6Október 6-án, csütörtökön, a Caritas Catolica által működtetett Szent László bentlakás diákjai is megkoszorúzták Nagysándor József honvéd vezérőrnagy, aradi vértanu emléktábláját, Bényei Annamária pedagógus vezetésével.

Kettős ünnep a Szent Márton Otthonban

14585796_1148001575276415_1786451715_oKettős ünnepet ültek a nagyváradi Caritas Catolica gondozásában levő szépkorúak hétfőn, a váradszőllősi Szent Márton Idősek Otthonában, ahol vértanúhalálának évfordulója kapcsán megemlékeztek Boldog Bogdánffy Szilárd püspökről, ugyanakkor megünnepelték az Idősek Világnapját is.

Az ünnep kapcsán Bartha Szabolcs lazarista atya mutatott be hálaadó szentmisét az intézmény kápolnájában, Józsa Domokos váradszőllősi kántor közreműködésével. Prédikációjában arról besszélt: fontos, hogy az idősek olyan életet éljenek, ami példaértékű lehet a fiatalok számára. Mint hozzátette az intézmény lakói számára cél, hogy békés, élhető környezetet teremtsenek. A hálaadó szentmisét követően szeretetvendégséget tartottak az idősotthon ebédlőjében, melynek keretében hagyományos süteményeket szolgáltak fel.

Az intézmény gondozói egy-egy szál fehér szegfűvel is meglepték az ünnepelt őszhajúakat, akiket Albert Schweitzer  Nobel-békedíjas filozófus gondolatával köszöntöttek, mely szerint a fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota: az akarat- és a képzelőerő, az érzelmek intenzitása, a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon. „Olyan fiatal vagy, mint a reményeid, olyan öreg, mint a kétségeid. Olyan fiatal, mint az önbizalmad, olyan öreg, mint a félelmed. Fiatal, mint a hited, öreg, mint a csüggedésed. Fiatal vagy, amíg befogadod a szépség, az öröm, a merészség, a nagyság, az ember, a Föld, a végtelenség hírnökeit”.

 

Caritas-intézményt látogattak a püspökök

A szegények apostolának nevezett Páli Szent Vince ünnepén, szeptember 27-én, kedden a Romániai Katolikus Püspökök Konferenciájának tizennyolc tagja látogatott el a nagyváradi Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontba, az irgalmasság testi cselekedeteinek gyakorlásaként, az irgalmasság szentévének keretében.

Különleges nap volt ez az otthon lakóinak életében, hiszen – ahogy a közösség nevében köszöntőbeszédet mondó Mureşan-Haizer Márta néni is megjegyezte – ritka és kiváltságos alkalom az, hogy az egyház magasszintű elöljárói közül ilyen sokan ellátogassanak és személyesen érdeklődjenek az egyház gondozásában levő idősek sorsa felől.

caritas intezmenyt 1A találkozó keretében Derzsi Ákos ügyvezető igazgató mutatta be a szegények apostolának szellemiségében működő nagyváradi Caritas Catolica segélyszervezet történetét és tevékenységeit. Mint elmondta, az egyházmegyei karitász 4 idősotthonában 106 nyugdíjast gondoz és további 42 vidékről érkező diáknak nyújt szállást és elláttást a Kanonok soron levő internátusban. A segélyszervezet nagyváradi szegénykonyháján naponta mintegy 70 rászoruló kap meleg ebédet. A margittai szegénykonyha további 80, a tasnádi pedig 45 ellátott számára főz.

A karitász 7 házibeteg-gondozói központja összesen 250 beteg szenvedéseit enyhíti, a szociális járóbeteg-rendelőben pedig havonta mintegy 100 páciens részesül orvosi konzultációban.

caritas intezmenyt 2A segélyszervezet ugyanakkor heti rendszerességgel ruhát, élelmiszert és egyéb segélycsomagokat oszt a rászorulóknak és elkülönített forrásokkal rendelkezik a katasztrófa-károsultak megsegítésére. A Caritas Catolica emellett évek óta gyűjti a lakosság által felajánlott használt ruhákat és lábbeliket, hogy azokat továbbossza a leginkább rászoruló személyeknek, családoknak. Jelenleg az egyházmegye öt településén vannak külön erre a célra kihelyezett konténereik – mondta el Derzsi Ákos, aki beszámolt a szervezet közeljövőbeli terveiről is, úgy a szociális programok, mint a szolgáltatások fenntartásához és fejlesztéséhez szükséges befektetések terén.

A bemutatót követően Böcskei László, nagyváradi megyéspüspök mondott köszöntőbeszédet, üdvözölve a püspökkari konferencia tagjainak jelenlétét és hangsúlyozva az egyház karitatív tevékenységeinek fontosságát.

Az esemény záróakkordjaként Miguel Maury Buendia, bukaresti apostoli nuncius osztott áldást az idősotthon lakóinak és gondozói személyzetének.

Lásd: fotógaléria

Támogassa a Caritas munkáját jövedelemadója 2%-val!

irokez1A hatályban lévő rendelkezések szerint évente minden adófizető magánszemély felajánlhatja személyi jövedelemadója 2%-át egy civil szervezet részére (alapítvány, egyesület). Ez a felajánlás nem jelent Önnek többletkiadást és nem csökkenti a jövedelmét, viszont Ön dönthet arról, hogy a már befizetett adójából 2%, miként kerüljön felhasználásra. Amennyiben nem él ezzel a lehetőséggel, ez az összeg is az államkasszában marad.

Hogyan teheti meg felajánlását?
1. Ha az Ön jövedelme csak egy vagy több fizetésből származik, akkor a 230-as FORMANYOMTATVÁNYT kell kitöltenie, az I. pontnál nyomtatott betűkkel beírva a személyes adatait. A formanyomtatvány II. pontjánál hagyja üresen a helyet, az illető összeget kiszámolják az adóhivatalban. A csatolt formanyomtatvány már tartalamazza egyesületünk adatait.
Ezután pedig a “Semnatura contribuabil” cellában, kérjük írja alá az űrlapot.

2. Ha van más forrásokból eredő jövedelme (pl. szerzői jog, átadott javakból származó, szabad szakmai gyakorlatból eredő jövedelem, stb.), akkor 200-as NYOMTATVÁNYT kell kitöltenie.

3. A kitöltött dokumentumot juttassa el postai úton, vagy vigye el személyesen az Adóhivatalba. A vonatkozó rendelkezések szerint a nyomtatványokat a területileg illetékes adóhivatalhoz kell eljuttatni.

Formanyomtatványok beszerezhetők a Caritas Catolica titkarságán is, segítünk a kitöltésben és az űrlapok leadásában.
Elérhetőségeink:
Nagyvárad, Kanonok sor (Şirul Canonicilor) 21 szám.
Tel.: 0259/412-760, 0359/427-777
E-mail: caritas.oradea@gmail.com

Leadási határidő: 2016. május 25.

Díjat nyert a Caritas önkéntese

Dijat nyertTiszta szívből gratulálunk Sonja van Kessel asszonynak, a Caritas Catolica állandó önkéntesének, aki az idősgondozás területén végzett tevékenységéért elnyerte a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) díját, amelyet kedden adtak át, a IV Önkéntes Gála keretében.

A nagyváradi Caritas Catolica számára az önkéntesség egy nagyon fontos kiegészítését jelenti a professzionális gondozásnak. Az idősotthonaink lakói számára létfontosságú az, hogy ne csak egészségügyi szempontból biztosítsunk nekik kényelmes öregkort, hanem odafigyelve egyéniségükre, érdeklődésüket fenntartva, emberi méltóságukat megőrizve gondoskodjunk róluk. Ebben játszanak fontos szerepet az önkénteseink, akik lelkesedésükkel, odaadásukkal, jó kedélyükkel és odafigyelésükkel az idősek lelkét karolják fel. Az hogy elbeszélgetnek a lakókkal, sétálni viszik őket, segítségükre vannak a mindennapi tevékenységekben, és hogy egyáltalán odafigyelnek rájuk felbecsülhetetlen segítséget jelent abban, hogy az idősek megőrizzék életkedvüket, pozitív hozzáállásukat, ami segít elviselni az időskor nehézségeit.

Gépkocsi-adomány Altöttingből

gepkocsi 1Többéves kapcsolat fűzi az altöttingi Cariatshaus St. Elisabeth Központot a nagyváradi Caritas Catolicához. Önkénteseik rendszeresen, 1-2 havonta látogatnak el segélyadományokat hozva. Már több alkalommal bekapcsolódtak a Karácsonyi akcióba is.

A Cariatshaus St. Elisabeth, a Maria-Ward iskolacsoport, elemi iskolák a szomszédos Neuöttingből, a König-Karlmann-Gymnasium,  az Altötting-i Szt. Fülöp, Szt. Jakab és Szt. József plébániák , valamint több  óvoda és elemi iskola Altöttingből és a környékről gyűjtöttek Karácsonyi csomagokat, hogy  a váradi egyházmegye gyermekeinek örömet szerezzenek.

Január 27-i látogatásukhoz csatlakozott Manfred Tausch ügyvezető igazgató is a Kreisverband Caritastól, aki anyagilag is támogatta ezt az utat.

Mivel a nagyváradi Caritas sokrétű jótékonysági tevékenységet folytat több, mint 25 éve, a gépkocsiparkja eléggé kiöregedett. Elkezdődött a roncsautók lecserélése használt, de még jó állapotban levő gépkocsikra. Ehhez kapcsolódott a Caritashaus St. Elisabeth vezetője Christian Randl,  valamint  Franz Spermann, aki állandó önkéntesként rendszeresen hozott segélyszállítmányt és festék adományaival is több alkalommal támogatta a nagyváradi a szervezet intézményeit.

Szívükön viselve a szervezet szociális tevékenységét elhatározták, hogy támogatók segítségét kérve egy  5 éves , nagyon jó állapotban levő gépjárművel ajándékozzák meg a nagyváradi Caritast. Sikerült is jólelkű adakozókat találni. Három személy támogatásához csatlakozott az Oswald Alapítvány 1.500  euróval.

Látogatásukkor Alfons Lainer és Franz Kaufmann, mint már annyiszor az elmúlt években,  ezúttal is ruhaadományokat hoztak egy kisbusszal és utánfutóval.

gepkocsi 2

Sokan voltak kíváncsiak a vérnyomásukra

sokan 2A Betegek Világnapján a nagyváradi Caritas Catolica házibeteg-gondozói központjában inkább a betegségmegelőzésre, vagyis a preventív felmérésre helyezték a hangsúlyt. Már a korareggeli órákban, sorban várakoztak a többnyire idős emberek a központ bejáratánál, ahol a világnap alkalmából ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérést szerveztek február 11-én, csütörtökön. Az akció kitűnő alkalmat szolgáltatott arra, hogy a vizsgálatok elvégzése mellett tájékoztassák is a pácienseket azokról a gondozási lehetőségekről, amelyeket az egyházmegyei Caritas kínál fel számokra.

A vizsgálatok eredményeiről igazolást is kaptak a résztvevők, így azt könnyen meg tudták mutatni háziorvosuknak. „Ha a kapott eredmények meghaladták a normális határértékeket, azt tanácsoltuk a betegeknek hogy forduljanak szakorvoshoz és végezzenek részletes kivizsgálást. Emellett tájékoztattuk őket az otthoni beteggondozás és az intézményes idősgondozás nyújtotta lehetőségekről” – nyilatkozta Tóth Andrea, a házi-beteggondozói központ vezetője.

Az előzőleg meghirdetett időintervallumban (8 és 10 óra között) 37 személy mérette meg vérnyomását, illetve vércukor-szintjét díjmentesen a házi-beteggondozói központban, de mivel a későbbiekben, a programon túl is érkeztek még emberek, a Caritas asszisztensei senkit nem utasítottak el és egész nap fogadták ez érdeklődőket.

„Azért jöttem, mert meg vagyok hűlve egy hete és rengeteg mézet eszem teával és azt gondoltam magamban, hogy esetleg ettől felment a vércukor-szintem. Olvastam az újságban hogy ma, a betegek világnapja alkalmából ingyen végzik a vizsgálatot a Caritasnál és gyorsan eljöttem, megnézettem. Hát 119 volt. Százhúsz a felső határ. Alatta vagyok még, úgyhogy nincs olyan nagy baj. Örültem neki” – nyilatkozta a 77 éves nagyváradi Szakács Borbála.

A nagyváradi Caritas Catolica segélyszervezet keretén belül 1997 óta működik otthoni beteggondozás. A Caritas asszisztensei injekciókat, infúziókat adnak be, sebeket, felfekvéseket kötöznek át, vérnyomást és vércukor-szintet mérnek, katétert cserélnek és segítenek a betegek tornáztatásában, illetve személyes higiéniájának megőrzésében. A központ székhelyén emellett különböző gyógyászati segédeszközök (tolókocsik, mankók, kórházi ágyak, járókeretek) kölcsönözhetők.

A nagyváradi Caritas házi-beteggondozói központja szerződésben áll a Bihar megyei egészségbiztosítási pénztárral (CAS), ezáltal lehetővé téve az elszámolt szolgáltatások térítésmentes igénybevételét. A szolgáltatásokkal kapcsolatban bővebb információk igényelhetők a 0259/470-013 és 0771/788-730, telefonszámokon, vagy az intézmény székhelyén: Nagyvárad, Spartacus utca 31/A.

Diplomaosztás volt a Caritasnál

12309580_1691613571059743_7754126399952272547_oKedden, a nagyváradi római katolikus püspöki palota dísztermében osztották ki ünnepélyesen azokat az uniós tagállamokban is elismert szakképesítést igazoló okleveleket, amelyekben a nagyváradi Caritas Catolica által hátrányos helyzetű nők számára indított ingyenes kurzus-sorozatának végzősei részesültek. A több mint egy éve indult, térítésmentes képzéseket a Partnerség a munkaerő-piaci esélyegyenlőségért elnevezésű projekt keretében, a gyulafehérvári és a szatmári Caritassal partnerségben szervezte meg a Caritas Catolica.

„A képzések által a lehetőség mellett egy módszert is átnyújtottunk a résztvevő hölgyeknek. Ezzel gyakorlatilag megváltoztathatták az életüket, mert olyan szakmákat adtunk a kezükbe, amik manapság keresettek, és amiket önállóan is el tudnak végezni.  A diplomákkal pedig bárhol el tudnak helyezkedni az Európai Unióban” – nyilatkozta a diplomaosztó gálán Löchli Tünde, a szatmárnémeti Caritas szakértője. „Az által, hogy a képzést a Caritas munkatársai tartották, úgy gondolom, hogy egy kis hivatástudatot is sikerült átadnunk a résztvevőknek. Én ezt tartom a legfontosabbnak” – tette hozzá.

A képzés-sorozat 2014 októberében vette kezdetét, s keretében napi nyolc órában bővülhettek elméleti és gyakorlati ismeretekkel a résztvevő hölgyek. A keddi ünnepség keretében 112 Nagyváradon kiképzett szociális munkás, idősgondozó, takarító és gyermekgondozó vehette át szakképesítést igazoló okleveleit. Mit kiderült ugyanakkor a kurzust végzők közül sokaknak már sikerült is elhelyezkedniük a szakterületen belül. Némelyiküknek épp a kurzust szervező Caritas szervezet kínált állást idősotthonaiban és egyéb intézményeiben, mások pedig egyéb belföldi vagy külföldi intézményeknél kaptak munkaszerződést. A projekt keretében ugyanakkor Caritas Catolica öt végzős számára abban is logisztikai és anyagi segítséget nyújtott, hogy ünálló céget alapíthassanak a kurzus keretében elsajátított szakterületen.

Az oklevélosztást követően Exc. Böcskei László római katolikus megyéspüspök köszöntötte a képzések szervezőit és résztvevőit. „Csak gratulálni tudok a Caritasnak ahhoz, hogy ezt az utat is megtalálta és nem csak a megszokott,  klasszikus karitatív tevékenységet végzi, hanem ilyen formában azok mellé áll, akik nyitottak arra, hogy saját fejlődésük révén mások segítségére legyenek” – fogalmazott. Mint hozzátette: ez is bizonyítja azt, hogy az egyház keretében nem kell félni a kreativitástól, ugyanakkor nyitottnak kell lenni a kor realitásaira és kamatoztatni kell a Jóistentől kapott tehetségeket.

Kötött ruhák gyermekeknek

DSC_0717Közel 300 Hollandiából érkezett, kötött pulóvert, 150 sálat és 80 sapkát osztott szét hétfőn a nagyváradi Caritas Catolica megyeszerte, rászoruló óvodások és előkészítő osztályos gyermekek részére. A meleg holmikat egy huszonöt tagú holland nyugdíjas-csoport készítette, melynek tagjai fizikai korlátaik miatt már nem tudják elhagyni otthonaikat, kezük munkájával azonban szerettek volna hozzájárulni a Bihar megyei gyermekek boldogságához. A kötött ruhákat a Boskoop-i Kelet-Európa Alapítvány (SOEB) képviseletében Ria és Piet Beukenkamp hozták el Nagyváradra, az adományok szétosztásában Pető Nagy Réka nagyváradi óvónő segédkezett. A holland idősek nagylelkű adományából pelbáthidai, bihardiószegi, székelyhídi, érolaszi, csokalyi és bihari óvodások és kisiskolások részesültek.

„Nagy szeretettel fogadtuk az adományt. Mindenkinek nagyon tetszenek a ruhák. A gyerekek is örvendenek, és nagyon szépen köszönjük azoknak a holland időseknek, akik ezeket megkötötték. Áldja meg a Jóisten a kezük munkáját” –nyilatkozta Szűcs Andrea székelyhídi óvónő, kinek csoportjába több gyermek is jár a Dévai Szent Ferenc Alapítvány helyi otthonából. „A kötött holmik nagyon jól jönnek a szegény családoknak a hideg időszakban, az ilyen és ehhez hasonló ajándékok révén ugyanakkor motiválni is tudjuk a gyermekeket, hogy járjanak óvodába, a térségben ugyanis nagyon nagy az oktatási rendszert idő előtt elhagyó gyermekek aránya” – tette hozzá Piski Emese, a pelbáthidai tanintézmény vezetője.

Gazdagnak érzem megam azért mert adhattam valamit. Boldog vagyok, hogy lehetőségem volt átadni ezeket a pulóvereket, amelyeknek készítői már nincsenek olyan fizikai állapotban, hogy ideutazhattak volna. Így rajtam keresztül azonban mégis sikerült mosolyt csaljanak a gyermekek arcára” – nyilatkozta Ria Beukenkamp, a SOEB képviselője. Mint elmondta, a pulóvereket készítő holland nyugdíjasok némelyike már nagyon öreg. A kilencven év felettiek közül nem mindenki tudott már pulcsit kötni, úgyhogy ők egyszerűbb sálakat készítettek, de azokat ugyanolyan nagy szeretettel. Mind boldogok hogy tehettek valami jót a társadalomért, amitől ők is hasznosnak érezhették magukat.

Az önkéntesség jegyében

DSC_0451A Nagyváradi Caritas Catolica megalakulásának 25-ik évfordulója alkalmából szervezett kétnapos rendezvénysorozat pénteki zárónapja az önkéntesség jegyében zajlott.

Az ünnepség a Szent Erzsébet Idősotthon kertjében vette kezdetét délután két órától, ahol is a Caritas vezetősége, illetve a szervezet önkéntesei és szponzorai közösen ezüstfenyőt ültettek Böcskei László római katolikus megyéspüspök közreműködésével. A résztvevők ezt követően csoportokra oszlottak és különböző önkéntes tevékenységeket végeztek.

Az Élet Autizmussal Egyesület fiataljai közös kézműves foglalkozáson vettek részt a Szent Erzsébet Idősotthon lakóival, majd ebédidőben segítettek az ételek tálalásában is. A Caritas szociális konyháján szintén két autista fiatal segített kiosztani a rászorulók meleg ebédjét, s lelkesedésükkel őszinte mosolyt csaltak a kedvezményezettek arcára is.

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum 11-ik C osztálya Florina Toth tanárnő vezetésével megtakarították az idősotthon kertjét és az olaszi parkot. A diákok párokban járva, hatalmas szemeteszsákokkal kezükben, négyzetméterről négyzetméterre átfésülték és felszedték a sétányok, játszóterek és sportpályák környékén eldobált szemetet. Az iskola VI. A és VI. B osztályainak tanulói Hegyes Luminița és Mosoni Erika tanárnők vezetésével  ezalatt egy hangulatos műsorral vidították fel a várad-szőllősi Szent Márton Idősotthon lakóit. A diákok vallásos énekeket, magyar és román népdalokat, rövid színpadi jeleneteket adtak elő és szavaltak is a szépkorúaknak.

Mindeközben a Caritas Házibeteg-gondozói Központjának munkatársai ingyenes DSC_0493vérnyomás- és vércukorszint mérést végeztek a Lotus bevásárló-központban felállított standnál. A díjmentes szolgáltatást 14–18 óra között több mint hetvenen vették igénybe. A Caritas által működtetett Kanonok-sori bentlakás diákjai pedig a biharpüspöki szemétlerakó melletti nyomortelepen osztottak élelmiszer-csomagokat az ott élő nincseteleneknek, a Don Orione iskolaközpont és Mihai Fechetă atya közreműködésével. Jóvoltukból tizenöt család kapott rizset, lisztet, cukrot, olajat, májpástétomot, húskészítményeket, száraztésztát és édességet tartalmazó segélycsomagot.

Az eseménydús nap delután 18 órától egy hálaadó szentmisével ért véget a római katolikus székesegyházban. A szertartást Böcskei László megyéspüspök mutatta be a segélyszervezetben tevékenykedő papok közreműködésével. „Caritas szervezetünk azt jelenti, hogy mi, az egyházban és a világban nem külön utakat keresünk. Krisztus szeretetének fényében az emberek útját járjuk. Éber és látni tudó emberekre van szükségünk, hogy emberséges legyen a környezetünk és mindenki azt érezze, hogy úton, és nem útban van” – mondta prédikációjában Böcskei László.

A szertartás keretében ugyanakkor egy egy szimbólum jelképes felmutatásával megmutatkoztak a Caritas különböző részlegeinek munkatársai is.  A segélyprogram munkatársa egy takarót, a házibeteg-gondozói központ ápolója egy elsősegély-dobozt, az internátus pedagógusa egy bibliát, az idősotthoni gondozó egy tolószéket, a szociális konyha vezetője pedig egy fazekat helyezett jelképesen a székesegyház oltára elé. Ezek fölött a szimbólumok fölött mondott áldást a szertartást celebráló megyéspüspök.

Visszatekintés negyed évszázadra

DSC_0198A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye a Caritas szervezeten keresztül immár 25 éve támogatja a betegeket és rászorulókat felekezeti és nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. A jeles ünnep kapcsán, csütörtökön, emlékkonferenciát tartottak a püspökségen, ahol a Caritas egykori és jelenlegi munkatársai, alapító tagjai és támogatói osztották meg a szervezet megalakulásával és kibontakozásával kapcsolatos emlékeiket. Az esemény végén ugyanakkor kitüntetésben részesült a Caritas néhány alkalmazottjai és a külföldi támogató szervezetek képviselői is.

A rendezvény egy rövid megemlékezéssel vette kezdetét a római katolikus székesegyház kriptájában, ahol Curaliuc Demeter atya mutatott be szertartást a Caritas elhunyt alapító tagjainak és külföldi támogatóinak tiszteletére a tevékenységet elindító Matos Ferenc atya síremlékénél. A résztvevők ezt követően a püspöki palota dísztermébe vonultak, ahol jeles előadók tanusághtételein keresztül nyerhettek bepillantást negyed évszázadnyi karitatív tevékenységbe. Az emlékkonferenciát Exc. Böcskei László római katolikus megyéspüspök nyitotta meg, a beszélgetéseket pedig Dr. Kovács Zsolt irodaigazgató moderálta.

A kezdetek a rendszerváltozáshoz köthetők

„1989 decembere. Ki nem emlékezne rá? A korszakváltás kezdete volt Romániában. A régi vergődese, az új véres kibontakozása. Nagyon kevesen értettük mi is törtenik és főleg, hogy mi lesz a jövőben, de  reméltük a  jobbat. A borsi határátkelőnél egybefüggő kamionsor áramlott az orszagba. Hozták  a  segelyeket a vajúdó ország polgárainak, akik nelkülözésükkel megelőlegezték a változást” – emlékezett vissza Szabó Dániel, a Caritas szociális programjának koordinátora, aki önkéntesként már a kezdeti időszakban is részt vett a segélyosztásban.

„Matos Ferenc apát az elsők között nyitotta ki a Katolikus Egyház kapuit és maga köré gyűjtve sok-sok önkéntest. Szószerint éjjel-nappal fogadtuk és továbbítottuk a segélyeket. Megjegyzendő, hogy az első hetekben a segélyszállítók – joggal – nem mertek az ország belsejébe menni. Így Várad egy fontos elosztóközpont lett. Rövidesen nyilvánvalóvá vált, hogy egy ilyen volumenü munkát csak intézményesített feltételek között lehet megvalosítani. Tatai László ügyvéd érdeme volt, hogy talált 1924-ből egy törvényt, amit a kommunisták nem semmisítettek meg és így Nagyváradon hivatalosan megalakulhatott a Caritas Catolica, mint egy egyházközeli civil szervezet” – tette hozzá Dr. Füldes Béla alapítótag, aki ugyanakkor számot is vetett az elmúlt évtizedek megvalósításaival és mulasztásaival is.

„Megjelentek az első állami intézkedések, amelyek az ilyen természetü tevékenységeket szabályozták. Szükséges volt egy jótékonysági szervezet megalakítása. Így jogászokkal tárgyalva, 25 emberrel, megalakították  a Caritas Catholica segély szervezetet. A Caritas név adva volt, hiszen a római katolikus Egyház nemzetközi segély szervezete az egész világon ezt a nevet viseli. Látva Matos úr  tevékenységét, búzgolkodását, január hónap folyamán  az Ordinárius kinevezte Caritas igazgatónak, mert szükséges volt az állami elismertetéshez. Egyes szállitmányok átkerültek a Váradolaszi plébániára, ahol  Tempfli József apát-kanonok volt a plébános és ő Zita nővérrel, aki ott lakott a szomszédban, kezelte ezeket az oda irányitott adományokat” – emlékezett vissza Mons. Fodor József általános helynök, a Caritas alapító tagja.

Modern kihívások

A Caritas Catolica jelenlegi elnöke, Rajna József atya 1999-ben vette át a katolikus segélyszervezet irányírását és teljesen újszerű kihívásokkal kellett szembenézzen. A házibeteg-gondozással, idősotthonokkal, internátussal, szociális konyhával bővült szervezet intézményeit előbb az országos szabványokhoz, később pedig az Európai Uniós elvárásokhoz kellett igazítani.

A megemlékezésen felszólalt Jaap Stellingwerff holland szponzor is, aki a Caritast húsz éve támogató Boskoop-i Kelet-Európa Alapítvány (SOEB) képviselőjeként a két évtzedes együttműködés legjelentősebb mozzanatait idézte fel vetítettképes előadásában. Szó esett többek közt a fugyivásárhelyi szociális központ megépítéséről 2003-ban, a 2005-ös tragikus tűzesetről, amikor egy rosszindulatú gyújtogatás nyomán leégett a Caritas Kanonok-sori raktára, s amely még szorosabb összefogásra ösztönözte a szervezet képviselőit, valamint arról a szakmai tapasztalat-cseréről, amellyel Trijntje Stellingwerff és Ria Beukenkamp révén a holland támogatók segítették a Caritas betegellátási programjának és szociális gyógyszertárának fejlődését.

„A Caritas tehát a külföldről érkezett segélycsomagok szétosztásával indult, majd a szolágltatást végző részlegekkel bővült. Ez után szükségessé vált az intézmények akkreditálása, mára pedig oda jutottunk, hogy ki is képezhetjük a munkaerőt” – foglalta össze Rajna József Caritas-elnök, aki köszönetet mondott az egykori és jelenlegi munkatársak elhivatott szolgálatáért és a külföldi szponzorok sokéves és önzetlen támogatásáért, amellyel lehetővé tették a szeretetszolgálatot.

Elismerések

A megemlékezés végén Exc. Böcskei László megyéspüspök a római katolikus püspökség bronz érdemérmével töntette ki Hegedűs Ilonát és Dallos Lászlót, a Caritas munkatársait. Rajna József atya pedig a 25 éves jubileumra készült emlékéremmel ajándékozta meg a Caritas hűséges támogatóit. Az eseményen ugyanakkor jelen volt és fel is szólalt Huszár István nagyváradi alpolgármester is, aki tiszteletét fejezte ki a Caritas által végzett munka irán, ugyanakkor erkölcsi és hivatalos támogatásáról is biztosította a segélyszervezet vezetőit. Az alpolgármester az önkormányzat részéről egy emlékplakettet is átnyújtott Rajna József egyesületelnöknek. Az együttlét  szeretetvendégséggel zárult.

Sz. G. T.

Szent Erzsébet-gyűjtés az autizmussal élő fiatalok megsegítésére

szt erzsebet gyujtes 2015 HUN“Kedvem telik a Krisztusért való gyöngeségben, gyalázatban, nélkülözésben, üldöztetésben és szorongattatásban, mert amikor gyönge vagyok, akkor vagyok erős.” (2 Korint. 12:9) 

A Nagyváradi Caritas Catolica minden évben jótékony célú templomi gyűjtést szervez az Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon. Az összegyűlt adományokat idén az Élet Autizmussal Egyesület fiataljaira fordítjuk, hogy ez által is segítsük fejlődésüket, társadalmi integrációjukat. Bárki, aki e célra szeretne adakozni, megteheti November 15-én egyházmegyénk római katolikus templomaiban, vagy a nagyváradi Caritas székhelyén (Kanonok sor 21. szám) naponta 8.00–14.00 óra között.  Adományaikat előre is köszönjük, és viszonzásul Isten kegyelmének gazdag jutalmát kérjük minden jó szándékú és segíteni akaró embertestvérünknek.

Beszél ön arabul vagy újperzsául?

menekultek 2

Nagyszámú menekült (többnyire Szíriából, Irakból és Afganisztánból) halad át ezekben a hetekben Dél-kelet Európán, nyugatra haladva. Ezek a személyek a háború és a szegénység elől menekülve hagyták el otthonaikat, biztonság és egy jobb jövő reményében. A Romániával határos Szerbiába és Magyarországra naponta többezer menekült érkezik. Romániában egyelőre alacsony a menekültek száma. De számunkra, helyi Caritas szervezetek számnára fontos hogy előre felkészüljünk a fogadásukra. Az egyik legnagyobb kihívást ezen a téren a kommunikáció megoldása jelenti, hiszen az idegen országokból érkező menekültekkel kapcsolatban létfontosságú az információközlés. De ugyanúgy a segélyszervezetek számára is fontos hogy közvetlen kapcsolatba kerülhessenek a megsegítettekkel. Ezért olyan önkénteseket keresünk, akik tudnak arabul, újperzsául, vagy bármely menekültek által is beszélt nyelven. Szeretnénk egy adatbázist készíteni azokról a személyekről, akiknek szükség esetén számíthatunk a segítségére a menekültek megsegítésében. Ha te is csatlakoznál önkéntes-csapatunkhoz, akkor kérünk töltsd ki a jelentkezési ívet itt. Az ív kitöltése nem kötelez semmire. A részletek megbeszélése végett telefonon vesszük fel veled a kapcsolatot.

Ferenc Pápa felhívása

menekultek 1

Kedves testvéreim, Isten irgalmasságát a mi tetteinken keresztül ismerik fel az emberek, miként arról Kalkuttai Boldog Teréz anya élete tanúskodik, akinek halála évfordulójáról tegnap emlékeztünk meg.

Látva azt a tragédiát, hogy menekültek tízezrei próbálnak a háború és az éhség okozta haláltól megmenekülni, és útra keltek az élet reményében, az evangélium arra hív, arra kér minket, hogy legyünk „felebarátai” a „legkisebbeknek és a legelhagyottabbaknak, hogy konkrét reményt nyújtsunk nekik. Ne csak azt mondjuk, hogy „Fel a fejjel! Türelem!…” A keresztény remény küzdő remény, mégpedig a biztos cél felé haladó ember szívósságával küzd.

Ezért – az irgalmasság jubileumi évéhez közeledvén – felhívással fordulok minden európai plébániához [egyházközséghez], szerzetesközösséghez, monostorhoz és kegyhelyhez, hogy mutassa meg az evangélium konkrétságát és fogadjon be egy menekült családot. Ez egy konkrét gesztus, felkészülésként az irgalmasság szent évére.

Európa minden plébániája [egyházközsége], szerzetesközössége, monostora és kegyhelye lásson vendégül egy családot, kezdve az én római egyházmegyémmel!

Európai püspöktestvéreimhez fordulok, akik valódi pásztorok, hogy egyházmegyéjükben támogassák felhívásomat, emlékezve arra, hogy az irgalom a szeretet második neve: „Mindaz, amit akár egynek is tettetek e legkisebb testvéreim közül, nekem tettétek” (Mt 25,40).

A Vatikán két plébániája is befogad majd ezekben a napokban két menekült családot.

Ferenc Pápa felhívása
(Szeptember 6-án délben, az Úrangyala elimádkozásakor)

Évforduló a Szt. Erzsébet Otthonban

a szt erzsebet (1)Bentlakók, gondozók és önkéntesek együtt ünnepelték a nagyváradi Szent Erzsébet Idősotthon létrejöttének első évfordulóját pénteken. A jeles alkalomból szervezett nyílt nap időstornával, illetve táncmulatsággal kezdődött, ezzel párhuzamosan pedig a Házi Beteggondozói Központ munkatársai ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérést végeztek.
A program keretében az otthon református közösségének vezetője, Veres Kovács Attila váradolaszi református lelkipásztor tartott áhítatot, mely során Mózes I. könyve és Máté evangéliumának III. része alapján Isten lelkének teremtő és megtisztító erejéről beszélt, illetve hangsúlyozta: pünkösd kulcskérdése, hogy akarják és hagyják – vagyis kell hozzá az ember, aki nyitott a befogadásra.
A nyílt nap fénypontjaként Böcskei László római katolikus megyéspüspök mutatott be hálaadó istentiszteletet délután öt órától. „Örömmel állapíthatjuk meg, hogy erre az intézményre nem csak rámondjuk, hogy otthon, hanem azt tapasztalhatjuk, hogy ez a közösség valóban igyekszik otthonos hangulatot teremteni. Az otthon egy hely és egy közösség. Otthon az, ahol befogadják és elfogadják az embert, ahol figyelnek rá, ahol hasznosnak érezheti magát és ahol tehet valamit másokért. Fontos, hogy ebben az intézményben otthonra lelhetnek azok, akiknek segítségre van szükségük” – hangsúlyozta a püspök, aki Isten kegyelmét kérte mind a bentlakókra, mind a gondozóikra.
Az szépkorúakat ugyanakkor arra emlékeztette: újdonságként kell megélniük minden napot, minden új gondolatot, amivel az Isten megajándékozza őket. „Hálásak lehetünk, hogy egy közösségben éljük ezt át, és nem egyedül” – hangsúlyozta Böcskei László. A szentmisét követően Kóhr Balázs atya, a Szent Erzsébet Idősotthon lelki vezetője mondott köszönetet a gondozóknak, akik önzetlen szeretettel viselik a bentlakók gondját és jelenlétükkel, odafigyelésükkel teszik elviselhetőbbé az idős korral járó nehézségeket. Háláját fejezte ki ugyanakkor mindazoknak, akik előteremtik az otthon működéséhez szükséges feltételeket, hangsúlyozván milyen hatalmas szükség van a hasonló intézményekre és szolgáltatásokra manapság.
A szentmisén zenei momentumokkal közreműködött a püspökség keretében működő VárLak ifjúsági csoport két tagja is. Az évfordulós nyílt nap szeretetvendégséggel zárult az otthon ebédlőjében, ahol a bentlakók mindennapijairól készített pillanatképekből rendeztek be fényképkiállítást.

Szombati-Gille Tamás

Az ápolókat ünnepelték

DSC_4394Az ápolók világnapján, május 12-én a nagyváradi Caritas Catolica ünnepi szentmisével és szerény fogadással tisztelgett mindazon személyek előtt, akik a szervezet kötelékében, nap mint nap, fáradtságot nem ismerő és odaadó munkával látják el az ápolásra szoruló betegeket és gondozzák a Caritas idősotthonaiban és napközi otthonaiban élő szépkorúakat. Az ünnepségnek a nagyváradi Posticum Kulturális központ kápolnája adott otthont, ahol Pék Sándor, Németh László, Kóhr Balázs és Rajna József atyák mutattak be ünnepi szentmisét.

„A mai rendezvénnyel nagy szeretettel szeretnénk megköszönni ápolóink, idősgondozóink, lelki gondozóink, segítő szakembereink mindennapi munkáját, sok erőt, kitartást és szakmai kiteljesedést kívánunk nekik, hogy tapasztalataikkal, szakmaiságukkal és mosolyukkal még sokáig szolgálják az időseket és betegeket” – mondta el a szervezők részéről Nagy Andrea, aki a Szent Erzsébet Idősotthon lakói által készített selyemvirágokat és szentképeket adott át a Caritas ápolóinak és idősgondozóinak. A hagyományteremtő céllal megszervezett ünnepség rövid eszem-iszommal zárult, amely kiváló alkalmat biztosított arra is, hogy a szakemberek eszmecserét folytassanak.

Önkénteskedtek az adysok

volun1A Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Idősotthon és a nagyváradi Ady Endre Líceum közötti partnerség keretében kedden mintegy nyolcvan diák dolgozott az otthon kertjének megszépítésén. Az önkéntes fiatalok már reggel háromnegyed nyolckor megkezdték a munkát és váltásokban, keményen dolgoztak egészen a koradélutáni órákig. A IX.F, a IX.E, X.C és a XI.E osztályok tanulói, Tempfli Judit, Kozma Éva és Csepregi Imola tanárnők irányításával megtisztították az idősotthon kertjét a kavicsoktól, gyomláltak, ástak, kapáltak, homokot, földet és komposztot hordtak.

„Az angol csoportunk tanárnője említette, hogy lehetőség van arra, hogy eljöjjünk és segítsünk az idősotthon kertrendezésében. Szeretek önkénteskedni. Akár gyerekek, akár idősek segítéséről van szó, szívesen csinálom, és nagyon örültem, hogy van ilyen lehetőség az iskolában” – nyilatkozta Tripó Debóra, a X.C tanulója.

A kerti munka mellett a diákok időt szakítottak arra is, hogy megtekintsék az otthont, és elbeszélgessenek a bentlakó idősekkel. „Találkoztunk pár nagyon kedves idős nénivel, akik nagyon örültek annak, hogy itt vagyunk és mondták, hogy máskor is várnak minket, hogy egy kicsit színesebbé tegyük a hétköznapjaikat. Nagyon aranyosak voltak” – fogalmazott a tízedik osztályos önkéntes. Mint hozzátette, az önkéntes munkának csapatépítő szerepe is volt, hiszen több, különböző évfolyam diákjai kellett együttműködjenek, segítsék egymást az egész nap folyamán és a munka jó hangulatban, beszélgetve, viccelődve telt.

Varadinum az idősotthonban

szent laszlorolA Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Idősotthonba is eljuttatták a Varadinum ünnepségsorozat hangulatát csütörtökön a  Katalin-telepi római katolikus plébánia fiatal hittan-tanulói, akik Szent László legendáiból olvastak fel a szépkorúaknak. Bényei Annamária ifjúsági vezető felkészítésében Gyarmati Noémi Krisztina, Makai Írisz, Makai Mercédesz, Ónodi Krisztina és Papp Renáta általános iskolás tanulók felelevenítették a városalapító király legendák által övezett életét, csodatételeit és halálát, elmesélték a hermák történetét és képes illusztrációk segítségével bemutatták a lovagkirály váradi emlékezetét is. A fiatalok ugyanakkor meg is énekeltették az otthon őszfejű lakóit, akik hálásan fogadták az előadást és a nekik szentelt figyelmet.

Ausztrália képeken

ausztA távoli Ausztrália napsütötte tájaira kalauzolta el a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Idősotthon lakóit szerdán Veres Kovács Attila váradolaszi református lelkipásztor, aki az egykori fegyencgyarmaton 2000-ben végzett gyülekezet-szervezői munkájának tapasztalatairól számolt be a szépkorúaknak. Általános következtetésként elmondta, hogy a természet szépsége és túlélőképessége az Isten hatalmasságára emlékeztették őt, ugyanakkor meglepődve tapasztalta, hogy az ausztrál mentalitásban mennyire tisztelik és védik a természetet és az emberi egyéneket egyaránt. Vetítettképes előadása során mesélt még az erszénybe búvó kenguru-bébikről, a koala-macik erőteljes szorításáról, az embermagasságú emukról, dingókról és a tasmán ördögről, elkalauzolta az időseket az egzotikus gyümölcsökkel teli piacokra, a vasérctől tarka kősivatagokba és a hófehér, napégette sósivatagokba is.

Javítunk az ellátáson

improving 4Múlt héten ismét lehetőségünk nyílt összeülni és eszmecserét folytatni kedves barátainkkal és szponzorainkkal, Coby és Jan Willemsennel a Steungroep Nederland Roemenie (StNedRom) segélyszervezettől. Holland partnereink segítőkészen felvállalták, hogy megosztják velünk szaktudásukat és segítséget nyújtanak a központi konyha szolgáltatásainak fejlesztésére irányuló projektben.

Kéthavonta látogatnak meg bennünket és közösen dolgozunk a konyhai munka optimalizálásán, valamint azon, hogy az étkeztetést az általunk ellátott különböző fogyasztói csoportok (bentlakásos diákok, idősek, hajléktalanok, illetve ágyhoz kötött és demens betegek) sajátságos szükségleteihez igazítsuk.

A fejlesztés sok, különböző területen dolgozó személy együttműködését feltételezi, és különösen hálásak vagyunk azért a morális-, szellemi- és anyagi segítségért, amit Coby és Jan nyújtanak ebben.

Húsvéti élelmiszer-osztás

husvetpastiAz ortodox húsvét alkalmából élelmiszer-csomagokkal ajándékozta meg a Caritas Catolica szociális konyhájának ellátottjait pénteken Adrian Merka, a Romániai Szlovákok és Csehek Demokrata Szövetségének képviselője, aki már több ízben is támogatta a Caritas által felkarolt szegényeket, betegeket és időseket.

A képviselő ezúttal is szerényen távol maradt az ételosztástól, az általa eljuttatott konzervekből, gyümölcslevekből, kalácsokból és húsvéti édességekből azonban 71 ajándék-csomagot állítottak össze és osztottak ki a rászorulóknak a Caritas konyhájának munkatársai, mintegy 1300 lej összértékben.

Megjegyzendő, hogy a húsvéti csomagok tartalmaztak egy-egy méretes leveskonzervet is, amelyet Peter Zidar, a Caritas ausztriai jótevője adományozott a szociális konyha részére. A kiosztott élelmiszer-csomagoknak különösen örültek a kedvezményezettek, hiszen az ünnep alkalmából, hétfőn zárva tartott a Caritas szociális konyhája, az ellátottak azonban így nem maradtak élelmiszer nélkül egyetlen napra sem.

Sikeresen vizsgáztak a szociális gondozók

absolvire1Szóbeli és írásbeli vizsgával zárult pénteken az az ingyenes szociális gondozói tanfolyam, amelyet a nagyváradi Caritas Catolica a gyulafehérvári és a szatmári Caritas szervezetekkel partnerségben indított, hátrányos helyzetű nők számára.

Az Európai Uniós finanszírozású képzés a Partnerség a munkaerőpiaci esélyegyenlőségért projekt keretében, tavaly októberben vette kezdetét, s hétköznapontként napi nyolc órában zajlott majd’ fél éven át, mely idő alatt a résztvevők elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhettek. A szervezők ugyanakkor a projekt keretében minden nap meleg ebédet is biztosítottak nekik, a messziről érkezők számára pedig megtérítették az utazások, illetve a közszállítási bérletek árát.

„Azért iratkoztam be a kurzusra mert egy lehetőségnek éreztem arra, hogy továbbképezzem magam. Sokféle gyakorlatot végeztünk. Tapasztalt trénerek készítettek fel bennünket, a gyakorlati képzés mellett pedig voltak önismereti tesztek, kommunikációs készséget fejlesztő gyakorlatok és neha relaxációs gyakorlatok is. Azt mondhatom hogy játszva tanultunk és minden nagyon tetszett. A vizsga miatt izgultunk egy kicsit, de nem túlzottan. Megfelelően felkészítettek minket arra, hogy ne csak a vizsgán, hanem az életben, a munka során is helytálljunk szociális gondozóként” – nyilatkozta a kurzus egyik nagyváradi résztvevője, Borzási Angéla, aki hozzátette, hogy szívesen részt venne még hasonló szakképzéseken a jövőben.

A pénteki záróvizsgán a Bihar Megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (AJPIS) két képviselője és a szakképzést vezető egyik tanár mérte fel a résztvevők tudását. A vizsgát mind a huszonkét jelölt sikeresen letette. A legalacsonyabb jegy 9,50 volt – tudtuk meg Nagy Hortenzia projektmenedzsertől. A tanfolyam résztvevői olyan szakképsítést igazoló oklevelet kapnak, amelyet az Európai Unió minden tagállamában elismernek.

 

Ételt osztottak a rászorulóknak

etelt 3Az elmúlt hét folyamán két alkalommal is ételt osztott a rászorulóknak a nagyváradi Caritas Catolica, a német Caritasverband Passau szervezet támogatásával.

Szerdán a biharpüspöki szeméttelep szomszédságában elhelyezkedő nyomortelepre vittek kenyertet, olajat, szalámit, száraztésztát, cukrot, májpástétomot, húskonzerveket, sajtot, margarint és rizset tartalmazó tartós-élelmiszer csomagokat, 1553 lej összértékben. A méretes csomagok szállításában Mihai Fechetă atya, a Don Orione líceum görög-katolikus papja segédkezett, az osztást pedig Kiss Károly ügyvezető igazgató vezetésével, a Caritas által működtetett nagyváradi bentlakás tanulói, valamint a Caritas ingyenes szociális munkás képzésének résztvevői végezték.

Az esős idő ellenére a nyomortelep lakói a már megszokot szivélyességgel fogadták az adományokat vivő látogatókat. A közösség gyermekei hangosan kurjongattak és bukfenceket hánytak a sárban a vendégek láttán, szüleik pedig beinvitálták őket az otthonnak nehezen nevezhető, ablaktalan kalyibáikba és beszámoltak mindennapos problémáikról.

Csütörtökön pedig, Böcskei László római katolikus megyéspüspök vezetésével ismételten a Guttenberg utcai hajléktalanszálló lakóinak vitt meleg vacsorát a Caritas Catolica 1120 lej összértékben. Az akcióban szintén aktívan részt vettek az ingyenes szociális munkás tanfolyam résztvevői, valamint a bentlakásos diákok. A résztvevőknek gondjuk volt arra, hogy ne csak a főépületben, hanem a hajléktalan-szálló hátsó udvarán elhelyezett lakó-konténerekben és az elkülönítőben levő személyek is vacsorát kapjanak. Az adományvivők az elkülönítőben néhány súlyosan beteg, kilátástalan helyzetben levő személlyel is találkozhattak, akik hálásabbnak bizonyultak a püspök álsádáért és bíztató szavaiért, mint a meleg vacsoráért.

Megjegyzendő, hogy ezek mellett a különleges ételosztási akciók mellett a Caritas Catolica Spartacus utcai szociális konyhája közel hetven rászoruló részére biztosít meleg ebédet nap mint nap. Ez a segítő szolgálat nem létezhetne a külföldi és belföldi támogatók nagylelkű hozzájárulása nélkül. A karitatív szolgáltatások állandó fenntartásához azonban folyamatos támogatásra van szükség.

A segítő szándékú dolgozó emberek és nyugdíjas személyek felajánlhatják jövedelemadójuk két százalékát a Caritas javára az adóhivatalhoz eljuttatott 200-as illetve 230-as formanyomtatványok segítségével, amelyeket a következő adatokkal kell kitölteni: Asociaţia Caritas Catolica, számlaszám RO58BTRL00501205736672XX, adószám 4755428. Az űrlapok kitöltött változata ITT is letölthető. Egyéb pénzbeli vagy természetbeli adományokkal kapcsolatban a Caritas központi titkárságán (Kanonok sor 21. szám, telefon: +40(0)359/427-777) kaphatnak információkat azok a személyek akik támogatni szeretnék a jótékony célú munkát. Az Isten fizesse meg hozzájárulásukat.

Szombati-Gille Tamás

etelt 4 etelt 2 etelt 1

 

Kezdetét vette a bébiszitter tanfolyam

tuljelentkezes (1)Harmadik, hátrányos helyzetű nőknek szóló, ingyenes szakképzési tanfolyamát indította el hétfőn a nagyváradi Caritas Catolica. A kurzus megnyitóján Rajna József Caritas-elnök és Nagy Hortenzia projektmenedzser ezúttal 28 leendő bébiszittert köszönthetett, akik a tanfolyam végeztével az Európai Unió minden tagállamában elismert oklevelet kapnak majd. A térítésmentes képzés a Partnerség a munkaerő-piaci esélyegyenlőségért elnevezésű projekt keretében zajlik, Uniós támogatással.

A tanfolyamra nagy volt a túljelentkezés – tudtuk meg Nagy Hortenzia projektmenedzsertől, aki elmondta, hogy eredetileg negyvenen jelezték részvételi szándékukat, később 28-an vitték végig a jelentkezési és szerződés-kötési folyamatot. Ez a szám azonban még így is túlhaladja a projekt keretében támogatott helyek számát.

„Ez azt jelenti, hogy mind a 28 résztvevő ingyenesen végezheti el a tanfolyamot, a projekt keretében azonban csak húsz személynek téríthetjük meg a szállítási költségeit és ugyanennyien kaphatnak díjmentesen meleg ebédet a kurzus idején” – jegyezte meg a projektmenedzser. Mint hozzátette, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a városiak szívesen lemondanak ezekről a juttatásokról a faluról, illetve a megyeszékhely peremterületeiről érkezők javára.

A tanfolyam 360 órás, napi nyolc órában, délután kettőtöl este tízig tart majd hétköznaponként. A résztvevők az első három hétben elméleti képzést kapnak, majd azt követően a Szent László Óvodában gyakorlatoznak kisebb, három-négyfős csoportokban.

„Az elméleti képzés során a gyermekek gondozásáról, ápolásáról, integrációjáról fognak tanulni a résztvevők, oly módon, hogy a csecsemőktől a nagyobb gyermekekig minden korcsoportot el tudjanak látni. Tanulni fognak még a kommunikációról, a gyerekek jogairól és az ide vonatkozó törvényes keretekről is” – nyilatkozta Varga Zita, a tanfolyam egyik oktatója.

tuljelentkezes (4)„Tavaly érettségiztem és azért iratkoztam be erre a bébiszitter kurzusra, mert szeretem a gyermekeket és úgy gondolom, hogy ez egy olyan szakma, aminek van jövője. Nagyon sokat számít az is, hogy ingyenes ez a kurzus, mivel otthon elég nehezen élünk, négyen egy keresetből, és nagy segítséget hogy elérhető a szakképzés” – mondta el Annamária, a kurzus egyik bihardiószegi résztvevője.

A projekt keretében legközelebb ötven – elsősorban non-profit szervezeteknél dolgozó – nő részére tart hatnapos karrier-építési képzést a Caritas Catolica március elején, majd a hónap végén indul az idősgondozói képzés első csoportja. A női karrierpítési tanfolyamra még jelentkezhetnek az érdeklődők a Caritas Kanonok sor 21. szám alatt levő székhelyén.

 

Szombati-Gille Tamás

Roma-migrációs konferencia

roma-migracios RU 1Böcskei László római kaolikus megyéspüspök, Kiss Károly, a Caritas Catolica ügyvezető igazgatója, Szabó Dániel a Caritas roma-programjának koordinátora, valamint Jitaru Szél Antal, romaügyért felelős plébános is részt vesznek azon a romák európai kivándorlásával kapcsolatos, háromnapos nemzetközi konferencián, amelyet a görög-katolikus Caritas szervezett meg a nagyváradi Continental szállóban, a püspökkari konferencia és a Renovabis támogatásával. Az eseményen hét ország intézményeinek több mint hatvan képviselője vesz részt, köztük belga, bosnyák, bulgár, német, olasz és magyar meghívottak.

Ahogy a szerdai megnyitón Monika Kleck, a Renovabis kéviselője hangsúlyozta, a konferenciától nem várják el, hogy önmagában megoldjon egy problémát, sokkal inkább az a célja, hogy a romaüggyel foglalkozó állami intézmények, illetve egyházi- és civil szervezetek képviselői megoszthassák egymással tapasztalataikat és párbeszéd révén irányvonalakat javasoljanak a roma-migráció nyomán felmerült szociális problémákra, amelyek immár európai szintűvé nőtték ki magukat.

Adományosztás a hajléktalan-szállón

DSC_0645A Guttenberg utcai hajléktalan-szállóra látogattak kedden exc. Böcskei László római katolikus megyéspüspök és a Caritas Catolica képviselői, hogy a nagyböjt küszöbén meleg vacsorát és adományokat osszanak a rászorulóknak. Az ételcsomag az alkalomhoz illően, hagyományos farsangi fánkokat is tartalmazott.

A kiosztásra került édességeket, pipere-cikkeket, lepedőket és takarókat az osztrák St. Pölten- i egyházmegye plébániái (Wieselburg, Petzenkirchen, Purgstall, Gaming, Steinakirchen, Pöchlarn és Zelking/Matzleinsdorf) adományozták a Caritas-nak jótékony célra, míg a meleg ételről a németországi Caritasverband Passau szervezet gondoskodott.

A vacsora mellé zenei meglepetést is biztosított a Caritas által működtetett bentlakás két diákja, Hajdú Szabolcs és Bíró Rómeó (mindketten a nagyváradi Művészeti Líceum növendékei), akik mulatós- illetve könnyűzenei darabokkal hamar jókedvre derítették az eleinte kissé megszeppent lakókat, s az est folyamán némelyküket meg is énekeltették.

Böcskei László püspök bátorító szavakat intézett a hajléktalan-szálló lakóihoz és Rajna József Caritas-elnökkel, valamint Kiss Károly ügyvezető igazgatóval közösen végiglátogatta, nem csak a főépületben, hanem az udvaron elhelyezett konténerekben elszállásolt, nyomorúságos körülmények között élő családokat is.

A körutat követően a püspök és a Caritas vezetősége a hajléktalan-szálló vezetőjével, Ioana Ghirdannal folytatott megbeszélést annak lehetőségeiről, hogy az egyház a Caritason keresztül a jövőben is támogathassa az ott elszállásolt hajléktalanokat. A látogatás a lakókkal közösen, magyar és román nyelven elmondott Mi atyánkkal zárult.

 

Szombati-Gille Tamás

Főpásztori bátorítás a Caritas dolgozóinak és ellátottjainak

suferinzi 1A nagyváradi Caritas Catolica által működtetett tasnádszántói, tasnádi és margittai szociális intézményekbe látogatott el szerdán Böcskei László római katolikus megyéspüspök, valamint Rajna József atya, a Caritas elnöke és Kiss Károly ügyvezető igazgató. A látogatás célja az volt, hogy elbeszélgessenek a házibeteg-gondozói központok, idősotthonok önzetlen és odaadó munkát végző alkalmazottaival, támogatásukról biztosítsák és megerősítsék őket elkötelezettségükben. Ugyanakkor élő szó, apró emberi gesztusok révén igyekeztek bátorítani a szociális szolgáltatásokban részesülő betegeket, időseket is.

Tasnádszántón 2014 őszén indult be a házibeteg gondozói központ, amelyet eleinte tartózkodóan fogadott a helybéli román közösség, az emberek tudatában ugyanis még mindig nem vált külön a szociális szolgáltatás és a vallás fogalma. A Caritas Catolica ápolónői azonban nemzetiségre és felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül mindenkit ellátnak, aki ezt igényli, és a helybéli polgármester is rendkívül pozitívan állt a tevékenységhez, ezért a gátlások egyre inkább feloldódtak. „Bizalmat szavaztak nekünk az emberek. Mostmár egyre többen hívják a leányokat és kérik, hogy menjenek, segítsenek, nyújtasanak orvosi ellátást és egyéb segítséget” – mondta el Czier Tibor, a Caritas tasnádi részlegének vezetője.

suferinzi 2A főpásztor és az egyesület-vezetők ellátogattak még a Caritas által működtetett tasnádi szociális poliklinikára, amely naponta közel száz beteget fogad, az idősek boldog Bogdánffy Szilárdról elnevezett napközi otthonába, a tasnádi házibeteg-gondozói központba valamint a margittai Szent Antal és Szent Margit idősotthonokba. Az alkalmazottakkal folytatott beszélgetésekből kiderült, hogy alacsony létszámuk miatt gyakran erejükön és munkaidejükön felül kell teljesítsenek ahhoz, hogy minden rászorulóról gondoskodni tudjanak. A mindennapos, lélekpróbáló küzdelmek ellenére azonban sok örömöt is lelnek a szolgálatban, amelyet nem munkaként, hanem hivatásként élnek meg.

Böcskei László fontosnak tartotta a gondozottakkal való személyes találkozást is, ezért egyenként elbeszélgetett az idősotthonok lakóival, bíztoatta, bátorította és szentképekkel ajándékozta meg őket, ugyanakkor ellátogatott a házibeteg-gondozói program néhány otthoni ellátottjához is és saját szemével győződhetett meg arról, hogy milyen hatalmas és nélkülözhetetlen segítséget jelent a betegeket ápoló családoknak, vagy épp egyedülálló időseknek, hogy a Caritas ápolónői napi rendszerességgel ellátják őket, átkötözik sebeiket, katétert cserélnek és lehetőségeik szerint mindenben segítik a rászorulókat.

A találkozók során szóba kerültek a szociális tevékenységek anyagi vonzatai is. A Caritasnak ugyanis jelentős forrásokra van szüksége ahhoz, hogy fenntarthassa és fejleszthesse a szenvedők megsegítésére irányuló tevékenységeit. A főpásztori látogatás ezért egyben egy felhívás is volt arra, hogy aki teheti, járuljon hozzá az egyház szociális tevékenységeihez, mint a Krisztus által hirdetett felebaráti szeretet intézményesített formáihoz.

 

Szombati-Gille Tamás

Törvénymódosításokat a rászorulókért

DSC_9334A nagyváradi Caritas Catolica is képviseltette magát azon a műhelymunkán, amelyet a Bihar megyében működő, szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények, civil szervezetek és önkormányzatok részére szerveztek kedden, a görög-katolikus Caritas napközi otthonában. Az esemény az országos Caritas Konföderáció által szervezett konzultáció-sorozat részét képezte, amely alapján olyan törvénymódosítási javaslatokat szeretnének kidolgozni és az illetékesek figyelmébe ajánlani, amelyek a szociális szolgáltatásokat nyújtó szervezetek és intézmények közös álláspontját tükrözik és elősegítenék azok munkáját a rászorulók javára.

A Szatmárnémeti Caritas által szervezett és lebonyolított nagyváradi műhelymunkán a Caritas Catolica mellett részt vettek még a vaskohsziklási, székelyhídi és belényesi önkormányzatok, a Bihar Megyei Társadalom- és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (DGASPC), a Bihar Megyei Szociális Felügyeleti és Kifizetési Ügynökség (AJPIS), az élesdi Szeretet Gyermekei Alapítvány, a Filadelfia Noon Alapítvány, a görög-katolikus Caritas Eparhial, a belényesi Habitat for Humanity, a Down-szindrómások egyesülete, valamint a People to People Alapítvány képviselői.

A több órán át tartó eszmecsere és közös műhelymunka eredményeként a nagyváradi esemény résztvevői három átfogó törvénymódosítási javaslatot dolgoztak ki, amelyek többek közt arra vonatkoztak, hogy a szociális szolgáltatásokra kiutalt állami költségvetést növeljék meg, a támogatásokat a valós regionális igényekhez és a szolgáltatások típusához igazítsák, valamint arra, hogy a helyi önkormányzatokat törvény kötelezze a szociális tevékenységet végző szervezetek támogatására és az ehhez szükséges költségvetési rész elkülönítésére.

Adományok óvodásoknak és kisiskolásoknak

adomanyokNémetországból és Ausztriából kapott adományokat osztott ki szülőfalujában, Dólyapusztán Rajna József atya, a Caritas Catolica igazgatója a helybéli óvodások és iskolások körében pénteken délelőtt. A gondosan előkészített ajándékcsomagok édességeket, tanszereket és plüssjátékokat tartalmaztak. „Ezzel az apró figyelmességgel szerettünk volna hozzájárulni az óvodás és elemi iskolás-korú gyermekeket nevelő szülők költségeihez, a csomagokban levő édességgel ugyanakkor igyekeztünk a kicsik kedvében is járni” – nyilatkozta Rajna József. A helyi pedagógusok és a gyermekek kedvesen fogadták osztálytermeikben a Caritas képviselőjét és vidáman fényképezkedtek a kapott ajándékokkal.

A pénteki adományosztás a Caritas Catolica átfogó cipős-doboz akciójának részét képezte, melynek keretében tavaly karácsony óta számos egyházi közösséget, civil szervezetet, alapítványt és tanintézményt támogattak. A nagyváradi római katolikus püspökséghez tartozó 40 parókia részére összesen 1410 karácsonyi csomagot, bennük 180 kilogrammnyi édességet osztottak. Harminc karácsonyi csomagot kapott ugyanakkor a drágcsécskei ortodox plébánia, negyven csomagot pedig a református püspökséghez tartozó Hegyközcsatár, Fugyi és Pelbárthida telpüléseken levő parókiákhoz juttattak el, a fugyivásárhelyi református parókia pedig édességcsomagot kapott. A fent említett településeken kétszáz gyermek részére osztottak édességeket.

Karácsonyi csomagokat és édességeket kaptak emellett a Bihar Megyei Mozgássérültek Egyesületének tagjai, valamint az Élet Autizmussal, a Revelația és a Somjana egyesületek, a Ciore Roma Alapítvány, az élesdi Szeretet Gyermekei Alapítvány a szentjobbi Szent István Alapítvány, a Bihar Megyei Nyugdíjasok Egyesülete, a nagyváradi Élet Kenyere közösség, a Gálospetri plébánia mellett működő napközi, a nagyváradi Szent László Óvoda, valamint a nagyváradi börtön. A szétosztott adományok a Wieselburg, Petzenkirchen, Purgstall, Gaming, Steinakirchen, Pöchlarn és Zelking/Matzleinsdorf ausztriai plébániáktól, valamint a németországi Altöttingből érkeztek.

Újévi élelmiszercsomagok

etelosztas dec31 1Hetvenöt rászoruló számára osztottunk élelmiszercsomagokat újévkor a Passau-i Caritas Verband támogatásával, a Spartacus utcai szociális konyhán. A kenyeret, leveskonzervet, margarint, ömlesztett sajtot és szárazkolbászt tartalmazó csomagokat Rajna József atya, a Caritas igazgatója osztotta ki.

 

Vandégek az Egyesült Királyságból

DSC_7996Csütörtökön meglátogattak minket kedves barátaink és jótevőink a Jersey-i Mustard Seed Egyesülettől, akik a Beaulieu Római Katolikus Líceum tizenegy diákjával és tanárokkal együtt érkeztek Nagyváradra. A fiatalok a szociális konyhán segítettek ételt osztani a rászorulóknak, majd meglátogatták a Szent Erzsébet és Szent Márton idősotthonok lakóit. A diákok együtt teáztak a bentlakókkal, majd hangulatos karácsonyi dalaikkal örvendeztették meg a szépkorúakat. Műsorukban többek közt olyan angol nyelvű slágerek szerepeltek autentikus előadásban, mint a Jingle Bells, vagy a Rudolf, a piros orrú rénszarvas. A Mustard Seed Egyesület és a Beaulieu Líceum egyébként több rászoruló étkeztetését is támogatják a Caritas szociális konyháján és jólelkű adományuknak köszönhető az is, hogy Szent Miklós ünnepe alkalmából 75 élelmiszer-csomagot oszthattunk szét a szegények között december 5-én. Hálásak vagyunk odafigyelésükért és köszönjük nagylelkű adományukat a kedvezményezetteink nevében is.

Ghibus diákok látogattak meg

gyermekek 1A nagyváradi Onisifor Ghibu elméleti líceum I. B és V. B osztályos diákjai Emanuela Ţăran ortodox vallástanárnő, Andreia Guiaş osztályfőnöknő és Florica Pirtea tanítónő vezetésével pénteken a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Idősotthonba látogattak, hogy jelenlétükkel, énekeikkel az ünnep alkalmából fényt vigyenek a bentlakó szépkorúak életébe. A gyermekek ugyanakkor azoknak az apró édességcsomagoknak a kiosztásában is segédkeztek, amelyeket a Prohumanitas Szociális Egyesület vásárolt a gondozott idősek részére. Az egyesület immár sokadik éve támogatja a Caritas idősotthonát.

Nemcsak lelküket, hanem testüket is átmelegíthették

1A nagyváradi római katolikus székesegyház előtt felállított hatalmas adventi koszorú első gyertyájának meggyújtását követően kollégáink meleg teát és nápolyi-szeleteket osztottak az embereknek szombaton este. Az esős, hideg idő ellenére több mint százan vettek részt a Böcskei László megyéspüspök által vezetett ceremónián, és az embereknek nagyon jól esett, hogy nemcsak lelküket, hanem testüket is átmelegíthették.

Adventváró ételosztás

DSC_7378Hetvenöt rászorulónak juttatott élelmiszercsomagokat pénteken a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi szociális konyha. „Most van az az időszak, amikor a tél első igazán hideg napjai jönnek, ezért a mindennapi meleg ebéd mellett egy plusz élelmiszercsomaggal is támogatni akartuk az ellátott szegényeinket” – nyilatkozta Rajna József atya, a Caritas igazgatója, aki a helyszínen felügyelte az ételosztást.

Ennek megfelelően a pénteki akció során a meleg ebéd mellett 39 élelmiszercsomagot szállítottak házhoz az ellátottaknak, 46-ot pedig a szociális konyhánál összegyűlt rászorulók körében osztottak ki. A csomagok kenyeret, osztrák adományból kapott leveskonzerveket és nápolyi-szeleteket, illetve almát tartalmaztak – utóbbit Balogh Mónika székelyhídi magánvállalkozó felajánlásából.

adventvaro 1A Caritas szociális konyháján egyébként naponta körülbelül 180 adag ebédet főznek. Ebből körülbelül 75-80 adagot adnak a rászorulóknak, a maradékot pedig a Szent Márton Idősotthon, a Szent Erzsébet Gondozóközpont, illetve a Caritas által működtetett internátus bentlakói között osztják szét. A szegények élelmeztetését a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) egyébként idén április óta havonta 1500 lejjel támogatja.

Mielőtt elmennél… tájékozódj!

PlakatCsatlakoztunk az Egyesült Királyság-beli The Passage szervezet és az országos Caritas Konföderáció által indított „Mielőtt elmennél… tájékozódj!” című kampányhoz, melynek célja, hogy az emigrációval kapcsolatos veszélyekről és lehetőségekről informálja azokat a romániai állampolgárokat, akik Nagy Britanniában szeretnének dolgozni. A szülőföld elhagyásáról szóló döntés a célország társadalmi, gazdasági és politikai viszonylatainak pontos ismeretén kell hogy alapuljon, annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek az esetleges buktatók. Ebből a célból az országos Caritas csapata egy gyakolati útmutatót is összeállított, amely letülthető ITT -> Inainte de a pleca GHID

 

További információk az országos szövetség honlapján:

http://www.caritas.org.ro

És a projekt weboldalán:

http://www.beforeyougo.eu/romania/

 

Tetteit hagyta maga után

tetteit 1Zsúfolásig megtelt a Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet gondozóközpont nappalija csütörtökön, az intézmény névadó szentjének tiszteletére tartott ünnepi szentmisén. A szertartást Böcskei László római katolikus megyéspüspök mutatta be, hét paptársa közreműködésével.

Prédikációjában a püspök a Szent Erzsébettel kapcsolatos legendák helyett, inkább azt a lelkületet igyekezett felidézni, amelyben a magyar szívekhez oly közel álló szent tevékenykedett az ő élete során, azt a tetteit 2szeretetet, amellyel közeledni tudott az emberekhez, azt a hatalmas nyitottságot a szegények és rászorulók felé, amelyet kortársai, rokonai nem értettek meg. „Írásokat nem hagyott maga után, de tettei hitelesen beszélnek arról, hogy ő hogyan élte meg az Istennel való közösséget. Szeretetből fakadó tetteit hagyta ő maga után” – fogalmazott a püspök, aki az ünnep alkalmából azt kívánta, hogy a gondozóközpont lakói is Szent Erzsébet lelkületében éljenek és tevékenykedjenek, s a maguk lehetőségei szerint szeretetet, elfogadást adjanak egymásnak.

tetteit 3A megyéspüspök szolgálatát Kóhr Balázs atya, a gondozóközpont lelki vezetője köszönte meg a bentlakók nevében. Az ünnepi szentmisén zenei szolgálattal közreműködött a püspökség keretében működő VárLak ifjúsági csoport három fiatalja is. Az esemény szeretetvendégséggel zárult.

Szombati-Gille Tamás

Szent Erzsébet rózsái

szent 1Szent Erzsébet ünnepe alkalmából, szerdán, jelképesen harisnyarózsákkal mondott köszönetet az Árpád-házi szentről elnevezett nagyváradi gondozóközpont közössége azoknak az önkénteseknek, akik rendszeres látogatásukkal, munkájukkal, jelenlétükkel hozzájárultak ahhoz, hogy az ott gondozott idősek mindennapjai szebbek, színesebbek legyenek. Az esemény első mozzanataként Nagy Andrea intézményvezető mondott köszöntőbeszédet.

szent 2Ezt követően Széll Katalin önkéntes, képzőművész tartott előadást az 1207 és 1231 között élt Szent Erzsébetről, egyik legvonzóbb tulajdonságaként emelve ki, hogy a szegények és árvák megsegítője tökéletes összhangot tudott teremteni a férje iránt és az Isten iránt érzett szeretete között. Előadása végén Széll Katalin egy Árpád-házi Szent Erzsébetet ábrázoló szobrot ajándékozott a gondozóközpontnak. A szobor Vásárhelyi István képzőművész modern stílusú alkotása, amely elnyújtott, nemes vonalakkal, kötényében a szent szimbólumává vált rózsákkal jeleníti meg Erzsébetet.

Az esemény során a gondozóközpont bentlakói is rövid műsort adtak elő, mely során elhangzott a Szent Erzsébet közbenjárásáért szóló ima és számos vers is, többek közt Bogdán József, Babits Mihály, illetve a gondozóközpont volt önkéntese, Ambrus Katalin tollából.

szent 3A műsort követően kerültek átadásra a harisnyarózsák amelyekkel a gondozóközpont önkénteseinek mondtak jelképes köszönetet. Rózsát kaptak többek közt az Élet Autizmussal Egyesület fiataljai, akik kertrendezésben, takarításban gyakran segíttettek valamint kézműves foglalkozásokon is részt vettek a bentlakó idősekkel, az otthon kertészei és számos magánszemély, akik a Caritas két idősotthonában, a Szent Márton és Szent Erzsébet otthonokban fejtették és fejtik ki tevékenységüket. Az esemény szeretetvendégséggel zárult.

Sz. G. T.

Jótettel a bátor szent nyomdokain

DSC_6427Tours-i Szent Márton ünnepe alkalmából tartottak búcsút kedden, a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Márton Idősotthon kápolnájában.  A ceremóniát Böcskei László római katolikus megyéspüspök vezette, a szertartásnál közreműködtek Rajna József, Egeli József és Németh László atyák, valamint Vakon Zsolt püspökségi titkár is.

A fiatalokhoz hasonlóan a szépkorúak is folyamatosan keresik azokat a támpontokat az életükben, amelyekbe belekapaszkodhatnak, amikor erőt vesz rajtuk a magány, a szenvedés, vagy a tehetetlenség érzete – hangsúlyozta a püspök, aki ilyen lehetséges támpontként nevezte meg Szent Márton alakját, kinek bátor helytállása példaértékű a mai generációk számára is.

Mint Böcskei László emlékeztetett, Szent Márton közel ezerhétszáz évvel ezelőtt született hazánk földjén, Pannóniában, a mai Szombathely területén, csupán néhány évvel azután hogy Nagy Konstantin a milánói ediktum révén szabaddá tette a keresztény vallás gyakorlását a Római Birodalomban. Szent Márton tehát egy új korszak kezdetén született, amikor a keresztények már nem kényszerültek katakombákba és szükség volt hittérítőkre.

Böcskei László három fontos tényezőt emelt ki Szent Márton jellemvonásai közül: bátor volt hitében, reménységében és a szeretet gyakorlásában. Mint hozzátette, a mai világban is nagy bátorságra, mély meggyőződésre és határozott kitartásra van szükség ahhoz, hogy valaki jót cselekedjen. A megyéspüspök az Úr segítségét kérte arra, hogy a bátor szent nyomdokain haladva, kis cselekedetekben, a türelem gyakorlásában és egymás elfogadásával az idősotthon lakói is tudjanak jót cselekedni.

A búcsú végén Rajna József, a Caritas Catolica igazgatója mondott köszönetet a püspök szolgálatáért, aki megígérte, hogy karácsonykor is meglátogatja a Szent Márton otthon lakóit. Az esemény szeretetvendégéggel zárult, ezt megelőzően azonban a püspök-atya az otthon fekvőbetegeit is meglátogatta szobáikban, az Úr áldását kérve rájuk.

Szombati-Gille Tamás

Szent Erzsébet-gyűjtés az idősek megsegítésére

SztErzsebet2014 HUjpg“Az ősz ember előtt kelj fel, és becsüld meg az öreg embert.” (Móz. 3. 19:32)

A Nagyváradi Caritas Catolica minden évben jótékony célú templomi gyűjtést szervez az Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéhez legközelebb eső vasárnapon. Az összegyűlt adományokat idén a Caritas által gondozott idősekre fordítjuk, hogy ez által is szebbé, élhetőbbé tegyük a lakhelyükön ápolt, illetve az idősotthonokban élő szépkorúak mindennapjait.

Bárki, aki e célra szeretne adakozni, megteheti November 16-án egyházmegyénk római katolikus templomaiban, vagy a nagyváradi Caritas-székhelyén – Kanonok sor 21 szám – naponta 8.00-14.00 óra között.

Adományaikat előre is köszönjük, és viszonzásul Isten kegyelmének gazdag jutalmát kérjük minden jó szándékú és segíteni akaró embertestvérünknek.

Így készül: a szeretetszolgálat

igy keszul 1A nagyváradi római katolikus püspökségen meghirdetett Szeretetszolgálat Évének keretében ez év márciusában már bemutatkozhattak azok az intézmények, amelyek az egyházmegye területén végeznek szociális munkát a társadalom peremére szorultak körében. A tavaszi rendezvény folytatásaként szombaton, október 25-én újabb konferenciát tartottak: ezúttal azokkal a jótevőkkel találkozhattak az érdeklődők, akik külföldön szervezik meg a néha már természetesnek vett adományok összegyűjtését, szállítását és betekintést kaphattak az e mögött zajló hatalmas munkába, vagyis abba, „hogyan készül” a szeretetszolgálat.

Olvasd tovább: Igy keszul a szeretetszolgalat

Egyéves az Élet Autizmussal Egyesület

egyeves 1 Fennállásának egyéves évfordulóját ünnepelte október 24-én az Élet Autizmussal Egyesület. A szervezet olyan autista fiatalok megsegítésére szakosodott, akik már kikerültek a hivatalos rendszerből, vagyis elvégeztek minden számukra lehetséges iskolát, munkaerőpiaci elhelyezkedésre azonban esélyük sincs, hiszen Romániában nem léteznek speciális esetek számára fenntartott, úgynevezett „védett” munkahelyek. Az egyesület egyik legfontosabb tevékenysége a munkaterápia, hiszen nem csak egyszerűen foglalkoztatni, illetve lefoglalni akarják a nagykorúság küszöbén álló fiatalokat, hanem tudatosan rászoktatni a munkára, hogy ezzel is megkönnyítsék későbbi alkalmazásukat. Olvasd tovább: Egyeves az Elet autizmussal egyesulet 2014 okt

Kápolnaavatás a Szt.Erzsébet Gondozóközpontban

kapolnaavatas 1 Böcskei László megyéspüspök jelenlétében megtörtént a Szent Erzsébet Gondozóközpont újonnan kialakított kápolnájának felszenteltése. Ezzel – ahogy a püspök úr is fogalmazott – új lakó költözött az idősotthon falai közé, mégpedig az Úr Jézus. A kápolna ugyanis ezentúl mindig nyitva áll majd, a vigasztalódásra, elmélyülésre vágyó bentlakók számára, emellett pedig Kóhr Balázs atya rendszeres imaprogramokat tart majd ott és vasárnaponként misét mutat be.
A kápolnaszentelésen bemutatott szentmisén közreműködött még Rajna József atya, a Caritas igazgatója, Fodor József, általános helynök, valamint Vakon Zsolt püspöki titkár is. Az eseményen jelen voltak az otthon felújítását és a Caritas szociális konyhájának berendezését támogató holland Stichting Steungroep Nederland Roemenie alapítvány képviselői, Jan és Coby Willemsen is.
Beszédében Böcskei László felidézte azt az örömöt, „a szilárd alapokra építők örömét”, amelyet a gondozóközpont májusi felszentelésekor éreztek az intézmény kezdeményezői és létrehozói, illetve a beköltözött idősek. Ez az öröm újul meg most is a szívünkben, amikor is folytatjuk az építkezést, ezúttal „élő kövekből”, és megáldjuk azt a kápolnát amely egyben az épület középpontját is képezi – hangsúlyozta a püspök úr. Mint hozzátette, a felavatott kápolna a Caritas életében és az otthon lakóinak életében is új kezdetet jelent. A bentlakók nevében pedig Kóhr Balázs atya mondott köszönetet a püspöknek, ugyanakkor arról is beszélt, hogy a modern társadalom meglátásával ellentétben, az idősek nagyon is fontosak, hiszen – ha fizikai erejük gyengült is – lelki erejükre, támogatásukra és imájukra nagyobb szüksége van a világnak, mint valaha.

2.800 kilónyi alma adomány

A székelyhídi “BALOGH C. MONIKA PFA” vállalkozó nagylelkű felajánlásából 2.800 kg almát kaptunk októberben. A friss gyümölcs a nagyváradi és margittai Caritas öregotthonai és szociális konyhái között lett szétosztva. A nagyváradi szociális konyha adagjának szétválogatásában, sok szorgos kéz segédkezett, köztük az Élet Autizmussal Egyesület fiataljai és segítőik valamint egy önkéntes.

Megkezdődtek az ingyenes képzések

1.KURZUS szoc gondozo 2014 okt_2 Október 13-án kezdetét vette az az ingyenes kurzus sorozat, melyet a Caritas Catolica a gyulafehérvári és szatmári Caritassal együtt szervez uniós finanszírozásból. A „Partnerség a munkaerőpiaci esélyegyenlőségért” nevet viselő projekt 4 képzést foglal magába: házi idősgondozói, gyermekgondozói, takarítói és szociális gondozói, melyekre főként nők, illetve hosszabb ideje munkanélküli személyek jelentkezését várják.
Nagyváradon első ízben a szociális gondozói kurzusra került sor, a többi képzés pedig jövőre indul majd. A résztvevők, a napi 8 órában elsajátított elméletet, a Caritas intézményeiben ültethetik majd gyakorlatba, a képzések elvégzése után pedig az Európai Unió tagállamaiban is elismert oklevelet kapnak.
Feliratkozni és további információkat szerezni a 0259/411-156-os és 0745/516-101-es telefonszámokon, illetve a nagy.andrea@caritascatolica-oradea.ro e-mail címen lehet.
Bővebben: www.reggeliujsag.ro/ingyenes-kepzesek-a-caritasnal/

Az időseket ünnepelték

Az idősek világnapja alkalmából humoros, bibliai előadással és gyermekműsorral ünnepelték a szépkorúakat kedden, a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Gondozóközpontban. Az eseményen közreműködtek Veres Kovács Attila váradolaszi református lelkipásztor, valamint a Szent László Római Katolikus Liceum hetedik osztályos diákjai, akik sajátszedésű virágokkal és népdalokkal lepték meg az időseket.    Olvasd tovább: Az idoseket ünnepelték

Családtagjaik, szeretteik körében ünnepelték a szépkorúak világnapját szerdán a nagyváradi Szent Márton Idősotthon bentlakói. A program keretében hálaadó áhitatot tartottak Rajna József, Pálos István és Németh László tiszteletesek, majd világnapi köszöntő és közös eszem-iszom következett. Az ünnepség vezérfonala egy Sütő András gondolat volt, miszerint „önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi: a világ nem vele kezdődött”.     Olvasd tovább: Mi még a TV elott születtünk

Hirdetés felnőttképzőknek

Tisztelt partnerek és jövőbeli munkatársak!

A POSDRU: „Partnerség a munkaerőpiaci esélyegyenlőségért” projekt keretén belül egyedi munkalehetőség nyílik a képzői képesítéssel rendelkező személyek számára. Az érdeklődő személyeknek lehetőségük van hozzájárulni a munkahelyi és a nemek közötti esélyegyenlőség megteremtéséhez, azáltal, hogy képzőként a következő kurzusokon taníthatnak: szociális gondozó, babysitter, takarító, házi beteggondozó.

Jelentkezési feltételek:

-          Képzői (tréneri) oklevél (akik szeptemberben vizsgáznak igazolást kapnak)

-          Legkevesebb 3 év általános munkatapasztalat (munkatapasztalatnak számít az igazolható önkéntesség is)

-          Felsőfokú végzettség

-          Román nyelvtudás

*A fent felsorolt feltételek hiánya kizáró jellegű.

Jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

-          Motivációs levél

-          A munkatapasztalatot, illetve a képesítéseket (képzői és felsőfokú végzettséget) bizonyító iratok másolatai

Az érdekeltek a dokumentumaikat leadhatják a Caritas Catolica Egyesület POSDRU irodájában munkanapokon 08-16 óráig, illetve e-mailben a nagy.hortenzia@caritascatolica-oradea.ro címen. Jelentkezni szeptember 18-ig lehet.

Kérdőív:

A leadott iratok mellett kérünk minden jelentkezőt, hogy a csatolt kérdőívet nyomtassák ki és kézzel töltsék ki. A kitöltött kérdőívet a szeptember 22-i találkozóra kell elhozni.

Találkozó a jelentkezőkkel:

Szeptember 22-én 15 órától a Szent Erzsébet Központ-ban egy találkozóra kerül sor a képzések szervezőivel a jelentkezők számára. A találkozó meghívottai mindazon személyekm, akik teljesítik a fent felsorolt jelentkezési feltételeket és leadták a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat. A találkozó során a képzéssel, annak szervezésével, időbeosztásával, moduljaival kapcsolatos témák, valamint a jelentkezők kérdései és igényei kerülnek megbeszélésre. A találkozó utáni periódusban történik majd az adatok feldolgozása és a trénerek kiválasztása.

További információk a képzésekről:

A képzések időbeosztásáról, helyszínéről, a leadásra kerülő modulokról és egységekről bővebben a csatolmányokban olvashatnak. A foglalkozási standardokat a következő címeken lehet elérni:

-          Szociális gondozó: http://www.anc.edu.ro/uploads/SO/Lucrator%20social_00.pdf

-          Babysitter: http://www.anc.edu.ro/uploads/SO/Baby%20Sitter_00.pdf

-          Takarító: http://www.anc.edu.ro/uploads/SO/ag-curatenie.pdf

-          Házi beteggondozó: http://www.anc.edu.ro/uploads/SO/ingrijitor%20batrani%20si%20copii%20la%20domiciliu.pdf

Csatolmányok:

grafic de formare

Plan – Agent de curatenie

Plan – Ingrijitoare la domiciliu

Plany – babysitter

trainer kerdoiv uj

Plan – Lucrator social

Pezsgő élet a Caritas idősotthonában

DSC_2665Forrás: Szombati-Gille Tamás, Reggeli Újság

A Caritas Catolica által létrehozott nagyváradi Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontba múlt hónapban költöztek be az első szépkorúak, s a bentlakók száma azóta többszörösére nőtt. Tegnap egy különleges esemény, Thurzó Sándor József brácsaművész vendégelőadása alkalmával látogattunk el az otthonba, hogy bepillantást nyerjünk az ott zajló munkába és a bentlakók mindennapjaiba.

Olvasd tovább: Pezsgő élet a Caritas idősotthonában

« Vissza