Búcsús szentmise volt a Caritas-székház kápolnájában

bucsus szentmise 22019 március 19-én, Szent József ünnepén, Böcskei László megyéspüspök mutatott be hálaadó búcsús szentmisét a katolikus karitász nagyváradi irodáinak otthont adó egykori Szent József Kórház felújított kápolnájában. A szentmisén koncelebrált Rajna József kanonok, a Caritas Catolica főigazgatója és Vakon Zsolt püspöki titkár.

Prédikációjában a főpásztor rámutatott: Szent József egy igaz ember volt, aki egész életét alávetetette Isten akaratának, s többnyire a háttérből nyújtott áldozatos segítséget. Ebből a szempontból eszményképe lehet a ma emberének, a családapáknak, és kiemelten a Caritas Catolica munkatársainak, akik hozzá hasonlóan a háttérből végzik áldásos munkájukat – betegeket és időseket gondoznak, szegényeket látnak el, szervezik és véghezviszik a karitatív tevékenységeket és előteremtik az ahhoz szükséges feltételeket.

Az ünnepségen a Caritas Catolica különböző részlegeinek munkatársai mellett részt vett egy különleges vendég is: a 77 éves nagyváradi Márkuc Tibor, akit a Caritas-székháznak otthont adó egykori Szent József Kórház kápolnájában kereszteltek meg, 1942-ben. A búcsús szentmise szerény szeretetvendégséggel ért véget.

Látogatás a Boskoop-i támogatóknál

54731383_821786288199924_4270645239800135680_oBöcskei László megyéspüspök és Rajna József atya, a Caritas igazgatója március 13-án a hollandiai Boskoop városába látogattak, ahol hálájukat fejezték ki a helyi Kelet-Európa Alapítvány (SOEB) önkénteseinek a sok éve folytatott fáradságos munkáért, mellyel többek közt a nagyváradi egyházmegyei karitász szervezetet is segítik. Nekik köszönhetően tavaly hat teherautónyi használt ruhát, és egyéb adományt oszthattunk ki a nagyváradi egyházmegye rászorulóinak. Ezúton is köszönjük segítségüket, kitartásukat és példaértékű hozzáállásukat a karitatív munkához.

Befejeződött a Szt. József Központ külső felújítása Renovabis támogatással

DSC_0233A németországi római katolikus egyház segélyszervezete, a Renovabis finanszírozásával befejeződött a Caritas Catolica központi székhelyének is otthont adó egykori Szent József Kórház oldalsó és hátsó részeinek külső felújítása. Ugyanebben az épületben működik a Caritas segélyirodája és a szociális poliklinika. A támogatást idén Júniusban nyerte el a katolikus karitász, s a kivitelező SC Armared SRL vállalat emberei 2018 szeptember 15-én kezdték meg munkát.

A teljesen lerobbant állapotban visszaszolgáltatott épület felújítását egyébként még 2010-ben kezdtük meg, részletekben. Azóta sikerült újjáépíteni a tetőzetet, kicserélni az összes ablakot, valamint felújítani az utcafront felöli homlokzatot. Az épület belsejét tekintve, csupán a földszint egy részét tudtuk felújítani, ahol most a Caritas Catolica központi irodái működnek. Az első és második szint azonban továbbra is használhatatlan.

A Renovabis támogatása lehetővé tette számunkra, hogy az épület külső felújítása elkészülhessen – vagyis hogy az oldalsó, illetve hátsó udvarra néző, külső falak is szigetelést kapjanak és be legyenek vakolva. A tervek szerint multifunkcionális szociális központ működik majd az épületben. Különleges köszönet Jan Goossens diakónust a közreműködésért.