Újra megnyitja kapuját a Caritas fogászata

fogaszat

Hétfőtől újra megnyitja kapuját a Caritas fogászati rendelője. Ezentúl az új székhelyen (Ion Creangă tér 2 szám – az egykori Szt. József Kórház épületében) Zsigmond Júlia doktornő fogadja a betegeket az alábbi órarend szerint: (időpont egyeztetés a 0744766224 – es telefonszámon)

 

Hétfő: 13.00–16.00

Kedd: 8.00–14.00

Szerda: 13.00–16.00

Csütörtök: 8.00–14.00

Péntek: 9.00–15.00

Az isteni szeretet továbbadása nem korhoz kötött

DSC_0473A Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Márton Idősotthon kápolnájában tartottak búcsús szentmisét november 13-án kedden, az intézmény névadó szentjének ünnepe kapcsán. A szentmisét Böcskei László római katolikus megyéspüspök mutatta be, koncelebrált Rajna József kanonok, a Caritas igazgatója, és Vakon Zsolt püspöki titkár.

Bevezetőjében a főpásztor Tours-i Szent Márton életét és cselekedeteit állította követendő példaként az otthon kápolnájában összegyűlt lakók elé. „Az isteni szeretet továbbadása nem korhoz kötött. Az idős ember is, Isten mellett kitartva, a nehéz napokban is képes arra, hogy kapjon és adjon szeretetet” – hangsúlyozta.

Prédikációjában Máté evangéliumának 25-ik fejezete alapján arról beszélt, hogy a legapróbb jócselekedetnek is súlya van az Isten előtt, de ugyanakkor kellemesebbé is teszi az életet az ember környezete számára. „Ahol az emberekből hiányzik a jót tenni akarás, ott pokol az élet, de megszépül, és nemesebb lesz az a közösség ahol gyakorolják a jót” – fogalmazott.

A szentmisét követően Böcskei László meglátogatta a Szent Márton Otthon mozgásukban korlátozott, és ágybanfekvő bentlakóit is – elbeszélgetett és együtt imádkozott az beteg idősekkel. Az ünnepség közös szeretetlakomával zárult az otthon ebédlőjében.

Caritas-gyűjtés a gyermekek megsegítésére

Szt Erzsebet gyujtes 2018 - BA Szegények világnapja a világszerte élő egyház kicsi válasza akar lenni az egész föld minden szegényének, nehogy azt érezzék, hogy kiáltásuk pusztába kiáltott szó” (Ferenc pápa)

2018. november 18-án, a Szegények Világnapján, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepének vigíliáján a nagyváradi egyházmegye templomaiban a szegénységben élő gyermekek megsegítésére tartanak Caritas-gyűjtést.

Bárki, aki e célra szeretne adakozni, megteheti November 18-án egyházmegyénk római katolikus templomaiban, vagy a nagyváradi Caritas székhelyén (Piața Ion Creangă. 2 szám) naponta 8.00–14.00 óra között.  Adományaikat előre is köszönjük, és viszonzásul Isten kegyelmének gazdag jutalmát kérjük minden jó szándékú és segíteni akaró embertestvérünknek.

Tavaly a szegények étkeztetésére ajánlottuk fel a Szent Erzsébet Gyűjtést. Akkor a hívek adományainak köszönhetően a megyeszékhelyen gyakorlatilag megduplázódott az ellátottak száma, míg az egyházmegye szintjén közel ötven rászorulóval több kapott meleg ételt a katolikus karitásztól a hideg téli hónapokban. A székesegyház és további 64 római katolikus plébánia mellett, egy vidéki református plébánia is részt vett a tavalyi Szent Erzsébet Gyűjtésben.

Idén is számítunk a jólelkű emberekre, hogy biztosabb, élhetőbb körülményeket és szebb ünnepet adhassunk a nélkülözésben élő gyermekeknek!

A Szegények Világnapját Ferenc pápa 2016-ban, az irgalmasság rendkívüli szentévében hirdette meg, és az évközi időszak utolsó előtti, 33. vasárnapját jelölte ki számára.

« Vissza