Városában tüntették ki jótevőnket

Peter Zidar kituntetes-001Régi barátunk és szponzorunk, Peter Zidar osztrák diakónus vehette át a 2018-as KALCHER ANTON-díjat, a St. Pölteni Lions Klub Club elnökétől és alelnökétől a polgármeser és a prefektus jelenlétében, sokéves karitatív tevékenységéért. Örömünkre szolgál, hogy nem csak mi értékeljük az ő munkáját, hanem az ő városában is értékelik hozzáállását és mindazt amit diakóniai hivatásában tesz.

A szegények szolgálatát úgy éli meg , mint egy magától érthető válasz arra, hogy Isten szeretetében élünk. A 63 éves hitoktató elkötelezett, több mint 23 éve vesz részt támogató projektekben. Peter Zidar 1995 óta gyűjt ruhaneműt a Caritas Catolica ellátottainak. 1998-ban diákokkal és tanárokkal segített a Caritas által működtetett Iskolai Bentlakás szebbé tételében. A szentjobbi gyermekotthon létrehozásában is szerepet vállalt. Több száz alalommal kelt útra, hogy élelemmel,ruhaneművel és gyógyszerrel támogassa a romániai rászorulókat.Több mint 25 alkalommal szervezett építőtábort önkéntes diákoknak és szaktanároknak a Szent József Központ épületének feljavítására.

Segített az óceánon túl is. 5 alkalommal volt diákokkal Mexiko City szegénynegyedeiben, ahol szintén építkezésen segítettek. 17 szer látogatta itt meg Martin Römert a szegények papját. 4 évvel ezelőtt 48 kórházi ágyat küldött Mexikóba hajóval. A ragyogó arcok jelentik neki a köszönetet.

„ Azt szeretném, hogy a diákok a helyszínen tapasztalják meg a segítségnyújtást, hogy teljes szívvel támogassák a rászorulóknak”. A pedagógusi üzenete ez: „ha nyitott szemmel és füllel járunk és érdeklődünk, akkor megtaláljuk a kapcsolatot az élethez és az emberekhez”.

Felhívás: vérre van szüksége a Caritas egyik ellátottjának!

bloodbag 0001A 48 éves Popovici Sebastian nemrég súlyos gyomorvérzéssel került a Bihar Megyei Kórházba és lehet hogy műtéti beavatkozásra lesz szüksége, a vérközpont azonban nem rendelkezik az ehhez szükséges B3 negatív vér tartalékokkal. Ezért kérünk bárkit, aki tud, adjon vért, hogy a beteg felépülhessen!

Elsősorban tehát B3 NEGATÍV vérre lenne szükség, DE bárki adhat vért a beteg nevére VÉRCSOPORTTÓL FÜGGETLENÜL. A beteg nevére leadott vér után ugyanis egy igazolást állít ki a vérközpont, aminek alapján esetleg más központokból is vért szerezhetnek. Ezért nagyon fontos hogy minél többen adakozzanak!

Akik segíteni tudnak és akarnak, a Nagyváradi Vérközpontban adhatnak vért, hétfőtől péntekig 7.30- 11 óra között. A véradókat kérik, hogy a formanyomtatványok kitöltésénél tüntessék fel, illetve a gyakorlati véradásnál jelezzék, hogy a vért Popovici Sebastian nevére adják, aki a megyei kórházban fekszik, Dr. Brisc szekcióján. Kezelőorvosa Dr. Faur.

Előzetes időpont-egyeztetés a 0259/434-752-es telefonszámon (Nagyváradi Vérközpont). Cím: Louis Pasteur utca 30. szám, Nagyvárad 410154

FELTÉTELEK:

Vérdonorok 18–60 év közötti, egészséges személyek lehetnek, nők esetében 50–100 kg közötti, férfiak esetében pedig 58–110 kg közötti testsúllyal. 50 év felett orvosi igazolásra is szükség van arról, hogy a donor nem szenved krónikus vagy idegrendszeri betegségekben. A véradás előtt 24 órával tilos alkoholt vagy zsíros ételeket fogyasztani, javasolt viszont nagymennyiségű szénsavmentes ital fogyasztása. Várandós, illetve szoptatós anyák számára tilos a véradás, ahogy a menstruációs periódus alatt minden nőnek. Nem adhat vért továbbá az, aki az elmúlt hat hónapban műtéten esett át, tetoválást készíttetett magának, vagy az elmúlt két hétben fogászati kezelést kapott. Kötelező ugyanakkor a megfelelő higiénia.

Részletek itt: http://www.proviataoradea.ro

Ideiglenes idősgondozás a nyári vakációra

DSC_6736Új lehetőséget kínál a Caritas Catolica olyan családok részére, akik elutaznának nyaralni, de nincs kire hagyniuk gondozást igénylő idős hozzátartozójukat. A Szent Erzsébet Otthonban szállást, ellátást és 24 órás felügyeletet biztosítunk ideiglenes vendégek számára egy hosszú hétvégére, egy hétre, vagy akár több hétre is, megegyezés alapján.

Az idős vendég úgy érezheti magát, mint egy hotelben. Otthonos, saját fürdőszobás helyiségben kap szállást, napi 3 főétkezést és 2 uzsonnát, napközben különböző foglalkozásokon vehet részt. Mégis több ez mint egy szálloda, mert az idős személyre képzett gondozónők és asszisztensek vigyáznak a nap 24 órájában, felügyelik a gyógyszerek bevételét, igény szerint segédkeznek a személyes higiéniában, kötést, vagy pelenkát cserélnek és gondoskodnak a vendég szükségleteiről.

A család így nyugodtan nyaralhat és biztonságban tudhatja az idős hozzátartozót, akivel telefonon vagy Skypon tarthatja a kapcsolatot. A vendég – ha kedve tartja – részt vehet az otthon állandó lakói számára kínált időstornákon, masszázson, kézműves foglalkozásokon és egyéb terápiás gyakorlatokon. A vendég új embereket ismerhet meg, és szoros nagy közösségben töltheti el a saját vakációját.

A helyek száma korlátozott. Foglalás és további információk a 0749018033-es telefonszámon, hétköznaponként 8–16 óra között.

Gyermeknapi élelmiszercsomagok 2018

DSC_0455Mivel Úrnapja és a Nemzetközi Gyereknap miatt május 31-én csütörtökön és június 1-én, pénteken is zárva tart a Caritas Catolica szegénykonyhája, ma, 2018 május 30-án élelmiszercsomagokat osztottunk ellátottjainknak, annak érdekében, hogy a rászoruló családok könnyebben átvészelhessék azokat a napokat, amelyeken nem részesülhetnek a szokásos meleg ebédben a karitász részéről.

A kenyeret, kalácsot, szalámit, csülkös babkonzervet és leveskonzerveket tartalmazó csomagokat összesen 85 ellátott számára osztottuk szét, összesen 2830 lej összértékben, a Caritasverband Passau segélyszervezet, valamint Peter Zidar osztrák diakónus támogatásával. Megjegyzendő hogy a kedvezményezettek közül többen ágybanfekvő, illetve mobilitásukban korlátozott beteg, idős emberek. Számukra – ahogy a mindennapi meleg ebédet is – házhoz szállították a csomagokat a katolikus karitász munkatársai. Összesen 50 személy kapott házhozszállítást a jóvoltukból. Köszönjük folyamatos munkájukat!

 

Holland csoport látogatta az egyházmegye rászorulóit

olandezi in vizita 2Az egyházmegyei karitász által támogatott szegényeket és betegeket látogatott meg az elmúlt hét folyamán egy 15 fős szponzor-csoport, a hollandiai Uden városából. A főként nyugdíjasokból álló, jókedélyű társaság a Caritas Catolica által fenntartott, vagy támogatott idősotthonokban, otthoni beteggondozói központokban, szegénykonyhákon és árvaházakban járt. Ugyanakkor a program keretében, a nagyváradi püspöki palotában, találkozón vettek részt Böcskei László megyéspüspökkel, aki köszönetet mondott nekik sokéves, önzetlen munkájukért, és beszámolt az egyházmegye jövőbeli terveiről. Pénteken Horváth Béla polgármester vezetésével látogatást tettek a Szalacs község-béli roma  családoknál, ahová csokoládét és egyéb adományokat vittek.

olandezi in vizita 5Az udeniek a Nagyváradi Caritas Catolica kiemelt szponzorai, csapatjuk azonban nem különösebben jómódú emberekből áll, hanem egyszerű holland nyugdíjasokból, akik úgy döntöttek, hogy szabadidejüket karitatív tevékenységre fordítják. Ezért egész év folyamán ruhákat, élelmiszereket, egészségügyi eszközöket, bútorokat és egyéb adományokat gyűjtenek Hollandiában, melyekkel rendszeresen támogatják a Nagyváradi Caritas Catolica ellátottait.

olandezi in vizita 3A szervezet képviselői évről évre meglátogatják a váradi karitászt, ezúttal azonban egy nagyobb csoporttal érkeztek, hogy az adományok összegyűjtésén, szortírozásán, csomagolásán, és szállításán munkálkodó önkéntesek is személyesen találkozhassanak a Caritas Catolica ellátottaival, azokkal a rászorulókkal, akikért tulajdonképpen az egészet csinálják. A csoportot a Caritas Schijndel képviseletében Ad van den Brand, illetve az udeni Caritas képviseletében Wilhelmien Donkers vezette.

„Úgy gondolom, hogy jólléti társadalmakban élő embereknek segíteniük kell a kevésbé szerencséseket. Én magam keresztény vagyok. Nem érzem úgy, hogy ettől több vagy kevesebb lennék másoknál. De tény, hogy a hitünk összeköt bennünket, és örülök neki, hogy Nagyváradon működik ez a karitász szervezet, amelyet megismertünk, amelyben megbízunk. Hiszek benne, hogy együtt képesek vagyunk jobb hellyé tenni – ha nem is a világot – de legalább a környezetünket. Ezért szeretnék köszönetet mondani a hazai támogatóknak és a váradiaknak is, amiért partnereink ebben a küldetésben – nyilatkozta Wilhelmien Donkers, a Stichting Caritas St. Petrus Uden szervezet vezetője.

olandezi in vizita 1a

Udeni látogatók

udeni latogatokA hollandiai Caritas Uden segélyszervezet 15 tagja vendégeskedik a nagyváradi egyházmegyei karitász szervezetnél, 2018. május 14–18 között. A csoport olyan – többségükben nyugdíjas – holland férfiakból és nőkből áll, akik önkéntesként egész év folyamán használt ruhákat, kerekes székeket, tartós élelmiszert és egyéb adományokat gyűjtenek Hollandiában, melyekkel aztán a nagyváradi karitász ellátottait támogatják. A csoport az itt eltöltött néhány nap alatt megtekinti a Caritas Catolica tevékenységeit, illetve találkozhat azokkal a magánszemélyekkel, családokkal és egyéb szervezetek képviselőivel, amelyek részére a holland segítség révén a Caritas Catolica támogatást tud biztosítani.

Ápolóit ünnepelte a Caritas

DSC_0789A Nagyváradi Caritas Catolica szervezésében immár negyedik alkalommal került megrendezésre az Ápolók Világnapja, 2018 május 11-én. A rendezvénnyel a betegápolók, idősgondozók, lelki gondozók, segítő szakemberek mindennapi munkáját szerették volna megköszönni.

A nap ünnepi szentmisével vette kezdetét a Szent József Központ kápolnájában, ahol a Caritas Catolica közel kéttucatnyi munkatársa gyűlt össze ünnepelni. A szertartást Fodor József vikárius mutatta be. Koncelebrált Rajnak József kanonok, a Caritas igazgatója, Peter Zidar ausztriai állandó diakónus, valamint Barta Szabolcs lazarista atya.

„Aki csak egy pohár vizet is ad a szenvedőnek, az örök életet kapja cserébe – mondja a Szentírás. Önök nem egy pohár vizet adnak, hanem reggeltől napestig, és gyakran éjszaka is ott állnak a beteg ágya mellett, szívükben szeretettel” – hangsúlyozta prédikációjában Fodor József, aki Kalkuttai Szent Terézt idézve azt is hozzátette, az ilyen jellegű önzetlen szolgálatot a Jóisten fizeti meg.

A szentmisét követően a résztvevők a Szent József Központ konferenciatermébe vonultak át, ahol Barta Szabolcs atya tartott interaktív elmélkedést a világnapi ünnepség mottójával kapcsolatban, amely Szent Péter I. leveléből vett gondolat volt: „Aszerint, hogy ki-ki milyen lelki ajándékot kapott, legyetek egymásnak szolgálatára, hogy az Isten sokféle kegyelmének jó letéteményesei legyetek”. Ha ezt betartanánk, akkor talán úgy élhetnénk mint Isten nagy családja, ahol mindenki számít, mert mindenkinek vannak adottságai, amit jóra használhat – fogalmazott Barta Szabolcs.

Mint hozzátette, az egybegyűlt gondozók mindegyikében megvan a betegek szolgálatának adottsága, ami azért fontos, mert nem mindenki rendelkezik ezzel a képességgel.

„Nem mindenki képes betegekkel, idősekkel foglalkozni. Van olyan, aki csak a fiatalok között érzi magát jól, s ha bekerül egy idősotthonba, rosszul van, szédül, fulladozik. Látja a betegséget, látja az elmúlást, és ő maga is elindul a lejtőn lefele. Nem mindenki tudja eltűrni a vért, a szagokat, különféle betegségeket, amelyek visszataszítóak. Nem mindenki képes minden nap újrakezdeni, a veszteségeket elviselni, feldolgozni. Vagyis nem mindenki képes a betegápolást végezni. Itt van az a lelki adomány, az az adottság, ami önökben megvan, amit megkaptak Istentől, és amit értékelni kell, először is önmagukban. Legyenek tudatában annak, hogy milyen érték birtokában vannak!” – tette hozzá Barta Szabolcs lazarista szerzetes.

Interaktív játék következett, melynek keretében összeállították a megerősítendő pozitív tulajdonságok listáját, és szót ejtettek arról is, mennyire fontos, hogy az ápolók a betegek mellett önmagukra is vigyázzanak.

Az elmélkedést követően közös szeretetvendégségen vettek részt a Caritas Catolica betegápolói, melynek keretében kötetlenül elbeszélgethettek és megerősítést adhattak egymásnak a mindennapi munkájuk során felmerülő esetekkel kapcsolatban.

Anyáknapi köszöntő a Szt. Erzsébet Otthonban

DSC_0020Verses-zenés anyák-napi műsorral lepték meg a Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpont idős lakóit pénteken, a Nagyváradi Művészeti Líceum V.–VI. osztályos tanulói akik szaktanáraik és néhány idősebb diák kíséretében  nem csak előadásukkal, hanem kézzel készített személyes üdvözlőlapokkal is megajándékozták a szépkorúakat.

A fiatalok látogatása jónéhány magható momentumot eredményezett. A diákoknak verseikkel nemcsak hogy sikerült örömkönnyeket csalniuk a bentlakó idős hölgyek szemébe – akik javarészt megélték már az anyaság, nagymamaság, dédanyaság örömeit –, hanem olyan klasszikus dalok éneklésével, mint az Úgy szeretném meghálálni,vagy a Mama, kérlek!, sikerült éneklésre bírniuk olyan szépkorúakat is, akik egyébként már keveset kommunikálnak a külvilággal. S talán az énekszónál is nagyobb ajándékot jelentett, hogy a műsort követően a gyermekek apró ajándékokkal és néhány jó szóval egyenként is köszöntötték az idős hölgyeket, akik számára az odafigyelés és az emberi kapcsolat mindennél értékesebb. Az anyaság ünneplése olyan érzéseket ébresztett fel a jelenlevőkben, amelyhez idősek és fiatalok egyaránt kötődni tudtak, s az őszfejű nénik hálálkodását bizony több diák is megkönnyezte.

Az előadást Mados Andrea tanárnő, a hatodikosok osztályfőnöke, szövegkönyvezte és készítette elő. „Próbáltuk a színpadon is megjeleníteni azt a családias hangulatot, személyességet, amely általánosan az iskolánkat is jellemzi. Igyekszünk nem csak tanítani, hanem az életre is nevelni a fiatalokat. Ebben fontos szerepe van az  ilyen és ehhez hasonló műsoroknak, melynek keretében a diákok kifejezhetik a szülők és idősek iránti tiszteletüket. Az anyaság a legszebb hivatás, amivel valamilyen formában mindenki találkozik az élete során, ezért fontosnak éreztem és a diákoknak is kihangsúlyoztam, hogy ne csak a kis osztályok – előkészítősök, elsősök, másodikosok – készüljenek anyák-napi műsorral. Ebből nem szabad kizárni a nagyobbakat sem. Nagyon fontos, hogy ez a hála és tisztelet folyamatosan megmaradjon az életükben” – nyilatkozta Nagy Gabriella, a Művészeti Líceum aligazgatója.

A műsorban mintegy 25 V–VI. osztályos diák vett részt. A magánének-szakosok közül Porsztner Abigél és Demeter Krisztinaléptek fel – az ő produkciójukat Béres Csilla ének-szakos tanárnő készítette elő. A diákokat a X. osztáltos Katona Ábel (zongora), valamint Szabó Attila gitár-szakos tanár kísérték.

„Jól éreztem magam itt az idősek otthonában. Minden jól sikerült és a közönség is nagyon kedves volt. Én is adtam képeslapot az egyik idős néninek. Gondolom ők is mind nagymamák és örültek neki, hogy meglátogattuk őket. Legalábbis remélem” – nyilatkozta az ünnepséget követően Soós József Nimród VI. osztályos tanuló.

Lásd: Fénykép-galéria

Beteggondozóknak tartottak továbbképzést

beteggondozoknak 3Otthoni beteggongozásban, illetve idősgondozásban dolgozó ápolónők és gondozók számára tartott szakmai továbbképzést múlt héten Coby Willemsen integratív egészségügyi szakápoló, bejegyzett nővér (RN) Hollandiából, a nagyváradi Caritas Catolica nyolc oktatójának közreműködésével. A Caritas Catolica szervezésében zajló képzésnek az Egyházmegyei Laikusképző Központ adott otthont.

A fő téma a Parkinson kórban szenvedő betegek gondozása volt, de szó esett még számos más kapcsolódó témáról is, mint például a szellemileg leépült, illetve demenciás betegekkel való kommunikáció, vagy a palliatív gondozás alapjai. A képzésen a Caritas nagyváradi és margittai gondozói mellett részt vettek a Pro Christo et Ecclesia Egyesület nagyváradi házának munkatársai, a Pro Bors Egyesület által működtetett Nagyszántói Idősotthon, az Agnulli Dei Idősotthon, valamint a Diakónia Keresztyén Alapítvány nagyváradi fiókszervezetének munkatársai is.

A Caritas Catolica által három éve kezdeményezett képzéssorozat célja, hogy lehetőséget biztosítson a szociális szférában dolgozó ápolóknak a folyamatos szakmai fejlődésre, valamint napirenden tartsa őket a legkorszerűbb módszereket, eszközöket és kezeléseket illetően, annak érdekében, hogy a gondozottak a lehető legjobb ellátásban részesülhessenek. A sorozat keretében az elmúlt években a szakápolók már számos tematikus előadáson és műhelymunkán vehettek részt.

A múltheti képzésen résztvevő 25 szakápoló újszerű módszereket tanulhatott arra, hogyan segítse a Parkinson-kórban szenvedők mozgását, hogyan kezelje helyesen a hallucinációkat és képzelgéseket, hogyan alakítson ki biztonságos környezetet a beteg számára, hogyan itassa, etesse és gyógyszerezze a beteget úgy, hogy a fulladás veszélye a lehető legkisebb legyen. Ugyanakkor megismerkedhettek azokkal a súlyos tünetekkel is, amelyek a gyógyszeres kezelés mellékhatásaként jelentkezhetnek.

A képzés kötetlen kérdezz-felelekkel zárult, mely során a Caritas Catolica oktatói és a holland ápolónő közösen igyekeztek megoldást találni azokra a konkrét és egyedi esetekre, amelyekkel a otthoni beteggondozók és idősotthonok dolgozói jelenleg szembesülnek.

Kerekesszékes hölgy mellé keresünk önkéntest

grview-32358-1Kerekesszékes hölgy mellé keresünk önkéntest, aki az elkövetkező két hétben délelőttönként elkísérné Váradról a Félix Fürdőre fizioterápiás kezelésre. Szállítást oda-vissza a Caritas Catolica biztosítja személygépkocsival. Az önkéntesnek fizikailag alkalmasnak kell lennie arra hogy a hölgyet kiemelje a kerekesszékből a kezelés elején, majd annak végeztével visszasegítse a kerekesszékbe. Jelentkezés és további részletek a 0758092325 –ös telefonszámon.

Magyar Költészet Napja 2018

DSC_0836A Magyar Költészet Napja alkalmából a Nagyváradi Tanítóképző diákjai verses-zenés műsorral gyönyörködtették meg a Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Gondozóközpont lakóit. A műsorban az iskola IX–XII. osztályos magyar tagozatos diákjai vettek részt, Nagy Enikő tanárnő vezetésével. A diákok előadásában többek közt Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Csoóri Sándor, Disda Jenő és Lackfi János költeményei hangzottak el.

A diákok szavalataira válaszolva a Szt. Erzsébet Központ egyik lakója, Márkus László nyugalmazott ezredes is felolvasta Arany János Mátyás anyja című versét, amely szépen rezonált a tavalyi Arany-emlékévvel és az idei Mátyás király-emlékévvel egyaránt. A program végén az otthon lakói és alkalmazottai tapssal és szerény szeretetvendégséggel mondtak köszönetet a fiataloknak, amiért elvitték a magyar költészet napjának szellemét a szépkorúaknak.

Lásd: Fénykép galéria

Takarítónőt alkalmazunk

Takarítónőt alkalmaz a Nagyváradi Caritas Catolica, 8 órás munkakörben, a váradszőllősi Szent Márton Idősek Otthonába. Elvárás a román és magyar nyelv társalgási szintű ismerete. Részletek a 0754820358-as telefonszámon (hétköznaponként 12.30-16 óra között).

allashirdetes takaritono Szt Marton

Húsvéti csomagot kaptak a szegénykonyha ellátottjai

DSC_0808Összesen 112 ellátott személy részére adományozott húsvéti élelmiszercsomagot a meleg ebéd mellé Nagypénteken a Caritas Catolica váradi szegénykonyhája, mintegy  5000 lej összértékben. A csomagok az ünnepkörhöz illően füstölt sonkát, kalácsot, leveskonzerveket és kenyeret tartalmaztak. A kedvezményezettek közül többen is olyan idős és beteg személyek, akik egészségi állapotuk miatt képtelenek elhagyni otthonaikat. Számukra házhoz szállították az adományt a Caritas munkatársai.

A leveskonzerveket mag. Peter Zidar állandó diakónus ajánlotta fel. Az osztrák diakónus és teológiatanár rendszeres támogatója a Caritas intézményeinek. A szegénykonyhát kétszáz kilogrammnyi száraztésztával, leveskonzervvel, májpástétommal, lencse- és babkonzervvel, paradicsompürével, rizzsel és cukorral támogatta a tavasz folyamán.

Lásd: Fénykép-galéria

Húsvéti előkészületek Szt. Márton Otthon 2018

29942878_1698649836878250_1403975887_oAz elmúlt hét a húsvéti előkészületek jegyében telt a váradszőllősi Szent Márton Szépkorúak Otthonában. Nagypénteken a hagyományokhoz híven kalácsot sűtöttek a bentlakók és az intézmény munkatársai. A gyermekkori mintákat felelevenítve galamb-, nyuszi- és csirkeformájú kalácsok készültek, szombaton pedig közös tojásfestést szerveznek.

Édes húsvéti meglepesések

DSC01606A Fugyivásárhelyi Általános Iskola román és magyar szakos elemi osztályos diákjai húsvéti ajándékokkal lepték meg a Szent Erzsébet Idősotthon lakóit március 29-én, csütörtökön. A kisdiákok az Tanuljunk meg ajándékozni! (Învățăm să dăruim) elnevezésű projekt keretében szüleikkel házi készítésű süteményeket sütöttek, és saját kezűleg el is vitték az idősotthon lakóinak. A projektet Teodor Galiș, Huț Gabriela, Hunyadi Csilla és Fekete Nausica pedagógusok szervezték.

Húsvéti készülődés a Szt. László Bentlakásban

DSC_0682A Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent László Internátus diákjai közös aktivitás keretében készültek a húsvétra 2018. március 27-én, kedden. Bényei Annamária és Váradi Klára pedagógusok vezetésével a diákok tojást festettek és asztali díszeket készítettek a közelgő ünnepre. A fiatalok szabadjára engedték fantáziájukat, így a hagyományos mintákon túl, egészen egyedi, már-már művészi alkotás számba menő tojások is készültek. Az aktivitás eredményeként születtek szöveges üzenetet hordozó húsvéti tojások, tavaszi rétet, és az égboltot mintázó pasztell műremekek, sőt igazi keményvonalas fekete „rockertojások” is. Viszont az, hogy kik lesznek azok a szerencsés locsolók, akik elnyerik őket, már csak a vakációban fog kiderülni.

Lásd: Fénykép-galéria

Mága Zoltán jótékonysági koncerttel támogatta a Caritast

DSC_0675A Nagyváradi Caritas Catolica gondozottai nevében háláját szeretné kifejezni Mága Zoltán Prima Primissima-díjas hegedűművésznek és kamarazenekarának, valamint a szervező RMDSZ Nőszervezetnek, amiért a 100 templomi koncert című jótékonysági turné keretében összegyűjtött adományok egy részéből a Caritas Catolica munkáját és a nagyváradi egyházmegye rászorulóit támogatta. A nagylelkű felajánlást a váradszőllősi Szent Márton Otthon szociálisan rászoruló idős bentlakóinak gondozására fordítjuk.

Kiemelt köszönet illeti ugyanakkor Biró Rozáliát, az RMDSZ Nőszervezet országos elnökét a szervezésért, valamint minden adakozó nagyváradi polgárt. Hisszük, hogy nagylelkűségüket a Jóisten sokszorosan megtéríti. Mága Zoltán és kamarazenekara pedig már a helyszínen meghálálta fület- és lelket-gyönyörködtető muzsikájával.

 

Osztrák önkéntesek újították a Szt. József Központ mosdóit

baile centrului 1Az elmúlt évek hagyományait folytatva, osztrák önkéntesek segítségével, idén is tovább folytatódott a nagyváradi Szent József Szociális Központ (egykori Szt. József Kórház) épületének felújítása. Bár a remélt jó idő helyett télies tájkép fogadta a fiatalokat, az Alsó-ausztriai HTL Mödling szakiskola 19 diákját csöppet sem tántorította el a hideg és a hóesés. Szaktanáraik Johann Schmidt és Michael Wöhrer vezetésével 2018. március 19–22. között négy napon át dolgoztak megfeszített munkával az épület első és második emeleti mellékhelyiségeinek felújításán, a Caritas Catolica önkéntes-programjának keretében.

„Egy bécsi szakiskolából jöttünk, ahol nem csak az építészet elméleti részét tanuljuk meg, hanem sok szakmai gyakorlaton is részt veszünk. Az iskolánk évek óta együttműködést folytat a nagyváradi Caritas Catolica-val a régi Szent József Kórház felújítására. Ezúttal az emeleti mellékhelyiségekben helyeztünk el gipszkarton falakat, mennyezetet és betonágyást készítettünk, amelyre később a WC csészék kerülnek” – nyilatkozta a 17 éves Bianca Olariu, harmadéves diák, kinek szülei Suceava-i származásúak.

„Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat. Az osztálytársaimnak nagyon tetszett az ország. Persze gazdasági szempontból óriási a különbség Bécs és Nagyvárad között, de mégis mindenkit meglepett Várad szépsége, különösen a történelmi városközponté, az ódon épületekkel, ami kicsit mindnyájunkat Bécsre emlékeztetett. A kollégáim ugyanakkor nagyon örültek annak, hogy itt minden olcsóbb, mint odahaza. Egy bécsi étkezés árából itt akár háromszor is lehet enni, ami nagyon jó. Összességében azt hiszem, hogy mindenkinek pozitív csalódás volt” – tette hozzá a diáklány, aki egyébként építészmérnöknek készül, és a váradi aktivitás keretében fiúkat megszégyenítő kitartással vette ki részét a fizikai munkából.

Peter Zidar állandó diakónus és teológia-tanár közbenjárásával a Caritas Catolica immár hetedik éve fogad Ausztriából önkénteseket. A program a tavasz folyamán tovább folytatódik.

Új eszközökkel ismerkedtek a Caritas gondozói

uj eszkozokkel 1A felfekvéses sebek kezelésére használt legkorszerűbb gyógyászati eszközökkel, valamint számos Romániában kevéssé ismert kötszer, kenőcs és egészségügyi felszerelés használatával ismerkedhettek meg a Caritas Catolica otthoni beteggondozói központjának munkatársai március 20-án, kedden, egy tematikus képzés keretében. Az aktivitást Ria Beukenkamp holland nővér, a Boskoop-i Kelet-Európa Alapítvány (SOEB) vezetője tartotta.

A képzés első felében a résztvevők betekintést kaptak abba a folyamatba amellyel a holland alapítvány önkéntesei összegyűjtik, rendszerezik és szállítják a nagyváradi Caritas Catolica otthoni beteggondozói központjának szánt műszereket, kötszereket, gyógyszereket. A SOEB több mint húsz éve támogat különböző szociális projekteket Bihar megyében, és kiemelten kezeli a házi-gondozás fejlesztését.

Az előadásból a váradi beteggondozók számára is világossá válhatott, mennyire kiváltságos helyzetben vannak ellátottjaik, ugyanis a külföldi támogatók jóvoltából olyan orvosi anyagok állnak rendelkezésükre, amelyek Nyugat-Európában már általános használatban vannak, Romániában viszont szinte egyáltalán nem ismertek. Ezek rendkívül hatásos anyagok, többek közt a felfekvések, a száraz és nedvedző sebek kezelésében, illetve a betegek különböző testi szenvedéseinek enyhítésében, még a végső stádiumban is.

Az anyagok újszerűsége viszont szükségessé teszi a beteggondozók folyamatos továbbképzését, amelyre a Caritas Catolica nagy hangsúlyt fektet annak érdekében, hogy minőségi szolgáltatást biztosíthasson az egyházmegye ellátottjainak. A Caritas Catolica háláját fejezte ki a holland szponzoroknak, akik az adományok mellett, tudással és a jógyakorlatok megosztásával is segítik a katolikus segélyszervezet munkáját.

Március 15-i ünnepség az idősotthonban

DSC_0470A Mihai Eminescu Főgimnázium IX., X. és XII. osztályos diákjai vitték el az 1848-’49-es forradalom és szabadságharc szellemét a Caritas Catolica által működtetett Szent Erzsébet Gondozóközpontba, 2018. március 16-án, a nemzeti ünnepet követő reggelen.

„Nagyon operatív és kreatív diákokból állt össze ez a csapat. Mind olyan fiatalok, akiket ha megbízunk valamivel, akkor nem kell őket felügyelni sem, hanem megoldják becsületesen és szakértelemmel” – mondta el a műsor előtt a diákokat elkísérő Kovács Ferenc zenetanár.

DSC_0431Szavait a fiatalok műsora igazolta is. A fiatalok, korabeli szövegek és irodalmi visszatekintések felhasználásával, olyan emlékműsort állítottak össze és adtak elő, amely hiteles képet adott az 1848–’49-es eseményekről, ugyanakkor helyt adott az egyéni tehetség, kreativitás megmutatására is. A műsorban voltak szavalatok, zene, néptánc és társasági tánc, és ének gitárkísérettel.

A Szent Erzsébet Gondozóközpont lakói hálás tapssal fogadták a produkciót, hiszen egészségi állapotuk miatt legtöbben nem tudtak részt venni a március 15-i ünnepségsorozaton, a diákok műsora által azonban átérezhették az ünnep lelkületét és részeseivé válhattak a közös megemlékezésnek. A műsor a szózat közös eléneklésével zárult.

Lásd: Fényképgaléria

“Védelmezzük az emberi méltóságot”

vedelmezzuk 1Március 13-án, kedden tartotta éves közgyűlését az egyházmegyei karitász. A találkozó keretében kiértékelték a szociális segítségnyújtás terén végzett elmúlt évi tevékenységet, és meghatározták a 2018-as stratégiát. Az esemény közös imádsággal vette kezdetét, majd Rajna József atya, a Caritas Catolica vezetője köszöntötte az egybegyűlteket és ismertette a napirendi pontokat.

Böcskei László megyéspüspök a jövőbeli terveket illetően arra mutatott rá: fontos megőrizni és továbbfejleszteni a szolgáltatások emberközeliségét, hiszen a karitász legfontosabb hivatása, hogy gyakorlatba ültesse a szeretetszolgálatot. Ez az, amiben a katolikus segélyszervezet kiemelkedik más, szociális szolgáltatást nyújtó intézmények közül. „Őrizzük és védelmezzük az emberi méltóságot” – fogalmazott.

„Valóban nemes célkitűzést határozott meg a Caritas Catolica, amelyet emberileg szinte lehetetlen megvalósítani, mi azonban mindig éreztük, hogy Isten áldása van ezen a munkán, és a gondviselés olyan munkatársakat adott hozzá, akik valóban szívügyüknek érezték, és érzik most is, embertársaik megsegítését” – mondta Rajna József igazgató.

A találkozón a közgyűlés tagjai megvitatták és megszavazták a szolgáltatások fenntartására és fejlesztésére szóló tervezeteket. Az összejövetel szerény szeretetvendégséggel zárult.

Újabb elsősegély tanfolyamot szerveztek a Caritas munkatársainak

Az egyházmegyei karitász alkalmazottainak harmadik szériája végezhette el a Vöröskereszt által tartott elsősegély-kurzust március 6-án, kedden, a hollandiai Stichting Steungroep Nederland Roemenie segélyszervezet anyagi támogatásával.

DSC_0333

A 14 többségében idősgongozással és betegápolással foglalkozó szakember Alex Tucudean mentőorvos irányítása alatt megtanulta a helyes helyzetfelmérést, illetve a szívmasszázs, a mesterséges lélegeztetés végzését és más életmentő technikákat, mint például a félrenyelés esetén alkalmazható, kombinált Heimlich-manőver. Az egynapos képzés keretében szó volt még a beteg állapotának felismeréséről, a magas vérnyomás tüneteiről, a diabetikus kómáról, a cukorbetegség fázisairól, az epilepsziás rohamokról, illetve égési sérülések-, marás-, csípés ellátásáról, az  allergiás reakciókról, szív-infarktusról.

Az aktuális harmadik szériát beleszámítva ezidáig összesen 44 Caritas-munkatárs végezhette el a tanfolyamot a hollandiai Stichting Steungroep Nederland Roemenie segélyszervezet finanszírozásával, tavaly óta. A közeljövőben ismeret-felfrissítő aktivitásokat is szerveznek majd azon alkalmazottak részére, akik a tavalyi év folyamán végezték el a kurzust.

Az önkéntesség értéke megkérdőjelezhetetlen

DSC_0327Büszkék vagyunk Chelemen Franciska Carmen önkéntesünkre, akit a Szent Erzsébet Otthonban végzett áldásos munkájáért tegnap, 2018. március 1-én kitüntettek az önkormányzat szociális igazgatósága által szervezett Önkéntesek Gáláján. Fiatal önkéntesünk napi rendszerességgel foglalkozik az idősekkel, sétákra- és orvoshoz kíséri őket, kézműves foglalkozásokat szervez nekik, tornázik és játszik velük, valamint önkéntes módon vágja a hajukat és sminket készít az idős hölgyeknek. Ilyen emberekkel szebb, élhetőbb környezetet lehet teremteni az ellátottak számára. Hálásak vagyunk odaadó munkájáért!

A tegnapi önkéntes-gálán egyébként több mint 100 meghívott vett részt – beleértve szociális területen dolgozó önkénteseket, civil szervezetek, cégek és közhivatalok képviselőit. A rendezvényen beszédet mondott Arina Moş a nagyváradi önkormányzat Szociális Igazgatóságának (DAS) vezetője , Florin Birta alpolgármester, Ionel Vila önkormányzati titkár, valamint Laurențiu Chiana önkormányzati képviselő.

„Az önkéntesség társadalmi értéke megkérdőjelezhetetlen, és időt kell szakítanunk arra, hogy az önkénteseket méltó elismerésben részesítsük. A szociális önkéntes-gála keretében a helyi önkormányzat elismerését kívánja kifejezni az önkéntes-munka iránt, amellyel jobbá teszik a rászorulók életkörülményeit. Ugyanakkor szeretnénk felhívni a figyelmet azoknak a civil szervezeteknek a munkájára, amelyek Nagyvárad területén nyújtanak segítséget” – nyilatkozta Arina Moş, a DAS igazgatója.

DSC_0312A gála keretében kiemelkedő teljesítményükért az alábbi 13 önkéntest díjazták: Nichole Ann Carr a az Emanuel Hospice Alapítvány részéről, Bai Brigitta az Alsterdorf Alapítvány részéről, Vlad Florina a Nagyváradi Down Egyesület részéről, Cristiana Frese a People to People Alapítvány részéről, Blaga Mărioara a Szklerózis Multiplex Alapítvány részéről, Roşu Cristina Monica az S.O.S Autizmus Egyesület részéről, Elena Rătan az Amia Alapítvány részéről, Ciupa Valeria a Nagyváradi Nőszövetség részéről, , Chelemen Franciska Carmen a Nagyváradi Caritas Catolica Egyesület részéről, Mihaela Claudia Roşca a görög-katolikus Caritas Eparhial részéről, Duma Adriana Cosmina az Est Europa Alapítvány részéről, Rarok Viorica a Mallersdorfi Ferences Nővérek részéről, valamint Blaga Larisa Teodora a Bihar Megyei Mentőszolgálat részéről. Ugyancsak díjazásban részesült Sas Cornelia aki a Gyermekfelügyelet által működtetett árvaházakban végez önkéntes munkát.

Lásd: Fotógaléria

Sídzsekiket vittünk a hajléktalanoknak

geci de schi 1Az idei tél leghidegebb periódusa volt ezen a héten, Nagyváradon. Volt olyan este, amikor a hőmérő higanyszála mínusz 15 fokig is süllyedt. Ilyen körülmények között az egyházmegyei karitász igyekezett a legveszélyeztetettebb csoportot alkotó hajléktalanok segítségére sietni. Ennek érdekében a Caritas Catolica önkéntesei, Rajna József igazgató vezetésével téli ruhát, tisztálkodási szereket és édességet osztottak február 28-án, szerdán, a Gutenberg utcai hajléktalanszállón.

A szálló révén az önkormányzat menedéket biztosít az utca embereinek, hogy melegben és tiszta körülmények között tölthessék az éjszakát, reggel azonban el kell hagyniuk a védett környezetet és többségük az utcán kénytelen tölteni a nappali órákat, kitéve szélnek, hidegnek, hófúvásnak. A Caritas Catolica önkéntesei minőségi sínadrágokból, mellényekből és dzsekikből álló felszereléseket osztottak a hajléktalanszállón regisztrált több mint ötven személynek. Az Észak-Amerikai sportvállalat által felajánlott ruházat kiváló szigetelést biztosít a kabátujj és a nadrágszár alatt is.

sidzsekiket 2Az egyházmegyei karitász önkéntesei emellett többszáz egyszer-használatos szállodai szappant, sampont és tusfürdőt is szétosztottak. A hajléktalanszállón ugyanis van fűtött fürdőszoba, ami a lakók rendelkezésére áll. Az adománycsomagok tartalmaztak még fésűket, ingeket, zoknikat és édességeket is. A hajléktalanok hálásan fogadták az adományokat és elmondták, hogy a kiosztott holmik valóban hasznos segítségeket jelentenek nekik úgy a mindennapi túlélésben, mint az emberi önérzetük megőrzésében.

Az adományokat a Caritas bentlakás fiataljai osztották ki. A sífelszerelések a Colorado-i Copper Mountain felajánlásából az Észak-Amerikai Magyar Máltai Lovagrend Delegációja, valamint Megyesi Jenő elnök úr támogatásával jutottak el a Nagyváradi Caritas Catolica Egyesülethez. A szétosztott tisztálkodási szereket Jan és Coby Willemsen, a holland Stichting Steungroep Nederland Roemenie segélyszervezet képviselői ajánlották fel a rászorulóknak.

Fánkot osztottunk a hajléktalanszállón

fankot 2A Nagyváradi Caritas Catolica önkéntesei Böcskei László megyéspüspök és Rajna József igazgató vezetésével fánkot és forró teát osztottak a Gutenberg utcai hajléktalanszálló lakóinak, 2018. február 19-én, hétfőn. A kiosztott ételt a Caritas Szociális Konyhája biztosította a tavalyi Egymillió Csillag rendezvény keretében összegyűjtött adományokból. A kiosztást a Caritas Internátus diákjai végezték Bényei Annamária és Váradi Klára pedagógusok irányítása alatt.

„Megkezdődött a nagyböjt, a húsvéti előkészület ideje. Ilyenkor mindenki felszólítást kap arra, hogy tegyen jót embertársával. Mi is azért jöttünk ide, hogy egy kis jelét adjuk annak, hogy önök nincsenek elfelejtve. És ha több helyről jön egy kis segítség, akkor az biztos, hogy több biztonságot és egyensúlyt jelent az önök életében is. Ehhez kérjük továbbra is a Jóisten segítségét, hogy tudjuk megosztani azt, ami a Jóisten kezéből származik, tudjunk ajándékozni, de ugyanakkor tudjunk elfogadni is. Kérjük, hogy fogadják szeretettel ezt a kis ajándékot, ezt a friss fánkot, ami a Caritas konyháján készült, és amit a mi diákjaink osztogatnak szét a meleg teával” – mondta a hajléktalanszálló közösségi termében összegyűlt embereknek Böcskei László. A megyéspüspök bátorító szavait hálával fogadták az éjszakai szálló vendégei, akik – miután elmajszolták a kezükben tartott lekváros fánkokat és megitták a számukra kiosztott teát – egy román nyelvű Miatyánkot is elmondtak közösen a főpásztorral és a Caritas képviselőivel.

A főépületben zajlott osztást követően a megyéspüspök és a Caritas igazgató végiglátogatták a szálló udvarán levő lakó-konténerekben elszállásolt személyeket is, köztük a betegeket, akik nem tudtak részt venni a közösségi eseményen. Mindenkivel váltottak néhány kedves szót és gondoskodtak róla, ahogy a visszavonultabb személyek is részesüljenek a fánkból.

„Azért jöttem el erre az osztásra, mert szívemen viselem a rászorulók sorsát es mivel itt van a nagyböjt, kötelességemnek éreztem megadni nekik a törődés örömét és a nagyböjt lelkületét. Nagyon jól ereztem magam ezen az eseményen. Jó volt látni azt a lelkesedést felőlük, hogy örülnek nekünk és hogy szívesen fogadnak minket” – nyilatkozta az akciót követően Demeter Tibor, IX. osztályos tanuló, az osztásban résztvevő fiatalok egyike.

Lásd: Fénykép galéria

Sártenger nehezítette meg a segélyakciót

DSC_0093Néha meg kell szenvedni azért, hogy az ember jót tehessen másokkal. Így jártak a Caritas Catolica fiatal önkéntesei is, akik Rajna József igazgató vezetésével február 15-én, csütörtökön felkerekedtek, hogy élelmiszer-csomagokat vigyenek a biharpüspöki szemétlerakó szomszédságában levő nyomortelepre, ahol több mint egy tucatnyi rászoruló család tengeti mindennapjait nyomorúságos körülmények között, kartonokból, furnérlemezekből és nejlon-darabokból összetákolt viskókban, fűtés, áram és ivóvíz-ellátás nélkül. Az önkénteseket és az élelmiszer-csomagokat szállító autóbusz – melyet ezúttal is a Don Orione Iskolaközpontot vezető Mihai Fechetă atya biztosított – elakadt a nyomortelep sarában, s ez órákra visszavetette a segélyakciót.

A szervezők először külső segítséget hívtak, de a mentésre érkező kamion szintén a sártengerben rekedt. A két, méretes járművet végül többórás megfeszített munkával sikerült kimozdítani a kátyúból, a nyomortelep lakóinak összefogása által: férfiak, nők, gyermekek együttesen siettek az önkéntesek segítségére, s addig ástak illetve tolták a megrekedt járműveket, míg a kerekek újra szilárd talajra nem kaptak.

DSC_0131A felmerült akadályok ellenére az akció jó hangulatban telt, ami részben a fiatal önkéntesek jó kedélyének volt köszönhető. A főként a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Caritas Catolica által működtetett iskolai bentlakás diákjaiból összetevődő csoportnak nem szegte kedvét a balszerencsés események sorozata. A fiatalok jó humorral kezelték a helyzetet, nem estek kétségbe, s véghezvitték amiért odamentek: szétosztották a kenyeret, leveskonzerveket, száraztésztát, felvágottakat, gombakonzerveket, édességeket és egyéb tartósélelmiszereket tartalmazó csomagokat a telepen élő családok között – összesen több mint 850 lej értékben. Ezt egészítették ki az iskolások által felajánlott ruhaadományokkal a Don Orione Iskolaközpont képviselői.

Az akció végén fáradtan, de elégedetten térhettek haza a résztvevők. Az élelmiszer-csomagokban levő édességek Hollandiából érkeztek adományként Toos Aerts (Horst, Limburg-i gyűjtés) és Ad van der Brand (Schijndel) közvetítésével, a leveskonzerveket Peter Zidar állandó diakónus gyűjtötte össze Ausztriában és ő is hozta el őket Nagyváradra, míg a tartósélelmiszereket a Szent Erzsébet Gyűjtés fennmaradó részéből biztosította a Caritas Catolica.

Élelmiszercsomag-osztás a biharpüspöki nyomortelepen

etelt 2Csatlakozz te is a Caritas önkéntes-csapatához! Február 15-én, csütörtökön, 14.00 órától élelmiszer-csomagokat osztunk ki a biharpüspöki szemétlerakó szomszédságában levő nyomortelepen, ahol mintegy 13 többségében roma család tengeti mindennapjait, kartonokból, furnérlemezekből és nejlon-darabokból összetákolt viskókban, fűtés, áram és ivóvíz-ellátás nélkül. Szállítást váradról biztosítunk az önkénteseknek. A részvétel jóváhagyáshoz kötött, mivel a helyek száma korlátozott. Részletek a 0749119722 –es teleonszámon.

Farsangoztak a Szt. Márton Otthon lakói

27946224_2005361566386102_978436004_oA Caritas Catolica által működtetett váradszőllősi Szent Márton Idősek Otthonában csütörtökön délelőtt szervezték meg a hagyományos farsangi ünnepséget. A bentlakók és az intézmény munkatársai ismert népdalokat és nótákat énekeltek együtt, vicces kalapokban, maszkokban és léggömbökkel a kezükben, később pedig vicceket olvastak és meséltek egymásnak. Az ünnepség végén természetesen nem maradhatott el a hagyományos farsangi fánk elfogyasztása sem.

Lásd: Fotógaléria

Támogassa a Caritas munkáját jövedelemadója 2%-val!

17021486_1853272444893854_3293781412189103476_n

Önnek nem kerül semmibe, a rászorulóknak viszont óriási segítséget jelenthet. Szervezetünk adataival kiöltött formanyomtatvány letölthető az alábbi linken: http://www.caritascatolica-oradea.ro/redirectionati-2-catre-caritas-catolica-2?lang=hu

Idősgondozás, szegénykonyha, otthoni betegellátás és szociális gondozás, iskolai bentlakás – aki támogat, ezeket a szolgáltatásokat támogatja. Szervezetünk többszáz beteg és rászoruló személyt, illetve családot támogat az egyházmegye hét településén: Nagyváradon, Margittán, Tasnádon, Nagyszalontán, Szalacson, Székelyhídon és Fugyivásárhelyen, illetve a környező falvakban. További információk és tevékenységi beszámolók weboldalunkon: http://www.caritascatolica-oradea.ro/?lang=hu

Cégek is támogatják a Caritas-bentlakás fiataljait

cegek isAz elmúlt év folyamán több jogi személy, illetve kereskedelmi társaság is támogatta az egyházmegyei karitász szociális segítségnyújtási programjait. Nagy segítséget jelentett missziónkban, hogy segítségkérésünkre válaszolva Nemes Antal, a Valenti Impex Srl. tulajdonosa nagylelkűen felvállalta egy szalacsi diáklány bentlakásának és étkeztetésének költségeit a Szent László Internátusban, a 2017–2018-as tanévre.

A fiatal lány családját épp abban az évben sújtotta tragédia, amikor jelentkezett a Caritas-bentlakásba:  egy régi építésű kémény miatt leégett a ház, amelyben szüleivel és húgával éltek. Az ínséges helyzetben minden támogatás hatalmas segítséget jelentett a családnak. A Caritas ekkor kezdett el szponzort keresni ahhoz, hogy a nagyobbik gyermek számára szállást és ellátást biztosítsanak a Szent László Bentlakásban.

„Én nagyon szépen megköszönöm Nemes úrnak a támogatást, mert a szüleim a fizetésükből nehezen tudták volna biztosítani a bentlakás költségeit. Nagy segítséget jelent ez nekünk, mivel van egy húgom is, aki jelenleg III. osztályba jár Szalacson” – nyilatkozta a most XI. osztályos F. E.

Jó hogy vannak ilyen nagylelkű támogatók, akik felmérik a helyzetet és embertársaik segítségére sietnek. A Valenti vállalat a kislány bentlakási költségeinek fedezése mellett az év végén egy külön adománnyal is támogatta a Caritas más irányú szociális tevékenységeit. Mellettük több cég is támogatást nyújtott a szeretetszolgálathoz. Szeretnénk ellátottjaink nevében is hálánkat kifejezni a Romtransilvan Logistic, az Electric Mark, a Landis Impex, az Alereb, a Motors Mirado, a Bon-Trans és a Valenti Impex a szociális segítségnyújtás fenntartása szempontjából létfontosságú adományokért.

Szeretnénk továbbá köszönetet mondani minden tanintézménynek, alapítványnak, szervezetnek, amely a munkánkat anyagi, vagy természetbeli segítséggel, illetve önkéntesekkel támogatta, valamint minden magánszemélynek aki segítségünkre sietett abban a nemes ügyben amelyet felvállaltunk.Nem százszor, hanem ezerszer fizesse meg Isten a nagylelkűségüket!

Farsangoztak az internátus diákjai

DSC_0998Az elmúlt évek hagyományaihoz híven idén is farsangi ünnepséget szerveztek a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent László Internátusban. A rendezvény célja az volt, hogy jobban összekovácsolja a bentlakás régi és új tagjait. A fiú és lányszobáknak külön külön alkalmuk nyílt bamutatkozni és egy-egy humoros jelenetben kiparodizálni Caritas és az internátus jellegzetes személyiségeit.

Volt olyan szoba, amelynek lakói rendkívül komolyan vették a feladatot: jelmezbe öltöztek, előre megírt szöveggel és zenei aláfestéssel adták elő a jól megkomponált jeleneteket. Mások több teret engedtek a rögtönzésnek, és a pillanat hevében tökéletesítették produkciójukat. Az ünnepség végén az internátus felső tagozatos diákjaiból álló zsűri díjazta a három legjobban teljesítő szobát, de senki nem távozott üres kézzel. A jutalomcsomagokat a Caritas Catolica ajánlotta föl.

Lásd: Fénykép-galéria

 

Operett-dallamokkal ünnepeltek az idősek

DSC_0958Dankó Pista és Fényes Szabolcs szerzeményei, illetve a magyar nóta- és operettirodalom gyöngyszemei kísérték a Caritas Catolica által működtetett váradolaszi Szent Erzsébet Idősotthon lakóinak farsangi ünnepségét. A rendezvény keretében Molnár Júlia színművésznő tartott előadást az intézményben lakó szépkorúaknak, akik nosztalgikus rajongással hallgatták fiatalkoruk slágereit. A művésznő szélesskálájú énektehetségét csillantotta meg. Az előkészített repertorát követően, spontán módon adott elő bentlakók által kért dalokból is, és többször is sikerült megénekeltetnie hálás közönségét. Az ünnepség végén a bentlakók a meghívott vendégekkel együtt és jó hangulatban fogyasztották el a Caritas-kantin által készített farsangi fánkokat.

Lásd: Fénykép-galéria

Kultúrával töltekezhettek a szépkorúak

kulturaval

A Szigligeti Színház felajánlásából két reprezentatív magyar kulturális előadáson is részt vehettek a közelmúltban a Caritas Catolica által működtetett két nagyváradi idősotthon: a váradolaszi Szent Erzsébet Gondozóközpont és a váradszőllősi Szent Márton Idősotthon lakói.

A szépkorúak a Magyar Kultúra Napja keretében tartott Kodály-esten, valamint a Kolozsvári Magyar Opera vendégszereplésével bemutatott Boldogasszony lovagja című vígoperán vehettek részt. Az előadások hatalmas élményt jelentettek az intézményekben lakó szépkorúaknak, akik ritkábban tudnak eljutni hasonló kulturális eseményekre.

A Caritas és az idősotthonok vezetősége a bentlakók nevében is szeretné háláját kifejezni a Szigligeti Színháznak és személyesen Czvikker Katalin igazgatónőnek.

Négyhónapnyi remény 60 embernek

negyhonapnyi 1Az egyházmegye híveinek támogatása által idén 60 rászorulóval többen kaphatnak meleg ételt a Caritas Catolica nagyváradi, margittai és tasnádi szegénykonyháin a téli hónapokban. Az ellátottak számának növelését a 2017-es Szent Erzsébet-napi gyűjtés tette lehetővé melynek keretében az egyházmegye római katolikus templomaiban összegyűjtött perselypénzeket ajánlották fel a jótékony célra, még Novemberben.

A gyűjtés a vártnál is eredményesebbnek bizonyult. A jótékony cél megmozgatta a híveket, még a katolikus egyház berkein kívül is. Sokan járultak adakozni a templomokba, de voltak olyanok is, akik közvetlenül a Caritashoz vitték el falajánlásaikat. Az azóta eltelt időszakban az összes résztvevő plébánia eljuttatta a Caritashoz a perselyadományokat, a szervezet pedig az összegek beérkezésével párhuzamosan növelte a szegénykonyha ellátottainak számát.

Megjegyzendő hogy a kedvezményezettek egy ún. szociális vizsgálat alapján kerültek kiválasztásra, melynek keretében egy szociális munkás és a szervezet gazdasági igazgatója meglátogatták hajlékaikban mindazokat a rászoruló magánszemélyeket és szegény családokat, amelyek az ételt kérvényezték.

Az összefogás eredményeként összesen 37.719 lej gyűlt össze, amelyből a Caritas 60 rászoruló számára tud levesből és főételből álló, kétfogásos ebédet biztosítani, a négy hideg hónapon át, minden hétköznapon. Ez nagy segítséget jelentett a szegény családoknak abban, hogy épségben átvészeljék, a mindig nagy megpróbáltatást jelentő téli évszakot. A kedvezményezettek a következőképp oszlanak el: Tasnádon 6, Margittán 7, Nagyváradon pedig 47 rászorulóval többen kapnak meleg ételt, a szegénykonyhák rendszeres ellátottjain felül.

A Szent Erzsébet Gyűjtésben a római katolikus egyházmegye összes plébániája részt vett. A 65 római katolikus gyülekezet hívei mellett ugyanakkor egy vidéki református és egy ortodox plébánia is adakozott a Caritas szegénykonyhának.

Ellátottaink nevében is szeretnénk hálánkat kifejezni mindazoknak, akik eddigi munkánkat támogatták. Isten fizesse meg nagylelkűségüket!

Jótékonysággal kezdték az új évet

26063494_10214196581204082_2687054454933025310_oA siteri Mosolykommandó önkéntesei az elmúlt évek során már több ízben is támogatták a nagyváradi Caritas Catolica segélyszervezet ellátottjait, úgy az idősotthonokban, mint a szabadtéri étel- és teaosztások során. Az együttműködés idén is folytatódik. A Mosolykommandó csapata a Tomis pékipari vállalat által az ünnepi időszakra felajánlott kalácsokkal lepte meg a Caritas Catolica szociális konyhájának ellátottjait 2018. január 4-én, csütörtökön.

Összesen 34 rahátos és kakaós kalács került kiosztásra a szegények között. A Mosolykommandó önkéntesei ugyanakkor szerepet vállaltak a Caritas által szegényeknek biztosított napi meleg ebéd kiosztásában is. Minden ellátottnak kellemes meglepetés volt, hogy a forró leves és a főétel mellé ezúttal egy darab kalács is társult. Nagyon jót fog az ilyen ajándék a téli időszakban.

„Nagyon jó érzéssel töltött el bennünket, hogy részt vehettünk az ételosztásban. Az ilyen alkalmak adnak erőt a kitartáshoz. Emlékeztetnek arra, hogy bár a világot nem tudjuk megváltoztatni, de tőlünk telhetően jobbá tehetjük” – nyilatkozta Szabó Kinga, a csoport vezetője.

26240137_10214196567483739_5708265778494668007_oA Mosolykommandó Siterben alakult meg 2015 decemberében, civil kezdeményezésként. A csapat célja hogy segítsen ahol és ahogyan tud, a fiatalságot is bevonva a tevékenységbe. Az otthonokban élő gyermekek és idősek megajándékozásán túl több olyan családon is segítettek, akiknek a tűz martalékává váltak otthonaik. Adománygyűjtő programokat tartottak, és amit sikerült összegyűjteniük, eljuttatták vagy személyesen vitték el a nélkülözésben szenvedőkhöz. Évek óta rendszeres résztvevői a Caritas adventi teaosztásainak, amelyhez saját készítésű mézeskalácsaikkal járulnak hozzá.

Segítségüket, barátságukat ez úton is köszönjük!

Két jó barátot is elbúcsúztattunk 2017 végén

Paus Franciscus ontvangt Marie Jóse SpijkersHálás szívvel búcsúzunk Marie Jóse Spijkers nővértől, aki a holland Boxtel-i Simeonshof Idősek Otthonában szolgált betegápolóként a Schwester aus Spanien von Obreras de la Cruz kongregáció keretében és kedves partnerünkkel, Peter van der Ven-el közösen sok éven át gyűjtéseket szervezett a nagyváradi Caritas Catolica ellátottjainak megsegítésére. Isten fizesse meg áldásos munkájáért, mellyel sok rászoruló szenvedéseit enyhítette. Emlékét megőrizzük. A mellékelt képen a nővér Ferenc pápával látható.
veres kovacs attila

 

A Caritas Catolica munkaközössége és a Szent Erzsébet Idősotthon lakói mély megrendüléssel vették tudomásul nagytiszteletű Veres Kovács Attila református lelki pásztor hirtelen eltávozását. Nem szűnő hálával a katolikus intézményben tett többéves szolgálatáért, örökre szívünkbe zárva alakját, mélyen megindító beszédeit és kivételes orgánumát, őszinte részvétünket fejezzük ki a gyászoló családnak – özvegyének Valikának és édesanyjának Zsuzsa néninek.

Ünnepek, teli gyomorral

DSC_0833A Vincentius Vereniging Schijndel segélyszervezet jóvoltából az ünnepi időszakban 4 alkalommal is élelmiszer csomagot tudott osztani a rászorulóknak a Caritas Catolica. A szegénykonyha által ellátott hajléktalanok, nagycsaládosok, beteg és idős személyek így az ünnepnapokon is a hétvégéken sem maradtak üres gyomorral.

A Holland segélyszervezet támogatásával

 • November 29-én, a Szent András apostol ünnepét megelőző napon 83 rászoruló személy részesült élelmiszercsomagokban amelyek tartalmaztak: 1 kenyeret, 1 szalámit, 2 leveskonzervet, műzliszeleteket
 • December 7-én, a szeplőtelen fogantatás ünnepét megelőző napon 90 rászoruló személy részesült élelmiszercsomagokban amelyek tartalmaztak: ½ kenyeret, 1 leveskonzervet, 1 pástétomot.
 • December 22-én, a Karácsonyi ünnepkört megelőző pénteken 106 rászoruló kapott egyenként 35 lej értékű élelmiszercsomagokat, melyek tartalmaztak: 1 kenyeret, 1 kalácsot, 2 szál szárazkolbászt, 1 csomag szaloncukrot, 2 leveskonzervet
 • Az év utolsó élelmiszercsomag-osztására december 29-én, pénteken kerül sor, amikor is újabb 106 rászoruló részesül élelmiszeradományban. Az újévi csomagok 1 kenyeret, 1 kalácsot, 2 szál kolbászt és 1 leveskonzervet tartalmaznak

Elátottaink nevében is köszönjük a nagylelkű támogatást a régi partnerünknak és szponzorunmknak, a Vincentius Vereniging Schijndel szervezetnek, amely ezúttal is örömöt vitt a Nagyváradi Egyházmegye rászorulóinak életébe, valamint Peter Zidar diakónusnak aki szintén sok éve támogatója a Caritas Szegénykonyhájának és az általa felajánlott leveskonzervek sok rászoruló és hajléktalan szenvedéseit enyíhtették. Isten fizesse meg hozzájárulásukat.

Megáldották a Caritas-székház kápolnáját

Caritas kapolnaBöcskei László megyéspüspök 2017. december 19-én áldotta meg az egyházmegyei karitász központi irodáinak helyt adó Szent József Központ kápolnáját. A katolikus segélyszervezet ez év januárjában költöztette át székhelyét az egykori Szent József Kórház épületébe, amelynek homlokzatát és földszinti helyiségeit sikerült ezidáig felújítani. Az épület dél-nyugati szárnyában elhelyezkedő kápolna esetében cél volt, hogy azt az eredeti állapotára állítsák vissza, ahogyan az a Vincés nővérek által alapított kórházban is működött.
A keddi avatóünnepség kiemelt vendége volt a Vincés-rendi Luciána nővér, aki mint élő emlékezet volt jelen és beszélt arról, milyen létfontosságú hely volt az egykori kórház életében a kápolna, melyet fiatalon gyakran látogatott. A szertartáson részt vettek a Caritas Catolica nagyváradi, margittai és tasnádi részlegeinek vezetői, és munkatársai.

Fotók

Adventi műsort mutattak be a püspöknek

bentlakas adventi musorA Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent László Internátus diákjait a püspöki palota előcsarnokában fogadta kedden Böcskei László római katolikus megyéspüspök. A diákok Bényei Annamária és Váradi Klára pedagógusok vezetésével énekes, verses, karácsonyváró adventi műsort mutattak be a püspöki palotában pompázó karácsonyfa körül. A főpásztor figyelmesen hallgatta végig a fiatalok egyéni és csoportos produkcióit, majd a műsor végén közvetlenül el is beszélgetett velük arról, hogy mit is jelent a karácsony az ő egyéni életükben.

Fotók

Adventi Vásár 2017

adventi vasarA zord időjárás ellenére jónéhányan ellátogattak szombaton a hagyományos Adventi Vásárra, amelyet idén is megszervezett a Római Katolikus Püspökség, a nagyváradi püspöki palota kertjében. Az eső ellen sokan behúzódtak a vásáron résztvevő közösségek sátraihoz, a Caritas Catolica által kínált meleg teát, vagy forralt bort kortyolgatva. Ez lehetőséget kínált a kényelmes nézelődésre, vásárlásra, de a közvetlen beszélgetésre, közösségépítésre is. Köszönjük kollégáinknak, akik az egész délután folyamán teát osztottak a hidegben, és a Szt. Erzsébet és Szt. Márton Idősotthonok, valamint a Szt. László Bentlakás diákjainak és pedagógusainak, akik szebbnél szebb kézműves termékekkel készültek és fogadták az érdeklődőket.

Lásd: Fénykép-galéria

Ágyneműket válogattak az önkéntesek

onkentesek ruhavalogatasAz elmúlt hét során három önkéntescsapat is segített nekünk sterilizált ágyneműk, törölközők, fürdőköpenyek kiválogatásában az idősotthonok részére. Köszönjük a Szent László Római Katolikus Teológiai Gimnázium és Ady Ende Elméleti Líceum csapatainak, valamint a Caritas egyéni önkénteseinek munkáját. Hálásak vagyunk ugyanakkor a Salesianer Miettex Kft.-nek a felajánlásért, amely nagy segítséget jelent az intézményeinkben!

Lásd: Fotógaléria

Szt. Miklós ünnepe a Caritas-bentlakásban

mikulas bentlakasHa a Mikulás nem is jutott el, de elküldte három lelkes segítőjét: Anni-nénit, Klári-nénit és Renit, hogy a Caritas-bentlakás diákjai is ajándékokban részesüljenek Mürai Szent Miklós püspök ünnepének előestéjén.
Az ajándékot azonban ki kellett érdemelni: hogy a virgácsot elkerüljék, a diákoknak számot kellett adniuk a szent püspök életéről és a vele kapcsolatos legendákról. Ez kis segítséggel sikerült is, úgyhogy végül mindenki megkapta a cukorkát, csokoládét, írószereket, füzeteket tartalmazó ajándékcsomagját.

Lásd: Fotók

A Szt. Márton otthonban járt a Télapó

mikulas jartMikulás járt a Szent Márton Otthonban, kedves segédjével Zsófiával. Sok finom édességet és gyümölcsöt hozott az Otthon lakóinak. Bár a hagyományok szerint volt egy-egy virgács is a puttonyában, lakóink nagyon jók voltak ebben az évben is.
A Mikulás kis segédje verset is mondott és mosolyt csalt az idősebb gyermekek arcára is, lakóinknak nagy örömet jelentett, hogy együtt ünnepelhettünk. A vacsorán Mikulás dalok csengtek fel, kedves lakóink sült tökkel és forralt borral ünnepelték a Mikulás érkezését.

Galeria

Adventi gyertyagyújtások

adventi gyertyagyujtasAdvent szombatjain (december 9., 16. és 23.) 19.00 órakor a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség idén is ünnepélyes gyertyagyújtást szervez a székesegyház előtti téren, a Szent László szobor mellett. A szertartás után a katolikus karitász munkatársai meleg teát, a schönstatt mozgalom tagjai zsíroskenyeret kínálnak az ünneplőknek. A két méter átmérőjű koszorú második gyertyája a katolikus karitász munkatársai által vezetett szertartás keretében lobban majd lángra.

Diákok adományoztak élelmiszert a szegénykonyhának

diakok 1A Bihar Megyei Tanfelügyelőség által szervezett Zöldségek és gyümölcsök hete keretében az egyházmegyei Caritas Catolica által működtetett nagyváradi szegénykonyha ellátottainak javára gyűjtöttek friss élelmiszereket a Constantin Brâncuşi Szakközépiskola diákjai. Az akció keretében a diákokat interneten és az osztályfőnökökön keresztül is felkérték az adakozásra. A IX–XII osztályosok két nap alatt összesen több mint 214 kilogrammnyi krumplit, hagymát, répát, káposztát, uborkát, fokhagymát, karfiolt, karalábét, és szezonális gyümölcsöket gyűjtöttek össze. Az adományokat Roxana Ţiplea önkéntes-koordinátor valamint a diákok képviselői november 23-án, csütörtökön adták át a szociális konyha vezetőjének.

„Szerettem volna egy komoly szervezetet találni, ahol tudom, hogy jó helye van az élelmiszer-adománynak, ezért választottam kedvezményezettnek a Caritas Catolica szegénykonyháját. Régóta hallottam már az itt végzett munkáról, és kerestem a lehetőséget, hogy segíthessek. Ez most meg is adatott” – nyilatkozta Roxana Ţiplea önkéntes-koordinátor, az iskola társadalomtudomány-tanára. „Az akció folytatásaként decemberben újabb gyűjtést szervezünk a szegénykonyha és az idősotthonok javára, jövő évtől kezdődően pedig szeretnénk minél több önkéntest bevonni az ételosztásba is” – tette hozzá a tanárnő.

Az adományt átadó diákok közül csütörtökön többen is segítettek a rászorulók számára nyújtott napi meleg ebéd kiosztásában. „Részt akartam venni ebben az akcióban, mert tudatában vagyok annak, hogy vannak nálunknál szerencsétlenebb körülmények között élő emberek, akiknek segítségre van szükségük. Szeretek segíteni, ahol tudok” – nyilatkozta a XII. osztályos Victor.

diakok 3A fiatalok közül többen is kifejezték, hogy a jövőben is szeretnének részt venni hasonló akciókban. Az egyházmegyei karitász nagyváradi szegénykonyhája közel kétszáz személyt lát el, köztük hajléktalanokat, szegény családokat, valamint két idődotthon lakóit és egy diákbentlakás fiataljait. Az természetbeli és pénzbeli adományok óriási segítséget jelentenek a szolgáltatás folytonosságának biztosításában, különösen a hideg téli hónapokban. Előzetes egyeztetés nyomán adományok leadhatók a konyha székhelyén (Spartacus utca 31/A, Nagyvárad) hétköznaponként 8–15 óra között. Információk telefonon +40(0)359/427-777 vagy e-mailben caritas.oradea@gmail.com.

Betegeket látogatott a megyéspüspök

betegeket 1Az egyházmegyei karitász Otthoni Beteggondozói Programja keretében ápolt nagyváradi és szalacsi betegeket látogatta meg november 21-én és 22-én Böcskei László római katolikus megyéspüspök, akit a Caritas Catolica vezetősége – Rajna József, Egeli József és Dunai József – valamint Tóth Andrea programkoordinátor kísértek el a hagyományos beteglátogató körútra.

„Több szempontból is fontosnak találom ezt a látogatást: egyrészt azért, hogy közelebbről megismerjem ezt a tevékenységet, amely nap mint nap folytatódik, nem csak Váradon, hanem az egyházmegye több pontjában. Másrészt fontosnak tartom ezt az időt azért is, hogy személyes kapcsolatba lépjek azokkal, akik ennek a tevékenységnek a megvalósítói: az otthoni beteggondozók, a Caritas munkatársai, akik számára ezzel a jelenléttel és odafigyeléssel bátorítást szeretnék adni, és egyben az elismerést is kifejezni ezért a nem mindig könnyű munkáért, amelyet lelkiismeretesen végeznek” – nyilatkozta Böcskei László megyéspüspök.

Az otthoni környezet segíti a gyógyulást

A házibeteg-gondozói program keretében a Caritas ápolónői felekezetre és nemzetiségre való tekintet nélkül minden olyan idős, vagy beteg személyt ellátnak, aki ezt igényli. Katétert cserélnek, vérnyomást mérnek, perfúziót adnak, sebet kötöznek, mozgatják, tisztába teszik a pácienseket, de ami ennél is fontosabb, igény szerint napi vagy heti rendszerességgel látogatják őket, meghallgatják panaszaikat és személyes kapcsolat, odafigyelés, illetve egyszerű emberi gesztusok révén is igyekeznek enyhíteni szenvedéseiken. A program különlegessége abban rejlik, hogy a betegeket nem szakítják ki megszokott környezetükből, hanem saját otthonaikban ápolják – általában közösen a családdal – és ez nagyban elősegíti a gyógyulást.

A szolgálat jelenleg hét házibeteg-gondozói központban működik az egyházmegyében: Nagyváradon, Margittán, Fugyivásárhelyen, Szalacson, Nagyszalontán, Székelyhídon és Tasnádon. A központok pedig a helybéli betegek mellett ellátják a környező települések rászorulóit is.

Egészégügyi ellátás és emberség

betegeket 2A keddi körút keretében a megyéspüspök és a Caritas vezetői hat ellátottat látogattak meg Nagyváradon és környékén. Olyan élethelyzetekkel és mindennapi realitásokkal találkozhattak, amelyek megmutatták, mennyire szükséges és fontos a beteggondozók által végzett szolgálat – egy 63 éve házas, idős pár, ahol a feleség évek óta ápolja ágybanfekvő férjét, miközben maga is daganatos műtétek sorozatán esett át, s felépüléséhez az a tudat adott erőt, hogy neki még dolga van, gondoznia kell férjét; egy lábát elvesztett egykori sportoló; egyedül élő idős emberek, akiknek aprócska TSZ-nyugdíját „elviszik” a havi gyógyszerköltségek.

„Szinte minden betegágynál azt tapasztaljuk, hogy az orvosi ellátás mellett, a betegek – és sokszor hozzátartozóik is – nagyra értékelik az emberi közelséget. Ez egy plusz minőséget ad ennek a szolgálatnak, hiszen a beteg embernek is meg kell maradjon a méltósága és őt így kell megközelíteni. A mi beteggondozóink erre törekszenek és ezért külön elismerés jár nekik” – tette hozzá a megyéspüspök, aki ugyanakkor a szolgálat hátteréről is beszélt.

„Bár első látásra sokan azt mondanák, hogy magától értetődő, hogy segítenünk kell – azonban a gondozás konkrét megvalósulása feltételekhez kötött, és ezt csak úgy tudjuk folyamatosan és eredményesen végezni, ha megvan a szükséges háttér. Mivel az állami egészségügyi rendszer, a betegek ellátása szempontjából olyan amilyen, és nem beszélhetünk arról, hogy túl sok állami támogatásban részesülne ez a szolgálat, ezért rá vagyunk utalva a szponzorokra – olyan személyekre és csoportokra, akik külföldről kitartóan, sokszor diszkréten, nem a hírnév miatt, hanem meggyőződésből, lehetővé teszik adományaikkal, hogy a Caritas vállalni és teljesíteni tudja ezt a szolgálatot. Ezért fontos, hogy mi is megtegyük ezt a lépést, lehetőségeink szerint támogassuk, lelkiismeretesen végezzük, és akkor az ő támogatásuk is célba jut és a gondozottak megelégedésére is van” – fogalmazott.

Egyéves a szalacsi munkapont

A látogatás második napján Somogyi Zsuzsa, a Caritas egészségügyi asszisztense a szalacsi munkaponton vezette körbe a betegeket látogató csapatot, ahol a helyi önkormányzat és a Caritas példás együttműködéssel indította be az otthoni beteggondozást egy évvel ezelőtt. Böcskei László püspököt és kíséretét Horváth Béla polgármester köszöntötte hivatalában, ahol kötetlen beszélgetés keretében számoltak be a szolgálat eredményeiről.

betegeket 3Mint Horváth Béla elmondta, az önkormányzat már jó ideje megfelelő partnert és hozzáértő szakembereket keresett ahhoz, hogy a 2013-ban létrehozott állandó orvosi ügyelet kiegészítéseként a házi beteggondozást is beindíthassa. „Fontosnak tartom, hogy azokról az emberekről is gondoskodjunk, akikről a társadalom úgymond megfeledkezik: az egyedül élő nyugdíjasokról, ágyban fekvő betegekről. Sok olyan idős személy van, akiknek gyerekei városra vagy külföldre költöztek, mert ott találták meg megélhetésüket és nem tudnak folyamatosan itthon lenni beteg családtagjaikkal. Mások teljesen egyedül vannak. Ezeknek az embereknek hatalmas segítséget jelent ez az ellátás. Megkönnyíti az életület és mindennapjaikat” – fogalmazott.

A polgármester arról is beszélt, hogy az önkormányzat a katolikus karitásszal karöltve a jövőben tovább szeretné fejleszteni az otthoni beteggondozást Szalacson. Ennek érdekében pályázatot nyújtottak be az úgynevezett Regionális Operatív Program (POR) keretében, annak érdekében, hogy felújíthassák és felszerelhessék a házibeteg-gondozói irodát, illetve biztosítsák a szolgálathoz szükséges eszközöket.

„Minden idők emberének példaképe”

Erzsébet-napot ünnepeltek az Árpád-házi szentről elnevezett idősotthonban

Az intézmény névadó szentjének tiszteletére mutattak be búcsús szentmisét november 20-án, hétfőn, a Caritas Catolica által működtetett váradolaszi Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontban. A szertartást, melyet a Mária-rádió is élőben közvetített, az aranymisés Mons. Fodor József általános helynök mutatta be, koncelebrált Rajna József fugyivásárhelyi plébános kanonok, a katolikus karitász igazgatója, Kóhr Balázs kanonok, és Egeli József tenkei plébános.

minden idok 1„Árpád-házi Szent Erzsébet minden idők emberének lehet példaképe. Mindnyájan feltekinthetünk rá mert egy olyan csodálatos asszony volt, aki szentté tudott lenni a Wartburgi vár mulatozásainak közepette, egy asszony akinek lelkéből a Krisztus-szeretet öröme sugárzott, és az  Eisenach-i kocsma istállójának kitaszítottságában is boldog volt. Egy asszony, akinek részvevő szeretete a kötényében levő kenyereket rózsákká változtatta. Egy asszony, akinek környezete megbocsáthatatlan bűnnek bélyegezte, hogy állásának méltóságáról megfeledkezve lehajol a szegényhez és magához öleli az egész szegénységet. Egy asszony aki nem veszíti el lelki nyugalmát akkor sem, amikor egy azok közül akikkel éveken át jót tett, az utca sarába taszítja őt. Egy asszony akinek, amikor már semmije sem volt, mégis asztaláénál vendégül látta Wartburg szegényeit” – mondta prédikációjában Mons. Fodor József általános helynök. „Ilyen szentekre van szüksége a mai világnak és ilyen egyénekre, akik tudnak nagylelkűen szeretni” – tette hozzá.

Tanár-diák műsorral szépítették meg az ünnepet

A szentmisét követően a Nagyváradi Művészeti Líceum diákjai és tanárai verses, zenés műsorral köszöntötték a Szent Erzsébet Központ lakóit, hozzátartozóikat, valamint a karitász jelenlevő alkalmazottait és ellátottait, akik családias közösségben, áhítattal hallgatták a szebbnél szebb dallamokat és verssorokat.

„A felkérés az Otthon részéről érkezett, hogy részt vegyünk és ünnepélyesebbé tegyük ezt a búcsúünnepet. Nagy örömmel, igennel válaszoltunk erre a megkeresésre, mivel a Nagyváradi Művészeti Líceum egyik hivatása az, hogy a tehetséget kibontakoztassa és megmutassa a nagyvilágnak és úgy gondoljuk, hogy ennek a tehetségnek mindenki számára láthatóvá kell válnia, úgy a fiatalság, mint a a szépkorúak számára is. Nem beszélve arról, hogy talán ők értékelik a legjobban mindazt a munkát, ami nálunk zajlik nap mint nap” – nyilatkozta Nagy Gabriella igazgatóhelyettes.

minden idok 2A műsor keretében Porsztner Abigél X. osztályos tanuló Pergolesi Stabat Mater című darabjának egy tételét adta elő Benczédi Mónika tanárnő zongorakíséretében. Ezt követően Szűcs Tamás X. osztályos tanuló Dsida Jenő Megbocsátod-é című versét szavalta el, Bódi Mátyás IX. osztályos tanuló pedig Beethoven Holdfény szonátájának első tételét játszotta el. A műsort az alkalomhoz illő darabbal zárták, Béres Csilla tanárnő Schubert Ave Mariá-ját énekelte el Benczédi Mónika tanárnő zongorakíséretében.

A műsort követően az idősotthon lakói, illetve a meghívott vendégek és lelki vezetők közös szeretetvendégségen vettek részt.

Diákok látogatása a Szt. Erzsébet Otthonban

DSC_0357A Caritas Catolica Által működtetett Szent László Bentlakás diákjai rövid műsorral és saját kezükkel készített ajándékokkal lepték meg a Szent Erzsébet Gondozóközpont lakóit november 15-én, szerdán, a közelgő Erzsébet-nap és a Ferenc pápa által meghirdetett Szegények Világnapja kapcsán. A program elején Bényei Annamária pedagógus elevenítette fel Árpád-házi Szent Erzsébet élettörténetét. Ezt követően a diákok közösen énekelték el a Szeretet himnuszát, majd színes papírból készült szívecskékkel és édességekkel ajándékozták meg az intézmény lakóit.

Nézd meg a Fényképgalériát

Elsősegély-nyújtást tanultak a Caritas-alkalmazottak

DSC_0408Az egyházmegyei karitász alkalmazottainak második szériája végezhette el a Vöröskereszt által tartott elsősegély-kurzust november 16-án, csütörtökön, a hollandiai Stichting Steungroep Nederland Roemenie segélyszervezet anyagi támogatásával. A 15 többségében idősgongozással és betegápolással foglalkozó szakember Alex Tucudean mentőorvos irányítása alatt megtanulta a helyes helyzetfelmérést, illetve a szívmasszázs, a mesterséges lélegeztetés végzését és más életmentő technikákat, mint például a félrenyelés esetén alkalmazható, kombinált Heimlich-manőver.

DSC_0423A résztvevők olyan témakörökben sajátíthattak el új ismereteket, mint egy beteg állapotának helyes felismerése, a magas vérnyomás tünetei, a diabetikus kóma, az epilepszia, égés, marás, csípés, allergiás reakciók, infarktus, újraélesztés. Megtanulták ugyanakkor hogyan kell használni a nyugaton már divatos, közterületeken kihelyezett mobil-deffibrilátor készülékeket.

„Az ilyen ismeretek egyrészt azért hasznosak, mert soha nem tudhatja az ember, hogy a családon belül, vagy az utcán mikor adódik egy eset ahol a tanultakat alkalmazhatjuk, ugyanakkor a mi szempontunkból, mint idősotthoni dolgozók, fontos ez a tudás, mert idős embernél bármikor előfordulhat egészségügyi vészhelyzet és fontos tudni, hogy ilyen helyzetekben mi a helyes és legcélravezetőbb eljárás” – nyilatkozta Nagy Andrea, a Caritas Catolica által működtetett váradolaszi Szent Erzsébet Gondozóközpont vezetője.

Az egészségügyi ellátás állandó fejlődésben van úgy technológiai, mint módszertani szempontból, ezért a Caritas Catolica kiemelten fontosnak tartja, hogy munkatársai számára folyamatos továbbképzési lehetőséget biztosítson, annak érdekében, hogy minden adódó helyzetben szakszerűen és hatékonyan járhassanak el. Ezért a Stichting Steungroep Nederland Roemenie segélyszervezet támogatásával a jövőben is szerveznek még hasonló képzéseket saját szakápolóik számára.

Lásd: Fotógaléria

 

Sz.G.T.

Szent Márton lelki öröksége

a szt marton 2A Caritas Catolica által működtetett váradszőllősi Szent Márton Idősotthon kápolnájának búcsús szentmiséjét Böcskei László megyéspüspök mutatta be november 13-án, hétfőn, az intézmény névadó szentjének ünnepén. A rendezvényen a katolikus karitász mindkét váradi idősotthonának lakói képviseltették magukat, ugyanakkor a székeskáptalan jelentős része is jelen volt az ünnepségen, hogy a bentlakó szépkorúak örömében osztozzon.

„Annak ellenére, hogy Tours-i Szent Márton sok évszázaddal ezelőtt élt, közel áll hozzánk, mert olyan történetekben gazdag az életének kibontakozása, amelyek bennünket is megszólítanak. Azaz nem csak szemléljük és tudomásyul vesszük, azt hogy mit is tett, hanem mintát találunk nála ahhoz, hogy mindennapi cselekedeteinkben mi is Isten akarata szerint tudjunk élni” – mutatott rá prédikációjában a megyéspüspök.

a szt marton 1„A mai ember hajlamos azt gondolni magáról, hogy sokkal többre képes, sokkal jobban átlátja a világ titkait és jobban megfelel azoknak, mint a több évszázaddal ezelőtt élő emberek. Azonban ha őszinték vagyunk önmagunkhoz be kell lássunk bizonyos igazságokat. A jelenkori realitások azt mutatják, hogy bár fejlődésében a világunk igen előrehaladott a kibontakozás útján, az alapértékek elsajátítása és gyakorlása szempontjából nem azonos mértékű és nem arányos a fejlődés” – tette hozzá Böcskei László.

A megyéspüspök ugyanakkor arra bíztatta az idősotthonok lakóit, hogy bármilyen helyzetben vannak is, igyekezzenek értéket adni életüknek az által, hogy odafigyelnek társaikra és egy-egy szóval vagy gesztussal szerető légkört teremtenek maguk körül. „Önmagunk elfogadása nem beletörődést jelent egy ideiglenes állapotba, hanem inkább azt, hogy Isten terve szerinti kibontakozását látjuk életünknek” – hangsúlyozta, majd hozzátette – „A mi kis tetteink által is jobbá és szebbé lehet ez a világ, mert valamennyien kimeríthetetlen tartalékoknak a hordozói vagyunk. Mindig fel tudunk ajánlani valamit másoknak”.

a szt marton 3A szertartáson közreműködött Rajna József fugyivásárhelyi plébános kanonok, a katolikus karitász igazgatója, Pálos István váradszőllősi plébános, Kóhr Balázs kanonok, és Vakon Zsolt püspöki titkár. A szentmisét követően a résztvevők az idősotthon földszinti nagytermében közös szeretetvendégségen vettek részt.

Sz. G. T.

Szt. Erzsébet Gyűjtés a Caritas Szociális Konyha javára

plakat -st-erzsebet-gyujtes-2017„A jóságos tekintetű ember áldott lesz, mert ad kenyeréből a nincstelennek” (Péld. 22:9)

November 19-én, vasárnap ismét megszervezzük a hagyományos Szent Erzsébet napi gyűjtést az Egyházmegye római katolikus templomaiban. A hívek adományaiból a Caritas Catolica által rászorulók számára biztosított meleg ebédek számát szeretnénk megnövelni a hideg téli hónapokban.

Bárki, aki e célra szeretne adakozni, megteheti November 19-én egyházmegyénk római katolikus templomaiban, vagy a nagyváradi Caritas székhelyén (Piața Ion Creangă. 2 szám) naponta 8.00–14.00 óra között.  Adományaikat előre is köszönjük, és viszonzásul Isten kegyelmének gazdag jutalmát kérjük minden jó szándékú és segíteni akaró embertestvérünknek.

Megjegyezzük, hogy a tavalyi gyűjtés eredményeként, a hívek adományainak köszönhetően a megyeszékhelyen gyakorlatilag megduplázódott az ellátottak száma, míg az egyházmegye szintjén közel ötven rászorulóval több kapott meleg ételt a katolikus karitásztól a hideg téli hónapokban. A székesegyház és további 59 római katolikus plébánia mellett, két vidéki református plébánia is részt vett a tavalyi Szent Erzsébet Gyűjtésben.

Idén is számítunk a jólelkű emberekre, hogy minél kevesebben várják üres gyomorral az ünnepeket.

Idősotthonban kertészkedtek az adysok

idosotthonban 1Az Iskola másként program évről évre lehetőséget biztosít a diákoknak, hogy a szórakoztató és sporttevékenységek mellett önkéntességet is vállaljanak, s ez által valami jót tegyenek a közösségükben. Idén az Ady Endre Líceum mintegy félszáz diákja választotta azt, hogy a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Idősotthon kertjét megszépítse.

Nem ez volt az első alkalom, hogy az adysok lapátot, gereblyét ragadtak, hogy szebbé, rendezettebbé tegyék az intézményben élő szépkorúak környezetét. Az Ady Líceum diákjai évek óta visszajáró önkéntesei a Caritas idősotthonának, s már az intézmény beindításától fogva részt vállaltak a hatalmas kert rendbetételéből. A kertet akkor még rengeteg kő és építkezési törmelék borította, nem lehetett rendesen gyomlálni, és füvet nyírni sem. Az adysok rendszeresen visszajártak és megtisztították a talajt, gyomláltak, virágot ültettek. Nagy részben nekik köszönhető, hogy az idősek ilyen környezetben pihenhetnek, sétálhatnak – mondta el Nagy Andrea, a Szent Erzsébet Otthon vezetője, aki eligazítást tartott az akcióban résztvevő diákoknak a tervezett tevékenységekről, és a kapcsolódó munkavédelmi szabályokról.

idosotthonban 2A hétfői tevékenység keretében mintegy ötven IX–XII. osztályos adys diák vett részt a kertrendezésben, 3 csoportra osztva, Nândrean Enikő, Takács Péter és Cseke Sándor tanárok vezetésével. Volt diák aki életében először próbálhatta ki a kerti munkát, mások már rutinosan forgatták a szerszámokat. Mindenki megtalálta a helyét a csapatban – volt aki ásott, gereblyézett, mások a köveket forgatták ki a földből, az avart seperték össze, vagy szállították el konténerekben. „A lényeg, hogy mindenki megtalálja a magának való tevékenységet. Itt senkit nem kötelezünk arra, hogy ezt vagy azt csinálja, mindenki azt választhatja, ami számára testhez illő. És így szívesen is végzik a munkát” – nyilatkozta Cseke Sándor vallástanár, az adys önkéntesprogram koordinátora.

„Számomra fontos, hogy segítséget nyújtsak olyan embereknek, akik rászorulnak. Szeretek jót tenni, mert nekem is jól esne fordított helyzetben, ezért választottam ezt a programot. Jól éreztem magam, nem fáradtam ki, miközben segítettem. Jó program ajánlat volt” – nyilatkozta Molnár Adrienn, a X.A tanulója. A munka hatékony volt és jó hangulatban telt, amire rásegített a napsütéses idő is. A tevékenység végén az idősotthon vezetői teával és süteménnyel kínálták a megfáradt munkásokat.

Ismét égtek az együttérzés mécsesei Váradon

ismet egtek 1Október 17-én, kedden, a Szegénység elleni küzdelem világnapján, gyertyagyújtással hívták fel a figyelmet a kevésbé szerencsés sorsú emberekre Nagyvárad főterén a római katolikus és görög katolikus karitász szervezetek, az immár hagyományossá vált Egymillió csillag elnevezésű rendezvény keretében.

A segélyszervezetek önkéntesei már a délután 18 órára hirdetett kezdés előtt kirakták mécsesekből a katolikus karitász jelét, a lángoló keresztet, amely Krisztus emberek iránti szeretetének tüzét szimbolizálja. Ehhez az ábrához tehettek hozzá egy-egy mécsest mindazok, akik jelen voltak az eseményen, fokozatosan tovább bővítve a fény körét. A rendezvény keretében a Caritas Catolica önkéntesei ingyen teát osztottak a résztvevőknek.

A rendezvény nyitásaként Böcskei László római katolikus és Virgil Bercea görög katolikus püspökök megáldották az együttérzés mécseseit, majd kétnyelvű igei rész következett. Az egybegyűlteket Olimpiu Todorean a görög katolikus Caritas Eparhial vezetője köszöntötte. A beszédek rendjén felszólalt még a rendezvényt támogató Bihar Megyei Tanács elnöke, Pásztor Sándor, valamint a Szociális és Közösségi Ügyek Nagyváradi Hivatalának vezetője, Arina Moş is. Mindketten üdvözölték a katolikus segélyszervezetek közös kezdeményezését.

A rendezvény második felében a Caritas szervezetek önkéntes énekesei gyönyörködtették meg a közönséget. A műsor keretében Kosza Emma felemelően szép a capella előadásában elhangzott a Szeretet himnusza, majd Geambaşu Izabella bíztatta az embereket a jóság még több megnyilatkoztatására az angol nyelvű We Can Do More című számmal. A műsort Ovidiu Lazăr két dala zárta.

Lásd: Fényképgaléria

Ingyenes előadás a cukorbetegségről

Coby-Willemsen2Október 12-e és 16-a között a 2-es típusú diabétesz megelőzéséről és kezeléséről tart két előadást Nagyváradon, és egyet Fugyivásárhelyen, a hollandiai Coby Willemsen, integratív egészségügyi szakápoló, bejegyzett nővér (RN), a Caritas Catolica meghívására. A képzések angolul, szimultán magyar nyelvű tolmácsolással zajlanak majd az alábbi program szerint:

 • Október 12-én, csütörtökön 16 órától a Nagyváradi Caritas Catolica új székhelyén (Piața Ion Creangă, 2 szám – egykori Szent József Kórház épülete)
 • Október 13-án, pénteken 17 órától a fugyivásárhelyi református templomban
 • Október 16-án, hétfőn 15 órától a nagyváradi Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontban (Spartacus utca, 31/A – az olaszi park hátánál)

A részvétel díjmentes, de a nagyváradi előadásokon a helyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a 0749119722-es telefonszámon lehet csütörtökig naponta 10–16 óra között.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a cukorbetegek száma 1980 óta a négyszeresére nőtt – s 2014-es statisztikák szerint 422 millió embert érint világviszonylatban. Köztük is megnőtt a cukorbetegségben szenvedő fiatal felnőttek aránya. A 2-es típusú diabétesz nagyobb arányban jelentkezik a gazdaságilag visszamaradottabb országok lakosságánál, és nem mindig fedezik fel idejében. A diabétesz vakságot, veseelégtelenséget, szívrohamot, agyvérzést is okozhat, illetve az alsó végtagok elvesztését.

Egyre több tanulmány mutat arra, hogy a 2-es típusú diabétesz valójában egy életstílus-betegség, ami azt jelenti, hogy megfelelő táplálkozással és egészséges életmóddal a tünetek megszüntethetők, illetve a betegség visszafordítható.

A körülbelül két és fél órás előadás keretében szó lesz a cukorbetegség kiváltó okairól, tüneteiről, szövődményeiről, megelőzéséről, illetve a szükséges életmódbeli változtatásokról.

Teát és kalácsot osztottunk a zarándokoknak

DSC_0060A Szent László Regionális Találkozók záróeseményét követően a püspökség munkatársai kaláccsal és péksüteményekkel, a Caritas Catolica önkéntesei pedig forró teával kínálták a vártemplomból távozó zarándokokat október 5-én, csütörtökön.

Időseit köszöntötte a Caritas

A Szépkorúak Világnapja alkalmából ünnepi szentmisével és kulturális műsorral köszöntötte hétfőn, a nagyváradi Szent Erzsébet és Szent Márton otthonok lakóit az egyházmegyei karitász. A hétfői ünnepség ugyanakkor egybeesett a Szent Őrangyalok liturgikus emléknapjával is.

„Hálásak vagyunk bölcsességükért”

idoseit 2„Nagyon örülünk, hogy van egy nap, amelyik a szépkoruaké, amikor a figyelem önökre irányulhat. Hálásak vagyunk, hogy önök között lehetünk, s hálásak vagyunk mindazért a sok bölcsességért és tapasztalatért, amit önöktől kapunk nap, mint nap” – mondta a Caritas váradszőllősi otthonának ápolói és gondozói nevében Dombi Andrea.

A Szent Márton Otthon kápolnájában tíz órától szentmisével kezdődött az ünnepség. A szertartást Szőke Sándor lazarista atya mutatta be. „A Jóisten annyira szeret bennünket, hogy amikor látta, hogy az embernek segítségre van szüksége, akkor nemcsak az embert teremtette meg, hanem a segítséget is mellé: magukat az angyalokat. A Jóisten nem véletlenül adta mellénk őket, hanem pont azért, hogy végigkísérjék a mi életünket és megoltalmazzanak bennünket mindenféle nagyobb bajtól, illetve segítsenek rátalálni arra az útra, amit a Jóisten nekünk szánt” – hangsúlyozta prédikációjában Sándor-atya.

A szertartást követően a bentlakók az otthon ebédlőjében gyűltek össze, ahol a gondozók virágokkal és egészséges nyalánkságokkal lepték meg őket a megbecsülés jeleként.

A tanítóképzősök műsorral lepték meg az időseket

idoseit 3A Szent Erzsébet Gondozóközpontban Kóhr Balázs, Rajna József és Farkas Imre atyák közösen mutattak be szentmisét a szépkorúak tiszteletére, majd a nagyváradi Iosif Vulcan tanítóképző líceum IX–XII. osztályos diákjai adtak elő verses zenés műsort Nagy Enikő tanárnő felkészítésében.

„A Dsida-év alkalmából tavaly összeállított verses műsorunk felújított változatát hoztuk el most az otthon lakóinak, az idősek világnapja alkalmából. A gyerekek nevében is mondhatom, hogy nagy szeretettel fogadtuk el a meghívást. Az idén úgy gondoltuk, hogy a kilencedikes gólyáinkat is bevonjuk ebbe, és közülük sokan vállalták, hogy énekeljenek, verset mondjanak” – nyilatkozta Nagy Enikő, a diákokat felkészítő pedagógus.

A tanítóképzősök előadásában többek közt Radnóti Miklós, Dsida Jenő és Kosztolányi Dezső sorai csendültek föl. A műsorban mintegy 30 diák vett részt. Az ünnepség közös teázással és süteményezéssel zárult a nagyváradi Mocca cukrászda támogatásával, amely a világnap alkalmából friss süteményekkel lepte meg az ünnepelt szépkorúakat. A rendezvény végén több diák is kifejezte, önkéntesként szívesen visszatérne még, hogy a Caritas idősotthonának munkáját segítse.

Több mint százan mérettek vérnyomást a Caritasnál

tobb mint szazan 1Október 1-én, vasárnap volt a Szépkorúak Világnapja. Ennek tiszteletére a Caritas Catolica keretében működő Otthoni Beteggondozói Központ ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérést végzett hétfőn, az egyházmegyében levő összes munkaponton. A díjmentesen felkínált szolgáltatást összesen 103 – zömében nyugdíjas korú – személy vette igénybe – Nagyváradon, Fugyivásárhelyen, Szalacson, Margittán, Nagyszalontán és Székelyhídon.

A Caritas Catolica szakápolói a vizsgálatok elvégzése mellett el is beszélgettek a betegekkel, s amennyiben az eredmények ezt indokolták, küldőcédulát állítottak ki a beteg háziorvosához. „Az idősek iránti tiszteletből minden évben megszervezzük ezt az akciót. Van aki egyszerűen kíváncsiságból jön el, mások azért mert össze szeretnék hasonlítani a szakemberek által mért eredményeket, azokkal amit esetleg saját maguknak mértek meg otthon. Ahol az értékek magasak voltak, ott tanácsoltuk, hogy keressék fel a háziorvosukat vagy szakorvosukat” – nyilatkozta Tóth Andrea, a Caritas Otthoni Beteggondozói Központjának vezetője. „Ilyenkor persze szóba kerülnek az otthon ápolt betegek is, ezért kollégáink házigondozási tanácsokat is adtak mindenkinek, aki igényelte” – tette hozzá.

A Nagyváradi Caritas Catolica segélyszervezet keretén belül 1997 óta működik otthoni beteggondozás. Az egészségügyi személyzet a következő szolgáltatásokat végzi a betegek otthonában: injekciók, infúziók beadása, sebek, felfekvések kötözése, vérnyomás és vércukorszint mérése, a betegek személyes higiéniájának biztosítása, gyógytorna, vizelet katéterek felhelyezése és cseréje. Ugyanakkor a központ székhelyén (Nagyvárad, Spartacus utca 31/A) különböző gyógyászati segédeszközök – tolókocsik, mankók, kórházi ágyak, járókeretek – bérelhetők. A központ szerződésben áll a Bihar megyei egészségügyi biztosítópénztárral (CAS), ezáltal lehetővé téve az elszámolt szolgáltatások térítésmentes igénybevételét. Információk a 0259 /470 013, illetve 0771/788-730-as telefonszámokon.

Elsősegély-képzésen vettek részt szakápolóink

DSC_0899A hollandiai Stichting Steungroep Nederland Roemenie segélyszervezet anyagi támogatása révén a Caritas Catolica 15 idősgondozásban és otthoni beteggondozásban dolgozó szakápolója vehetett részt szeptember 28-án, csütörtökön a Romániai Vöröskereszt nagyváradi kirendeltsége által szervezett elsősegély-nyújtási képzésen. Az egynapos képzés keretében Alex Tucudean mentőorvos vezetésével a résztvevők olyan témakörökben sajátíthattak el új ismereteket, mint egy beteg állapotának helyes felismerése, a magas vérnyomás tünetei, a diabetikus kóma, a cukorbetegség fázisai, az epilepszia, égés, marás, csípés, allergiás reakciók, infarktus, újraélesztés.

„Nagyon hasznos volt az előadás. Segített, hogy az idősotthonban (is) jobban tudjuk végezni munkánkat, a bentlakók állapotát figyelve, felismerjük azokat a helyzeteket, jeleket, amelyek akár az állapotuk hirtelen leromlását is előrejelezhetik. Segített ugyanakkor abban, hogy egy roham esetén helyesen beazonosítsuk a beteg állapotát, s így időben és helyesen tudjunk cselekedni” – nyilatkozta Mona Gyöngyi, a Caritas Catolica által működtetett Szent Márton Idősotthon szociális munkása.

Az egészségügyi ellátás állandó fejlődésben van úgy technológiai, mint módszertani szempontból, ezért a Caritas Catolica kiemelten fontosnak tartja, hogy munkatársai számára folyamatos továbbképzési lehetőséget biztosítson, annak érdekében, hogy minden adódó helyzetben szakszerűen és hatékonyan járhassanak el. Ezért a Stichting Steungroep Nederland Roemenie segélyszervezet támogatásával a jövőben is szerveznek még hasonló képzéseket saját szakápolóik számára.

Egymillió Csillag 2017

FB CoverGyújtsunk idén is együtt mécsest a rászorulókért! Találkozunk október 17-én, 18 órától a Szent László Téren. Esemény itt: https://www.facebook.com/events/305122533296980/

Állj ki te is a rászorulókért! A szegénység elleni küzdelem világnapján a nagyváradi római-katolikus Caritas Catolica és a görög-katolikus Caritas Eparhial közösen szervezik meg a 2017-es Egymillió Csillag – Együtt a nélkülözőkért rendezvényt. Az eseményt „A szegénység elleni küzdelem világnapja” projekt keretében a Bihar Megyei Tanács  Projektmegvalósítási és Fejlesztési Igazgatósága (DDIP) támogatja. Részletek hamarosan!

A VOLO projekt véget ér az önkéntesség folytatódik

a volo projekt veget er 2Az önkéntesség népszerűsítésére szolgáló húszhónapnyi kihívásokkal és megvalósításokkal teli aktivitást követően, szeptember végén lezárul a Nagyváradi Caritas Catolica által indított Szociális szolgáltatások regionális önkéntes hálózata Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben (VOLO) elnevezésű projekt. A Svájci- Román Együttműködési Program társfinanszírozásában zajló VOLO projektben a váradi fél partnere volt a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet.

A projekt keretében a nagyváradi karitász székhelyén megnyitottak egy önkéntességi irodát, amely az önkéntesek toborzását, regisztrálását és közvetítését végzi. Kifejlesztettek ugyanakkor egy online felületet (volonet.ro) amely preferenciák alapján segít kapcsolatot teremteni a szociális segítségnyújtással foglalkozó civil szervezetek és a vállalkozó szellemű önkéntesek között.

a volo projekt veget er 3A VOLO tehát nem kizárólag a karitász szervezet javát szolgálja, hanem minden olyan segélyszervezetét, amelyik csatlakozott a regionális önkéntes-hálózathoz. A projekt keretében több mint 50 civil szervezet önkéntességi programjának fejlesztésében segített a Caritas olyan aktivitások által, mint az Önkéntesség Karavánja (18 találkozó 10 településen), egy tematikus képzéssorozat a szervezeteknél dolgozó önkénteseknek, illetve két önkéntes-gála megszervezése Nagyváradon és Szatmárnémetiben. A regionális hálózatot civil szervezetek, intézmények és vállalatok közötti partnerkapcsolatok kiépítésével erősítették.

A projekt egy másik aktivitásának, a Fiatal Önkéntesek Karavánjának keretében a három megye 22 tanintézményében összesen több mint 1500 iskolást és egyetemistát világosítottak fel az önkéntesség lehetőségeiről, majd ezt követően képzéssorozatot tartottak a frissen feliratkozott önkénteseknek. Nagyváradon első ízben rendezték meg ugyanakkor a Szociális Civil Szervezetek Regionális Fesztiválját (SociONGFest), amelyen 30 jótékonysági szervezet mutatta be tevékenységét és kínált önkéntességi lehetőségeket. A projekt legaktívabb önkéntesei idén nyáron, egy svájci tanulmányúton is részt vehettek.

a volo projekt veget er 4A projekt alapjául egy előzetesen elvégzett felmérés szolgált, amely kimutatta, hogy a régióban működő civil szervezetek jelentős munkaerő- és önkénteshiánnyal küzdenek, szakirányú képzés hiányában pedig meglévő önkénteseiket is nagyon nehezen tudják hosszú távon megtartani. Magmutatkozott ugyanakkor a különböző profilú non-profit szervezetek közötti együttműködés hiánya, és egy közös, hosszú távú önkéntességi stratégia kidolgozásának szükségessége. Ezekre a kihívásokra igyekezett megoldást nyújtani a VOLO projekt.

Megjegyzendő, hogy a VOLO hálózat továbbra is működni fog. A volonet.ro webolalon továbbra is ingyenesen feliratkozhatnak mindazok a szociális szférában működő civil szervezetek, amelyeknek önkéntesekre van szükségük, illetve azok a személyek, akik szeretnének önkénteskedni.

a volo projekt veget er 1

Beteggondozót és asszisztenst alkalmazunk

gondozo asszisztens HU

A Nagyváradi Caritas Catolica Otthoni Beteggondozói Központja gondozót és asszisztenst alkalmaz. Elvárás a magyar és román nyelv alapos ismerete, illetve B kategóriás jogosítvány. A szerződéses munka három hónapos külföldi gyakorlat végzésére is lehetőséget biztosít. Részletek a 0740083273-as telefonszámon Tóth Andreánál.

Ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérés

DSC_3570Az idősek világnapja kapcsán ingyenes vérnyomás- és vércukorszint mérést szervez az egyházmegyei karitász szervezet Otthoni Beteggondozói Központjának összes kirendeltsége 2017. október 2-án, hétfőn, az alábbi program szerint:

 • Nagyvárad – Spartacus utca, 31/A (Szt. Erzsébet Központ) – reggel 8–10 óra között
 • Fugyivásárhely – 1. utca, 181. szám – reggel 8–10 óra között
 • Margitta – Bihorului utca, 9. szám – reggel 8–10 óra között
 • Szalacs – 319. Szám – reggel 8–10 óra között
 • Székelyhíd – Zólyomi Dávid utca, 10 szám – reggel 8–10 óra között
 • Nagyszalonta – Ioan Cantacuzino utca 2-4 (a Szalontai Megyei Kórház épületében) – délelőtt 10–12 óra között

A Caritas Catolica munkatársai díjmentesen végzik el a méréseket és szükség esetén küldő cédulát állítanak ki a háziorvoshoz. Megjegyzendő, hogy az eredmény pontossága végett, a vércukorszint-mérést tanácsos éhgyomorra végeztetni.

Önkénteseink 1500kg ruhát válogattak szét a segélycsomagok számára

005Pitó Lajos atya vezetésével a monospetri Mária Légió kilenc tagja töltött egy napot önkéntesmunkával szervezetünknél. Az akcióban résztvevő hölgyek a Caritas Catolica segélyprogramjának keretében ellátott hajléktalanok, illetve szegény családok részére szánt adományok szortírozásában nyújtottak segítő kezet. Együttes erővel összesen több mint 1500 kilogrammnyi használt ruhát válogattak szét. A munka jó hangulatban telt az egész nap folyamán, melyet egy közös szeretetvendégség tetőzött be.  A segítséget ezúton is köszönjük.

Operagálán vettek részt idősotthonaink lakói

egy operaeloadas margojaraA Caritas Catolica által működtetett nagyváradi idősotthonok lakóinak közös csoportja térítésmentesen tekinthette meg Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját, melyet a 133 éves Magyar Állami Operaház első erdélyi és partiumi turnéjának keretében adtak elő a nagyváradi sportcsarnokban, szeptember 14-én, a Bihar Megyei RMDSZ jótékony felajánlása révén.

Nagy örömöt jelentett ez a váradszőllősi Szent Márton Otthon, illetve a váradolaszi Szent Erzsébet Otthon lakói számára, akik közül sokan a magyar opera és operett klasszikusain nőttek fel, és valósággal szomjazzák a hasonló jellegű kulturális rendezvényeket. Lélekemelő és emlékezetes este volt számukra a csütörtöki, amiért a nevükben is szeretnénk köszönetet mondani a felajánlásért!

Jótettel kezdték a tanévet

DSC01695Jócselekedettel kezdték meg a 2017–2018-as, új iskolai tanévet a nagyváradi Emanuel Baptista Teológaiai Líceum oktatói, Ocoș Andreia és Ienciu Simona, akik Ocoș Călin kíséretével 2017. szeptember 11-én, hétfőn, egy-egy virágcsokorral ajándékozták meg a Caritas Catolica által működtetett váradszőllősi Szent Márton Idősotthon hölgylakóit. A nem várt kedvesség nagy örömmet okozott, az épp ebédelő lakóknak. A felajánlást nevükben is köszönjük!

Szakmai eszköztárukat gyarapították a gondozóink

curs kinaesthetics 1Annak érdekében, hogy szakmai eszköztárukat új ismeretekkel bővítsék a betegek és idősek mozgatása terén, 2017 szeptember 5-e és 7-e között újabb kinaesthetics képzéssorozaton vettek részt a Nagyváradi Caritas Catolica alkalmazottai. A szervezet keretében dolgozó összesen 16 idősgondozással, illetve betegápolással foglalkozó szakápoló és szociális munkás vett részt a képzésen, amelyet a gyulafehérvárról érkező Samu Etel Imola és Sebestyén Lázár tartottak. A háromnapos kurzus keretében a résztvevők elsajátíthatták úgy a kinaesthetics elméleti alapjait, mint az önmegismerésen alapuló a gyakorlati mozgási- és mozgatási technikákat. A képzés során elsajátított ismeretek egyaránt hozzá járulnak majd a betegek és idősek könnyebb és szakszerűbb mobilizálásához, valamint a szakápolók saját fizikai egészségének megőrzéséhez. A képzésnek az Egyházmegyei Laikusképző Köpont adott otthont.

 

Sz. G. T.

Marimbával köszöntötték a szülinaposokat

marimbaval 2Rendhagyó kettős születésnapi ünnepséget ültek 2017. augusztus 30-án, szerdán, a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Idősek Otthonában: Dani Ica néni 95-ik, Crainic Maria pedig 90-ik életévét töltötte be. A két ünnepeltet Maria néni unokája, a tehetséges Lehaci Cristina lepte meg egy maghatóan szép hangzásvilágú koncerttel, egy olyan hangszeren, amely Nagyváradon ritka különlegességnek számít: a marimba.

Az afrikai eredetű, xilofon-szerű ütőhangszer keretre erősített, keményfából készült, hangolt lapokból áll (alattuk rezonátorcsővel), melyeket gumifejű, pálca alakú verőkkel szólaltatnak meg. A koncert keretében a fiatal művész két francia zeneszerző, Emmanuel Séjourné és Eric Sammut szerzeményeit adta elő, majd az ünnepeltek tiszteletére, a torta felvágása előtt énekelt Boldog szülinapot-hoz is zenei aláfestést biztosított.

A 24 éves művésznő a Nagyváradi Művészeti Líceumban kezdett marimbát tanulni Marius Bulzan professzor irányítása alatt, majd két évig Kolozsváron folytatta tanulmányait, jelenleg pedig egy müncheni konzervatóriumban csiszolja képességeit. Hazai közönség előtt lépett már fel korábban is: egy ízben a Nagyváradi Állami Filharmóniában, a fúvószenekar kíséretében, ugyanakkor több jótékonysági koncertet is adott mindenkit ámulatba ejtő hangszerén.

A szerdai koncert meggyönyörködtette a Szent Erzsébet Központ lakóközösségét és gyönyörű születésnapi ajándéknak bizonyult az ünnepeltek számára, akik büszkén és boldogan fogadták a köszöntések hosszú sorát.

Lásd: Fotógaléria

Ruhaadományt kaptak ellátottjaink

DSC_0081A nagyváradi ROSILV COM Kft. a hét folyamán jó minőségű anyagokból készült, új állapotú női kosztümöket, kendőket, ingeket, ruhákat, szoknyákat és blúzokat adományozott a Caritas Catolica ellátottjai számára. A 6520 RON összértékű női konfekcióárut a Szt. Erzsébet Szociális Gondozóközpont lakói, valamint a szociális étkeztetési és segélyprogram keretében ellátott rászoruló magánszemélyek és családok számára osztottuk ki. Az adomány sok nehézsorsú ember arcára csalt mosolyt. A nevükben is köszönjük a cég tulajdonosainak a nagylelkű adományt!

Christine Reindl emlékére

Christine Reindl - gyaszjelentes

Megrendüléssel értesültünk régi barátunk és támogatónk, Christine Reindl haláláról. Részvétünket fejezzük ki családjának hozzátartozóinak veszteségük miatt.

A Brückenschlag Akció memmelsdorfi csoportjának vezetőjeként mindig nagylelkűen segített anyagi és természetbeli adományokkal. Segélyszállítmányaik által sok rászorulón tudtunk segíteni. Az idők során sokan csatlakoztak ehhez az akcióhoz és áldoztak időt, pénzt és energiát arra, hogy támogatást nyújtsanak a váradi egyházmegye rászorulóinak.

Christine Reindl, mint az akció memmelsdorfi vezetője szívvel lélekkel elkötelezett volt ebben, felhasználva kapcsolatait magánszemélyekkel és szervezetekkel, segített és hidat épített. A betegek, sérültek, idősek, nagycsaládosok, magányos emberek az egyházmegyében sokat köszönhetnek neki. A személyes kapcsolatok és találkozások is nagyon fontosak voltak számára.

Mi és a mocsolyai közösség, illetve az akció keretében támogatott családok „kenyérközössége”, az Albin alapítvány, az Ady Endre Líceum ösztöndíjasai, mind hálásak vagyunk a jóistennek, hogy Christine Reindlt megismerhettük. Hiszünk a feltámadásban. Ez a hit a szeretetből él. Az imádságaink összekötnek ebben a nehéz pillanatban. A jóisten fizesse meg neki az örök életben mindazt a jót, amit tett.

A remény zongorája a Caritas idősotthonaiban

pianul sperantei 3Július 10-én, hétfőn Lavinia Dragoș tanárnő vezetésével a Nagyváradi Művészeti Líceum három diákja adott klasszikuszenei koncertet az Egyházmegyei Caritas által működtetett Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpont lakói számára, a Remény zongorája elnevezésű projekt keretében. A projekt a Közösségért Alapítvány támogatásával valósult meg.

„A diákokkal együtt szerettünk volna kilépni kicsit az iskolai koncerttermekből, es elvinni a klasszikus zenét olyan helyekre is, ahova rendes körülmények között ritkán jut el: árvaházakba, idősotthonokba, fegyintézetekbe, fogyatékkal élő személyekhez, akik nem tudnak koncertekre járni” – nyilatkozta Lavinia Dragoș tanárnő.

Mint hozzátette, az aktivitás által mindkét fél nyer, hiszen szépséget és örömet visznek nehézsorsú emberek életébe, ugyanakkor a diákok is tapasztalatot nyernek. „Megtapasztalják, hogy az ujjacskáikkal csodákra képesek. Sokkal többet ér egy ilyen tapasztalat, mint egy szakmai díj elnyerése. Mikor látja az ember, hogy a művészete által képes megérinteni a hallgatóságot, mikor lélegzet-visszafolytva hallgatják és gyönyörködnek a zenéjében, az az igazi elégtétel. Ez egy díj a léleknek, ami ingyen van, és amihez semmi más nem fogható. Ennek felismerésére igyekszem nevelni a diákokat” – tette hozzá Lavinia Dragoș.

A hétfői koncert keretében Alexandru Faur és Dragoș Diță III. osztályos tanulók, valamint Mihnea Chișbora VII. osztályos tanuló többek közt Burgmüller, Beethowen, Chopin és Liszt szerzeményeket adott elő. A fellépőkhöz csatlakozott Lavinia Dragoș tanárnő is, aki többek közt négykezest is játszott a gyerekekkel. A színvonalas koncertet szavalattal egészítette ki Mureșan Haizer Márta, a Szent Erzsébet Otthon lakója, aki Eminescu verssoraival válaszolt a gyermekek előadására, illetve felvezetett néhány zeneművet.

pianul sperantei 2„Rendkívüli koncert volt. Hihetetlenül békés ez a hely. A bentlakók teljes odaadással hallgattak minket, csendben, csak a lélegzetüket lehetett hallani egy-egy érzelmes darabnál. Ez nagy örömet jelent nekünk. Büszke vagyok a diákjaimra, akik lámpalázzal érkeztek ide, de feloldódtak a szívélyes fogadtatástól. Kiváló hallgatóságunk volt, és örültünk, hogy az egyik hölgy szavalt is nekünk” – nyilatkozta a zenetanárnő.

A remény zongorája projekt keretében a Művészeti Líceum csapata július 12-én, szerdán a Caritas Catolica által működtetett Szent Márton Idősek Otthonában is koncertet tart.

pianul sperantei 1

Svájcban jártak a Caritas önkéntesei

voluntarii caritas in elvetia 1Június 26–29 között svájci tapasztalatcsere-úton vett részt a Nagyváradi Caritas Catolica és a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet önkénteseiből és önkéntes-koordinátoraiból álló 10 fős csapat a Svájci- Román Együttműködési Program által finanszírozott VOLO projekt keretében. A kirándulás célja az volt, hogy az erdélyi önkéntesek ízelítőt kapjanak a svájci segélyszervezet példásan működő önkéntes-programjaiból, tapasztalatot cseréljenek a helyi csapatvezetőkkel, illetve itthon is hasznosítható új ötleteket szerezzenek jövőbeli akciókhoz. Az út nem utolsó sorban jutalomként is szolgált a Caritas leghűségesebb fiatal önkénteseinek a rászorulók megsegítése érdekében kifejtett odaadó munkájukért.

Fiatal Caritas

A svájci segélyszervezet ifjúsági programja, a youngCaritas Schweiz, tanintézmények informálása és fiatal önkéntesek egyéni ötleteinek felkarolása révén próbál hatékony megoldást nyújtani olyan aktuális problémákra, mint a szegénység, a környezetszennyezés, vagy a migrációs folyamat által előidézett társadalmi kihívások. Programjaik között szerepelnek többek közt heti rendszerességgel megszervezett nyelvi teadélutánok, melyeknek keretében játszva tanulhatnak meg németül az országba érkezett bevándorlók, miközben gyermekeikkel fiatal önkéntesek foglalkoznak.

Más programokkal a természeti erőforrásokkal való takarékosságra és az újrahasznosításra bíztatják a fiatalokat, vagy a szegények megsegítését célozzák meg, ugyanakkor támogatást és logisztikai segítséget nyújtanak fiatalok részéről érkező egyéni jótékonysági projektek megvalósításához is – mondta el Andreas Lustenberger, az ifjúsági program koordinátora, aki ugyanakkor párbeszédet folytatott a nagyváradi és szatmárnémeti önkéntesekkel, meghallgatta a VOLO önkéntes-projektről szóló bemutatójukat és egyéni tapasztalataikat.

Hegyi intervenció

A második szakmai találkozó keretében egy rendkívül érdekes programmal, a Caritas Bergeinsatz-al ismerkedhettek meg az erdélyi önkéntesek. A Bergeinsatz hálózat keretében az iparosított mezőgazdasággal versenyezni nem tudó, kisjövedelmű hegyvidéki földműves családok megsegítésére közvetítenek ki önkénteseket egy olyan internetes rendszer révén, amely működésében és felépítésében nagyon hasonlít arra az online hálózatra, amelyet a VOLO projekt keretében Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben épített ki a Caritas (www.volonet.ro) – így a tapasztalatcsere igen tanulságos volt.

A svájci program lényege hogy az önkéntesek kisebb csoportokban, kéthetente váltva egymást, dolgoznak a hegyi farmokon. A városiak számára az állatokkal való munka egy kaland, a hegyi parasztoknak pedig hatalmas segítséget jelentenek a segítő kezek, így mindenki jól jár. Az akció szociális célja mellett erőteljes hagyományőrző jellegű is.

A program rendkívül hatékony. Az elmúlt év során összesen több mint 800 önkéntes vett részt a Bergeinsatz mintegy 100 aktivitásában. Az önkéntesek együttesen mintegy 55 ezer órát dolgoztak le. Az általuk ingyenesen elvégzett munka összértéke meghaladja a 350 ezer svájci frankot évente – mondta el Silvano Allenbach programvezető.

Munka a munkanélkülieknek

A harmadik tapasztalatcsere keretében Beat Vogel, a luzerni Caritas igazgatója vezette körbe az erdélyi csapatot a helyi segélyszervezet által működtetett kantinon, ahol munkanélküliek számára biztosítanak munkát, betanítást és szakmai tapasztalatot. Mint kiderült, a svájci szociális rendszerben a munkanélküli-segély megkapásának alapfeltétele, hogy az illető személy közösségi munkában vegyen részt – erre biztosít lehetőséget a luzerni Caritas-konyha.

Barangolás Svájcban

A tapasztalatcserék és szakmai megbeszélések mellett az erdélyi csapatnak szabadidejében alkalma nyílt arra is, hogy bebarangolja Észak- és Közép-Svájc két legimpozánsabb városát: Zürichet és a festői szépségű Luzernt.

Svájc legnagyobb városában, a többségében németajkú Zürichben sétálva meglátogatták a kirándulóhajók indulópontjául szolgáló Bürkliplatz-ot, a Limmat-folyó partján álló vízitemplomot, a Wasserkirche-t, a város jelképéül szolgáló kéttornyú Grossmünster-katedrálist, a pályaudvartól a Zürichi-tóig futó híres bevásárló-utcát, a Bahnhofstrasse-t, a Lindenhof-ot, és a szerdai ingyenes belépést kihasználva a Zürichi Szépművészeti Múzeumban a 19-20. század olyan meghatározó művészeinek munkáit tekinthették meg, mint Picasso, Dalí, Rembrandt, Monet, Cézanne vagy Chagall.

Luzernben járva átkeltek Európa legrégebbi fedett fahídján, a Reuss-folyón átívelő Kápolna-hídon, a Kapellbrücke-n, megnézték az 1300 táján épült 34 méter magas vízitornyot, az 1666-1677. között épült, barokk stílusú Jezsuita Templomot, a halpiacon álló régi városházát, a Musegg falat, az óváros történelmi freskókkal díszített házait és a Hof-templomot.

A programokban sűrű négynapos látogatásról testileg fáradtan, de szellemileg felfrissülten, életre szóló élményekkel gazdagodva tértek vissza a Caritas önkéntesei, készen arra, hogy a svájcban szerzett ismereteiket a helyi közösségekben hasznosítsák.

Sz. G. T.

Lásd: Fotógaléria

Terápiás koncert volt a Szt. Márton Otthonban

concert terapeutic 1A Bihar Megyei Nőszövetség és a Duo Varadiensis közös szervezésében terápiás célú klasszikus zenei koncertet tartottak múlt hét hétfőn, június 26-án, a Caritas Catolica által működtetett Szent Márton Idősotthon lakói részére. A két meghívott művész, Lucian Malița (hegedű) és Thurzó Sásndor József (brácsa) gazdag zenei programmal gyönyörködtette meg a bentlakó szépkorúakat. Előadásukban többek közt Curtis, Roberto Farias, Ewerton, Santos Silva, C. Porumbescu, Maria von Paradis és Schubert művei csendültek fel.

Az otthonban lakó idősek reakcióiból, visszajelzéseiből nyilvánvalóvá vált, hogy a koncert elérte célját úgy lelki, mint zeneterápiás szempontból.

„Az ilyen alkalmak több szempontból is nagyon jótékony hatásúak az idősek számára. Egyrészt a zene kizökkenti őket a mindennapokból, másrészt a lakóink többsége már sajnos olyan fizikai állapotban van, ami lehetetlenné teszi számukra, hogy koncertekre, előadásokra járjanak. Ezért különösen örülnek annak, ha házhoz jön az előadás és alkalmuk nyílik élő és minőségi klasszikus zenét hallgatni. Ugyanakkor lélekemelő dolog volt azt látni, hogy az ismerős dallamokat, mint például Schubert Ave Mariáját, olyan súlyos demenciában szenvedő lakóink is dúdolni kezdték, akik egyébként a saját nevükre sem emlékeznek” – nyilatkozta Haier-Sikolya Emma, a Szent Márton Otthon koordinátora.

Az otthon dolgozói és a bentlakók közössége háláját fejezte ki a szervezők és a fellépő művészek részére. Ciupa Valeria asszisztens révén, partnerségben a Bihar Megyei Nőszövetséggel, illetve több iskolával és óvodával, a Szent Márton Otthon lakóit az elmúlt években rendszeres programokkal, interaktív foglalkozásokkal és előadásokkal örvendeztették meg.

Önkéntesek Gálája 2017

gala 5Kedden, egy rendhagyó gálaest keretében részesítette elismerésben az egyházmegyei karitász azokat a személyeket, akik szabadidejüket, tehetségüket, erőforrásaikat arra áldozták, hogy önkéntes módon rászoruló embertársaikon segítsenek, illetve támogatták a jótékonysági szervezet munkáját.

A rendezvény keretében Rajna József atya, a Caritas Catolica igazgatója 70 önkéntest részesített elismerő oklevelekben, beleértve magánszemélyeket, iskolás diákokat, intézményvezetőket, valamint ifjúsági szervezetek és különböző egyesületek képviselőit. A rendezvény a Svájci-Román Együttműködési Program által finanszírozott VOLO önkéntesprogram keretében került megrendezésre.

A gálaestet számos egyházi és világi elöljáró is megtisztelte jelenlétével. Az egybegyűlteket az esemény moderátoraként Sebestyén-Sárközi Anikó köszöntötte, majd Exc. Böcskei László római katolikus megyéspüspök nyitotta meg a gálát, hangsúlyozva, hogy a mai világban fontos újjáéleszteni olyan keresztény és humán értékeket, mint a gondoskodás, szeretet és a másokra való odafigyelés – melyek mind az önkéntesség alapját is képezik.

Rajna József, a Caritas Catolica igazgatója Ferenc pápa szavait idézve arra emlékeztetett, hogy az ember – mint Isten teremtménye – esendő, és életének minden szakaszában mások segítségére szorul. Ezt követően köszönetet mondott az önkéntesség népszerűsítésére és fejlesztésére indított VOLO projekt kezdeményezőinek és mindazoknak a magánszemélyeknek, pedagógusoknak, diákoknak, akik pozitívan válaszoltak a felhívásra és csatlakoztak a Caritas által indított önkéntes-mozgalomhoz.

A rendezvényen jelen volt és felszólalt Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke is, aki elismerését fejezte ki a Caritas irányába, amiért az online is elérhető regionális önkéntes-hálózat kialakítása által egy új szintre emelték a szervezett önkéntességet. A beszédek rendjén felszólalt Arina Moș, az ASCO vezetője is, aki a szociális hivatal egyik legrégebbi és legmegbízhatóbb partnerének nevezte a Caritas Catolicát és üdvözölte az önkéntes-hálózat gondolatát.

A hivatalos köszöntőket követően Nagy Hortenzia projektmenedzser ismertette a 16 hónapja tartó VOLO projekt részleteit, és levetítették a tevékenységeiről készült kisfilmet, valamint az önkéntességet népszerűsítő TV reklámot is, amely a projekt keretében készült, majd az oklevelek ünnepélyes átadása következett. Az egyénileg díjazott önkéntesek mellett elismerésben részesültek a Szent László, az Ady és a Művészeti Líceum diákjai, a Máltai Szeretetszolgálat, a Háló Egyesület, a Vár-lak ifjúsági csoport, a Diákokért Egyesület és az Élet Autizmussal Egyesület önkéntesei, valamint a Caritas által működtetett iskolai bentlakás diákjai is a karitatív tevékenységekben való részvételükért.

Az Önkéntes-gála közös vacsorázással és zenei programmal zárult. Az önkénteseknek alkalmuk nyílt elegáns keretek közt szórakozni, kikapcsolódni, szocializálódni, ez által feltöltődve és egymást megerősítve az önzetlenül, fizetség nélkül végzett jótékonysági munka fontosságában, erőt merítve a folytatáshoz. A gálán szólóénekekkel közreműködött a Caritas két önkéntese, Geambaşu Izabella és Cristina Romocea Cociuba.

Pünkösdi áldás a felújított Szt. Márton Otthonban

punkosdi 1Június 2-án, pénteken került sor az egyházmegyei Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Márton Időstthon felújított kápolnájának megáldására, felszentelésére. A pünkösd ünnepével egybekötött szentmisét exc. Böcskei László római katolikus megyéspüspök mutatta be. A szertartáson a bentlakó szépkorúak mellett részt vett néhány hozzátartozó, az intézmény munkaközössége, valamint a Caritas Catolica vezetősége is.

„Szeretnénk Istentől kérni, hogy az elkövetkezőkban is az ő áldásának forrása legyen ez a  hely, hogy itt mindig felüdülésre, vígasztalásra, megerősödésre találjunk” – fogalmazott Böcskei László megyéspüspök, aki pünkösd közelgő ünnepe kapcsán a harmadik isteni személy megközelítéséről is beszélt a jelenlevőknek. „Nem egy kézzel fogható valakiről/valamiről van szó, de mégis egy olyan valóságról amelyik hozzátartozik nemcsak a mi hitünkhöz, hanem az életünkhöz is. Tulajdonképpen a Szentlélek az, ami elvezet minket az Istennel való találkozáshoz, megvilágosít bennünket hogy mindig tudjuk és soha ne felejtsük el, hogy Isten gyermekei vagyunk” –hangsúlyozta.

A szentmisét követően szabadtéri fagylaltozásra, kötetlen beszélgetésre került sor az otthon udvarán.

A kápolna, valamint az emeleti lakószobák felújítása, korszerűsítése az udeni Stichting Caritas St. Petrus & Paulus Segélyszervezet, Konrad Fundneider, valamint Harold van Overbeek atya és az Ommel-i római katolikus plébánia támogatásával valósulhatott meg. A felújítás után a lakószobák esztétikusabbak, a megkopott, elhasználódott parkettet sikerült jó minőségű PVC szőnyegre cserélni, így  tisztántartásuk sokkal egyszerűbb, megfelelnek a higiéniai előírásoknak. Sikerült minden lakószobát, ahogyan a kápolnát is kifesteni, így az otthon lakói megújult környezetnek örvendhetnek.

Megmutatták magukat a szociális civil szervezetek

Az egyházmegyei Caritas Catolica szervezésében, május 29-én, hétfőn, első alkalommal került megrendezésre Nagyváradon a Szociális Civil Szervezetek Regionális Fesztiválja (SociONGfest). A rendezvény keretében Bihar, Szatmár és Szilágy megyékből összesen 31 szociális szolgáltatást nyújtó civil szervezet mutatta be aktivitását a váradi főtéren, a Caritas Catolica által indított svájci társfinanszírozású VOLO projekt keretében.

megmutattak 2A hagyományteremtő céllal megrendezett fesztivál egyik fő célja az volt, hogy az önkéntességet népszerűsítsék és konkrét önkéntességi lehetőségeket kínáljanak fel minden érdeklődőnek, másrészt pedig szerették volna megmutatni mennyire sokrétű és kiterjedt szociális hálót alkotnak a régió civil szervezetei.

A rendezvény egy mozgalmas villámcsődülettel vette kezdetét a Szent László téren, melynek keretében a Szent Erzsébet és Szent Márton Idősotthonok lakói több tucatnyi nagyváradi középiskolás diákkal közösen tornáztak Orbán Judit kinetoterapeuta vezetésével. Ezt követően az esemáény moderátoraként Andra Berce, a VOLO projekt menedzserasszisztense köszöntötte az egybegyűlteket, majd Nagy Hortenzia projektmenedzser. A Caritas Catolica főkönyvelője mondott köszöntőbeszédet, hangsúlyozva mennyire fontos az önkéntesek szerepe a szociális segítségnyújtásban

„A tapasztalat azt mutatja, hogy a civil szervezetek gyakaran önkénteshiánnyal küzdenek, míg azok a személyek, akik szívesen önkénteskednének, nehezen találnak befogadó szervezetekre. Ezért indítottuk el egy évvel ezelőtt partnerségben a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezettel a regionális önkéntes-hálózat kiépítésére szolgáló VOLO projektet, melyet a Svájci-Román Együttműködési Program keretében, a Svájci Alap finanszíroz. Az inetrneten is elérhető hálózat (www.volonet.ro) összehozza a keresletet és a kínálatot az önkéntesség terén a szociális segítségnyújtásban” – nyilatkozta Nagy Hortenzia.

A rendezvény keretében félóránként mutatkoztak be a mikrofonnál a résztvevő szervezetek, a standoknál pedig információs anyagokkal, interaktív foglalkozásokkal és műhelymunkával várták az érdeklődőket. Négy nagyváradi tanintézmény – az Ady, a Lorántffy, a Szent László, valamint a Művészeti Líceum – diákjainak közreműködésével elkészült „a szociális szolgáltatások fája” is amelyre a diákok tűzték fel sorban az általuk megfestett leveleket, amelyek a segítségnyújtás egy-egy módját ábrázolták.

A standoknál az érdeklődők végezhettek Toefl típusú angol nyelvtesztet, újraélesztési technikákat tanulhattak bábun, elsajátíthatták a tapasztaláson alapuló DIA tanulási rendszert, kipróbálhatták milyen kerekesszékkel manőverezni, megtanulhatták hogyan mozgassanak vagy ültessenek ki ágybanfekvő betegeket. A gyermekeket ugyanakkor bohóc-animátorokkal, arcfestési és kézműves programokkal, illetve közösségi játékokkal várták a szervezetek. A fesztivál teljes időtartama alatt ugyanakkor ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérést végeztek a Caritas Catolica otthoni beteggondozói központjának munkatársai, valamint a Máltai Szeretetszolgálat képviselői.

A négyórás rendezvény záróakkordjaként, a Virtuózok tehetségkutató versenyből jól ismert, aranytorkú énekes, Mészáros Levente gyönyörködtette meg a résztvevőket a You Raise Me Up című slágerrel, majd a Caritas Catolica önkéntesei, több tucatnyi gyermek részvételével elénekelték a We Are the World-öt, melybe a civil szervezetek képviselői és a helyszínen levő érdeklődők, járókelők is bekapcsolódtak.

Lásd: Fénykép-galéria

 

Időpontváltozás: SociONGfest hétfőn, május 29-én!

CSS48-Afis_Volo_Socio_ONG_FESTA Nagyváradi Caritas Catolica szeretettel meghív minden érdeklődőt május 29-én, hétfőn 13–16 óra között, a nagyváradi Szent László téren rendezendő Szociális Civil Szervezetek Regionális Fesztiváljára (SociONGFest). Az eredetileg csütörtökre meghirdetett rendezvényt objektív okok miatt tették át hétfőre a szervezők.

Az esemény mottója „Fedezd fel a környékeden működő civil szervezeteket! Tudd meg hol segíthetsz!”. A SociONGFest a segítségnyújtásról szól. A fesztivál keretében több mint harminc szociális téren működő non-profit szervezet mutatkozik be, s kiderül az is, hogy hol, és milyen tevékenységekben lehet részt venni önkéntesként.

A rendezvény 13 órától veszi kezdetét a főtéren, a szökőkutak környékén egy mozgalmas villámcsődülettel, melynek keretében a Caritas nagyváradi idősotthonainak lakói iskolás diákokkal közösen tornáznak majd. A tornára szeretettel várják minden érdeklődő csatlakozását, kiemelten a nyugdíjas korosztályét.

A háromórás rendezvény alatt a civil szervezetek standjainál tematikus workshopokkal, interaktív előadásokkal és információs anyagokkal várják az érdeklődőket. A bemutatókat több átfogó program is tarkítja majd. A Caritas standjainál előadást tartanak az ágybanfekvő betegek mozgatásáról, ellátásáról, a házibeteg-gondozói központ munkatársai ingyenes vérnyomás-és vércukorszint mérést végeznek. S a vállalkozó szellemű érdeklődők kipróbálhatják, hogyan tudnak végigmenni egy akadálypályán kerekesszékkel. Több nagyváradi iskola segítségével elkészítenek ugyanakkor egy hatalmas szociális festményt is. De lesz több interaktív program, nyereményjáték és koncert is.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak egy az összefogásról és segítségnyújtásról szóló színes kavalkádra, május 29-én, hétfőn.

„Legyünk fény a rászorulók életében”

sa fim 1A nagyváradi Caritas Catolica immár hagyománnyá tette, hogy május 12-én, az Ápolók Világnapja alkalmával évről évre egy szakmai találkozóval egybekötött ünnepséggel köszöntse a szervezet otthoni beteggondozói programjában, illetve az idősotthonokban szolgálatot végző szakembereket. Idén sem volt ez másként.

Május 12-én a nagyváradi római katolikus székesegyház Jézus Szíve kápolnájában gyűltek össze a szervezet gondozói, egészségügyi asszisztensei, szociális munkásai, akik számára Böcskei László megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét. Prédikációjában arról beszélt, hogy a beteggondozásban, mint az élet többi területén is „húsvéti emberek” kellenek, vagyis olyan személyek, akik nem a biztonságot, a zárkózottságot keresik, hanem nyitnak mások felé, és ez által „átfogják a világot”.

Az ünnepi szentmisét követően, a résztvevők az egyházmegyei laikusképző központ dísztermébe vonultak át, ahol Haier-Sikolya Emma főszervező, a Szent Márton Idősotthon koordinátora köszöntötte az egybegyűlteket. „Ha valaki olyan életet él, amely mindenki számára fejlődést hoz, és ez a fejlődés állandó, nem hal meg vele, az ilyen ember életét Igaz Életnek nevezhetjük – Florence Nighingale betegápoló szavai ezek, aki jómódú, kényelmes életét cserélte fel, amely az éjszakába nyúló betegágy melletti szolgálat jelképévé vált. Emlékére május 12-én tartják világszerte az Ápolók Világnapját. A mai rendezvénnyel hálánkat fejezzük ki szakápolóinknak, idősgondozóinknak, lelki gondozóinknak, szociális munkásainknak, segítő szakembereinknek mindennapi munkájukért és kívánunk mindenkinek sok szép és építő pillanatot a személyes és szakmai életükben egyaránt. Legyünk fény a rászorulók életében” – mondta köszöntőbeszédében Haier-Sikolya Emma.

Ezt követően nt. Pék Sándor esperes, tartott elmélkedést a résztvevő szakembereknek a betegápolás lelki vetületeiről. Mint rámutatott, a beteggondozás nem egyszerű munka, hanem hivatás és szolgálat. Az ilyen jellegű szolgálatnak pedig három fokozata van: először is keresni kell az alkalmat a segítségnyújtásra, másodsorban nagyon fontos az alázatosság – „akiben ott van a nagyság érzete, az nem tud igazán szolgálni” – fogalmazott Pék atya. A harmadik és legmagasabb szint, ha valaki átéli, hogy a szolgálat révén nem csak ad, hanem tulajdonképpen nagyon sokat kap is.

Szó volt még az éberség fontosságáról úgy testi, mint lelki szempontból, az élet és a munka tudatos irányításáról, fejlesztéséről, valamint a szakmai kiégés megelőzéséről is. „Biztos, hogy sok a kereszt, sok szenvedés alakul ki a szolgálat folyamán, de ilyenkor meg kell tanulni a nagyobb képet nézni, és abban meglátni a pozitív dolgokat” – fogalmazott.

A világnapi ünnepség egy közös szeretetvendégséggel zárult a Caritas kantinjában, ahol Rajna József atya, a segélyszervezet igazgatója személyesen és közvetlen hangnemben mondott köszönetet a betegápolóknak, akik a Caritas keretében végzik ezt a szolgálatot, s nagy szeretettel, gyakran erejükön túl teljesítve munkálkodnak azért, hogy jobbá, élhetőbbé tegyék a szenvedők mindennapjait.

Sz. G. T.

Lásd: Képgaléria

A családi krízisintervenciól tanultak

voluntariat in ajutorareaTíz szociális szférában működő civil szervezet önkéntesei vettek részt szombaton, azon a tematikus képzésen, amelyet a Nagyváradi Caritas Catolica szervezett a svájci finanszírozású VOLO projekt keretében.

Az egészdélelőttös szeminárium központi témája a hátrányos helyzetű családok megsegítése volt, önkéntesség révén. A téma keretében Nagy Andrea és Haier-Sikolya Emma oktatók elméleti és gyakorlati ismereteket osztottak meg a résztvevőkkel, akiknek ugyanakkor lehetőséget adtak arra is, hogy saját tapasztalataikat elmeséljék és kielemezzék.

Az elméleti rész keretében szó volt a hagyományos és modern családmodellek jellemzőiről, a családdinamikáról, valamint a krízis fázisairól is, nemre és életkorra lebontva.

„A gyakorlati részben az önkéntesek saját tapasztalataikat is megosztották, konkrét eseteket vettünk elő és azokkal dolgoztunk, így az egész foglalkozásnak bizonyos fokig szupervíziós jellege is volt” – nyilatkozta Haier-Sikolya Emma, oktató.

A találkozó közös ebédeléssel és kötetlen beszélgetéssel zárult.

A szombati találkozó a Svájci-Román Együttműködési Alap társfinanszírozásával zajló Szociális szolgáltatások regionális önkéntes-hálózata Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben (VOLO) elnevezésű projekt keretében került megszervezésre. A projekt kezdeményezője a Nagyváradi Caritas Catolica, partner a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet.

A sorozat következő ingyenes képzése a fogyatékos felnőttekkel végzett önkéntesmunkával foglalkozik majd, május 6-án, szombaton 09–13 óra között. További információk és jelentkezés a volo.caritas@gmail.com e-mail címen, vagy telefonon, a 0740203112-es telefonszámon.

Két szolgáltatásunkat is támogathatja az önkormányzat

Primariei_01Otthoni Beteggondozói Központunk és a Szociális Konyha is támogatást kaphat a nagyváradi önkormányzattól. A nagyváradi Helyi Tanács csütörtökön, április 27-én bocsátja szavazásra azon szociális szférában működő civil szervezetek és alapítványok listáját, amelyeket az önkormányzat támogatni kíván a 2017-es évben. A megyeszékhely költségvetésében erre a célra összesen 100.740 lejt különítettek el, melyet 7 civil szervezet között osztanak majd szét.

A tervezet értelmében a román Caritas Eparhial után, mely idén is a legnagyobb támogatást kapja, a lista második helyén a római-katolikus egyházmegyei karitász szervezet szerepel. Ennek értelmében az Otthoni Beteggondozói Központunk 8.750 lej támogatásban részesülhet (25 betegre), a Szegénykonyhánk pedig további 12.950 lej támogatást kaphat (35 szociális ellátottra). Ez összesen 21.700 lej támogatást jelent a város részéről szervezetünknek az egész évre, amellyel a helyi önkormányzat második legtámogatottabb szervezete volnánk.

A végső döntés a helyi tanács csütörtöki ülésén várható.

Lásd a határozattervezetet

Ingyenes képzés: Önkéntesség a hátrányos helyzetű családok megsegítésében

familii defavorizateA Nagyváradi Caritas Catolica által indított tematikus képzéssorozat keretében jövő szombaton, április 22-én, 9–13 óra között, a hátrányos helyzetű családok körében végzett önkéntességről szerveznek szemináriumot az egyesület új székhelyén, Nagyváradon a P-ţa. Ion Creangă 2. szám alatt (az egykori Szent József kórház épületében). A képzésre elsősorban a szociális szolgáltatásokkal foglalkozó civil szervezetek már aktív önkénteseit várják, de a képzés nyitott és ingyenes új önkéntesek számára is.

A szombati képzés keretében szó lesz többek közt a család-dinamikáról, családi élet működéséről, önsegítő erejéről, a krízishelyzetbe kerülő családról, illetve a krízisintervenció lehetőségeiről önkéntesként. Hangsúlyt fektetnek emellett a segítő személyére is önismeret-fejlesztő játékok, valamint kommunikációs feladatok által.

A részvétel díjmentes, de jelentkezéshez kötött. További információk és jelentkezés a volo.caritas@gmail.com e-mail címen, vagy a 0740203112-es telefonszámon. A szervezők ebédszünetben meleg ételt biztosítanak a résztvevőknek. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a résztvevők számára úti költséget is elszámolhatnak abban az esetben, ha az illető Nagyváradon kívüli településről érkezik.

A képzéssorozat a Szociális szolgáltatások regionális önkéntes-hálózata Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben (VOLO) elnevezésű projekt keretében kerül megszervezésre, amely a Svájci-Román Együttműködési Alap társfinanszírozásával zajlik. A projekt kezdeményezője a Nagyváradi Caritas Catolica, partner a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet.

Váradi öregotthonba látogatott húsvétkor Tőkés László

tokes 1A nagyváradi Szent Márton Idősotthonba látogatott húsvétkor Tőkés László európai parlamenti képviselő, aki a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökeként honosította meg, hogy minden húsvét és karácsony előtt felkeres egy hátrányos helyzetű magyar közösséget.

Az európai parlamenti képviselő sajtóirodájának közleménye szerint a római katolikus egyház által fentartott váradszőllősi szociális otthonban – ahol jelenleg harminc idős személyt gondoznak – Tőkés Lukács evangéliumából az emmausi úton haladó két tanítvány történetét olvasta fel.  Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy Isten fia mindenkivel, minden helyzetben ott van. A csüggedőkkel, betegekkel, rászorulókkal is közösséget vállal, nekünk csak az a feladatunk, hogy mindig felismerjük, megismerjük az Úr gondoskodó szeretetét, jelenlétét. „A gondoskodó szeretet legnagyobb ünnepköre a húsvéti ünnepkör, hiszen Jézus Krisztus nagypénteki áldozata a legnagyobb szeretet, ami valaha volt és lesz a földön” – hangoztatta Tőkés László.

tokes 2A rövid igei köszöntő után az idősotthon lakói és a vendégek, a bentlakók kérésére, több egyházi éneket is elénekeltek. Az egyik 85 éves gondozott egy saját, megható kis verssel köszönte meg a látogatást. Tőkés László a lelkipásztori áldásmondás után húsvéti üdvözlőlapot osztott szét a jelenlévők között, ezek mellett több ládányi gyümölcsöt és minden gondozottnak húsvéti édességcsomagot is átadott. Az ajándékcsomagokat a képviselői parlamenti iroda és a Magyar Polgári Egyesület állította össze.

Forrás: https://kronika.ro/erdelyi-hirek/varadi-oregotthonban-kivant-aldott-husvetot-tokes-laszlo

Húsvéti csomagot kaptak az ellátottjaink

DSC_0112Külföldi támogatóink jóvoltából lehetőségünk nyílt arra, hogy a Caritas Catolica szociális konyhájának ellátottjait egy-egy élelmiszercsomaggal ajándékozzuk meg nagypénteken. A csomagok a Caritasverband Passau segélyszervezet támogatásával kalácsot, kenyeret és sonkát, valamint Peter Zidar osztrák állandó diakónus, teológiatanár által felajánlott leveskonzerveket tartalmaztak. Az adományból a szegénykonyha 80 ellátottja részesült. A kedvezményezettek közül többen is olyan idős és beteg személyek, akik egészségi állapotuk miatt képtelenek elhagyni otthonaikat. Számukra házhoz szállították az adományt a Caritas munkatársai.

Gulyást osztottunk a rászorulóknak

gulyast 1A nagyhét alkalmával 150 rászoruló számára osztott meleg gulyáslevest szerdán a Nagyváradi Caritas Catolica. Az ételt szaktanáraik vezetésével a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum szakács szakot végző, XI. osztályos tanulói készítették el, önkéntes munkával, a VOLO program keretében.

A résztvevő fiatalok fáradságot nem kímélve, az egész délelőttjüket arra áldozták, hogy a szegények számára ízletes és tápláló levest készítsenek. Nem volt egyszerű feladatuk, hiszen amíg az iskolai gyakorlati órák alkalmával általában nyolc-tíz személyre főznek, addig ez esetben tizenötszörös mennyiségről volt szó. Ennek ellenére derekasan helytálltak, munkakedvüket a jótékony cél fűtötte.

„Az iskolában a gyakorlat miatt szoktunk főzni. De most lehetőség nyílt arra, hogy a diákok jótékony céllal főzzenek gulyáslevest 150 személyre. A diákok mindig szívesen vesznek részt hasonló tevékenységekben. Mi évekig heti rendszerességgel főztünk 40 rászorulónak teljes menüsort, és nagyon szívesen csinálták a gyerekek. Most a XI. C végzős szakosztály 14 diákja vett részt a tevékenységben” – nyilatkozta Nógrádi Márta szakoktató.

A főzést követően a fiatal szakácsok közül néhányan az ételek kiosztásában is részt vettek a nagyváradi vasútállomással szemben. A jótékonysági akcióhoz csatlakozott egy autista fiatalember, valamint a Caritas több önkéntese is. Némelyikük kiadagolta és osztotta a levest, mások a VOLO projektet népszerűsítő szórólapokat osztogattak és önkéntességre buzdították a járókelőket.

„A tél véget ért, a húsvét pedig közeledik. Ebben az átmeneti időszakban szerettük volna megragadni az alkalmat, hogy az önkénteseink segítségével a szükségben szenvedő embertársainkkal éreztessük, hogy mellettük vagyunk. Egy meleg levest és két szelet kenyeret osztottunk számukra, ami a létfenntartáshoz szükséges. Az önkéntesprogramon keresztül ugyanakkor szerettük volna a nyilvánosság előtt is megmutatni, hogy igen, a társadalom a jelen korban is rászorul arra, hogy önkéntesek bevonásával és segítő kezek révén az adományokat oda juttassuk e, ahol a leginkább rászorulnak” – nyilatkozta Rajna József atya, a római katolikus karitász vezetője.

gulyast 2

„Az utcán élők ritkán jutnak meleg ételhez. Ha sikerül is összekoldulniuk egy kis pénzt, azt inkább italra költik. Meleg ételt olyankor esznek, ha valamelyikük hozzájut és megosztja a többiekkel. Ha meg nincs, akkor egy-két napot elvannak ők étel nélkül is. Mert az utcán ételt nemigen kapnak. Úgyhogy nagyon jók az ilyen akciók, mert az emberek nagyon rászorulnak. Van olyan, aki a földről is felveszi az ennivalót. Tele van hangyával, de mégis megeszi. Igazán ez a jó, amikor ez egyik ember segíti a másikat” – nyilatkozta az akció egyik megsegítettje, az érsemlyéni származású László.

A nyilvános ételosztás közel három órán át tartott, az önkormányzat engedélyével. A szervezők ugyanakkor előrevetítették, hogy a jövőben is terveznek még hasonló akciókat, amihez önkénteseket várnak. Az érdekelt személyek a www.volonet.ro weboldalon regisztrálva csatlakozhatnak a Caritas önkéntes csapatához.

gulyast 3

Ovisok kertészkedtek az idősekkel

ovisok 1Rendhagyó szabadtéri programot szerveztek hétfőn, a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpont kertjében, ahol a bentlakó szépkorúak közösen kertészkedtek a hozzájuk vendégségbe érkező Szent László Óvoda középső csoportos gyermekeivel. A kicsik Szabó Emese és Vajna Ágnes óvónők vezetésével előbb rövid verses műsort mutattak be az idősotthon kertjében, majd azt követően két csoportra osztva különböző tevékenységekben vettek részt.

Míg a csapat egyik fele a bentlakók vezetésével az otthon kertjének növényvilágával és a komposztkészítés módszerével ismerkedett meg, addig a másik fele asztalhoz ült az intézmény verandáján és apró edényekbe búzamagot ültetett, majd az így kialakított miniatűr dombon műanyagpoharak és pálcikák segítségével a húsvéti ünnepkör jellegzetes szimbólumait, a sírboltot és a keresztet formázták meg. A tevékenységet mindkét fél rendkívüli módon élvezte. A szépkorúak gyermeki lelkesedéssel gyúrták, öntözték a földet az óvodások oldalán.

Járdát kapott a Szt. József Központ

jardat 1A többéves együttműködést folytatva, az elmúlt hét folyamán az Alsó-ausztriai HTL Mödling szakiskola huszonöt diákja dolgozott a Szent József Szociális Központ (egykori Szt. József Kórház) épületének felújításán, a nagyváradi Caritas Catolica önkéntes-programjának keretében. A diákoknak, szaktanáraik vezetésével, három nap alatt több földszinti helyiséget is sikerült kivakolniuk, emellett felújítást végeztek az épület lépcsőházában és kövezett járdát alakítottak ki a hátsó kertben, ahol esős időben ezidáig nagyon nehéz volt a közlekedés.

„Azért jöttünk ide, hogy önkéntesként részt vegyünk a Szent József Központ felújításában. Falaztunk, a lépcsőház nagy részét kifestettük és burkolókövekkel raktuk ki a járdát az udvaron, hogy egyenes legyen, és jól lehessen rajta járni” – nyilatkozta a szaklíceum egyik magyar származású diákja, Kaltenecker Dennis, akinek szülei Győr környékéről vándoroltak ki Ausztriába. „Köszönjük, hogy ide eljöhettünk. Nagyon élveztük a munkát, mert ez más volt. Ilyen jótékonysági projektben nem vettünk részt még eddig és nagyon jól éreztük magunkat. Az, hogy tudtuk, rászorulókon segít majd ez az épület méginkább motivált minket, hogy jó munkát végezzünk” – tette hozzá a 16 éves diák.

Peter Zidar állandó diakónus és teológia-tanár közbenjárásával a Caritas immár hatodik éve fogad Ausztriából önkénteseket. A Szent József Szociális Központ felújítása szakiskolások segítségével a nyár folyamán tovább folytatódik.

Kétszer annyi szegényt etethettünk a hívek jóvoltából télen

Az egyházmegye híveinek felajánlásából közel félszáz rászorulóval többet tudott meleg étellel ellátni a kemény téli hónapokban a Caritas Catolica szegénykonyhája. A már hagyományossá vált éves Szent Erzsébet Gyűjtés keretében, a plébániákon felajánlott perselypénzek elegendőnek bizonyultak arra, hogy a nagyváradi szociális konyhán 35-ről 70 főre emeljük az ellátottak számát, míg Tasnádon 6, Margittán pedig 7 személlyel többen kaptak meleg ebédet négy hónapon át.

Ez azt jelenti, hogy a hívek adományainak köszönhetően a megyeszékhelyen gyakorlatilag megduplázódott az ellátottak száma, míg az egyházmegye szintjén közel ötven rászorulóval több kapott meleg ételt a katolikus karitásztól. Ez nagy segítséget jelentett a szegény családoknak abban, hogy épségben átvészeljék, a mindig nagy megpróbáltatást jelentő hideg évszakot. Megjegyzendő és dicséretes, hogy a székesegyház és további 59 római katolikus plébánia mellett, két vidéki református plébánia is részt vett a november 20-án szervezett Szent Erzsébet Gyűjtésben.

A „bűvös” négy hónap, amikor az érintett rászorulók egyetlen napot sem töltöttek üres gyomorral, márciusban lejárt. Legtöbbjük hálával tekint vissza erre az áldásos időszakra, amikor a gyötrő hideg mellett a szenvedéseiket nem tetézte éhség, ugyanakkor aggodalommal tekintenek a jövőre, hiszen legtöbbjük számára április 1-től ismét kezdetét veszi a napi betevő falatért folytatott rendszeres küzdelem.

kantin 1

„Tényleg nagyon jól fogott a Caritas kantinjából kapott étel. A férjem sajnos daganatos beteg és én sem vagyok egészséges, többször is megműtöttek. Nincs pénzünk még a kezelésekre sem. A tél is nehéz volt, úgyhogy a napi meleg étel nagyon sokat jelentett számunkra, mert az a kis nyugdíj, amink van, még a gyógyszerre sem elég. Nem is tudom, hogy jöttünk volna ki a télen, ha nem kaptuk volna a napi ebédet. A Caritas konyháján nagyon jól főznek, és olyat, amit tényleg megehet az is, aki beteg. Arról nem is beszélve, hogy otthon nem is tudnám megengedni magamnak, hogy kétfogásos ebédet főzzek.  Hálát adok ezért a segítségért, amit kaptunk, az Istennek és mindenkinek, aki adakozott” – nyilatkozta a 66 éves Gabriella néni, a téli szegényétkeztetési program egyik kedvezményezettje.

S bár a hideg évszak véget ért, a Caritas Catolica továbbra is több tucatnyi hajléktalan, illetve kisjövedelmű család étkeztetését vállalja magára egyházmegye-szerte. A nagyváradi központi konyhán áprilistól 43 rászoruló számára biztosítunk napi meleg ebédet, és továbbra is várjuk a támogatókat (úgy magánszemélyeket, mint cégeket) az ellátottak számának növeléséhez.

Ugyanakkor ellátottaink nevében is szeretnénk hálánkat kifejezni mindazoknak, akik eddigi munkánkat támogatták. Isten fizesse meg nagylelkűségüket.

A segítség nem ismer határokat

Brusszel Rajna DerzsiSzerdán Brüsszelben az Európai Parlament központjában Derzsi Ákos RMDSZ-es szenátor kezdeményezésére Winkler Gyula európai parlamenti képviselő elismerését fejezte ki Ad van den Brand-nak, aki több mint 15 éve elkötelezetten segíti a nagyváradi Caritas Catolica tevékenységét. A rendezvényen jelen volt Rajna József, a nagyváradi Caritas Catolica igazgatója, Sógor Csaba EP képviselő, valamint Lambert van Nistelrooij holland EP-képviselő.

Idősszállításra alkalmas gépkocsi a StNedRom-tól

DSC00558A nagyváradi Szent Márton Idősek Otthonának korlátozott mozgásképességű lakói mától egy megfelelő szállítási eszköz kényelmét élvezhetik a Holland Romániáért Segélyszervezet (Stichting Steungroep Nederland Roemenië) jóvoltából, amely régi barátaink és jótevőink, Jan és Coby Willemsen képviseletével, egy vadonatúj munkaautóval ajándékozták meg intézményünket.

Az idősotthon dolgozói által betegszállításra használt előző személygépkocsi egy öreg Daewoo Tico volt, amely túl kicsi volt ahhoz, hogy kerekesszékeket, járókereteket vagy egyéb hasonló eszközöket szállíthassanak vele, ugyanakkor az évek múlásával egyre nehezebben is működött.

Holland partnereink jóvoltából a gépkocsiparkunk egy vadonatúj Dacia Dokkerrel gyarapodott, amelyet csúsztatható hátsó ajtói, valamint méretes raktere ideálissá tesznek a mozgásukban korlátozott idős személyek szállítására.

Szeretnénk ismételten kifejezni hálánkat holland jótevőinknek, az otthonban lakó idős személyek nevében is, akik a valódi haszonélvezői lesznek az új jármű kényelmények. A holland segélyszervezet évekkel ezelőtt azt a célt tűzte ki magának, hogy javítson a Romániában gondozott idős személyek életminőségén és az új autó is egy újabb gyümölcse odaadó munkájuknak.

Aranyt idézték az idősotthonban

aranyt 1Arany János születésének 200-ik jubileuma kapcsán zenés verses műsorral lepték meg a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpont lakóit, a Mihai Eminescu Főgimnázium X. és XI. osztályos tanulói.

A műsorban szereplő hét diák – Kovács Csenge, Sápi Márk, Varga Richárd, Mester Kinga, Dârjan Roxanne, Varga Izabella és Visky Miriám – közösen és tanári segítség nélkül gyakorolta be a verseket, állította össze a zenés produkciókat, melyekkel üde színfoltot vitt az idősotthon lakóinak életébe.

„A felkészülést egyedül oldották meg a fiatalok, tehát ez az ő ügyességükre és felnőttes hozzáállásukra legyen írva” – nyilatkozta a diákokat elkísérő Fazekas Gábor történelemtanár.

Az intézményben élő szépkorúak hálás tapssal fogadták a fiatalok komoly és vidám versekből álló műsorát és a szívhez szóló dalokat. Válaszul a fiatalok produkciójára, az idősotthon egyik lakója, Márkus László is felolvasta a diákoknak Arany A hamis tanú című költeményét, amely épp a névrokon „vén Márkus” történetét regéli el.

„Hochhauser Enikő aligazgatónő kért meg minket, hogy jöjjünk el ide az idősekhez, és készítsünk elő egy kis műsort a megemlékezés alkalmából. Mi már tavaly októberben is jártunk az idősotthonban, és nagyon szívesen jöttünk ide vissza, mert jó volt a hangulat és nagyon kedvesek voltak velünk a lakók. Úgyhogy egy délután összeültünk, összeállítottuk a műsort és még ma reggel is gyakoroltunk, és készültünk, hogy egy szép műsort tudjunk átadni nekik” – nyilatkozta lapunknak a X. osztályos Visky Miriám. Mint hozzátette: „Mindig nagyon jó idősebbek közé jönni, mert annyi mindent lehet tanulni tőlük. Már csak a gesztusaikból és a szemükből is látszik, hogy ők annyi mindent megéltek már, és ezért teljesen másképp élik meg ezeket az énekeket, verseket, mint mi”. A diákok azt is hangsúlyozták, hogy a jövőben is szívesen visszatérnek majd a Caritas idősotthonába.

Szombati-Gille Tamás

Ünnepeltek a Szt. Erzsébet Otthonban is

DSC_1022aKiss Livia és Kiss Géza-Lóránd nagyváradi zenészek önzetlen szolgálatuk révén újabb emlékezetes és örömteli pillanatokkal ajándékozták meg az egyházmegyei Caritas által működtetett Szent Erzsébet Idősotthon lakóit, akiket a farsangi bál alkalmából örökzöld slágerekkel szórakoztattak kedden.

A jelmezbe öltözött bentlakók nemcsak hallgatták a fiatalkorukból jól ismert dalokat, hanem együtt is énekeltek a zenészekkel. Sőt, a fülbemászó dallamok hallatán, még olyan szépkorúak is táncra perdültek, akik egyébként gyenge egészségük miatt többnyire kerekesszékben töltik hétköznapjaikat.

Az ünnepség egyik kiemelkedő pontja volt, amikor az otthonban élő nyugalmazott ezredes, Márkus Laci bácsi Kiss Liviával közösen énekelte el, a stílusosan hozzá illő Százados úr, sej haj című magyar katonadalt. A farsangi mulatságból természetesen nem maradhatott ki a jellegzetes ünnepi édesség, a farsangi fánk sem, amelyet közösen fogyasztottak el a lakók, miután kiénekelték és kitáncolták magukat.

Fényképek itt

Álarcosbál volt a Szent Márton Idősotthonban

alarcosbal 2Február 15-én, szerdán farsangi mulatság volt a Szent Márton Idősek Otthonában. A Kiss Music Band közreműködésével fergeteges mulatságban volt részük a bentlakó időseknek.

Már délelőtt érezni lehetett, hogy valami készülődik. A konyhából a frissen sülő fánk illata töltötte meg a házat. Volt aki az ebédlő díszítésében segédkezett, mások már a jelmezek és maszkok közül válogattak, hogy mit vesznek fel délután. Volt, aki már előző nap kíváncsian kérdezte: Lesz idén is tombola?

A bált Kálmán bácsi bentlakó köszöntője nyitotta meg:

Farsangi kikiáltó

Figyelem, figyelem!
Közhírré tétetik
a farsangi ünnep
most elkezdődik.
Ide gyűjjön apraja, nagyja,
aki a maskarákat
látni akarja!
Aki itt van, haza ne
menjen,
aki nincs itt,
az is megjelenjen!

Összegyűltünk farsangolni,
Vidám táncot járni;
Elmondtuk a mondókánkat,
Tessék most mulatni!
Zeneszóra, énekszóra
Ki-ki fogja párját,
Kettőt jobbra, kettőt balra,
Járjuk el a csárdást!
Utoljára annyit mondok:
Maradjanak el a gondok!
Most egy nagyot kiáltok:
Jó mulatást kívánok!

A zenei repertoárból nem maradtak el a híres operett dalok, lelkesen kapcsolódott be mindenki az éneklésbe, de a táncszerető lakók is kedvükre eljárhattak csárdást, keringőt, tangót.

A bál második felében a nótázásé volt a főszerep, majd a farsangi fánk, és a tombolahúzás következett. Nemcsak a kis nyereménnyel a kezükben, de jókedvvel, mosollyal az arcukon, ismert dallamokkal a lelkükben térhettek vissza szobáikba az otthon lakói. Ilyen hangulatban ért véget az idei farsangi mulatság.

Fotógaléria

Teát és zsíros kenyeret osztottunk

A váradi Nagyállomás környékén tengődő rászorulók, illetve a hidegben hosszú órákon át várakozó utazók és többgyermekes családok részére osztottak forró teát és zsíros kenyeret február 15-én, szerdán, a Caritas Catolica önkéntesei.

A zsíros kenyerek elkészítésében és kiosztásában segédkeztek az Élet Autizmussal Egyesület fiataljai, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum ötödik és hatodik osztályos tanulói Blanka Modi nővér vezetésével, valamint a Caritas több egyéni önkéntese is, akik saját szabadidejükből áldozva, fáradságot nem kímélve munkálkodtak azon, hogy mindent előkészítsenek és egy jó napot szerezzenek a rászorulóknak.

caritas catolica a distribuit 1

Az előkészületek már órákkal az akció előtt elkezdődtek. Az önkéntesek szervezetten és jó hangulatban végezték a munkát, ki-ki a maga feladatkörének megfelelően: volt aki kenyeret kent, mások sóztak, paprikáztak, hagymát szeleteltek vagy csomagoltak. Az önkéntesek lelkesedésének, és a Bálint-napi utóhangulatnak köszönhetően a piros-paprika szív alakú foltokban került a zsíros-kenyérre, ami később a megsegítettek tetszését is elnyerte. A fahéjas forró teát a Caritas szegénykonyhájának munkatársai főzték.

Az önkéntesek két órán át osztották a közös munka gyümölcsét a Nagyállomással szemben, testben és lélekben is felmelegítve a fázó embereket. Néhány ötödikes ugyanakkor önkéntességre buzdító szórólapokat is osztott a járókelők számára, akik közül többen is nagyon érdeklődőnek bizonyultak a téma iránt.

A Caritas továbbra is várja mindazon személyek jelentkezését, akik hajlandóak áldozni egy keveset munkájukból, szabadidejükből, hogy hasonló akciók keretében, kevésbé szerencsés helyzetben levő embertársaikon segítsenek. Az érdekeltek a www.volonet.ro oldalon iratkozhatnak fel a Caritas önkéntes-adatbázisába, ahonnan aztán e-mailes értesítőt kapnak majd minden közelgő akcióról és önkéntességi lehetőségről.

A pénteki megmozdulás keretében mintegy 300 adag zsíros kenyér és 200 pohár forró tea került kiosztásra. Az akcióhoz felhasznált kenyeret a biharszentjánosi Sandy Impex pékvállalat adományozta a Caritasnak.

Templomi gyűjtés a Szíriában élők megsegítésére – Február 19

Afis facebook HUSzíriában élő háborús károsultak megsegítésére szervezünk adománygyűjtést 2017. február 19-én az ország katolikus templomaiban, az országos Caritas Szövetség kezdeményezésére és a Püspökkari Konferencia jóváhagyásával. Az országon belüli menekülteknek és a Nyugat-Szíria partvonalán elhelyezkedő Tartous tartományban élő lakosság számára szánt programok megvalósításában fogjuk támogatni a szíriai Karitászt.

A tartomány hosszú évtizedekig a különböző kultúrák közötti együttélés mintaképe volt. Ma is biztos úti célnak számít a háborús térségből elmenekült lakosság számára. A tartomány ma több mint 43.000 menekültnek ad otthont. Itt a családok kis lakrészeket bérelnek, de a lakbér, az élelem és szükség esetén a gyógyszer finanszírozása, valamint a gyermekek oktatásának biztosítása jóval meghaladja a menekültek anyagi lehetőségeit.

A Szíriai Caritas helyi irodáján keresztül 1.500 környékbeli családot segít az által, hogy anyagi hozzájárulás révén fedelet biztosít a fejük fölé, ételjegyeket oszt és képzéseket szervez a fokozottan veszélyeztetett családoknak. Emellett pedig anyagi támogatást nyújtanak az iskoláskorú gyermekek oktatásához is. Ehhez járulhatnak hozzá az Erdélyben élő hívek is a 2017. február 19-én, a katolikus templomokban felajánlott perselyadományaikkal.

A már hat éve tartó szíriai háború példátlan szenvedéseket okozott és okoz a lakosságnak. 250.000 és 400.000 között lehet azon személyek  száma, akik ebben a háborúban életüket vesztették, és több mint 11 millió embert űztek el otthonaikból, közülük csak Szíriából kb. 4 millió ember menekült el. Legtöbben a szomszédos országokban találtak menedéket, de Szíria nyugati partvidéke is egy viszonylag biztos úticélnak számít.

Felöltöztettük a liget fáit

DSC_0391A Caritas Catolica önkéntesei pénteken kötött sálakat, sapkákat és kesztyűket helyeztek ki a nagyváradi Bunyitay-liget fáira, egy rövid üzenet kíséretében, mely így szólt: „Sok szeretettel annak, akinek szüksége van rá”. A meleg holmit ennek megfelelően bármely hajléktalan, vagy szegény ember magához veheti, hogy ez által is jobban megóvja magát a hidegtől.

Az akció célja azonban nem pusztán az volt, hogy a rászoruló embereket felöltöztessék a februári hidegben, hiszen ilyenfajta segítségnyújtást a Caritas Catolica rendszeres ruhaosztások és ételosztások révén nap mint nap biztosít. A kedves gesztussal szerették volna lélekben is felmelegíteni a rászorulókat – nyilatkozták a szervezők.

Az akció ugyanakkor kiválóan példázza azt, hogy egy-egy önzetlen megnyilvánulással bárki segíthet másokon. Az akció kivitelezésében a Caritas Catolica által indított regionális önkéntes-hálózat regisztrált önkéntesei segédkeztek, akik összegyűjtötték, párosították és kihelyezték az adományokból összegyűjtött kötött holmikat.

DSC_0384Az  önkéntes-hálózatba ugyanakkor továbbra is várják a jelentkezőket Bihar, Szatmár és Szilágy megyékben. Azok a személyek, akik szívesen vállalnának önkéntességet, illetve azok a szociális tevékenységet végző civil szervezetek, amelyeknek önkéntesekre van szükségük a www.volonet.ro weboldalra való feliratkozással csatlakozhatnak a hálózathoz.

Képgaléria

Új módszerekkel ismerkedhettek az idősgondozók

ingrijitorii 1A nagyváradi Caritas Catolica meghívására, január 25–27 között, újabb szakmai továbbképzést tartott idősgondozásban dolgozó ápolónők és gondozók számára a hollandiai Coby Willemsen integratív egészségügyi szakápoló, bejegyzett nővér (RN). A díjmentes képzésen szociális szolgáltatást nyújtó intézmények – idősotthonok, otthoni beteggondozói központok – munkatársai vettek részt. A megyeszékhelyen kívül Margittáról, Tasnádról és Temesvárról is érkeztek résztvevők.

A Caritas Catolica által két éve kezdeményezett képzéssorozat célja, hogy lehetőséget biztosítson a szociális szférában dolgozó ápolóknak a folyamatos szakmai fejlődésre, valamint napirenden tartsa őket a legkorszerűbb módszereket, eszközöket és kezeléseket illetően, annak érdekében, hogy a gondozottak a lehető legjobb ellátásban részesülhessenek.

A sorozat keretében az elmúlt években a szakápolók előadásokon és műhelymunkákon vehettek részt, melyek során elsajátíthatták a demenciában szenvedő és szellemileg leépült betegek kezelését, tanulhattak az idősekkel való kommunikációról, és megismerkedhettek az ágyban fekvő betegek mozgatásánál, illetve áthelyezésénél használatos legkorszerűbb transzfertechnikákkal. A múlt héten zajlott képzés fő témái a Parkinson-kóros betegek kezelése, illetve a felfekvések kezelése voltak.

Kulcsfontosságú az egyéni eset ismerete

A Parkinson kór tünetei egyénenként változnak, ezért az eredményes kezelésben kulcsfontosságú szerepe van az ápolóknak, akik az orvos irányába jelenthetik a beteg állapotában bekövetkezett apró változásokat, valamint felkészíthetik a családtagokat a motorikus és mentális képességek csökkenéséből származó konfliktusok helyes kezelésére és a beteggel való hatékony kommunikációra – hangsúlyozta Coby Willemsen.

A képzés keretében a szakápolók újszerű módszereket tanulhattak arra, hogyan segítsék a Parkinson-kórban szenvedők mozgását, hogyan kezeljék helyesen a hallucinációkat és képzelgéseket, hogyan alakítsanak ki biztonságos környezetet a beteg számára, hogyan itassák, etessék és gyógyszerezzék a beteget úgy, hogy a fulladás veszélye a lehető legkisebb legyen. Ugyanakkor megismerkedhettek azokkal a súlyos tünetekkel, amelyek a gyógyszeres kezelés mellékhatásaként is jelentkezhetnek.

A régi módszerek elavultak

ingrijitorii 2A bőrsérülésekkel kapcsolatos előadás során, a résztvevők praktikus információkat kaptak a fekvőbetegeknél jelentkező három leggyakoribb bőrprobléma, az inkontinencia okozta dermatitisz (bőrgyulladás), intertrigo (a bőr kipállása) és a decubitus (felfekvések) megelőzéséről és hatékony kezeléséről. Coby Willemsen bemutatta azokat a fekvő és ülő testhelyzeteket, amelyek a legnagyobb felületen osztják el a testsúlyt és így a legkisebb terhelésnek teszik ki a bőrt, ugyanakkor elmagyarázta, hogy melyek azok a régóta használatban levő kezelési módszerek, melyek mára már elavultnak számítanak, és melyekről a kutatások bebizonyították, hogy nem hatékonyak.

Az előadások mindhárom napon kötetlen kérdezz-felelekkel zárultak, mely során a jelenlevők és a holland ápolónő közösen igyekeztek megoldást találni azokra a konkrét és egyedi esetekre, amelyekkel a otthoni beteggondozók és idősotthonok dolgozói jelenleg szembesülnek.

« Vissza