Kiürítési gyakorlatot végeztek a Szt. Erzsébet Otthonban

kiuritesi gyakorlat 1Vészhelyzet esetén még az ép és egészséges emberek számára is kihívást jelenthet gyorsan és higgadtan elhagyni egy égő épületet, egy idősotthonban viszont – ahol szép számmal vannak ágybanfekvő és mozgásukban korlátozott betegek – még nagyobb nehézségekkel járhat egy esetleges evakuálás. Ezért mindennél fontosabb hogy a személyzet alaposan ismerje és begyakorolja a tűzvédelmi protokollt. Erre nyílt lehetőségük az egyházmegyei Caritas Catolica alkalmazottainak 2019. augusztus 27-én, kedden, amikor is tűzvédelmi kiürítési gyakorlatot végeztek a nagyváradi Szent Erzsébet Idősek Otthonában, Pop Viorel szaktanácsadó tűzoltó és Kiss István munkavédelmi felelős irányításával.

A kiürítés előtt gyűlést tartottak az alkalmazottaknak, melynek keretében újra meghatározták, hogy kinek mi a teendője vészhelyzet esetén. Egy ilyen intézményben sajátosságot jelent, hogy nem csak mozgáskorlátozott, hanem bizonyos esetekben szellemileg leépült betegeket is evakuálni kell – ezekre külön figyelmet fordít a kiürítési terv, ahogy arra is, hogy az ajtókon és folyosókon kerekesszékkel, vagy akár ággyal is gond nélkül át lehessen haladni.

„Az intézmény dolgozói szakszerűen és hatékonyan jártak el a gyakorlat során. Attól számítva hogy megszólaltak a tűzjelző szirénák, kevesebb mint 5 perc alatt kiürítették az összes helyiséget – vagyis teljesítették az evakuációs ütemtervet. Miután minden bentlakót biztonságos helyre vittek névsorolvasást tartottak, lekapcsolták az áramot, majd hozzáláttak a tűzoltáshoz” – nyilatkozta Pop Viorel szaktanácsadó tűzoltó.

A bentlakókat nem értesítették előre a tervezett gyakorlatról, mégsem tört ki pánik mikor megszólalt a tűzriadó. Kissé izgatottan ugyan de nehézségek nélkül és a vártnál gyorsabb tempóban sikerült „kimenekülniük” a gondozók segítségével, s végül, miután kiértek, jó hangulatban elbeszélgettek az idősotthon kertjében és nagyot nevettek az egész histórián, amelynek köszönhetően a keddi napjuk semmiképp sem volt átlagosnak nevezhető.

Ajánlatkérés számítástechnikai eszközök beszerzésére

Submit-Corporate-IT-EquipmentA részletes kiírás pdf formátumban letölthető itt:SOLICITARE OFERTE TEHNICA DE CALCUL

Az ajánlatot el lehet küldeni elektronikus formában az alábbi címre: nagy.hortenzia@caritascatolica-oradea.ro vagy papírformában lezárt borítékban le lehet adni a Caritas Catolica székhelyén, Nagyvárad Ion Creanga tér, 2.sz.. Leadási határidő  30.08.2019, 10 óra.

További információk igényelhetők az alábbi e-mail címen: nagy.hortenzia@caritascatolica-oradea.ro.

Iskola épül nepálban a Romániai Caritas Szövetség adományaiból

nepali suli 32015 tavaszán az utóbbi 80 év legsúlyosabb földrengése rázta meg Nepál északi részét. A katasztrófában többezren meghaltak és több millióan váltak hontalanná. A világ összes nagy segélyszervezetéhez hasonlóan a Romániai Caritas Szövetség is a túlélők segítségére sietett. Gyűjtést szerveztek az ország összes katolikus egyházmegyjében a nepáli túlélők megsegítésére.

nepali suli 2A hívek nagyon receptívek voltak és azonnal megmozdultak a hívó szóra, a nagyváradi egyházmegyében összesen 52 római katolikus plébánián adakoztak erre a célra. Az összegyűlt összeget gyorssegélyre és rehabilitációs programokra ajánlották fel.  Adományaik hozzájárultak ahhoz, hogy Bankalidevi faluban újjáépülhessen egy iskola. Az épületen most végzik az utolsó simításokat és hamarosan átadásra kerül. A romániai hívek országos szinten mintegy 80.000 euróval járultak hozzá ehhez a tevékenységekhez a Romániai Caritas Konföderáción keresztül.

A földrengés 2015. április 25-én következett be Nepál északi részén, helyi idő szerint 11:41-kor. A 7,8-as erősségű rengés következtében 7652-en veszették életüket, 16 390-en sérültek meg, és közel 200 000 lakóház semmisült meg. Ez volt az elmúlt nyolcvan év legnagyobb erejű földmozgása az 1934-es földrengést követően.

nepali suli 1

« Vissza