A nagyváradi Caritasnál alkotott a Nyers Séf

DSC_0848

Középiskolás fiatalok és őszhajú veteránok is megismerkedhettek a nyers táplálkozás áldásos hatásaival Varga István nyers séf jóvoltából, aki a Veganuary turné keretében, január 20-án, hétfőn Nagyváradra is ellátogatott, és jótékonysági ételkészítő workshopokat tartott a Caritas Catolica segélyszervezet által fenntartott két nagyváradi intézményben: a Szent Erzsébet Idősek Otthonában, valamint a Szent László Internátusban.

DSC_0850A magyarországi Nyers Séf által előkészített menüsoron olyan fogások szerepeltek, amelyek az idős és fiatal generáció számára is egyaránt érdekesek és ínycsiklandozók voltak. A délutánt spenótos zöldturmix-al indították, majd a kóstolót követően közösen készítették el a cukkinispagettit, aszaltparadicsomos szósszal, valamint az nap desszertjét: a citromos mákpite tortát. Istvánnak a spirálozásban, turmixolásban, adagolásban mindkét workshopon akadtak lelkes segítői.

Az idősotthon lakói korukat meghazudtoló érdeklődést tanúsítottak az enzimdús nyers ételek iránt. Varga István pedig nemcsak a konyhai fortélyokba avatta be a résztvevőket, hanem munka közben beszélt a növényi alapú táplálkozás egészségtani és lelki hatásairól is, hangsúlyozva: „az teszi a legfinomabbá az ételt, ha szeretettel készítik”.

„Én, személy szerint sokat tanultam ezen a délutánon, és ezt a tudást igyekszem majd fel is használni a lehetőségeimhez mérten. Kis változtatás, elég csak néhány apró trükköt beiktatnunk a mindennapokba ahhoz, hogy étkezési szokásainkat egészségessebbé tegyük” – nyilatkozta a workshopot követően Tóth L. Ágnes, a Szt. Erzsébet Otthon lakója. Mint hozzátette: „amit István készített mind megettük, a hangulat is emelkedett volt, ezt egy közös fotózással meg is örökítettük, köszönjük és vissza várjuk!”

A nap második állomása a Szent László Internátus volt, amely hátrányos helyzetű közösségekből érkezett diákok számára biztosít szállást, ellátást és afterschool programot – lehetőséget nyújtva arra, hogy a fiatalok városon végezhessék tanulmányaikat.

DSC_0913A diákbentlakás lakói közül sokan vendéglátási, közélelmezési, valamint szakács szakon tanulnak, ezért a számukra szakmai szempontból is rendkívül hasznos volt, hogy újszerű konyhai technikákkal és receptekkel ismerkedhettek meg, emellett pedig egy hangulatos, interaktív közegben alkothattak együtt István irányítása alatt, majd munkájuk gyümölcsét – a háromfogásos nyersvegán vacsorát – közösen el is fogyasztották.

a nagyvaradi caritasnal 5„Nagyon tetszett hogy együtt dolgozhattam egy jólismert séffel és szerintem csodálatos hogy vannak ilyen emberek, mint Varga István aki nyers ételkölteményekkel próbálja jobbá tenni az emberek életét. Nekem a spenótos-almás-banános turmix ízlett a legjobban” – nyilatkozta a 16 éves Varga Emese Patrícia, a Szent László Internátusban tartott workshopot követően.

„Örülök hogy megismerhettem egy új életmódot. Számomra a legemlékezetesebb pillanat a mákos-almás torta készítése volt, mert új tapasztalatokat szereztem, miközben besegítettem Istvánnak. Szerintem a vegán ételek nagyban elősegítik az egészséges táplálkozást, illetve tiszteletet mutatnak az állatok iránt” – tette hozzá a 17 éves Mátyus Bernadett.

Egy kötetlen hangulatú, kellemes este, finom ételekkel és lelki feltöltődéssel – ezekkel a kellemes élményekkel gazdagodva vettek búcsút az utazó séftől, Varga Istvántól az intézmények bentlakói és alkalmazottai, akik hangsúlyozták: tárt karokkal várják vissza a jövőben is egy hasonlóan kellemes közös alkotásra.

a nagyvaradi caritasnal 1

Comments are closed.