Chef raw-vegan în acțiune la Caritas Catolica

DSC_0848

Tineri liceeni și veterani cu părul nins de asemenea au avut ocazia să facă cunoștință cu efectele benefice ale regimului alimentar crud, grație chefului raw-vegan Varga Istvan din Ungaria, care în cadrul turneului său Veganuary, a venitr și la Oradea, ținând câte-un workshop la două din instituțiile administrate de Asociația Caritas Catolica: Căminul de Bătrâni Sf. Elisabeta și Internatul Sf. Ladislau.

DSC_0850În meniul pregătit de cheful raw-vegan erau prezente feluri interesante și  apetisante pentru toate generațiile. După-amiaza a început cu un smoothie verde cu spanac, apoi după degustare au preparat împreună cu beneficiarii spaghete de zucchini cu sos de roșii deshidratate, precum și desertul zilei: o tartă cu mac și lămâie. Cu ocazia ambelor workshopuri, Cheful a avut ajutori de bucătari entuziasmați, care au participat la toate fazele.

Rezidenții căminului au dat dovadă de o curiozitate care depășea cu mult cea specifică vârstei, în ceea ce privește alimentația crudă, bogată în enzime, iar Istvan Varga le-a împărtășit participanților nu doar trucurile de bucătărie, dar în timp ce lucra, a vorbit  despre efectele fiziologice și psihologice ale alimentației bazată pe plante.

„Eu personal, am învățat multe în această după amiază, și voi încerca să aplic cele învățate, după posibilitățile mele. Mici modificări și trucuri în alimentația zilnică, sunt suficiente pentru a ne face regimul alimentar mult mai sănătos” – a declarat după workshop d-na Toth L. Agnes, rezidenta căminului Sf. Elisabeta. După care, a mai adăugat: „am  mâncat tot ce a preparat Cheful, am avut și dispoziție excelentă, fapt imortalizat și în poze. Îi mulțumim și îl mai așteptăm!”

A doua locație a zilei a fost la Internatul Sf. Ladislau, care asigură cazare, masă şi programe afterschool elevilor proveniți din comunități defavorizate – acordându-le posibilitatea să-și facă studiile la oraș.

DSC_0913Mulți dintre tinerii de la internat învață la scoli profesionale, în domeniul alimentației publice ori bucătari, drept pentru care acestor tineri și din punct de vedere profesional le-a priit să cunoască tehnici moderne de bucătărie și rețete noi. Pe lângă acestea, au profitat din plin de atmosfera creativă al unui mediu interactiv sub coordonarea lui Istvan, după care au și consumat împreună, roadele efortului comun – o cină raw-vegan, compusă din trei feluri.

“Mi-a plăcut foarte mult să pot lucra împreună cu un chef renumit, și consider că este un lucru minunat că există oameni ca Varga Istvan, care prin opere culinare raw-vegane încearcă să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor. Mie cel mai mult mi-a plăcut smoothie-ul cu mere-banane-spanac” – a declarat Varga Emese Patricia de 16 ani, în urma workshopului ținut la internat.

a nagyvaradi caritasnal 5“Mă bucur că am cunoscut cu stil nou de viață. Pentru mine cel mai memorabil rămâne tarta cu mac și mere, pentru că am avut experiențe noi în timp ce îl ajutam pe bucătarul chef. Cred că alimentele vegane ajută mult la alimentația sănătoasă, și nu în ultimul rând, dovedesc respect fată de animale” – a adăugat Matyus Bernadett, în vârstă de 17 ani.

O seara lejeră, plăcută, cu mâncăruri bune și împliniri spirituale – îmbogățiți cu aceste trăiri sufletești și-au luat rămas bun de la cheful itinerant Varga Istvan, rezidenții și angajații instituțiilor, care au accentuat: şi în viitor îl așteaptă cu brațele deschise, pentru plăcerea unei noi creaţii comune.

a nagyvaradi caritasnal 1