Elevi austrieci au continuat renovarea Centrului Sf. Iosif din Oradea

În cadrul programului de voluntariat al asociaţiei Caritas Catolica, între 18- 21, respectiv 25-27 iunie, două grupuri de elevi de la Şcoala Profesională HTL-Mödling din Austria au participat ca voluntari la renovarea interioară a clădirii Centrului Sf. Iosif (fostul Spital Sf. Iosif). Prin intermediul diaconului şi profesorului de teologie Peter Zidar, Caritas Catolica primeşte deja de şapte ani, voluntari din Austria.

osztrak diakok 1

În  primăvara acestui an, a mai fost un grup austriac în Oradea – atunci s-a lucrat la amenajarea grupului sanitar de la etajul doi – iar acum a sosit un grup de electricieni şi unul de zidari, pentru a lucra câte o săptămână la renovarea aripii de vest a clădirii, sub îndrumarea profesorilor de specialitate Markus Wöhrer, Christian Raith, Michael Wöhrer, Erhard Halmer, Johann Schmidt și Paul Heinthaler.

„La noi în Austria, unii zic că trebuie să fim precauţi, dacă plecăm într-o ţară est-europeană. Dar când eşti aici, îţi dai seama că oamenii sunt aceeaşi, peste tot ne confruntăm cu aceleaşi greutăţi şi avem aceleaşi speranțe. Eu m-am simţit foarte bine la Oradea. Am lucrat 8 ore în fiecare zi, dar după muncă am avut timp să vizităm şi oraşul. Arhitectura locului e fascinantă, a fost interesantă întâlnirea cu o altă cultură. Îmi place să călătoresc şi să cunosc oameni noi, de aceea, şederea noastră a fost o aventură foarte plăcută. Şi aici mă refer nu doar la întâlnirea cu orădenii, dar şi cu acei colegi de şcoală, cu care acasă nu am avut ocazia să ne cunoaștem mai bine” – a declarat Lara Koll, de 17 ani. Tânăra voluntară a adăugat, că nu a găsit istovitoare munca pe care trebuia să o presteze. „Cu fetele, ne-am ocupat mai mult de planificare, am lăsat partea grea a muncii la băieţi. Noi, mai mult i-am dirijat” – a adăugat în glumă.

„La invitaţia profesorilor noştri, am venit aici, pentru că am auzit că acest program de voluntariat are deja o tradiţie, şi ştiam că este vorba de renovarea unui centru social. Am lucrat la aripa de vest a clădirii, făceam găuri şi trăgeam cablurile în zidărie. Cum eu sunt de origine română, eu i-am călăuzit pe colegi în oraş, fapt agreat de toată lumea şi făceam şi pe translatorul. Mi-a părut bine, că am putut fi aici” – a relatat Robert Nicoară Filip, care avea doar 9 ani, când a emigrat în Austria împreună cu părinţii.

Săptămâna de lucru a trecut în bună dispoziţie,pentru ambele grupuri. Elevii au luat masa la cantina internatului Caritas Catolica, iar după amiezile le-au petrecut în oraş, la cumpărături şi distracţii. Şi-au luat rămas bun, cu mulţumirea sufletească dată de lucrul bine făcut.