Kiürítési gyakorlatot végeztek a Szt. Erzsébet Otthonban

kiuritesi gyakorlat 1Vészhelyzet esetén még az ép és egészséges emberek számára is kihívást jelenthet gyorsan és higgadtan elhagyni egy égő épületet, egy idősotthonban viszont – ahol szép számmal vannak ágybanfekvő és mozgásukban korlátozott betegek – még nagyobb nehézségekkel járhat egy esetleges evakuálás. Ezért mindennél fontosabb hogy a személyzet alaposan ismerje és begyakorolja a tűzvédelmi protokollt. Erre nyílt lehetőségük az egyházmegyei Caritas Catolica alkalmazottainak 2019. augusztus 27-én, kedden, amikor is tűzvédelmi kiürítési gyakorlatot végeztek a nagyváradi Szent Erzsébet Idősek Otthonában, Pop Viorel szaktanácsadó tűzoltó és Kiss István munkavédelmi felelős irányításával.

A kiürítés előtt gyűlést tartottak az alkalmazottaknak, melynek keretében újra meghatározták, hogy kinek mi a teendője vészhelyzet esetén. Egy ilyen intézményben sajátosságot jelent, hogy nem csak mozgáskorlátozott, hanem bizonyos esetekben szellemileg leépült betegeket is evakuálni kell – ezekre külön figyelmet fordít a kiürítési terv, ahogy arra is, hogy az ajtókon és folyosókon kerekesszékkel, vagy akár ággyal is gond nélkül át lehessen haladni.

„Az intézmény dolgozói szakszerűen és hatékonyan jártak el a gyakorlat során. Attól számítva hogy megszólaltak a tűzjelző szirénák, kevesebb mint 5 perc alatt kiürítették az összes helyiséget – vagyis teljesítették az evakuációs ütemtervet. Miután minden bentlakót biztonságos helyre vittek névsorolvasást tartottak, lekapcsolták az áramot, majd hozzáláttak a tűzoltáshoz” – nyilatkozta Pop Viorel szaktanácsadó tűzoltó.

A bentlakókat nem értesítették előre a tervezett gyakorlatról, mégsem tört ki pánik mikor megszólalt a tűzriadó. Kissé izgatottan ugyan de nehézségek nélkül és a vártnál gyorsabb tempóban sikerült „kimenekülniük” a gondozók segítségével, s végül, miután kiértek, jó hangulatban elbeszélgettek az idősotthon kertjében és nagyot nevettek az egész histórián, amelynek köszönhetően a keddi napjuk semmiképp sem volt átlagosnak nevezhető.

Comments are closed.