În vizită la sponsori noștri din Olanda

Săptămâna trecută, între 11 şi 15 martie, ps. Böcskei László episcop romano catolic şi canonicul Rajna Jozsef, directorul Asociaţiei Caritas Catolica Oradea, au vizitat  grupurile de sponsori din Olanda. Scopul principal al vizitei a fost  a  se întâlni personal cu acele comunităţi din străinătate, care de zeci de ani organizează colecte în sprijinul  nevoiaşilor diecezei Oradea, făcând acest lucru în mod voluntar, din pură dragoste faţă de semeni.

„Este vorba de comunităţi care de 20-25 de ani sprijină în mod constant IMG-20190318-WA0009activitatăţile sociale ale Asociațiai Caritas Catolica. În decursul anilor, s-a creat o relaţie de parteneriat care nu se manifestă doar prin vorbe, ci se concretizează în fapte organizate. Aceste nu au fost doar vizite protocolare, am dorit să cunoaştem modul în care ei îşi organizează  propriile activităţi şi acţiuni, ale căror scop este de a procura bazele materiale necesare sprijinirii proiectelor noastre. Conform disciplinei şi exerciţiului olandez, nimic nu se risipeşte, tot ce este de calitate, este reutilizat” – a declarat ps. Böcskei László.

Episcopul şi directorul Rajna Jozsef au vizitat  parohia din Ommel, unde s-au întâlnit cu  grupurile de sponsori M.O.V. şi Een Aarde, Boskoop- unde au avut ocazia să contempleze activitatea voluntarilor Fundaţiei de Ajutor Est-European ( SOEB), au fost la Asociaţia Vincentius din Schijndel, Congregaţia Surorilor Franciscane din Breda, organizaţia Caritas St.Petrus din Uden  şi Caritas Swolgen.

IMG-20190318-WA0001

Amândoi, şi-au exprimat în faţa voluntarilor olandezi, adânca recunoştinţă pentru munca lor precisă, altruistă şi generoasă. Această muncă uriaşă înseamnă şi obligaţii pe măsură, căci în viaţa comunităţilor amintite, există în fiecare săptămână zile care parţial sau total sunt destinate acestor procese, pentru care ei îşi sacrifică timpul liber. Pe lângă exprimarea recunoştinţei şi cuvintele de mulţumire, s-au purtat tratative şi asupra posibilităţilor de continuare a cooperării şi pe viitor. Părintele Rajna a prezentat cele mai ardente provocări cu care se confruntă în prezent Caritasul, şi care trebuie soluţionate în viitorul apropiat. Partenerii străini au dovedit iarăşi să sunt întru-totul angajaţi lângă Caritas, şi au promis că se vor strădui să facă rost de resursele necesare realizării celor mai importante proiecte. Dintre acestea, face parte schimbarea acelor aparate şi instalaţii din cantina socială şi din căminele de bătrâni, care s-au uzat și nu mai pot fi reparate, sau  nu corespund normelor şi standardelor Uniunii Europene.

IMG-20190318-WA0006

„Olandezii au o sensibilitate socială extrem de dezvoltată. Sunt oameni dornici să ajute. Şi după atâţia ani de colaborare ne-au asigurat de sprijinul lor continuu, dar au fost și nemulțumiți, pentru că după aproape 30 de ani de activitate  statul român sprijină doar cu 5,7 % activitatea organizaţiei. Printre olandezi, am trăit experienţa adevăratei dragoste de semeni, căci, chiar dacă colectele se organizează în comunităţi bisericeşti, ei nu ţin cont de religia beneficiarilor, încearcă să ajute pe oricine este la ananghie sau nevoie, indiferent de apartenenţa religioasă. Acesta este adevăratul spirit creştin” – a relatat  la revenire Rajna Jozsef, directorul general al Asociației Caritas Catolica.

IMG-20190318-WA0004