Instruiri în acordarea primului-ajutor

DSC_0899Prin sprijinul financiar al organizației olandeze Stichting Steungroep Nederland Roemenie, joi, 28 septembrie, 15 asistenţi ai Asociației Caritas Catolica, cu activitate în domeniul îngrijirii vârstnicilor şi îngrijirii la domiciliu, au putut participa la cursul de instruire pentru acordarea primului-ajutor, oferit de Crucea Roşie din România. În cadrul instruirii de o zi, sub conducerea doctorului Alex Tucudean, participanţii şi-au putut însuşi cunoştinţe noi în domenii ca evaluarea corectă a stării bolnavului, simptomele hipertensiunii, coma diabetică, fazele diabetului zaharat, epilepsie, arsuri, muşcături, înţepături, reacţii alergice, infarct, resuscitare.

„Prezentarea medicului a fost foarte utilă. Ne-a ajutat, ca să ne putem desfăşura mai bine munca (şi) la căminele de bătrâni, atenţi la starea rezidenţilor, să recunoaştem acele situaţii şi semne care pot prevesti şi o agravare/deteriorare  rapidă a stării lor. Ne-a fost de ajutor, ca într-o situaţie de criză să determinăm corect starea bolnavului, pentru a putea acţiona corespunzător şi în timp util.” – a declarat Mona Gyöngyi, lucrător social la căminul de bătrâni Sf. Martin.

Asociația Caritas Catolica Oradea acordă o importanţă deosebită pregătirii şi în acest domeniu al angajaţilor medico-sanitari şi sociali, de aceea, cu ajutorul olandez, se vor organiza pe viitor mai multe cursuri de acest gen, şi pentru ceilalţi angajați.