Olandezi în vizită la nevoiaşii diecezei

olandezi in vizita 2Săptămâna trecută, un grup de 15 sponsori din orașul Uden, Olanda – a făcut vizită la nevoiaşii şi bolnavii sprijiniţi asociația Caritas a diecezei romano-catolice din Oradea. Grupul, format în mare parte din pensionari olandezi, au trecut pe la instituțiile administrate sau sprijinite de Caritas Catolica Oradea, respectiv cămine de bătrâni, centrele de îngrijire la domiciliu, cantine sociale şi case de copii. Totodată, în cadrul programului, la palatul episcopal au participat la o întâlnire cu episcopul László Böcskei, care le-a mulţumit pentru activitatea lor îndelungată  şi altruistă, prezentându-le proiectele de viitor ale episcopiei. Vineri, sub îndrumarea primarului Béla Horváth, au vizitat familii de rromi din Sălacea, cărora le-au dus dulciuri şi alte donaţii.

olandezi in vizita 5Cei din Uden sunt sponsori principali ai Asociației Caritas Catolica Oradea, deşi grupul lor nu e format din oameni deosebit de înstăriţi, ci din simpli pensionari olandezi, care au decis să-şi sacrifice o parte a timpului lor liber pentru desfășurarea activităţilor caritabile. Prin urmare, pe tot parcursul anului, ei colectează îmbrăcăminte, alimente, articole de igienă, mobile şi alte donaţii în Olanda, sprijinind sistematic prin aceasta îngrijiţii Caritas Catolica Oradea.

olandezi in vizita 3Reprezentanţii organizaţiei vizitează an de an Caritasul orădean, însă cu această ocazie a sosit un grup mai numeros, pentru ca voluntarii care s-au ocupat de colectarea, sortarea, ambalarea si transportul donaţiilor, să aibă ocazia de a întâlni personal acei beneficiari, respectiv nevoiaşi, pentru care ei lucrează în fapt. Grupul a fost condus de Ad van den Brand, reprezentant al organizației Caritas Schijndel  şi Wilhelmien Donkers, de la Caritas Uden.

„Cred, că oamenii care trăiesc în societăţi cu economii dezvoltate, trebuie să îi sprijine pe cei mai puţin norocoşi. Eu însumi sunt creştin. Nu simt, că prin aceasta aş fi mai mult, sau mai puţin ca alţii. Dar în mod cert, credinţa noastră ne leagă şi sunt bucuros că aici în Oradea funcţionează această organizaţie Caritas, pe care am cunoscut-o şi în care avem încredere. Cred că, împreună – chiar dacă nu schimbăm lumea – suntem în stare să îmbunătăţim măcar viaţa nevoiașilor din jurul nostru. De aceea, doresc să-mi exprim recunoştinţa faţă de sponsorii de acasă şi orădenilor de asemenea, pentru că ne sunt parteneri în această misiune” – a declarat Wilhelmien Donkers, conducătorul organizaţiei Stichting Caritas St. Petrus Uden.

olandezi in vizita 1a