Jótettel a bátor szent nyomdokain

DSC_6427Tours-i Szent Márton ünnepe alkalmából tartottak búcsút kedden, a Caritas Catolica által működtetett nagyváradi Szent Márton Idősotthon kápolnájában.  A ceremóniát Böcskei László római katolikus megyéspüspök vezette, a szertartásnál közreműködtek Rajna József, Egeli József és Németh László atyák, valamint Vakon Zsolt püspökségi titkár is.

A fiatalokhoz hasonlóan a szépkorúak is folyamatosan keresik azokat a támpontokat az életükben, amelyekbe belekapaszkodhatnak, amikor erőt vesz rajtuk a magány, a szenvedés, vagy a tehetetlenség érzete – hangsúlyozta a püspök, aki ilyen lehetséges támpontként nevezte meg Szent Márton alakját, kinek bátor helytállása példaértékű a mai generációk számára is.

Mint Böcskei László emlékeztetett, Szent Márton közel ezerhétszáz évvel ezelőtt született hazánk földjén, Pannóniában, a mai Szombathely területén, csupán néhány évvel azután hogy Nagy Konstantin a milánói ediktum révén szabaddá tette a keresztény vallás gyakorlását a Római Birodalomban. Szent Márton tehát egy új korszak kezdetén született, amikor a keresztények már nem kényszerültek katakombákba és szükség volt hittérítőkre.

Böcskei László három fontos tényezőt emelt ki Szent Márton jellemvonásai közül: bátor volt hitében, reménységében és a szeretet gyakorlásában. Mint hozzátette, a mai világban is nagy bátorságra, mély meggyőződésre és határozott kitartásra van szükség ahhoz, hogy valaki jót cselekedjen. A megyéspüspök az Úr segítségét kérte arra, hogy a bátor szent nyomdokain haladva, kis cselekedetekben, a türelem gyakorlásában és egymás elfogadásával az idősotthon lakói is tudjanak jót cselekedni.

A búcsú végén Rajna József, a Caritas Catolica igazgatója mondott köszönetet a püspök szolgálatáért, aki megígérte, hogy karácsonykor is meglátogatja a Szent Márton otthon lakóit. Az esemény szeretetvendégéggel zárult, ezt megelőzően azonban a püspök-atya az otthon fekvőbetegeit is meglátogatta szobáikban, az Úr áldását kérve rájuk.

Szombati-Gille Tamás

Comments are closed.