Recital Arany la Căminul de bătrâni

aranyt 1Cu ocazia aniversării a 200 de ani de la naşterea poetului maghiar Arany János (originar din Salonta), elevii din clasele X şi XI din Liceul Naţional M. Eminescu, au pregătit un recital-supriză pentru rezidenţii Centrului de Îngrijire Socială Sf. Elisabeta, administrată de Asociația Caritas Catolica Oradea.

Cei şapte elevi care au luat parte la program – Csenge Kovács, Márk Sápi, Richard Varga, Kinga Mester, Roxanne Dârjan, Izabella Varga şi Miriam Visky s-au pregătit împreună şi fără a cere ajutorul profesorilor. Ei au învăţat şi recitat poezii şi au pregătit şi interpretări muzicale, aducând un strop de culoare în viaţa vârstnicilor din cămin.

„Tinerii s-au pregătit singuri, deci totul poate fi trecut în contul abilităţii lor şi a atitudinii lor mature” – a declarat Gabor Fazekas, profesorul de istorie care i-a însoţit pe elevi.

Rezidenţii vârstnici au primit cu aplauze recunoscătoare spectacolul oferit de tineri, poeziile sobre sau vesele, şi cântecele duioase. Ca răspuns la spectacolul artistic dat de tineri, unul dintre rezidenţi, László Markus, a citit elevilor un poem de Arany Janos, întitulat Martorul mincinos care redă întâmplările tizului său, „bătrânul Markus”.

„Directoarea adjunctă, d-na Eniko Hochhauser ne-a rugat să venim aici, la vârstnici şi să pregătim un mic spectacol,de ocazia aniversării. Noi am mai fost aici la căminul de bătrâni anul trecut în octombrie, şi am revenit cu mare plăcere, deoarece atmosfera era foarte bună, iar rezidenţii au fost deosebit de drăguţi cu noi. Aşa că, ne-am întâlnit, am întocmit un mic program şi am făcut câteva repetiţii, pregătindu-le un spectacol frumos” – ne-a relatat Miriam Visky, din clasa a X.-a.

Apoi a mai adăugat: „Întotdeauna e o plăcere să vii între vârstnici, căci putem învăţa atâtea de la ei… Chiar din gesturile, sau privirile lor ne putem da seama că ei au trăit atât de multe, şi lor aceste poezii şi cântece înseamnă altceva, ca pentru noi.” Elevii au accentuat că şi pe viitor vor reveni cu plăcere a Căminul Caritas.

Szombati-Gille Tamás