Vizită episcopală la instituția Caritas

caritas intezmenyt 1De sărbătoarea Sfântului Vincenţiu de Paul numit apostolul sărmanilor marţi, 27 septembrie, 18 membri participanţi la Conferinţa Episcopilor Romano-Catolici din România, au vizitat Centrul Rezidenţial de Îngrijire Socială Sf. Elisabeta, administrat de Caritas Catolica Oradea, ca semn al milostivirii trupeşti, din cadrul anului milostivirii.

A fost o zi deosebită în viaţa căminului căci – după cum a menţionat şi tanti Marta Mureşan-Haizer care a rostit o cuvântare de bun sosit în numele rezidenţilor – este o ocazie specială, ca atât de mulţi episcopi să viziteze căminul şi să se intereseze personal de soarta vârstnicilor îngrijiţi de biserică.

În cadrul întâlnirii, directorul executiv Ákos Derzsi a făcut o prezentare a istoricului şi activităţilor organizaţiei Caritas Catolica din Oradea, care activează în spiritul apostolului sărmanilor. După cum a relatat, organizaţia îngrijeşte 106 pensionari în 4 cămine de bătrâni, iar în internatul şcolar se asigură cazare şi masă pentru 42 de elevi proveniţi din mediul rural. La cantina socială din Oradea, zilnic se asigură masă caldă  pentru 70 de nevoiaşi, ceea din Marghita pentru alţi 80 de sărmani, iar la Tăşnad pentru 45.

Cele şapte centre de îngrijire la domiciliu,contribuie la alinarea suferinţei a 250 de bolnavi în total, iar în policlinica socială beneficiază de consultaţii medicale peste 100 de pacienţi pe lună.

caritas intezmenyt 2Totodată, organizaţia acordă ajutor sistematic, săptămânal distribuind alimente şi pachete pentru ajutorarea celor nevoiaşi, dispunând şi de resurse de rezervă pentru eventualele situaţii de calamităţi. De ani de zile, Caritas Catolica  colectează îmbrăcăminte şi încălţăminte second-hand oferite de populaţie, pentru a le redistribui persoanelor şi familiilor cele mai nevoiaşe. La ora actuală, sunt  amplasate containere de colectare în cinci localităţi ale diecezei  – a relatat d-l Derzsi, care a mai vorbit despre planurile organizației pe viitorul apropiat, atât în privința proiectelor sociale, cât și investițiilor necesare pentru menținerea și îmbunătățirea calității acestor servicii.

După prezentare, dl. Böcskei László episcopul romano-catolic de Oradea, a rostit un discurs de urare,salutându-i pentru prezenţă pe participanţii la Conferinţa episcopală  şi accentuând  importanţa activităţii caritative a bisericii .

Ca acord final al evenimentului, nunţiul apostolic de la Bucureşti, dl. Miguel Maury Buendia, i-a binecuvântat pe rezidenţii căminului şi pe îngrijitorii lor.

Vezi galerie foto